
Perunamuusi on mainio lisäke mille tahansa ruualle. Saat perusmuusiin uutta makua juureksilla, yrteillä ja mausteilla.
Perunamuusi
Ainekset
Työvaiheet
- Pese, kuori ja lohko perunat. Keitä ne kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Valuta keitinvesi talteen. Survo perunat soseeksi sähkövatkaimella tai perunasurvimella.
- Kuumenna maito koko ajan sekoittaen. Kaada maito muhennoksen joukkoon pikkuhiljaa sekoittaen. Lisää rasva ja suola.
- Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Ohenna tarvittaessa perunoiden keitinvedellä.
Vinkki! Kuumenna ensin tilkka vettä kattilan pohjalla. Lisää maito kiehuvan veden sekaan, niin maidon valkuaisaineet eivät pala pohjaan niin herkästi. Sekoittele koko kuumennuksen ajan.
Tällä nestemäärällä muusista tullee velliä? Vai eikö?:)
Ohjeen mukaan tehtynä muusista ei tule velliä. Mutta jos koko vesimäärän käyttää muusiin niin silloin tulee.
Tee muusia noin kaksinkertainen määrä.
Tee yli jääneestä perunamuusista vaikkapa kahden päivän kuluttua uusi ruoka, siirapilla makeutettu uunivuoka.
Siirapilla makeutettu perunavuoka ohje:
Lisää muusiin maitoa niin että saat sakeahkon vellimäisen soseen. Tarkista suola, mutta muusin suola usein riittää. Jos haluat, niin voit maustaa, mutta mausta harkiten. Myös muusin voi usein riittää.
Lisää tummaa siirappia noin ½-1 desilitra litraan sosetta. Tumma siirappi antaa sopivasti väriä.
Laita perunamuusista valmistettu sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.
Paista aluksi noin 210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
Paista siirapilla makeutettua perunamuusista valmistettua uunivuokaa noin 1½-3 tuntia