Resepti ja kuva Kiia Renko

Kesällä on valttia valikoida kakkurepertuaariin muutama hyvä ja helppo ohje. Tässä yksi niistä.

Olin kahvikekkereillä ystäväni luona. Hän oli leiponut suussasulavan juustokakun, jonka ohjeen haluan nyt jakaa. Kakku oli niin hyvää, että hotkin sitä synnilliset 3 palaa. Tämän kakun hyvä puoli on, että se kannattaa valmistaa päivää ennen kekkereitä. Viimeistely on helppo hoitaa juuri ennen vieraiden saapumista.

Vaikeustaso
Helppo

Englantilainen juustokakku

Ainekset

Pohja
dl
Mc Vitie´s digestive-keksejä, muruiksi murskattuna
1 dl + 3
rkl
voisulaa
2
rkl
sokeria
Täyte
1
prk (227 g)
The Original Philadelphia-juustoa
2
dl
rahkaa
1
dl
sokeria
2
munaa
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
Päälle
2
dl
vispikermaa
2
tl
sokeria

Työvaiheet

  1. Sotke yhteen keksimurut, voisula ja sokeri. Leikkaa irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja painele massa vuoan pohjalle kakkupohjaksi. Itse käytin 22-senttistä kakkuvuokaa.
  2. Sotke täyteaineet keskenään huolellisesti ja kaada täyte pohjan päälle vuokaan.
  3. Paista kakkua uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Pinta ei saa ruskistua. Kakku tuntuu löysältä uunista ottamisen jälkeen, koska se on kuuma.
  4. Kun kakku on jäähtynyt, vedä reunat irti vuoasta veitsellä. Jätä kakku vuokaan ja anna levätä jääkaapissa yön yli.
  5. Vaahdota vispikerma ja sokeri. Levitä vuoassa olevan päälle.
  6. Irrota kakku uudelleen veitsen avulla vuoasta ja liu´uta tarjoiluvadille.
  7. Kakku maistuu sellaisenaankin, mutta minusta se oli erityisen hyvää raparperihillon ja kypsien persikkalohkojen kanssa.

Vinkki! Kakun kanssa maistuvat lähes mitkä vaan hillot. Hillon tai hyytelön voi levittää myös kakun päälle, kermavaahdon alle.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Mokka-banaanikakku

Ainekset

Pohja
2
banaania
150
g
maitosuklaata
150
g
voita
dl
sokeria
3
munaa
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
kermaa
maitoa tai omenamehua kostutukseen
Täyte ja kuorrutus
dl
vahvaa kahvia
300
g
voita
2-2½
dl
tomusokeria
Koristeeksi
ruusuja
sokerihelmiä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele 26-senttinen kakkuvuoka.
  2. Muussaa banaanit ja leikkaa suklaa pieniksi paloiksi.
  3. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen sekoittaen.
  4. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan kerman kanssa. Kääntele lopuksi banaanisose ja suklaapalat taikinaan.
  5. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 35-40 minuuttia. Jäähdytä.
  6. Halkaise kakku ja kostuta sekä alapuoli että kakun kansi.
  7. Jäähdytä kahvi kylmäksi. Sekoita pehmeä voi ja tomusokeri kahvin kanssa. Anna kovettua hetki jääkaapissa.
  8. Levitä kahvitäytettä kakun väliin ja nosta kakun yläpuoli kanneksi. Levitä kahvi-voiseosta koristeeksi kakun päälle ja reunoille.
  9. Koristele kukilla ja sokerihelmillä.

Vinkki! Laita ruusun varren ympärille pala foliota ja työnnä kukka koristeeksi vasta sen jälkeen.

Kommentit (0)

Annoksia
10-15
Vaikeustaso
Helppo

Vaahtokarkkikakku

Ainekset

Pohja
5
munaa
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoa
1
tl
leivinjauhetta
ripaus
suolaa
100
g
tummaa suklaata
Kostutus
dl
makeutettua vahvaa kahvia
Täyte
4
dl
mustaherukoita
¾
dl
sokeria
2
liivatetta
1
prk
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1
dl
vispikermaa
1
prk
bulgariajogurttia
1
dl
vettä
¾
dl
sokeria
1
pss
vaahtokarkkeja
Päälle
3
dl
vispikermaa
3
rkl
sokeria
vaahtokarkkeja
tummaa suklaata
sitruunamelissaa
1
pss
Minutblock-suklaata

Työvaiheet

  1. Säädä uuni 175 asteeseen. Leivitä noin 27 senttiä halkaisijaltaan oleva kakkuvuoka. Ota pohjan aineet esille.
  2. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Vatkaa munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Siivilöi joukkoon kuivat aineet ja lopuksi hieman jäähtynyt suklaa. Kumoa taikina kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla noin 50-60 minuuttia. Kumoa kypsä kakku hetki uunista oton jälkeen.
  3. Kakusta tulee mehevin, kun täytät sen edellisenä päivänä. Leikkaa jäähtynyt kakku kolmeen, tai jos kakkuvuoka on ollut pienempi, neljään kerrokseen sahalaitaisella veitsellä. Kostuta kerrokset kahvilla.
  4. Valmista täyte. Soseuta mustaherukat ja makeuta sose sokerilla.
  5. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike erillisessä kulhossa. Lisää vaahtoon jogurtti ja vaahdotettu kerma. Kuumenna vesi kattilassa, lisää joukkoon sokeri. Kun sokeri on liuennut, purista liivatteista vesi pois ja lisää kuumaan veteen. Kaada liuennut liivateseos vaahtoon.
  6. Täytä kakku. Se tapahtuu kätevästi, kun kokoat kakun vuokaan. Laita kakun kansikerros ensimmäisenä vuoan pohjalle, sivele mustaherukkasosetta pintaan, halkaise vaahtokarkit saksilla ja asettele kerros karamelleja kakulle, kaada vaniljavaahtoa päälle. Jatka samaan tapaan kerros kerrokselta. Anna kakun vetäytyä seuraavaan päivään viileässä.
  7. Kumoa kakku suoraan tarjoiluvadille. Suojaa vadin reunat leivinpaperisuikaleilla. Vaahdota vispikerma ja lisää sokeri. Levitä vaahto lastalla kakun pintaan. Koristele pinta vaahtokarkeilla ja halutessasi suklaakoristeilla. Suklaakoristeet on helppo pursottaa Minutblock pussin ohjeiden mukaisesti.
  8. Lisää sitruunamelissan lehdet kakun pinnalle ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku ja liköörivaahto

Ainekset

125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
1
kananmuna
dl
vehnäjauhoa
½
dl
mantelijauhoa
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Tarjoiluun
l
tuoreita mansikoita
2
dl
ranskankermaa
½
dl
fariinisokeria
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
Couintreau tai Amaretto-likööriä

Työvaiheet

  1. Valmista pohja. Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää muna vatkaimella sekoittaen.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja kääntele ne taikinaan.
  3. Vuoraa irtopohjavuoan reunat ensin leivinpaperilla ja sitten foliolla. Painele taikina kostutetuin käsin voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Nosta kylmään puoleksi tunniksi.
  4. Paista uunin alimmalla tasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Jäähdytä, poista folio ja leivinpaperi varovasti ja irrota pohja vuoasta.
  5. Valmista täyte. Huuhdo, perkaa ja viipaloi mansikat.
  6. Vaahdota keskenään ranskankerma, fariinisokeri ja likööri. Vaahdota erikseen kerma ja nostele vaahto ranskankerma-fariinisokeriseokseen.
  7. Pane piirakkapohjalle juuri ennen tarjoamista puolet liköörivaahdosta. Pane päälle kolmasosa viipaloiduista mansikoista, peitä kerros lopulla liköörivaahdolla ja koristele kauneimmilla mansikkaviipaleilla. Tarjoa loput mansikat erikseen.

    
Vinkki! Voit valmistaa kakun myös muista marjoista, tuoreista tai säilykehedelmistä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Suklaakakku

Ainekset

Kakkupohja
1
ps
valmista suklaakakkuainesta, esim. Dr Oetker tai Maizena
kostutukseen maitoa
Täyte
1
ps
vanhan ajan vaniljakastikeainesta
dl
maitoa
2
dl
aprikoosihilloa
Kuorrutus
50
g
voita
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
2
dl
tomusokeria
2-3
rkl
kylmää kahvia
2
rkl
kaakaojauhetta
Pinnalle
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Paista kakku pussin ohjeen mukaan. Jäähdytä, halkaise ja kostuta pohjalevy kevyesti maidolla.
  2. Sekoita vaniljakastikejauhe kylmään maitoon. Anna sakeutua 10-15 minuuttia. Huomaa, että pakkauksessa on kaksi pussia jauhetta, mutta yksi pussi riittää yhden kakun väliin.
  3. Levitä aprikoosihillo kakun pohjalevylle. Levitä sen päälle paksu vaniljakiisseli. Nosta kakun toinen puolikas täytteen päälle. Jos täytettä pursuaa yli reunojen, kaavi se pois veitsellä.
  4. Sekoita kuorruteaineet notkeaksi tahnaksi. Levitä kuorrute kakun päälle ja reunoille. Siivilöi teesihdillä kaakaojauhetta kakun päälle vähän ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit levittää kakun väliin lempihilloasi. Kakun reunat voi koristella lisäksi paahdetuilla mantelilastuilla.

Kommentit (0)