Ennen raparperikautta täytä kakku kauden hedelmillä.
Ennen raparperikautta täytä kakku kauden hedelmillä.

Mehevä pohja ja rapeaa marenkia. Vaivattomuudessaan upea britakakku toimii aina, mutta älä anna britan odottaa! Tarjoa kakku heti täyttämisen jälkeen.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Britakakku raparperitäytteellä

Ainekset

125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
keltuaista
dl
vehnäjauhoja tai mantelijauhoja, jos teet kakusta gluteenittoman
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenki
3
valkuaista
dl
sokeria
Lisäksi
2
dl
vispikermaa
sokeria maun mukaan
½-1
l
mansikoita
2
raparperinvartta
2
dl
vettä
½
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota rasva ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää jauhot ja leivinjauhe sekä lopuksi maito. Sekoita hyvin. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.
  2. Vaahdota valkuaiset sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Levitä vaahto taikinapohjan päälle pellille siten, että se ei yllä aivan taikinareunaan asti.
  3. Paista uunin alatasolla 175 asteessa 20-25 minuuttia. Jäähdytä. Vaahdota kerma sokerin kanssa.
  4. Valmista täyte. Leikkaa raparperit viiden sentin pätkiksi. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon sokeri. Lisää raparperit, kun sokeri on liuennut. Hauduta raparpereja muutama minuutti ja nosta ne pois liemestä, kun ne ovat hieman pehmenneet. Lohko mansikat.
  5. Leikkaa kakkupohja kahteen osaan. Levitä pohjalle raparperia, sitten kermavaahtoa ja pilkottuja mansikoita Nosta toinen kakkulevy päälle ja koristele päällinen mansikoilla. Tarjoa kakku melko nopeasti täyttämisen jälkeen, ettei marenki muutu vetiseksi.

Vinkki! Kerman päälle sopivat myös vadelmat. Kakku toimii hyvin myös ilman raparperihilloketta. Laita silloin täytteeksi litra mansikoita.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.

Joulun mehevin hedelmäkakku paistetaan nyt pellillä. Hedelmiä ja pähkinöitä riittää kakun sisälle ja päälle. Riittoisa ja hyvin säilyvä kakku on myös oivallinen pikkujoulukauden tuliainen!

Kokeile myös! Pahvilautasesta on helppo taitella mitä hienoin leivoslaatikko.

...
Annoksia
24 reilua palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäkakkuruudut

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä viikunoita
½
ps (100 g)
pehmeitä taateleita
½
ps (100 g)
pehmeitä aprikooseja
1
ps (100 g)
saksanpähkinöitä
2
rkl
raastettua inkivääriä
3
rkl
rommia tai 2 rkl vettä ja 1 rkl rommiaromia
150
g
voita tai leivontamargariinia
dl
ruokosokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  2. Paloittele viikunat, taatelit ja aprikoosit. Rouhi saksanpähkinät reiluiksi paloiksi.
  3. Lisää hedelmät kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää rommi tai vesi-rommiaromiseos. Anna makujen imeytyä hedelmiin taikinan valmistumisen ajan.
  4. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Sekoita jauhoseos taikinaan.
  5. Ota sivuun puolet pähkinöistä ja desilitra pilkottuja hedelmiä. Sekoita loput taikinaan.
  6. Vuoraa 30 x 20 sentin vuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Lisää pinnalle sivuun ottamasi pähkinät ja hedelmät.
  7. Paista kakkua puolitoista tuntia. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla: jos taikina tarttuu tikkuun, jatka paistoa, kunnes se ei enää tartu mutta on yhä mehevää.
  8. Jäähdytä kakku ja nosta se pois vuoasta. Kiedo hedelmäkakku tiiviisti muovipussiin ja anna mehevöityä jääkaapissa.

Vinkki!

Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua. Kakun kastikkeena maistuu rommilla terästetty siirappi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Mikko Hannula
 Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.
Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.

Oikaise taikinassa, niin voit nähdä vähän vaivaa herkkutäytteen kohdalla. Mehevä viikuna-maapähkinätäyte ehtii kiehua lehtitaikinan sulaessa. Hillon tilalla voit kokeilla myös Nutellaa.

Katso teko-ohje videolta:

Annoksia
12
Valmistusaika
20 + 25 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Viikunakuusi

Ainekset

1
pkt isoja lehtitaikina­levyjä
1
muna
3
rkl
ruokokidesokeria
½
dl
tomusokeria
Täyte
1
ps
pehmeitä viikunoita
1½–2
dl
glögiä
1
dl
maapähkinävoita
2
rkl
siirappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Nosta taikina sulamaan.
  2. Tee täyte. Mittaa glögi kattilaan. Pilko viikunat pieniksi ja hauduta glögin seassa 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää maapähkinävoi, siirappi ja suola. Sekoita notkeaksi levitteeksi. Jäähdytä.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli levyt 30 x 40 -senttisiksi levyiksi. Aseta ne päällekkäin ja leikkaa kolmioksi. Leikkaa myös kuusen jalka.
  4. Levitä täyte alemmalle levylle. Nosta toinen levy kanneksi.
  5. Leikkaa 2 senttiä leveitä oksia noin 45 asteen kulmassa puun rungosta oksankärkeen. Kierrä oksat rullalle.
  6. Voitele kuusi munalla. Ripottele päälle ruokokidesokeria.
  7. Paista 225 asteessa 20–25 minuuttia. Siivilöi hieman jäähtyneen tortun päälle tomusokeria.

Vinkki! Torttu on vegaaninen, jos voitelet sen soijajugurtilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Jääkarpalokakku odottaa juhlahetkeä pakastimessa.
Jääkarpalokakku odottaa juhlahetkeä pakastimessa.

Jäiset karpalot ja kinuski ovat klassikkopari, joka ansaitsee paikkansa myös kakussa. Leivo se hyvissä ajoin odottamaan yllätysvieraita.

Annoksia
16
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Jääkarpalokakku

Ainekset

Pohja
½
dl
kuivattuja karpaloita
100
g
valkosuklaata
4
dl
riisimuroja (gluteenittomia, Semper)
Täyte
4
dl
kuohukermaa
1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa (jääkaappikylmää)
¼
tl
suolaa
Karpalohilloke
200
g
karpaloita (pakaste)
¾
dl
sokeria
Koristelu
kohmeisia karpaloita
kuivattuja karpaloita
kultakoristelugeeliä (Dr. Oetker)
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalohilloke. Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Keitä viisi minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen. Et tarvitse vettä, sillä karpaloista irtoaa sopivasti mehua, kun ne kuumenevat. Anna jäähtyä.
  2. Hienonna kuivatut karpalot kakun pohjaa varten. Sulata valkosuklaa. Sekoita ainekset riisimurojen kanssa.
  3. Vaahdota kerma ja karamellisoitu kondensoitu maito kuohkeaksi vaahdoksi. Molemmat vaahtoutuvat nopeammin kylminä. Mausta ripauksella suolaa.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka (26 cm) leivinpaperilla. Levitä sen päälle puolet riisimuroseoksesta ja sen jälkeen puolet täytteestä. Lusikoi täytteen päälle karpalohilloketta laikuiksi tai renkaaksi. Vedä veitsenkärkeä tai coctailtikkua hillon läpi niin, että saat marmoroidun kuvion.
  5. Ripottele päälle tasaisesti loppu riisimuroseos. Lisää loppu täyte ja marmoroi jälleen karpalohillokkeella. Jos kaikki karpalohilloke ei tule käyttöön, voit tarjota sen kakun kanssa erikseen.
  6. Pakasta vähintään seuraavaan päivään tai tarpeen mukaan.
  7. Irrota kakku vadille 15–30 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele kultageelillä ja kohmeisilla sekä kuivatuilla karpaloilla. Hunnuta tomusokerilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulavan suloisiksi.
Leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulavan suloisiksi.

Sacher ilman suklaata? Kokeile! Klassikkomaun koukuttavuuden tavoittaa myös pelkällä kaakaojauheella, kunhan sitä käyttää säästelemättä. Nämä leivoskeksit ovat myös suoranaisia pikaleivonnaisia esikuvaansa verrattuna.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + 3 t + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sacherleivoskeksit

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
Rullaamiseen
1
dl
kaakaojauhetta
Täyte
1
dl
tiivistä aprikoosimarmeladia

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Siivilöi runsaasti kaakaojauhetta leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiselle alueelle. Kumoa päälle taikina. Kääräise se leivinpaperiin noin 30 cm pitkäksi, tasapaksuksi tangoksi. Muotoile taikinatanko leivinpaperin avulla mahdollisimman tasaiseksi. Nosta taikinapötkö leikkuulaudalla jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään kolme tuntia tai yön yli.
  3. Avaa kääre ja leikkaa rulla pari milliä paksuiksi viipaleiksi leivinpaperin päälle pellille. Jätä hieman leviämisvaraa. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa paksuudesta riippuen 6–8 minuuttia. Vetäise paistetut pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle jäähtymään.
  4. Täytä jäähtyneet pikkuleivät aprikoosimarmeladilla. Säilytä tiiviissä rasiassa jääkaapissa, jossa keksit pehmenevät herkullisen leivosmaisiksi.
  5. Siivilöi pinnalle halutessasi kaakaojauhetta tai tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (0)