
Ihanan narskuva leipäjuusto onnistuu myös tavallisessa uunissa. Tärkeintä on kunnon valutus ja paistaminen, joka antaa juustolle kauniit pilkut.
Leipäjuusto kotikonstein
Ainekset
Työvaiheet
- Mittaa maito ja suola isoon kattilaan. Kuumenna kädenlämpöiseksi eli noin 36-asteiseksi.
- Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustonjuoksutin. Peitä kattila kannella ja anna maidon juoksettua lämpimässä paikassa 20–30 minuuttia.
- Leikkaa hyytyneeseen juustomassaan ristiviiltoja veitsellä. Anna heran erottua juustomassasta noin 10 minuuttia.
- Vuoraa iso siivilä kastellulla, puhtaalla harsokankaalla. Nostele juustomassa sen päälle. Painele juustomassaa kevyesti, jotta hera irtoaa massasta. Taita harsokankaan reunat juuston päälle ja painele vielä kevyesti heraa pois. Nosta siivilä kulhon päälle ja siirrä juusto jääkaappiin valumaan yöksi. Lisää päälle hyvin kevyt paino. Kulho kerää valuvan heran.
- Kumoa hyvin valutettu juusto reunalliseen, laakeaan uunivuokaan, jonka vetoisuus on noin 2 litraa.
- Nosta juusto paistumaan 275-asteisen uunin yläosaan. Paistoaika on noin 30 minuuttia. Jos juusto saa tummia pilkkuja nopeasti, alenna lämpö 250-asteeseen ja jatka paistamista, kunnes juusto on kauniin ruskeapilkullista.
- Anna juuston jäähtyä ja leikkaa se paloiksi.
Vinkkejäi!
- Juuston valutuksessa irtoava hera kannattaa käyttää vaikka sämpylätaikinaan.
- Perinteisesti leipäjuusto paistetaan juustolaudalla avotulella.
- Juustonjuoksutinta saa hyvin varustelluista ruokakaupoista, yleensä juusto-osastolta, tai apteekeista.
Suomesta aikoinaan muuttaneitten jälkeläiset pyytävät ohjetta usein, joku kaipuu on tänne ja makujälki? Saisiko juoksuttimen "sisällön", juoksutinta on vaikea muuten löytää?
Mitään luomua
Juoksute englanniksi "cheese rennet" jos sitä kaipasit. Sisältö usein vähän maakohtainen, toimintatapa sama. Suomessa lienee lehmän/vasikan vatsalaukusta erotettua ainetta. Sitruuna, piimä, viinietikka tms toimii samoin, eri määrillä tosin. Maussa eroa ei juuri huomaa.