Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström

Anna kakun tekeytyä muutama päivä ennen kuin tarjoilet sitä.

Annoksia
12-16 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Englantilainen joulukakku

Ainekset

250
g
voita tai margariinia
4
dl
fariinisokeria
1
dl
taloussokeria
2
rkl
tummaa siirappia
4
munaa
4
dl
vehnäjauhoja
½
tl
suolaa
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
piparkakkumaustetta
2
tl
vaniljasokeria
¼
tl
maustepippuria
2
dl
rusinoita
100
g
cocktailkirsikoita
50
g
pähkinärouhetta
50
g
appelsiininkuoripaloja
½
dl
omenamehua, kermaa tai konjakkia
Päälle
2
dl
vispikermaa
1
prk (200 g)
rahkaa, joko omena-kanelia tai rommirusinaa
sokeria maun mukaan

Työvaiheet

  1. Leikkaa leivinpaperi 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat ja leivinpaperi. Mittaa kaikki hedelmät valmiiksi kippoon.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit vatkaimella. Lisää siirappi ja munat koko ajan vatkaten. Lisää jauhot ja muut kuivat aineet, sekoita puuhaarukalla. Lisää loput aineet. Sekoita hyvin ja kaada taikina vuokaan.
  3. Paista 150 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti 10 minuuttia. Jäähdytä kakku vuoassaan. Säilytä folioon käärittynä. Kakku kannattaa leipoa 3-5 päivää ennen joulua ja säilyttää viileässä. Voit myös leipoa kakun hyvissä ajoin ja pakastaa sen.
  4. Irrota kakku vuoasta. Vaahdota kerma löysäksi sokerin kanssa. Lisää rahka, sekoita ja maista. Levitä kuorrutukseksi kakun päälle. Kakku maistuu myös sellaisenaan ilman kuorrutusta.

Vinkki! Jos paistat kakun 26-senttisessä vuoassa, on paistoaika lyhyempi, 50-60 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Ihana idea! Korvapuusti, joka ei lopu kesken.
Ihana idea! Korvapuusti, joka ei lopu kesken.

Leivo puustien sijaan ihanat pitkot, joista riittää kaikille. Reseptin lopusta löytyy video-ohje pitkon ”letittämisestä”.

Annoksia
2 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Korvapuustipitko

Ainekset

dl
maitoa
1
ps (11 g)
kuivahiivaa
1
muna
1
dl
sokeria
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
noin 7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Täyte
50
g
voita huoneenlämpöisenä
¾
dl
sokeria
2–3
tl
kanelia
Pinnalle
1
muna
2
rkl
raesokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, muna, sokeri, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Vaivaa taikinaan loput jauhot ja pehmeä voi. Vaivaa yhä, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista. Anna kohota liinan alla noin tunnin. Vaivaa ilmakuplat pois.
  2. Jauhota leivinpaperiarkki työalustaksi. Kauli taikina arkin kokoiseksi levyksi. Levitä pehmeä voi taikinalevylle nuolijalla. Ripottele päälle sokeri ja kaneli. Kääri taikina leivinpaperin avulla tiiviiksi rullaksi.
  3. Leikkaa rulla kahtia ja nosta ne leivinpaperille niin, että väliin jää tilaa.
  4. Leikkaa rulliin veitsellä tai saksilla syvät viillot muutaman sentin välein. Vedä pitkoa kevyesti vähän pidemmäksi. Paina jokaiseen taikinapalaan kuoppa, kuin tekisit korvapuusteja. Anna pitkojen kohota liinan alla puoli tuntia.
  5. Sivele pitkot munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 20 minuuttia, kunnes pitkot ovat sisältä kypsiä ja saavat kauniin paistopinnan.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Tätä pullakranssia et uskoisi gluteenittomaksi – muheva maku tulee pehmeästä täytteestä.
Tätä pullakranssia et uskoisi gluteenittomaksi – muheva maku tulee pehmeästä täytteestä.

Huippuhyvä pullakranssi on gluteeniton, vegaaninen ja tehty jaettavaksi. Pullakranssi leivotaan mantelimaitoon, joten se on myös maidoton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 20 min kohotus ja 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton mantelipullakranssi

Ainekset

25
g
hiivaa
dl
mantelimaitoa
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (esim. Sunnuntai)
100
g
maidotonta margariinia
Leipomiseen
1
dl
gluteenitonta jauhoseosta
Täyte
150
g
mantelimassaa
1
dl
fariinisokeria
½
dl
mantelirouhetta
1
tl
piparkakkumaustetta
1
tl
kanelia
Pinnalle
2
rkl
maidotonta margariinia sulatettuna
1
rkl
siirappia
½
dl
mantelirouhetta

Työvaiheet

  1. Liuota  hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, psyllium, kardemumma ja suola. Lisää jauhot. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi taikinaksi. Notkista rasva mikrossa, mutta älä sulata. Lisää rasva taikinaan. Jatka vaivaamista muutama minuutti.
  2. Älä kohota taikinaa, vaan jatka leipomista saman tien. Ripottele leivinpaperiarkille gluteenittomia jauhoja. Kumoa taikina paperille ja taputtele siitä jauhoja apuna käyttäen arkin kokoinen levy.
  3. Raasta tai murenna mantelimassa taikinalevylle. Ripottele päälle fariinisokeri, mantelirouhe ja mausteet. 
  4. Kääri taikina tiiviiksi rullaksi. Kiepauta rulla leivinpaperin päällä pieneksi ympyräksi. Nipistä päät yhteen.
  5. Yhdistä rasvasula ja siirappi. Sivele pulla seoksella saman tien. Leikkaa sitten saksilla kranssin pintaan syviä viiltoja. Taivuta leikattuja paloja varovasti eri suuntiin. Ripottele pinnalle mantelirouhetta.
  6. Vetäise pulla leivinpaperin avulla pellille. Kohota peittämättä 30–45 minuuttia. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Tarjoa lämpimänä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.

Sekoita sämpylätaikina sillä välin kun uuni kuumenee. Nopeat skonssit saavat makunsa omenaraasteesta ja päälle tehdään kauratosca omena-kaurapaistoksen tapaan.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kauraskonssit

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
voita
2
omenaa
1
dl
kuivattuja aprikooseja
1
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kuohukermaa
Pinnalle
50
g
voita
2
dl
kaurahiutaleita
½
dl
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi.
  3. Kuori omenat ja raasta ne karkealla terällä. Hienonna aprikoosit ja rouhi pähkinät. Lisää omena, aprikoosit ja pähkinät muruseokseen. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele molemmista puolikkaista jauhotetulla työtasolla pyörylä, joka on pari senttiä paksu ja halkaisijaltaan 15 senttiä. Leikkaa molemmat pyörylät neljään osaan.
  5. Nostele skonssit leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Lusikoi seos skonssien pinnalle.
  7. Paista skonsseja uunin keskitasolla 12 minuuttia, kunnes skonssit ovat kohonneita ja kauniinvärisiä.
  8. Tarjoile skonssit uunituoreina sellaisenaan tai kermavaahdon ja hillon kera.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Banoffeen peltiversio on yhtä makea kuin esikuvansa.
Banoffeen peltiversio on yhtä makea kuin esikuvansa.

Toffeenokareilla mehevöitetyt banaanikakkupalat on höystetty keksimurskalla. Kuivatut banaanilastut antavat lisää rapeutta.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Banoffeepalat

Ainekset

100
g
voita
2
banaania
2
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
sitruunamehua
4
munaa
7
(100 g)
Digestive-keksiä
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Päälle
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lechea
1–2
dl
kuivattuja banaanilastuja
2–3
Digestive-keksiä

Työvaiheet

 

  1. Sulata voi kattilassa. Nosta liedeltä.
  2. Murskaa banaanit ja lisää ne voisulaan. Lisää sokeri, öljy ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  4. Murenna keksit. Yhdistä ne kuivien aineiden kanssa ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina neliskanttiseen (20 cm x 30 cm) vuokaan.
  5. Lusikoi päälle dulce de leche nokareiksi ja vetäise päältä veitsellä niin, että ne sekoittuvat osin taikinaan.
  6. Ripottele banaanilastuja ja murennettuja keksejä taikinan päälle.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)