Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Sanna Peurakoski

Pavuista ja pekonista saa supernopeaa pikaruokaa.

Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Papu-pekonilisäke

Ainekset

400
g
vihreitä papuja
2
valkosipulinkynttä
8
viipaletta pekonia
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria

Työvaiheet

4 hengelle

2 ps (à 200 g) vihreitä papuja
2 valkosipulinkynttä
8 viipaletta pekonia
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

---

 

1. Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuuttia. Valuta vesi pois.

2. Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuutioi pekonit. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu keskilämmölle ja lisää pekonit ja valkosipulit. Paista kunnes pekoni on kypsää.
Lisää keitetyt pavut ja jatka paistamista, kunnes pavut lämpenevät. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Tarjoa esimerkiksi pihvin lisäkkeenä.

 

 

Keitä papuja suolalla maustetussa vedessä noin 4 minuuttia. Valuta vesi pois.

Kuori ja viipaloi valkosipulit. Kuutioi pekonit. Kuumenna pinnoitettu paistinpannu keskilämmölle ja lisää pekonit ja valkosipulit. Paista kunnes pekoni on kypsää. 

Lisää keitetyt pavut ja jatka paistamista, kunnes pavut lämpenevät. Mausta suolalla ja pippurilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.
Kesäisessä coleslaw-salaatissa maistuu raparperi.

Nyt ei mene mitään haaskuuseen! Kiehauta raparperit ja käytä kirpeän raikasta raparperia kaalisalaattiin. Keitinvesi kannattaa käyttää raparperitiivisteeseen, josta valmistat kesän ihanimman ruokajuoman.

Annoksia
5
Valmistusaika
20 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-coleslaw

Ainekset

500
g
raparperia
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
½
(400 g)
varhaiskaali
1
rkl
valkoviinietikkaa
¼
tl
suolaa
Kastike
250
g
turkkilaista jugurttia
¼
tl
mustapippuria myllystä
1-2
vartta (25 g)
kevätsipulia

Työvaiheet

  1. Puhdista ja kuori raparperit tarvittaessa ohuelti. Paloittele raparperit kattilaan. Lisää sokeri ja vesi.
  2. keitä miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Siivilöi raparperien liemi toiseen astiaan ja anna jäähtyä. Käytä liemi juomatiivisteenä. Jäähdytä raparperit siivilässä.
  3. Huuhdo ja leikkaa varhaiskaali juustohöylällä ohuiksi suikaleiksi. Lisää päälle hieman etikkaa ja suolaa. Sekoita.
  4. Anna salaatin tekeytyä puoli tuntia huoneenlämmössä tai pari tuntia jääkaapissa, kunnes etikka on pehmentänyt kaalia. Valuta ylimääräinen liemi pois.
  5. Sekoita jugurtti, pippuri ja valutetut raparperit. Kääntele seos kaalin joukkoon. Kumoa salaatti kulhoon. Viimeistele kevätsipulilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Täytetyt salaattiveneet on tarkoitettu sormin naposteltaviksi.
Täytetyt salaattiveneet on tarkoitettu sormin naposteltaviksi.

Gubbröra eli muna-anjovistahna sopii mainiosti salaatinlehden päällä tarjoiltavaksi. Suolaisia makupaloja on ihana napsia suuhun.

Annoksia
25 kpl
Valmistusaika
20 min
Vaikeustaso
Helppo

Muna-anjovissalaatti eli gubbröra

Ainekset

2-3
kerää sydänsalaattia
Gubbröra
5
munaa
1
rs (125/79 g)
anjovisfileitä
½
dl
tuoretta tilliä hienonnettuna
½
dl
ruohosipulia hienonnettuna
½
tl
mustapippuria myllystä
Pikamajoneesi
1
dl
rypsiöljyä (huoneenlämpöistä)
1
tl
dijoninsinappia
1
tl
väkiviinaetikkaa
1
keltuainen
1
tl
sokeria
¼
tl
mustapippuria
Päälle
2
hapankorppua
tilliä
ruohosipulia

Työvaiheet

  1. Keitä munat koviksi. Jäähdytä ne kylmässä vedessä. Kuori ja pilko munat pieniksi kuutioiksi esimerkiksi munaleikkurilla.
  2. Valuta ja paloittele anjovikset. Sekoita munat, anjovikset, tilli ja ruohosipuli keskenään. Mausta pippurilla.
  3. Tee majoneesi. Mittaa huoneenlämpöinen öljy, sinappi ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää huoneenlämpöinen keltuainen.
  4. Nosta sauvasekoitin ainesten päälle kulhoon ja käynnistä se. Sekoita, kunnes majoneesi on tasaista ja sakeaa. Mausta sokerilla ja pippurilla.
  5. Yhdistä muna-anjovisseos ja majoneesi. Tarkista maku.
  6. Irrottele salaatinlehdet, huuhdo ja kuivaa ne vadille. Lusikoi päälle gubbröraa, murenna pinnalle hapankorppuja ja viimeistele yrteillä. Tarjoa saman tien.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.
Pehmeä rieska ja pikkelöidyt kurkut ovat mainio pari.

Pehmeitä fenkolirieskoja tulee kerralla pellillinen. Tee niiden kaveriksi makeita mummonkurkkuja. Lehtipersilja, sinapinsiemenet ja piparjuuri antavat ihanan maun.

Annoksia
36 palaa rieskaa ja 10 annosta kurkkua
Valmistusaika
1 t + 15 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltirieska ja pikkelöidyt kurkut

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
vettä
1
tl
suolaa
1
rkl
vaaleaa siirappia
½
tl
fenkolia
4
dl
grahamjauhoja
noin 2
dl
vehnäjauhoja
Leipomiseen
1
dl
vehnäjauhoja
Pikkelöidyt kurkut
2
(à 200 g)
kapeaa kurkkua
½
ruukkua
lehtipersiljaa
1
sipuli
Mausteliemi
3
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
dl
väkiviinaetikkaa
1
rkl
sinapinsiemeniä
1
tl
suolaa
pala
(50 g)
piparjuurta

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, siirappi, fenkoli ja grahamjauhot. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla muutama minuutti.
  2. Kumoa taikina leivinpaperin päälle ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Kauli taikina leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Jos omistat näkkärikaulimen, voit ajella taikinalevyn päältä sillä, jotta peltirieska saa kuvioita pintaansa. Voit myös pistellä levyn haarukalla. Jaa rieska taikinapyörällä tasapaloiksi.
  3. Anna rieskan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  4. Paista 250-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.
  5. Tarjoa lämpimänä voin tai levitteen ja pikkelöityjen kurkkujen kanssa.

Pikkelöidyt kurkut

  1. Tee ensin mausteliemi. Mittaa vesi, sokeri, etikka, sinapinsiemenet ja suola kattilaan. Kuori ja viipaloi piparjuuri. Lisää viipaleet liemeen. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen. Nosta liemi liedeltä ja anna jäähtyä kasvisten käsittelyn ajan.
  2. Pese ja viipaloi kurkut. Saksi lehtipersiljan lehdet ja paloittele ne. Kuori, halkaise ja viipaloi sipuli.
  3. Nostele ainekset isoon lasipurkkiin. Kaada päälle liemi. Anna marinoitua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Nakki on vapun perinneherkku, jonka voi tarjota ruishodarissa aavistuksen uudella tavalla.
Nakki on vapun perinneherkku, jonka voi tarjota ruishodarissa aavistuksen uudella tavalla.

Sopivan tulinen salsa antaa lisäpotkua hodareille. Korianterin voi vaihtaa myös lehtipersiljaan.

Annoksia
8
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruishodarit ja tomaatti-ananassalsa

Ainekset

1
pkt
pitkiä nakkeja
dl
juustoraastetta
8
pientä
ruispalaa
Salsa
4
tomaattia
½
punasipuli
2
rkl
tuoretta korianteria
½
punainen chili
½
pieni ananas rkl tai ¼ isosta ananaksesta
1
rkl
öljyä
¼
tl
suolaa
¼
tl
mustapippuria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin salsa. Leikkaa tomaatit pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna korianteri.
  2. Halkaise chili, kopauta siemenet pois ja hienonna. Kuori ananas, leikkaa kova keskiosa pois ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
  3. Yhdistä tomaatti, ananas, chili, punasipuli ja korianteri. Mausta öljyllä, suolalla ja pippurilla. Laita kylmään maustumaan.
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Laita ruispalojen pohjat uunipellille ja aseta niiden päälle yksi nakki sekä juustoraastetta. Laita uuniin myös ruispalojen kannet ilman täytettä.
  5. Anna juuston sulaa uunissa ja nakkien kuumentua noin viisi minuuttia. Varo polttamasta leipiä. Lusikoi salsaa nakkien päälle, aseta kansi päälle ja kiinnitä tikulla.

Kommentit (0)