Resepti Kaisa Nieminen Kuva Piia Arnould
Brownie-jäätelökakku
Brownie-jäätelökakku

Brownie-jäätelökakku koristellaan suklaalla, kermavaahdolla ja tähtisädetikulla.

Vaikeustaso
Helppo

Brownie-jäätelökakku

Ainekset

300
g
voita
400
g
tummaa suklaata (70%)
2
dl
sokeria
4
munaa
4
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kaakojauhetta
Hasselpähkinäpraline
120
g
hasselpähkinöitä
2
dl
sokeria
2
dl
vettä
Väliin ja päälle
l
vaniljajäätelöä
hasselpähkinäpralinea
valmista suklaakastiketta

Työvaiheet

Kuumenna uuni 190 asteeseen. 

Voitele kaksi irtopohjaista kakkuvuokaa (ø n. 22 cm). Leikkaa pohjalle pyöreä leivinpaperi ja reunoille suikaleet.

Laita voi ja paloiteltu suklaa kattilaan. Sulata miedolla lämmöllä. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

Lisää sulaan suklaaseen sokeri ja munat. Siivilöi joukkoon yhdistetyt kuivat aineet. Sekoita hyvin.

Jaa taikina kahteen vuokaan. Paista noin 30 minuuttia. Anna kakkupohjien jäähtyä vuoissaan.

  1. Valmista praline. Paahda pähkinöitä kuumalla, kuivalla pannulla kullanruskeiksi. Varo polttamasta.
  2. Rouhi pähkinöitä veitsellä pienemmiksi. Kaada pähkinät leivinpaperilla peitetylle uunipellille.
  3. Laita kattilaan sokeri ja kylmä vesi. Kuumenna, kunnes sokeri sulaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes seos muuttuu kullanruskeaksi. Varo polttamasta. Älä sekoita välillä.
  4. Kaada seos varovasti pähkinöille. Katso, että jokainen pähkinä peittyy. Anna pralinen jähmettyä noin 15 minuuttia. Leikkaa veitsellä pienempiä paloja ja jätä isommat koristeluun.
  5. Paloittele jäätelö kulhoon pehmenemään. Sekoita joukkoon pralinea. 
  6. Laita jäätelö pakkaseen puoleksi tunniksi, kunnes pystyt tekemään siitä jäätelöpalloja. 
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi. Aseta toinen kakkupohja kakkuvadille.
  8. Pyöritä pohjan päälle isoja jäätelöpalloja. Laita toinen kakkupohja päälle. Lusikoi kermavaahtoa, valuta suklaakastiketta ja asettele loput pralinet koristeeksi. 
  9. Sytytä tähtisädetikku ja syö heti.

Kommentit (0)

Resepti Tiina Valkonen Kuva Veera Lipasti

Tuoreet viikunat ja ranskankermavaahto viimeistelevät syksyisen mehevän nautinnon.

Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-viikunakakku

Ainekset

200
g
taloussuklaata
200
g
voita
dl
sokeria
1
dl
viikunahilloa
4
kanamunaa
Päälle
1
prk (2 dl)
ranskankermaa
½
dl
tomusokeria
Koristeeksi
4-6
tuoretta viikunaa
juoksevaa hunajaa
rouhittuja kuorellisia manteleita

Työvaiheet

  1. Sulata paloiteltu suklaa varovasti mikrossa tai vesihauteessa. Sulata voi ja yhdistä suklaaseen. Vaahdota keltuaiset ja puolet sokerista. Sekoita joukkoon viikunahillo.
  2. Vaahdota valkuaiset ja loput sokerista kovaksi vaahdoksi. Yhdistä keltuaisvaahto ja jäähtynyt voi-suklaaseos. Kääntele joukkoon valkuaisvaahto. Kaada taikina halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuokaan, jonka pohjalla on leivinpaperi.
  3. Paista 190 asteessa uunin keskitasolla 30–40 minuuttia. Kakun kuuluu jäädä löysäksi keskeltä.Anna kakun jäähtyä. Voit tarjota kakun myös jääkaappikylmänä.
  4. Vaahdota ranskankerma ja tomusokeri. Levitä jäähtyneen kakun päälle. Huuhtele ja lohko viikunat. Koristele kakku viikunoilla ja manteleilla. Valuta päälle hunajaa.
  5. Vinkki! Voit tarjota kakun myös lämpimänä. Anna kakun vetäytyä paistamisen jälkeen puoli tuntia ja tarjoa ranskankerma erikseen.

Kommentit (0)

Annoksia
noin 15 jättikeksiä tai 24 normaalikokoista
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaacookies

Ainekset

250
g
valkosuklaata
2
rkl
huoneenlämpöistä voita
dl
rypsiöljyä
3
dl
ruskeaa sokeria
1
iso muna
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
½
tl
ruokasoodaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Paloittele valkosuklaa pieniksi kuutioiksi.
  3. Vatkaa voi, öljy ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna.
  4. Yhdistä jauhot, vaniljasokeri ja sooda. Lisää taikinaan jauhoseos ja valkosuklaapalat. 
  5. Lusikoi seos leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. (Keksit leviävät paistamisen aikana, joten paista keksejä muutamassa erässä ja jätä pellille tilaa keksien leviämistä varten).
  6. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes keksit ovat kauniin kullanruskeita.

Kommentit (0)

Annoksia
70-80 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Hunajasydämet

Ainekset

13-14
dl
vehnäjauhoja
7
dl
tomusokeria
2
tl
soodaa
1
tl
neilikkaa
2
rkl
kaakaojauhetta
2-3
tl
sitruunankuoriraastetta
3
munaa
dl
hunajaa tai siirappia
350
g
voita
kuorittuja manteleita
Koristeluun
tomusokeria
valkuaista

Työvaiheet

  1. Siivilöi jauhot ja kuivat mausteet siivilän läpi kulhoon. Lisää myös sitruunankuori.
  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita lämmitetty hunaja ja sulatettu voi keltuaisten kanssa. Sekoita hunajaseos jauhoseoksen kanssa taikinaksi.
  3. Kauli taikinasta hyvin jauhotetulla työpöydällä puolen sentin paksuinen levy ja ota muotilla sydämenmallisia pikkuleipiä.
  4. Vatkaa valkuaiset sekaisin ja voitele pikkuleivät valkuaisella. Koristele manteleilla.
  5. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia tai kunnes piparit ovat kauniin ruskeita ja tarpeeksi kypsiä. Jäähdytä.
  6. Jos haluat koristella piparit, sekoita tomusokeri ja valkuaista paksuksi seokseksi. Lusikoi seos pursotinpussiin ja koristele pikkuleivät haluamallasi tavalla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Annoksia
noin 20 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäpikkuleivät

Ainekset

100
g
voita
dl
sokeria
1
muna
2
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
Päälle
2
dl
pähkinä-mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita hyvin. Sekoita kuivat aineet ja lisää siivilän läpi taikinaan. Sekoita taikinaksi.
  2. Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele paperi kevyesti. Levitä tahmea piparitaikina leivinpaperin päälle ohueksi levyksi. Ripottele pinnalle reilusti pähkinä-mantelirouhetta.
  3. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 10-12 minuuttia. Leikkaa piparilevy ruuduiksi lämpimänä. Voit ottaa myös piparkakkumuotilla kuviopipareita.

Kommentit (0)