
Leivo jälkiruuaksi pehmeä, amerikkalaistyyppinen omenapiiras. Piirakka paistetaan syvässä vuoassa. Jos sinulla ei ole syvää piirasvuokaa, voit käyttää metallisia kertakäyttövuokia, joita saa ruokakaupoista.
Amerikkalainen omenapiirakka
Ainekset
Työvaiheet
Taikina onnistuu helpoiten leikkuriterällä varustetussa yleiskoneessa.
Taikina koneessa:
- Paloittele rasva pieniksi kuutioksi. Lisää jauhot ja suola koneeseen ja tiputtele rasvakuutiot perään. Anna koneen käydä muutama sekunti, jotta seos muuttuu ryynimäiseksi.
- Ota jääkylmä vesi ja käynnistä kone uudestaan. Kaada vesi vähitellen syöttöaukosta taikinan sekaan ja pysäytä kone heti, kun taikina alkaa kasautua pallon muotoon.
- Siirrä taikina koneesta kelmulle ja kääri se kiekoksi kelmun sisälle. Nosta jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi tai seuraavaan päivään.
Taikina käsin:
- Laita jauhot ja suola kulhoon. Lisää jääkylmä voi kuutioina jauhojen sekaan.
- Leikkele taikina kahden ruokailuveitsen avulla ryynimäiseksi ja lisää sitten vesi.
- Nypi taikinaa nopeasti sormin, jotta vesi sekoittuu siihen ja muodostuu kiinteä massa. Nosta massa kelmun sisään ja muotoile siitä kiekko. Laita kiekko jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Piirakan täyte:
- Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Tähän työhön käy kätevästi keskikokoinen pallorauta. Pilko omenat kuutioiksi. Laita kulhoon ja heitä mukaan etikka/sitruunamehu, kaneli, perunajauhot ja sokeri. Sekoita ja nosta sivuun.
- Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmista vuokaa suurempi kiekko. Voitele piirakkavuoka ja painele toinen taikinakiekko vuokaan niin, että se nousee hiukan reunojen yläpuolelle. Levitä taikinan päälle foliota niin, että se peittää myös taikinan reunat. Kaada folion päälle pohjan peitoksi paistohelmiä tai kuivattuja herneitä.
- Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia ja nosta se pois. Irrota folio varovasti paistohelmineen ja nosta sivuun.
- Sillä välin, kun piirakkapohja esipaistuu uunissa, sulata hiukan voita pannulla.
- Freesaa omenanpaloja pannulla viitisen minuuttia.
- Nostele omenat esipaistetulle piirakkapohjalle ja tiputtele sinne tänne voinokareita. Asettele toinen taikinalevy omenoiden päälle kanneksi, trimmaa reunat ja tee kanteen muutamia reikiä haarukalla. Voitele kananmunalla ja sirottele pintaan karkearakeista sokeria.
- Paista uunin alatasolla 40–50 minuuttia. Peitä kansi foliolla, jos se uhkaa ruskistua liikaa. Anna seistä ennen tarjoilua ainakin 10 minuuttia.
Vinkki! Piirakan paistoaika on lyhyempi, jos käytät kertakäyttöistä foliovuokaa. Keraaminen vuoka tarvitsee pidemmän paistoajan.