Ohjeet Suvi Rüster kuva Nico Backström

Erilaisiin leipomuksiin sopii eri tyyppinen taikina. Lue ohjeet seitsemään perustaikinaan ja katso mitä niistä voi valmistaa.

Suolainen murotaikina

  • Kun olet painellut taikinan vuoan pohjalle ja reunoille, painele vielä foliosuikale reunojen sisä- ja ulkopuolelle. Näin taikina pysyy esikypsennyksen aikana reunoilla eikä valahda pohjalle.
  • Varioi piirakkatäytteitä mielesimukaan. Kokeile esipaistettuja sieniä, kalaa, äyriäisiä, kasviksia, ruskistettua broileria, jauhelihaa tai soijarouhetta.
  • Mausta muna-kermaseos tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä.
  • Korvaa kerma halutessasi kermaviilillä tai tuorejuustolla. Halloumin voi korvata vuohenjuustolla tai juustoraasteella.
  • Makeaan murotaikinaan sekoitetaan 200 g voita, 1 dl sokeria, 1 muna, 5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.
  • Taikina sopii sekä piirakkapohjaksiettä pikkuleipätaikinaksi.

Soodalla kohotettu pikataikina

  • Mausta sarvet juuston sijaan porkkanaraasteella. Sarvet voi täyttää ennen paistamista esimerkiksi tuorejuustonokareella, juustoraasteella tai sinihomejuustomuruilla.
  • Taikinan voi levittää uunipellille leivinpaperin päälle pyöreäksi, noin 3 senttiä paksuksi levyksi, leikata sektoreiksi ja paistaa sellaisenaan sarviksi rullaamisen sijaan.
  • Soodan voi aina korvata leivinjauheella, mutta leivinjauheen soodalla vain, jos taikinassa on happamia ainesosia kuten piimää, kermaviiliä, jogurttia, siirappia tai hunajaa. Jos soodaa käyttää liikaa tai sellaisiin taikinoihin, joissa ei ole happamia ainesosia, seurauksena voi olla maku- ja värivirheitä.
  • Nauti pikaleivonnaiset tuoreina, sillä ne vanhenevat nopeasti.

Kohottamaton taikina

  • Korvaa osa taikinanesteestä kasvissoseella tai puurolla.
  • Jos haluat rieskoista vähän paksumpia leipäsiä, vähennä jauhojen määrää 1 dl, jolloin taikina jää löysemmäksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa.
  • Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei rieskoista tulee sitkeitä.
  • Rieskataikinaa voi käyttää myös taikinakuorena kukkojen ja karjalanpiirakoiden tapaan. Kokeile täytteeksi pikkukaloja, keitettyjä juureksia tai kypsennettyjä lihapaloja.

Sekoitettu rahka-voitaikina

  • Sekoita taikina nopeasti, ettei siihen muodostu sitkoa.
  • Peitä taikina tuorekelmulla ja nosta se kylmään lepäämään. Näin kauliminen on helpompaa ja lopputuloksesta tulee lehtevä.
  • Korvaa rahka kermaviilillä ja osa jauhoista perunahiutaleilla.
  • Voit tehdä taikinasta myös pieniä, täytettyjä pasteijoita.
  • Suolaisten piirakoiden taikinaan voi lisätä myös 1 dl juustoraastetta tai yhden jauhetun, kypsän perunan.

Kahvikakkutaikina

  • Jätä kakkuvuokaan kolmannes kohoamisvaraa.
  • Jauhota kakkuvuoka korppujauhojen sijaan esimerkiksi karkeilla vehnäjauhoilla, kaurahiutaleilla, leseillä tai pähkinärouheella.
  • Paista kakut uunin alatasolla. Kakku ehtii kohota ennen kuin pinta kuorrettuu.
  • Mausta kakkutaikinaa halutessasi pähkinöillä, marjoilla, hedelmäsoseilla. kardemummalla tai raparperilla.
  • Voit tehdä taikinasta myös tiikerikakun. Ota 1/3 osa taikinaa ja värjää se mustikalla tai 1-2 ruokalusikallisella kaakaojauhetta.
  • Taikinasta voi leipoa myös muffineita.

 

Pullataikina

  • Ota kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kylmät jauhot tai rasva jäähdyttävät taikinanesteen, eikä hiiva jaksa kohottaa taikinaa riittävästi.
  • Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Nesteen täytyy olla 42°C. 50 g tuorehiivaa pullataikinassa vastaa 2 pussillista kuivahiivaa.
  • Älä kohota taikinaa liikaa, ettei se lätsähdä.
  • Taikinan pitää olla pehmeää mutta napakkaa. Liian löysästä taikinasta tulee likilaskuisia pullia. Kova taikina ei kohoa ollenkaan.
  • Pullat ovat kypsiä, kun pohja on kauniin ruskea ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.
  • Puolita taikinamäärä, niin voit leipoa siitä marjapiiraan pohjan.
  • Korvaa maito halutessasi vedellä tai miedolla omenamehulla.

 

Sokerikakkutaikina

  • Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun vatkaimella piirretty kuvio jää hetkeksi vaahdon pinnalle.
  • Muista, että 4-munan kakku riittää 10—12 hengelle, 6-munan kakku 15—18 hengelle. Kakusta tulee sitä riittoisampaa, mitä enemmän on täytettä.
  • Korvaa kolmannes jauhoista perunajauhoilla, niin saat lisää kuohkeutta.
  • Kun sokerikakkutaikinan paistaa levyksi uunipellillä, sen voi täyttää kääretortuksi tai tehdä täytettyjä leivoksia.
  • Kääretorttutaikinassa kannattaa käyttää perunajauhoja vehnäjauhojen kanssa.
  • Käytä kostutuslientä sen mukaan, kuinka kauan kakku saa mehevöityä ennen tarjoilua. Jos kakku tarjotaan heti, tarvitaan tuplamäärä kostuketta.
  • Sokerikakkupohjan vanha perusohje on: lasi munia ja 3/4 dl sokeria vaahdotetaan. Lisätään lasi vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Christina Aaltio Kuva Anna Huovinen
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.
Tarjoile blinit smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Blinitaikina saa täyteläisen pehmeän maun bataatista. Katso reseptin lopusta, miten muunnat taikinan vegaaniseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Bataattiblinit

Ainekset

1
pkt (400 g)
bataattisosetta
20
g
hiivaa
1
dl
smetanaa
dl
tattarijauhoja
100
g
voita
1
muna
1
tl
suolaa
1
dl
kivennäisvettä

Työvaiheet

  1. Lämmitä bataattisose kädenlämpöiseksi. Liuota soseen joukkoon hiiva. Lisää smetana ja jauhot. Jätä taikina huoneenlämpöön leivinliinan alle kahdeksi tunniksi. Viileässä taikina voi tekeytyä vuorokauden ajan.
  2. Pehmitä voi mikrossa notkeaksi.
  3. Lisää taikinaan puolet rasvasta, muna ja suola. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää lopuksi kivennäisvesi.
  4. Paista taikinasta lettupannulla pieniä blinejä. Käytä loput rasvasta paistamiseen.
  5. Tarjoile smetanan, kirjolohenmädin ja silputun punasipulin kanssa.

Vinkki!  Valmis bataattisose löytyy vihannesosaston kylmähyllystä.

Blinitaikinan muokkaus vegaaniseksi onnistuu näin: Korvaa smetana kahdella desillä kaurakermaa. Jätä voi ja muna pois. Lisää taikinaan 2 rkl rypsiöljyä. Paista blinit vegaanisella margariinilla (esim. Sininen Keiju).

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.

Talvisissa pullissa maistuu kookos sekä taikinassa että koristelussa. Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kookospullat

Ainekset

½
l
kookosmaitoa
50
g
tuorehiivaa
1
muna
2
dl
sokeria
3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
150
g
maidotonta leivontamargariinia
14–16
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Kookosvoisilmät
150
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
kookoshiutaleita
½
dl
sokeria
½
dl
tomusokeria
Tomusokeri-kookoskuorrute
4
dl
tomusokeria
1
valkuainen
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sulata rasva notkeaksi. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina kuohkeaksi. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi.
  3. Kohota taikina vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat kahteentoista palaan. Pyöräytä paloista pullia.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kohota pullia 15 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pinta munalla.
  6. Tee kookosvoisilmät osaan pullista. Paista loput pullat sellaisenaan ja tee niille jälkikäteen tomusokerikuorrutus.
  7. Kuutioi rasva nopan kokoisiksi paloiksi. Paina pullan keskelle peukalolla syvä painauma. Paina rasva keskelle ja ripottele päälle kookoslastuja ja sokeria.
  8. Paista kaikkia pullia uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.
  9. Tee loppuihin pulliin kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja sitruunamehu, jotta saat notkean kuorrutteen. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden pullien pintaan ja ripottele päälle kookoslastuja.

Vinkki!

Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa. Pullista tulee vegaanisia, kun jätät munan pois ja voitelet pinnan soijajugurtilla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Piia Arnould
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.
Kuohkeat blinit ovat himoittu herkku.

Älä säästä aikaa äläkä voita, niin pannullasi tirisee täydellinen blini, sisältä kuohkea ja pinnalta rapea. Täytteistä perinteisimmät ovat mäti, smetana ja punasipulisilppu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
30 min + 8 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Blinit ja 3 herkullista höystöä

Ainekset

3
dl
maitoa
15
g
tuorehiivaa
dl
tattarijauhoja
½
tl
sokeria
2
munaa
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
olutta (esim. pilsneriä)
2
rkl
voisulaa
¾
tl
suolaa
Paistamiseen
kirkastettua voita

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Murenna ja liuota joukkoon hiiva. Sekoita nesteeseen tattarijauhot ja sokeri. Peitä astia kelmulla ja jätä huoneenlämpöön noin 8 tunniksi.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset, vehnäjauhot, olut, voisula ja suola taikinaan.
  3. Vaahdota valkuaiset ja lisää vaahto varovasti nostellen taikinaan.
  4. Kuumenna valurautainen blini- tai lettupannu. Lorauta pannulle noin ruokalusikallinen kirkastettua voita. Kaada taikinaa pannulle sentin, parin kerrokseksi. Paista keskilämmöllä, kunnes blini on lähes kauttaaltaan hyytynyt. Valuta pannun reunalle hieman voita ja käännä blini. Paista toinenkin puoli rapeaksi. Valmista loput blinit samalla tavalla.

Kolme herkullista tahnaa blinien höysteeksi:

Kahden kalan tahna

  • Sekoita ranskankermapurkilliseen 100 g hienonnettua kylmäsavulohta ja 100 g hienonnettua lämminsavulohta. Mausta tahna hienonnetulla tillillä, lorauksella sitruunan mehua ja mustapippurilla. Lisää tahnaan tarvittaessa ripaus suolaa.

Punajuuri-pähkinäsmetana

  • Keitä tai paahda uunissa pari punajuurta. Jäähdytä, kuori ja kuutioi kypsät punajuuret. Sekoita punajuurikuutiot purkilliseen smetanaa. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tahnaan lopuksi puoli desiä rouhittuja pähkinöitä.

Kylmäsavuporotahna

  • Sekoita purkilliseen ranskankermaa noin 100 g hienonnettua kylmäsavuporoleikkelettä. Lisää pieni, hienonnettu maustekurkku, pala hienonnettua punasipulia sekä ruokalusikallinen ruohosipulisilppua. Mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Kommentit (1)

Karolinna

Erittäin hyviä blinejä tuli. Tämä resepti jää meille monista kokeilluista.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Tiikerin uudet raidat maistuvat suklaalta ja pähkinältä.
Tiikerin uudet raidat maistuvat suklaalta ja pähkinältä.

Klassinen tiikerikakku saa selkäänsä uuden kuorrutuksen. Suklaa-pähkinälevite taikoo kuivakakun meheväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Nutella-tiikerikakku

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
3
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
¾
dl
maitoa
½
dl
kaakaojauhetta
Voitelu
voita
2
rkl
korppujauhoja
Kuorrutus
dl
kermaa
4
rkl
kaakaojauhetta
1
dl
vaaleaa siirappia
½
tl
suolaa
2
rkl
voita
dl
suklaa-pähkinälevitettä (esim. Nutella)
hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään kaakaojauhetta lukuun ottamatta. Lisää taikinaa vuorotellen jauhoseos ja maito.
  3. Erota taikinasta kolmannes. Lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe. Voitele ja jauhota kakku- tai leipävuoka. Levitä vuokaan ensin vaalea, sitten tumma ja lopuksi vaalea taikina.
  4. pyöritä pintaa sukkapuikolla niin, että taikinat sekoittuvat raidoiksi. Paista uunin alatasolla
  5. 180 asteessa 55 minuuttia. Testaa puutikulla: jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
  6. Tee kuorrutus kakun jäähtyessä. Keitä kermaa, kaakaota, siirappia ja suolaa kattilassa miedolla lämmöllä sekoittaen viisi minuuttia. Nosta levyltä ja lisää voi sekä suklaa-pähkinälevite.
  7. Kumoa kakku vadille ja valuta lämmin kuorrutus päälle. Ripottele pinnalle rouhittuja pähkinöitä.

Kommentit (0)