Ohjeet Suvi Rüster kuva Nico Backström

Erilaisiin leipomuksiin sopii eri tyyppinen taikina. Lue ohjeet seitsemään perustaikinaan ja katso mitä niistä voi valmistaa.

Suolainen murotaikina

  • Kun olet painellut taikinan vuoan pohjalle ja reunoille, painele vielä foliosuikale reunojen sisä- ja ulkopuolelle. Näin taikina pysyy esikypsennyksen aikana reunoilla eikä valahda pohjalle.
  • Varioi piirakkatäytteitä mielesimukaan. Kokeile esipaistettuja sieniä, kalaa, äyriäisiä, kasviksia, ruskistettua broileria, jauhelihaa tai soijarouhetta.
  • Mausta muna-kermaseos tuoreilla tai kuivatuilla yrteillä.
  • Korvaa kerma halutessasi kermaviilillä tai tuorejuustolla. Halloumin voi korvata vuohenjuustolla tai juustoraasteella.
  • Makeaan murotaikinaan sekoitetaan 200 g voita, 1 dl sokeria, 1 muna, 5 dl vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.
  • Taikina sopii sekä piirakkapohjaksiettä pikkuleipätaikinaksi.

Soodalla kohotettu pikataikina

  • Mausta sarvet juuston sijaan porkkanaraasteella. Sarvet voi täyttää ennen paistamista esimerkiksi tuorejuustonokareella, juustoraasteella tai sinihomejuustomuruilla.
  • Taikinan voi levittää uunipellille leivinpaperin päälle pyöreäksi, noin 3 senttiä paksuksi levyksi, leikata sektoreiksi ja paistaa sellaisenaan sarviksi rullaamisen sijaan.
  • Soodan voi aina korvata leivinjauheella, mutta leivinjauheen soodalla vain, jos taikinassa on happamia ainesosia kuten piimää, kermaviiliä, jogurttia, siirappia tai hunajaa. Jos soodaa käyttää liikaa tai sellaisiin taikinoihin, joissa ei ole happamia ainesosia, seurauksena voi olla maku- ja värivirheitä.
  • Nauti pikaleivonnaiset tuoreina, sillä ne vanhenevat nopeasti.

Kohottamaton taikina

  • Korvaa osa taikinanesteestä kasvissoseella tai puurolla.
  • Jos haluat rieskoista vähän paksumpia leipäsiä, vähennä jauhojen määrää 1 dl, jolloin taikina jää löysemmäksi. Taputtele taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja paista uunissa.
  • Älä vaivaa taikinaa liikaa, ettei rieskoista tulee sitkeitä.
  • Rieskataikinaa voi käyttää myös taikinakuorena kukkojen ja karjalanpiirakoiden tapaan. Kokeile täytteeksi pikkukaloja, keitettyjä juureksia tai kypsennettyjä lihapaloja.

Sekoitettu rahka-voitaikina

  • Sekoita taikina nopeasti, ettei siihen muodostu sitkoa.
  • Peitä taikina tuorekelmulla ja nosta se kylmään lepäämään. Näin kauliminen on helpompaa ja lopputuloksesta tulee lehtevä.
  • Korvaa rahka kermaviilillä ja osa jauhoista perunahiutaleilla.
  • Voit tehdä taikinasta myös pieniä, täytettyjä pasteijoita.
  • Suolaisten piirakoiden taikinaan voi lisätä myös 1 dl juustoraastetta tai yhden jauhetun, kypsän perunan.

Kahvikakkutaikina

  • Jätä kakkuvuokaan kolmannes kohoamisvaraa.
  • Jauhota kakkuvuoka korppujauhojen sijaan esimerkiksi karkeilla vehnäjauhoilla, kaurahiutaleilla, leseillä tai pähkinärouheella.
  • Paista kakut uunin alatasolla. Kakku ehtii kohota ennen kuin pinta kuorrettuu.
  • Mausta kakkutaikinaa halutessasi pähkinöillä, marjoilla, hedelmäsoseilla. kardemummalla tai raparperilla.
  • Voit tehdä taikinasta myös tiikerikakun. Ota 1/3 osa taikinaa ja värjää se mustikalla tai 1-2 ruokalusikallisella kaakaojauhetta.
  • Taikinasta voi leipoa myös muffineita.

 

Pullataikina

  • Ota kaikki raaka-aineet hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Kylmät jauhot tai rasva jäähdyttävät taikinanesteen, eikä hiiva jaksa kohottaa taikinaa riittävästi.
  • Kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin. Nesteen täytyy olla 42°C. 50 g tuorehiivaa pullataikinassa vastaa 2 pussillista kuivahiivaa.
  • Älä kohota taikinaa liikaa, ettei se lätsähdä.
  • Taikinan pitää olla pehmeää mutta napakkaa. Liian löysästä taikinasta tulee likilaskuisia pullia. Kova taikina ei kohoa ollenkaan.
  • Pullat ovat kypsiä, kun pohja on kauniin ruskea ja pohjaa kopautettaessa kuuluu kumea ääni.
  • Puolita taikinamäärä, niin voit leipoa siitä marjapiiraan pohjan.
  • Korvaa maito halutessasi vedellä tai miedolla omenamehulla.

 

Sokerikakkutaikina

  • Muna-sokerivaahto on tarpeeksi kuohkeaa, kun vatkaimella piirretty kuvio jää hetkeksi vaahdon pinnalle.
  • Muista, että 4-munan kakku riittää 10—12 hengelle, 6-munan kakku 15—18 hengelle. Kakusta tulee sitä riittoisampaa, mitä enemmän on täytettä.
  • Korvaa kolmannes jauhoista perunajauhoilla, niin saat lisää kuohkeutta.
  • Kun sokerikakkutaikinan paistaa levyksi uunipellillä, sen voi täyttää kääretortuksi tai tehdä täytettyjä leivoksia.
  • Kääretorttutaikinassa kannattaa käyttää perunajauhoja vehnäjauhojen kanssa.
  • Käytä kostutuslientä sen mukaan, kuinka kauan kakku saa mehevöityä ennen tarjoilua. Jos kakku tarjotaan heti, tarvitaan tuplamäärä kostuketta.
  • Sokerikakkupohjan vanha perusohje on: lasi munia ja 3/4 dl sokeria vaahdotetaan. Lisätään lasi vehnäjauhoja ja 1 tl leivinjauhetta.
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Supermakeaa kuorrutusta riittää ohut kerros.
Supermakeaa kuorrutusta riittää ohut kerros.

Kesän helpoimmat pikkuleivät lainaavat kauralastuilta pohjan ja aleksanterinleivoksilta kuorrutuksen. Pikkuleivät ovat vegaanisia ja gluteenittomia, joten ne sopivat lähes kaikille.

Annoksia
64 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Kaurasanterit

Ainekset

200
g
maidotonta leivontamargariinia (Sunnuntai)
½
dl
siirappia
8
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita
1
dl
sokeria
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
Kuorrutus
8
dl (400 g)
tomusokeria
noin 5
rkl
omenatäysmehua
½-1
dl
omenamarmeladia

Työvaiheet

  1. Sulata rasva. Lisää siirappi. Anna jäähtyä. Yhdistä kaurahiutaleet, sokeri, gluteeniton jauhoseos, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Lisää ne rasva-siirappiseokseen. Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille. Taputtele se lastalla pellin kokoiseksi levyksi. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  2. Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri ja omenamehu paksuksi tahnaksi. Liian valuva kuorrutus imeytyy keksiin, joten lisää vain tippa mehua kerrallaan. Levitä ohut kerros kuorrutusta kaurakeksilevylle. Älä huolestu, jos keksi näkyy paikoin läpi.
  3. Annostele marmeladi pieneen pakastepussiin. Leikkaa pussin kulma pois. Viiruta keksilevy omenamarmeladilla. Vedä veitsellä viirut vastakkaiseen suuntaan, jotta kuorrutus marmoroituu. Anna jähmettyä.
  4. Leikkaa levy tasan 8 x 8 palaan.

Vinkki!

Voit tehdä pikkuleipälevyn ja kuorruttaa sen päivää ennen tarjoilua. Levy säilyy kuivassa paikassa huoneenlämmössä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Mansikkakakku tehdään nyt kahden moussen taktiikalla.
Mansikkakakku tehdään nyt kahden moussen taktiikalla.

Pakastemansikat pääsevät täytteeseen ja tuoreet mansikat koristeeksi. Tämä ohje on gluteeniton, mutta kakun voi tehdä myös tavallisista jauhoista.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
1 t 20 min ja 1 vrk hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mansikka-suklaamoussekakku

Ainekset

3
munaa (M-koko)
1
dl
sokeria
¾
dl
gluteenitonta jauhoseosta
½
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
½
dl
kaakaojauhetta (tummaa)
½
tl
leivinjauhetta
Suklaamousse
3
liivatelehteä
150
g
tummaa suklaata
3
dl
vispikermaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
1
rkl
kuumaa kahvia
Täytteiden väliin
½
ps (à 20 g)
kuivattuja mansikoita
30
g
tummaa suklaata
Mansikkamousse
4
liivatelehteä
1
prk (250 g)
mascarponejuustoa
2
dl
vispikermaa
250
g
mansikoita (pakaste)
½
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunamehua
Kostutus
3
rkl
kahvia
Koristelu
500
g
tuoreita mansikoita
½
ps (à 20 g)
kuivattuja mansikoita
20
g
tummaa suklaata

Työvaiheet

  1. Pingota irtopohjaisen vuoan (ø 24 cm) pohjalle leivinpaperi. Voitele vuoan reunat huolellisesti ja paperipohja kevyesti.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Levitä taikina vuokaan. Paista 175-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia.
  3. Irrota kakku vuoasta hetken jäähtyneenä. Pese vuoka, pingota pohjalle uusi leivinpaperi ja sivele reunat öljyllä. Leikkaa pohja kahteen kerrokseen ja nosta alapuoli takaisin vuokaan. Kostuta se parilla ruokalusikallisella kahvia.
  4. Valmista suklaatäyte. Upota liivatelehdet kylmään veteen. Sulata suklaa hetki kerrallaan mikrossa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaahtoon suklaa ja sokerit.
  5. Kuumenna kahvi kiehuvaksi, nosta levyltä ja liuota joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada seos ohuena nauhana täytteeseen. Sekoita tasaiseksi.
  6. Kaada suklaatäyte pohjan päälle vuokaan. Tee siihen kuoppia lusikalla ja jätä osa reunoista peittämättä, jotta mansikkamousse asettuu päälle aaltoilevasti.
  7. Murskaa kuivatut mansikat ja leikkaa suklaa lastuiksi. Ripottele ne suklaamoussen päälle. Nosta vuoka jääkaappiin.
  8. Valmista mansikkamousse. Sulata ja soseuta mansikat kulhossa. Upota liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää mascarpone ja sokerit. Jatka vatkaamista, kunnes täyte on napakkaa mutta kuohkeaa. Sekoita joukkoon mansikkasose.
  9. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja liuota joukkoon kuivaksi puristetut liivatteet. Kaada seos moussen joukkoon ja sekoita.
  10. Kaada mansikkamousse suklaamoussen päälle. Asettele pinnalle kakkulevy. Kostuta tilkalla kahvia. Anna kakun hyytyä peitettynä vähintään neljä tuntia, mieluiten yön yli.
  11. Irrota kakku vuoastaan ja siirrä vadille. Koristele kokonaisina viipaloiduilla mansikoilla, kuivatuilla mansikoilla ja suklaalastuilla.

Vinkki! Jos et tarvitse gluteenitonta kakkua, gluteenittoman jauhoseoksen voi vaihtaa vehnäjauhoihin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.
Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.

Rapean keksireunan pitelemä täyteläinen juustokakku on superherkullista sellaisenaan tai marjakastikkeen seurassa.

Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1 t 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton amerikkalainen juustokakku

Ainekset

75
g
voita
200
g
gluteenittomia digestivekeksejä
1
keltuainen
1
tl
kanelia
Täyte
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
2
munaa
1
valkuainen
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneessa leikkuuterällä. Lisää voisula, keltuainen ja kaneli. Aja tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin.
  4. Kaada keksimurska vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin tunniksi. Voin jähmettyessä keksimurska tiivistyy, jolloin se ei murene reunoilta täytteen päälle paistamisen aikana.
  5. Valmista täyte. Mittaa tuorejuusto, ranskankerma, munat, valkuainen, sokeri, sitruunamehu ja -kuoriraaste kulhoon. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  6. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle.
  7. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunti. Jätä uuninluukku raolleen ja anna juustokakun kypsyä jälkilämmössä vielä reilu puoli tuntia, jolloin vältät pinnan halkeilun.
  8. Anna jäähtyä vuoassaan ja irrota vasta jäähtyneenä vadille. Nosta vielä jääkaappiin ennen tarjoamista, sillä kakku on parhaimmillaan kylmänä.

Kommentit (0)

Jenni Rinkinen
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Peltilihis kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen syömistä, jotta maut tulevat parhaiten esiin. Siksi se onkin parhaimmillaan seuraavana päivänä.

Miten maittavaa ja riittoisaa perinteinen pellille leivottu ja uunissa kypsennetty lihapiirakka onkaan! Nostalgisessa ohjeessa on jauhelihaa, puuroriisiä ja kananmunaa, mutta jokainen voi muunnella täytettä mieleisekseen.

Annoksia
16
Valmistusaika
10 min + 30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Peltilihapiirakka

Ainekset

Rahkavoitaikina
1
prk (250 g)
maitorahkaa (ei pehmeää)
250
g
voita
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Täyte
1
dl
puuroriisiä
kasvislientä riisin keittämiseen
400
g
jauhelihaa
1
iso sipuli
1
tl
suolaa
1
tl
mustapippuria
1
tl
paprikajauhetta
1
tl
kuivattua oreganoa
3 kananmunaa (2 täytteeseen, 1 voiteluun)

Työvaiheet

Rahkavoitaikina

  1. Valuta maitorahkaa siivilässä 5 minuuttia. Sekoita pehmeän voin kanssa.
  2. Lisää jauhot, joihin leivinjauhe ja suola on sekoitettu. Sekoita kaikki aineet mahdollisimman nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
  3. Muotoile taikina litteäksi, suorakaiteen malliseksi palaksi ja kääri tiiviisti kelmuun. Anna vetäytyä jääkaapissa 30–60 minuuttia.

Täyte

  1. Keitä riisi kasvisliemessä löysähköksi puuroksi. Ruskista jauheliha ja sipuli ja mausta. Keitä kaksi kananmunaa, jätä ne puolikoviksi.
  2. Sekoita riisi, jauheliha ja hienonnetut kananmunat. Tarkista maku. Täyte saa maistua voimakkaalle.
  3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle leivinpaperiarkin kokoiseksi levyksi. Levitä täyte pohjan päälle, mutta älä aivan reunoihin saakka, jotta saat käännettyä pohjan kannen päälle.
  5. Käännä toinen taikinapuolikas täytetyn päälle, käytä leivinpaperia apuna. Käännä pohjan reunat tiukasti kannen päälle ja painele kiinni haarukalla. Voitele pinta rikotulla kananmunalla ja pistele kanteen haarukalla reikiä.
  6. Paista uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja vetäytyä kunnolla. 

Vinkkejä!

  • Piirakan voi tehdä etukäteen paistovalmiiksi jääkaappiin.
  • Piirakka onnistuu myös kaupan isoista lehtitaikinalevyistä. 

Kommentit (0)