Resepti ja kuva Sari Tammikari

Syksyllä on hauska järjestää puutarhatalkoot, joiden jälkeen syödään hyvin. Leivo jälkiruuaksi pehmeä, amerikkalaistyyppinen omenapiiras.

Piirakka paistetaan syvässä vuoassa. Jos sinulla ei ole syvää piirasvuokaa, voit käyttää metallisia kertakäyttövuokia, joita saa ruokakaupoista.

Annoksia
8-10
Valmistusaika
30 min + 45 min

Amerikkalainen omenapiirakka

Ainekset

Taikina
4
dl
vehnäjauhoja (jäähdytä jääkaapissa kylmäksi)
200
g
jääkaappikylmää voita (suolatonta tai suolattua)
½
tl
suolaa, jos käytät suolatonta voita
2–3
rkl
jääkylmää vettä
Piirakan täyte
1
kilo
happamia omenoita ( Granny Smith käy hyvin)
½
tl
jauhettua kanelia
70
g
hienoa sokeria (hiukan vajaa desi)
1
rkl
perunajauhoja
1
tl
omenasiiderietikkaa tai sitruunamehua
50
g
voita
Kananmunaa taikinakannen voiteluun
Karkearakeista sokeria
Paistohelmiä tai kuivattuja herneitä
Foliota

Työvaiheet

Taikina onnistuu helpoiten leikkuriterällä varustetussa yleiskoneessa.

Taikina koneessa: 

  1. Paloittele rasva pieniksi kuutioksi. Lisää jauhot ja suola koneeseen ja tiputtele rasvakuutiot perään. Anna koneen käydä muutama sekunti, jotta seos muuttuu ryynimäiseksi.
  2. Ota jääkylmä vesi ja käynnistä kone uudestaan. Kaada vesi vähitellen syöttöaukosta taikinan sekaan ja pysäytä kone heti, kun taikina alkaa kasautua pallon muotoon.
  3. Siirrä taikina koneesta kelmulle ja kääri se kiekoksi kelmun sisälle. Nosta jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi tai seuraavaan päivään.

Taikina käsin:

  1. Laita jauhot ja suola kulhoon. Lisää jääkylmä voi kuutioina jauhojen sekaan.
  2. Leikkele taikina kahden ruokailuveitsen avulla ryynimäiseksi ja lisää sitten vesi.
  3. Nypi taikinaa nopeasti sormin, jotta vesi sekoittuu siihen ja muodostuu kiinteä massa. Nosta massa kelmun sisään ja muotoile siitä kiekko. Laita kiekko jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Piirakan täyte: 

  1. Kuori omenat ja poista niistä siemenkodat. Tähän työhön käy kätevästi keskikokoinen pallorauta. Pilko omenat kuutioiksi. Laita kulhoon ja heitä mukaan etikka/sitruunamehu, kaneli, perunajauhot ja sokeri. Sekoita ja nosta sivuun.
  2. Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli molemmista vuokaa suurempi kiekko. Voitele piirakkavuoka ja painele toinen taikinakiekko vuokaan niin, että se nousee hiukan reunojen yläpuolelle. Levitä taikinan päälle foliota niin, että se peittää myös taikinan reunat. Kaada folion päälle pohjan peitoksi paistohelmiä tai kuivattuja herneitä.
  3. Esipaista pohjaa uunissa 10 minuuttia ja nosta se pois. Irrota folio varovasti paistohelmineen ja nosta sivuun.
  4. Sillä välin, kun piirakkapohja esipaistuu uunissa, sulata hiukan voita pannulla.
  5. Freesaa omenanpaloja pannulla viitisen minuuttia.
  6. Nostele omenat esipaistetulle piirakkapohjalle ja tiputtele sinne tänne voinokareita. Asettele toinen taikinalevy omenoiden päälle kanneksi, trimmaa reunat ja tee kanteen muutamia reikiä haarukalla. Voitele kananmunalla ja sirottele pintaan karkearakeista sokeria.
  7. Paista uunin alatasolla 40–50 minuuttia. Peitä kansi foliolla, jos se uhkaa ruskistua liikaa. Anna seistä ennen tarjoilua ainakin 10 minuuttia.

Vinkki! Piirakan paistoaika on lyhyempi, jos käytät kertakäyttöistä foliovuokaa. Keraaminen vuoka tarvitsee pidemmän paistoajan.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-appelsiinimuffinit

Ainekset

dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
tummaa suklaata
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
100
g
leivontamargariinia
1
dl
appelsiinimehua, tuoreesta appelsiinista puristettua
1
rkl
appelsiininlihaa
Pinnalle
1
prk (200 g)
appelsiinituorejuustoa
1
rkl
appelsiinimehua
tomusokeria
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoseokseen. Lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini ja suklaa. 
  4. Purista tuoreesta appelsiinista mehu ja lisää appelsiinilihan kanssa taikinaan. 
  5. Voitele muffinivuoat. Lusikoi taikinaa ¾ vuokien tilavuudesta.  
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Koristele jäähtyneet muffinit appelsiinituorejuustolla.
  7. Notkista tuorejuusto appelsiinituoremehulla. Lisää maun mukaan tomusokeria.
  8. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja puuteroi leivonnaiset kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnikakku

Ainekset

100
g
Digestive-keksejä
100
g
piparkakkuja
100-125
g
voita tai margariinia
Täyte
5
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
vispikermaa
¾
dl
sokeria
2
dl
vaniljajogurttia
dl
sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾
dl
laimennettua sitruunamehua
Kiille
4
liivatelehteä
1
sitruunan mehu
dl
sileää tyrnihilloa

Työvaiheet

  1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
  2. Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  3. Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
  4. Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon. Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut  suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sula suklaa.
  6. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
  7. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  8. Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
  9. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
  10. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Omenakakku

Ainekset

Taikina
3
munaa
dl
ruskeaa ruokosokeria (tai taloussokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
voisulaa
Päälle
noin 600
g
omenia
2-3
tl
kanelia
2
rkl
sokeria
½
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Kuori omenat, halkaise, poista siemenkodat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Pyörittele lohkoja kaneli-sokeri-pähkinärouheseoksessa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja kääntele vaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt voisula.
  3. Kaada taikina kakkuvuokaan. Painele omenat taikinan päälle ja ripottele ylimääräinen kaneliseos kulhon pohjalta pinnalle.
  4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai hieman sulaneen jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)