Marja Samuli Kuva Jukka Rapo

Tuorejuustopallojen pyörittelyyn sopivat rakeiset, kotijuuston tyyppiset tuorejuustot.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Yrttituorejuustopallot

Ainekset

400
g
valkosipulituorejuustoa
tai
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
1.5
dl
tuoreyrttisilppua

Työvaiheet

Pyörittele tuorejuustosta öljytyin tai kostutetuin käsin palloja. Kääntele pallot tuoreessa yrttisilpussa kauttaaltaan. Aseta tarjolle esim. spelttileivän kanssa.

 

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.
Kotoisa piimäjuusto on yksi notkuvan joulupöydän tähdistä.

Tuoreet yrtit ja valkosipulisilppu piristävät mietoa kotijuustoa.

Annoksia
1 juusto
Valmistusaika
1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Yrtti-valkosipulipiimäjuusto

Ainekset

3
l
täysmaitoa
1
l
piimää
3
munaa
1
tl
suolaa
1-2
dl
tuoreita yrttejä hienonnettuna (esim. basilika, minttu, ruohosipuli)
2
valkosipulinkynttä

Työvaiheet

  1. Ota piimä huoneenlämpöön jo edellisenä päivänä, jolloin se juoksettaa maidon paremmin.
  2. Kuumenna maito isossa kattilassa kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Vatkaa samaan aikaan huoneenlämpöiset munat piimän joukkoon kulhossa.
  3. Sekoita piimä-munaseos varovasti kuumaan maitoon. Kuumenna uudelleen kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen.
  4. Nosta kattila liedeltä. Anna juustomassan erottua kannen alla noin 20-30 minuuttia. Älä enää sekoita.
  5. Vuoraa pyöreä siivilä kastellulla sideharsokankaalla. Nostele reikäkauhalla juustomassa siivilään.
  6. Sekoita suola, hienonnetut yrtit ja valkosipuli varovasti massan joukkoon. Nosta päälle kevyt paino ja anna valua jääkaapissa seuraavaan päivään.
  7. Kumoa juusto tarjolle. Koristele muutamalla yrtinlehdellä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Vaikeustaso
Helppo

Kurkkuraita

Ainekset

§
l
maustamatonta jogurttia
½
tuorekurkku
tl
juustokuminaa
½-1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Kuori kurkku ja raasta raastimen karkealla terällä. Valuta hyvin siivilässä.
  2. Sekoita kurkkuraaste jogurtin kanssa ja mausta makusi mukaan. Lisää mausteita vähitellen ja maistele, jotta viilentävä kastike ei tule liian voimakkaaksi. Nauti curryn kanssa. Säilytä jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Annoksia
6-8 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Fenkoli-katkarapupaistos

Ainekset

1
(500 g)
kaaviloitu voitaikinalevy
1
pieni fenkoli
2
kiinteää perunaa
100
g
tuorejuustoa
180
g
sulatettuja katkarapuja
2
rkl
hienonnettua tuoretta timjamia
1
dl
raastettua parmesaanijuustoa

Työvaiheet

  1. Ota voitaikinalevy paketista ja levitä sulamaan leivinpaperin päälle uunipellille. Kuumenna uuni 200-asteeseen.
  2. Halkaise fenkoli pituussuunnassa, huuhtele ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi.
  3. Painele voitaikinalevy leivinpaperin päälle kauttaaltaan reunoja pari senttiä leveämmäksi. 
  4. Levitä taikinalle tuorejuustoa, jätä puolen sentin verran tuorejuustoavoitelematta taikinan reunoilta. Levitä tuorejuuston päälle viipaloidutperunat mahdollisimman vähän päällekkäin ja perunoiden päällefenkoliviipaleet. Ripottele päälle sulatettuja katkarapuja, tuoretta hienonnettua timjamia ja parmesaanijuustoraastetta.
  5. Kypsennä uunin keskitasolla noin 35 minuuttia, kunnes taikinan reunat ovat kauniin ruskeat ja perunaviipaleet kypsän pehmeitä. Jäähdytä hetki ja leikkaa sopivan kokoisiksi annospaloiksi.


Vinkki! Aniksen makuisen fenkolin voi korvata tuoreella vihreällä parsalla. Tarjoa sellaisenaan herkullisena iltapalana tai alkuruokana salaatin kanssa.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Luumusalaatti

Ainekset

2
rkl
voita
10
kpl
tuoreita luumuja
2
dl
saksanpähkinöitä
½
dl
fariinisokeria
ripaus
suolaa
rucolaa

Työvaiheet

  1. Pese ja halkaise luumut. Poista niistä kivet ja viipaloi.
  2. Sulata voi paistinpannulla ja lisää luumut. Pyörittele pannulla muutama minuutti.
  3. Lisää saksanpähkinät, sokeri ja ripaus suolaa. Kuumenna hetki ja kaada kuumana rucolapedin päälle.
  4. Tarjoa välittömästi kinkun ja kalkkunan kanssa.

Kommentit (0)