Resepti Marita Suontausta Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Raparperichutney

Ainekset

500
g
raparperia
dl (noin 100 g)
kuivattuja aprikooseja
3
cm:n pala
tuoretta inkivääriä
1
chili
4
valkosipulinkynttä
2
dl (n. 100 g)
kuivattuja karpaloita tai puolukoita
500
g
vaaleaa muscovado-, ruoko- tai fariininsokeria
3
dl
balsamiviinietikkaa
1
tl
rouhittua mustapippuria
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Puhdista raparperit ja leikkaa noin 2 sentin palasiksi. Alkukesän raparperia ei tarvitse kuoria. Suikaloi aprikoosit, kuorittu inkivääri, puhdistettu chili ja kuoritut valkosipulinkynnet. Laita ne puolukoiden, sokerin, viinietikan suolan ja pippurin kanssa kattilaan.
  2. Kuumenna miedolla lämmöllä ja keitä noin tunti välillä sekoittaen. Purkita kuumana kuumennettuihin purkkeihin.
  3. Chutney on valmista nautittavaksi parin päivään kuluttua. Sen maku voimistuu, jos maltat antaa sen maustua viileässä 1–2 kuukautta.

Vinkki! Vaalealla sokerilla ja balsamicolla saat heleää chutneyta. Tummalla sokerilla ja etikalla tulee tummaa, paahteisemman makuista chutneyta.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.
Imelletyn perunalaatikon onnistumista ei tarvitse jännittää.

Makeaksi ja pehmeäksi imelletty perunalaatikko on monelle maku, joka viimeistään tekee joulun.

Annoksia
6 annosta
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Imelletty perunalaatikko

Ainekset

1
kg
jauhoisia perunoita
vettä keittämiseen
3
rkl
vehnäjauhoja
1
dl
vettä
50
g
voita
4
dl
täysmaitoa
1 ½
tl
suolaa
½
tl
muskottipähkinää
(2 rkl siirappia)

Työvaiheet

  1. Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Älä lisää keitinveteen suolaa. Kuori perunat kuumina isoon 2 litran uunivuokaan. 
  2. Survo perunat haarukalla tai perunasurvimella. Lisää samalla desin verran kiehautettua vettä. Anna jäähtyä hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi.
  3. Ripottele päälle jauhot ja survo ne soseen joukkoon. 
  4. Peitä vuoka foliolla ja nosta se 60-asteiseen uuniin. Anna perunasoseen imeltyä 4 tuntia. Sekoita sosetta välillä. Tarkista maku. Jos sose ei maistu makealta, jatka imeltämistä vielä tunti tai pari.
  5. Sulata voi ja lisää soseeseen. Sekoita tasaiseksi. 
  6. Kuumenna maito kiehuvaksi ja sekoita se soseeseen. Mausta suolalla ja muskotilla. Jos kaipaat lisää makeutta, lisää hieman siirappia. Paista 150-asteisessa uunissa 2 tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.

Tuoreet yrtit ja valkosipulisilppu piristävät mietoa kotijuustoa.

Annoksia
1 juusto
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-valkosipulipiimäjuusto

Ainekset

3
l
täysmaitoa
1
l
piimää
3
munaa
1
tl
suolaa
1-2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, minttu, ruohosipuli)
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
  2. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan huoneenlämpöiset munat piimän joukkoon kulhossa.
  3. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  4. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 20-30 minuuttia. Älä enää sekoita.
  5. Vuoraa pyöreä siivilä kastellulla sideharsokankaalla. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
  6. Sekoita suola, hienonnetut yrtit ja valkosipuli varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kumoa juusto tarjolle. Koristele muutamalla yrtinlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkuraita

Ainekset

§
l
maustamatonta jogurttia
½
tuorekurkku
tl
juustokuminaa
½-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori kurkku ja raasta raastimen karkealla terällä. Valuta hyvin siivilässä.
  2. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää mausteita vähitellen ja maistele, jotta viilentävä kastike ei tule liian voimakkaaksi. Nauti curryn kanssa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-katkarapupaistos

Ainekset

1
(500 g)
kaaviloitu voitaikinalevy
1
pieni fenkoli
2
kiinteää perunaa
100
g
tuorejuustoa
180
g
sulatettuja katkarapuja
2
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia
1
dl
raastettua parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy paketista ja levitä sulamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uuni 200-asteeseen.
  2. Halkaise fenkoli pituussuunnassa, huuhtele ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi.
  3. Painele voitaikinalevy leivinpaperin päälle kauttaaltaan reunoja pari senttiä leveämmäksi. 
  4. Levitä taikinalle tuorejuustoa, jätä puolen sentin verran tuorejuustoavoitelematta taikinan reunoilta. Levitä tuorejuuston päälle viipaloidutperunat mahdollisimman vähän päällekkäin ja perunoiden päällefenkoliviipaleet. Ripottele päälle sulatettuja katkarapuja, tuoretta hienonnettua timjamia ja parmesaanijuustoraastetta.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin ruskeat ja perunaviipaleet kypsän pehmeitä. Jäähdytä hetki ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.


Vinkki! Aniksen makuisen fenkolin voi korvata tuoreella vihreällä parsalla. Tarjoa sellaisenaan herkullisena iltapalana tai alkuruokana salaatin kanssa.

Kommentit (0)