Resepti Marja Samuli Kuva Laura Riihelä

Perunan ja tuoreen pinaatin yhdistelmä on kuin astetta raikkaampi perunasalaatti.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Papu-pinaatti-perunalisäke

Ainekset

1
dl
härkäpapua
1 ½ dl mungopapuja
vettä liottamiseen
kasvislientä keittämiseen
6–8 kpl pientä (uutta) perunaa
50
g
tuoretta pinaattia
½ dl ruokaöljyä
½ dl valkoista balsamiviinietikkaa
1–2 murskattua valkosipulinkynttä
½ tl kuivattua timjamia
½ sitruunan mehu ja raastettu kuori
maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria myllystä
öljyä ja voita paistamiseen

Työvaiheet

Aloita lisäkkeen valmistus jo päivää ennen varsinaista ateriaa. Huuhdo härkäpavut ja laita runsaaseen kylmään veteen likoamaan yöksi.

Keitä uudet perunat kypsiksi. Valuta vesi pois ja nosta jäähtyneenä ja peitettynä viileään yöksi.

Kaada seuraavana päivänä härkäpapujen liotusvesi pois. Huuhdo pavut juoksevan veden alla ja keitä liotettuja härkäpapuja runsaassa, vahvassa kasvisliemessä noin 20 minuuttia tai kunnes pavut ovat pehmeitä. Valuta keitinvesi pois ja jätä sivuun.

Huuhdo mungopavut huolellisesti juoksevassa vedessä ja keitä ne erillisessä kattilassa kasvisliemessä pehmeiksi eli noin 10 minuuttia. Valuta keitinvesi pois. Yhdistä samaan kulhoon valutettujen härkäpapujen kanssa.

Sekoita keskenään marinadin ainekset ja kaada marinadi papuseoksen päälle. Kääntele papuja niin, että marinadi leviää papujen sekaan tasaisesti. Jätä sivuun maustumaan mielellään noin tunniksi.

Siisti, huuhdo ja painele pinaatinlehdet kuiviksi esimerkiksi kahden talouspaperin sisässä.

Paista juuri ennen tarjoilua paloitellut, keitetyt perunat kuumalla pannulla öljyn ja voin seoksessa rapean kullanruskeiksi.

Lisää sekaan maustunut papuseos ja hetken päästä pinaatinlehdet. Kääntele seosta, kunnes se on kauttaaltaan kuumaa. Maista ja mausta suolalla makusi mukaan.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Marinoidut porkkanat

Ainekset

1
kg
porkkanoita
1
dl
pinjansiemeniä
2
rkl
voita
2
appelsiinia
1
dl
juoksevaa hunajaa
2
tähtianista

Työvaiheet

  1. Kuori ja leikkaa porkkanat reiluiksi tikkupaloiksi.
  2. Paahda pinjansiementen pintaan kasarilla muutaman minuutin ajan väriä. Ota siemenet lautaselle odottamaan tarjoilua.
  3. Lisää kasariin nokare voita. Lisää porkkanat. Purista joukkoon puolentoista appelsiinin mehu. Lisää hunaja ja anikset. Keitä miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia.
  4. Jäähdytä liemessään ja tarjoa kylmänä lisäkkeenä pinjansiemenillä ja appelsiinilohkoilla koristeltuna.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.

Tuoreet yrtit ja valkosipulisilppu piristävät mietoa kotijuustoa.

Annoksia
1 juusto
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-valkosipulipiimäjuusto

Ainekset

3
l
täysmaitoa
1
l
piimää
3
munaa
1
tl
suolaa
1-2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, minttu, ruohosipuli)
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
  2. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan huoneenlämpöiset munat piimän joukkoon kulhossa.
  3. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  4. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 20-30 minuuttia. Älä enää sekoita.
  5. Vuoraa pyöreä siivilä kastellulla sideharsokankaalla. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
  6. Sekoita suola, hienonnetut yrtit ja valkosipuli varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kumoa juusto tarjolle. Koristele muutamalla yrtinlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkuraita

Ainekset

§
l
maustamatonta jogurttia
½
tuorekurkku
tl
juustokuminaa
½-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori kurkku ja raasta raastimen karkealla terällä. Valuta hyvin siivilässä.
  2. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää mausteita vähitellen ja maistele, jotta viilentävä kastike ei tule liian voimakkaaksi. Nauti curryn kanssa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-katkarapupaistos

Ainekset

1
(500 g)
kaaviloitu voitaikinalevy
1
pieni fenkoli
2
kiinteää perunaa
100
g
tuorejuustoa
180
g
sulatettuja katkarapuja
2
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia
1
dl
raastettua parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy paketista ja levitä sulamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uuni 200-asteeseen.
  2. Halkaise fenkoli pituussuunnassa, huuhtele ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi.
  3. Painele voitaikinalevy leivinpaperin päälle kauttaaltaan reunoja pari senttiä leveämmäksi. 
  4. Levitä taikinalle tuorejuustoa, jätä puolen sentin verran tuorejuustoavoitelematta taikinan reunoilta. Levitä tuorejuuston päälle viipaloidutperunat mahdollisimman vähän päällekkäin ja perunoiden päällefenkoliviipaleet. Ripottele päälle sulatettuja katkarapuja, tuoretta hienonnettua timjamia ja parmesaanijuustoraastetta.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin ruskeat ja perunaviipaleet kypsän pehmeitä. Jäähdytä hetki ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.


Vinkki! Aniksen makuisen fenkolin voi korvata tuoreella vihreällä parsalla. Tarjoa sellaisenaan herkullisena iltapalana tai alkuruokana salaatin kanssa.

Kommentit (0)