
Erilaisiin leipomuksiin sopii eri tyyppinen taikina. Lue ohjeet seitsemään perustaikinaan ja katso mitä niistä voi valmistaa.
Suolainen murotaikina
- Kun olet painellut taikinan vuoan pohjalle ja reunoille, painele vielä foliosuikale reunojen sisä- ja ulkopuolelle. Näin taikina pysyy esikypsennyksen aikana reunoilla eikä valahda pohjalle.
- Varioi piirakkatäytteitä mielesimukaan. Kokeile esipaistettuja sieniä, kalaa, äyriäisiä, kasviksia, ruskistettua broileria, jauhelihaa tai soijarouhetta.
- Mausta muna-kermaseos tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä.
- Korvaa kerma halutessasi kermaviilillä tai tuorejuustolla. Halloumin voi korvata vuohenjuustolla tai juustoraasteella.
- Makeaan murotaikinaan sekoitetaan 200 g voita, 1 dl sokeria, 1 muna, 5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.
- Taikina sopii sekä piirakkapohjaksiettä pikkuleipätaikinaksi.
Soodalla kohotettu pikataikina
- Mausta sarvet juuston sijaan porkkanaraasteella. Sarvet voi täyttää ennen paistamista esimerkiksi tuorejuustonokareella, juustoraasteella tai sinihomejuustomuruilla.
- Taikinan voi levittää uunipellille leivinpaperin päälle pyöreäksi, noin 3 senttiä paksuksi levyksi, leikata sektoreiksi ja paistaa sellaisenaan sarviksi rullaamisen sijaan.
- Soodan voi aina korvata leivinjauheella, mutta leivinjauheen soodalla vain, jos taikinassa on happamia ainesosia kuten piimää, kermaviiliä, jogurttia, siirappia tai hunajaa. Jos soodaa käyttää liikaa tai sellaisiin taikinoihin, joissa ei ole happamia ainesosia, seurauksena voi olla maku- ja värivirheitä.
- Nauti pikaleivonnaiset tuoreina, sillä ne vanhenevat nopeasti.
Kohottamaton taikina
- Korvaa osa taikinanesteestä kasvissoseella tai puurolla.
- Jos haluat rieskoista vähän paksumpia leipäsiä, vähennä jauhojen määrää 1 dl, jolloin taikina jää löysemmäksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa.
- Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei rieskoista tulee sitkeitä.
- Rieskataikinaa voi käyttää myös taikinakuorena kukkojen ja karjalanpiirakoiden tapaan. Kokeile täytteeksi pikkukaloja, keitettyjä juureksia tai kypsennettyjä lihapaloja.
Sekoitettu rahka-voitaikina
- Sekoita taikina nopeasti, ettei siihen muodostu sitkoa.
- Peitä taikina tuorekelmulla ja nosta se kylmään lepäämään. Näin kauliminen on helpompaa ja lopputuloksesta tulee lehtevä.
- Korvaa rahka kermaviilillä ja osa jauhoista perunahiutaleilla.
- Voit tehdä taikinasta myös pieniä, täytettyjä pasteijoita.
- Suolaisten piirakoiden taikinaan voi lisätä myös 1 dl juustoraastetta tai yhden jauhetun, kypsän perunan.
Kahvikakkutaikina
- Jätä kakkuvuokaan kolmannes kohoamisvaraa.
- Jauhota kakkuvuoka korppujauhojen sijaan esimerkiksi karkeilla vehnäjauhoilla, kaurahiutaleilla, leseillä tai pähkinärouheella.
- Paista kakut uunin alatasolla. Kakku ehtii kohota ennen kuin pinta kuorrettuu.
- Mausta kakkutaikinaa halutessasi pähkinöillä, marjoilla, hedelmäsoseilla. kardemummalla tai raparperilla.
- Voit tehdä taikinasta myös tiikerikakun. Ota 1/3 osa taikinaa ja värjää se mustikalla tai 1-2 ruokalusikallisella kaakaojauhetta.
- Taikinasta voi leipoa myös muffineita.
Pullataikina
- Ota kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kylmät jauhot tai rasva jäähdyttävät taikinanesteen, eikä hiiva jaksa kohottaa taikinaa riittävästi.
- Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Nesteen täytyy olla 42°C. 50 g tuorehiivaa pullataikinassa vastaa 2 pussillista kuivahiivaa.
- Älä kohota taikinaa liikaa, ettei se lätsähdä.
- Taikinan pitää olla pehmeää mutta napakkaa. Liian löysästä taikinasta tulee likilaskuisia pullia. Kova taikina ei kohoa ollenkaan.
- Pullat ovat kypsiä, kun pohja on kauniin ruskea ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.
- Puolita taikinamäärä, niin voit leipoa siitä marjapiiraan pohjan.
- Korvaa maito halutessasi vedellä tai miedolla omenamehulla.
Sokerikakkutaikina
- Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun vatkaimella piirretty kuvio jää hetkeksi vaahdon pinnalle.
- Muista, että 4-munan kakku riittää 10—12 hengelle, 6-munan kakku 15—18 hengelle. Kakusta tulee sitä riittoisampaa, mitä enemmän on täytettä.
- Korvaa kolmannes jauhoista perunajauhoilla, niin saat lisää kuohkeutta.
- Kun sokerikakkutaikinan paistaa levyksi uunipellillä, sen voi täyttää kääretortuksi tai tehdä täytettyjä leivoksia.
- Kääretorttutaikinassa kannattaa käyttää perunajauhoja vehnäjauhojen kanssa.
- Käytä kostutuslientä sen mukaan, kuinka kauan kakku saa mehevöityä ennen tarjoilua. Jos kakku tarjotaan heti, tarvitaan tuplamäärä kostuketta.
- Sokerikakkupohjan vanha perusohje on: lasi munia ja 3/4 dl sokeria vaahdotetaan. Lisätään lasi vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.