Hyvin valuneen kotijuuston voi valmistaa vaikkapa kakkuvuokaan. Perinteisessä juustomuotissa sen voi jättää valumaan.
Feta-kotijuusto
Ainekset
Työvaiheet
Kuumenna maito kattilassa kiehuvaksi. Yhdistä kananmunat ja jogurtti. Lisää seos kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen, mutta älä keitä.
Nosta kattila kannella peitettynä sivuun noin puoleksi tunniksi, niin että juustomassa erottuu herasta. Nosta juustomassa reikäkauhalla tiheä-silmäiseen siivilään. Anna nestemäisen heran valua pois. Kumoa juustomassa hetkeksi toiseen astiaan.
Huuhtele siivilä ja vuoraa se harsokankaalla. Kaada juustomassa takaisin siivilään.
Taita harsokangas päälle ja purista juustomassasta hellävaroin suurin osa jäljellä olevasta nesteestä pois.
Siirrä massa takaisin kulhoon ja lisää sekaan valutettu, murennettu fetajuusto, silputtu basilika ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta seos makusi mukaan suolalla ja rouhitulla mustapippurilla.
Painele seos sopivaan, öljyllä voideltuun astiaan. Peitä astia tasaisella painolla ja nosta viileään 3–4 tunniksi. Kumoa tarjoiluvadille ennen ruokailua.
Vinkki! Voit tehdä samalla tavoin myös kermalla notkistettua juustotahnaa. Lisää silloin noin 1/2 dl kuohukermaa samaan aikaan mausteiden kanssa. Tarjoa tahna kulhosta.