Kiia Renko Kuva Elvi Rista Ohje Raija Helistö, Pieksämäki

Ripottele piiraan pinnalle unikonsiemeniä.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Vaikea

Hapankaalipiirakka

Ainekset

400
g
ruistaikinaa
400
g
hapankaalia
2
rkl
öljyä
150
g
kylmäsavuporoa
1
kpl
punaista paprikaa
3
kpl
tomaattia
purjoa
100
g
sinihomejuustoa
1
tl
juustokuminan siemeniä
tai
1
tl
jeeraa jauhettuna
mustapippuria
sokeria
Voiteluun
1
kpl
kananmunaa
Päälle
1
rkl
unikonsiemeniä

Työvaiheet

Mittaa pataan öljy ja nosta sinne hapankaali. Ruskista kaali toffeen väriseksi, sekoittele koko ajan. Leikkaa savuporo rouheeksi. Lisää kaalin joukkoon ja hauduta kannen alla noin 10 minuuttia.

Kuutioi paprika ja tomaatit pataan. Lisää purjosilppu ja murusteltu sinihomejuusto. Anna juuston sulaa. Mausta jeeralla, mustapippurilla ja sokerilla.

Jaa taikina kahteen osaan, leikkaa toinen, pohjapala, hiukan isommaksi. Kauli levyt ohuiksi leivinpaperin päällä ja nosta isompi pohjaosaksi vuokaan, halkaisija 24 cm, ja levitä täyte päälle. Nosta kansiosa leivinperin avulla täytteen päälle ja ummista reunat. Voitele pinta munalla ja ripottele päälle vielä unikonsiemeniä. Pistele kuoreen haarukalla muutamia reikiä.

Paista piirakkaa ensin uunin alatasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia, lopuksi keskitasolla noin 15 minuuttia. Tarjoa piirakan seurana värikästä vihersalaattia.

 

Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Jäädytetty juustokakku on hartaasti toivottu kesäherkku
Jäädytetty juustokakku on hartaasti toivottu kesäherkku

Kermaisen, sitruunalta vivahtavan juustokakun päälle sopivat monet marjat: karviaiset kirpeän ystävälle, mansikat tai vadelmat makean.

Annoksia
noin 16 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty juustokakku

Ainekset

1
valmis marenkikakkulevy
Täyte
2
liivatelehteä
4
munaa
2
dl
sokeria
1
vaniljatanko
1
prk (200 g)
maustamatonta Philadelphia- tai Hovi-juustoa
4
dl
kuohukermaa
2
rkl
sitruunamehua
2
rkl
sitruslikööriä tai juoksevaa hunajaa
Koristeluun
karviaisia, mansikoita tai vadelmia
mintunlehtiä

Työvaiheet

  1. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 10 minuutiksi.
  2. Erottele keltuaiset ja valkuaiset omiin kulhoihinsa. Mittaa keltuaisten joukkoon sokeri. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet keltuaisseokseen. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa kaikki aineet sekaisin.
  3. Vaahdota kerma ja kääntele vaahto keltuaisseokseen.
  4. Kiehauta sitruunamehu. Puristele liivatteet kuivaksi ja sulata ne sitruunamehuun. Sekoita liivateseos liköörin kanssa keltuais-kermaseokseen.
  5. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele varovasti muiden aineiden joukkoon.
  6. Laita marenkikakkulevy irtopohjaisen (halkaisijaltaan noin 24 cm) vuoan pohjalle. Ei haittaa, vaikka levy olisi rikki tai vuokaa pienempi, sillä se jää täytteen alle piiloon. Kaada päälle täyte.
  7. Peitä kelmulla. Jäähdytä torttua pakastimessa vähintään 6 tuntia. Koristele jäätynyt kakku ylenpalttisesti marjoilla ja mintunlehdillä.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Lina Tegman
Annoksia
20
Vaikeustaso
Kohtalainen

Sarin makea joulukuusi

Ainekset

Pohja
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
kaakaota (mieluiten Van Houten)
2
tl
kanelia
7
munaa
dl
hienoa sokeria
3
tl
vaniljasokeria
Suklaamoussetäyte
200
g
esim. Fazerin talous-suklaata
4
dl
kuohukerma
Lisäksi
noin 250
g
aprikooseja
noin 400
g
aprikoosimarmeladia tai paksua hilloa
Kostutukseen
aprikoosimehua tai purkkihedelmissä oleva nesteliemi
Koristelu
suklaa-moussea
marsipania (värjäämätöntä noin 650g tai vihreää 450g)
50
g
ruskeaa
100
g
keltaista
50
g
punaista
vihreää elintarvikeväriä värjäykseen
marmeladikarkkeja
1
valkuainen
3-4
dl
tomusokeria

Työvaiheet

Pohja

  1. Voitele suorakulmainen kakkuvuoka kokonaan sisältä ja laita pohjalle saman muotoinen leivinpaperi. Voitele myös se ja jauhota vehnäjauhoilla koko vuoan sisusta.
  2. Siivilöi jauhot, kaakao ja kaneli yhdessä kahteen kertaan.
  3.  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Lisää jauhot munaseokseen varovasti käännellen pienissä erissä.
  4. Kaada vuokaan ja paista 180 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Kakkupohja on parhaimmillaan, jos sen valmistaa täyttöä edeltävänä päivänä.

Suklaamoussetäyte

  1. Kiehauta kerma ja lisää siihen pieniksi paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on kokonaan sulanut. Kaada seos kulhoon ja laita jääkaappiin 2-3 tunniksi. Vatkaa paksuksi vaahdoksi ja laita jääkaappiin vielä 15-30 minuutiksi.

Kostutus

  1. Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi. Sekoita marmeladin tai hillon kanssa.

Kakun täyttö

  1. Leikkaa kakkupohja 3 kerrokseksi.
  2. Kostuta alimmainen levy. Levitä siihen osa marmeladista ja reilu kerros suklaamoussea. Laita päälle yksi kakkupohjista ja täytä toinen väli samalla tavalla. Nosta kolmas levy päällimmäiseksi. Kostuta myös sitä hieman ja levitä päälle ohut kerros marmeladia kuivumisen estämiseksi. Laita jääkaappiin yön yli.

Koristelu

  1. Piirrä haluamasi kokoinen jalallinen kuusi ja tähti paperille. Leikkaa niistä muotit, jotka voit laittaa kakun päälle malliksi. Leikkaa muotin mukaan kakusta kuusi.
  2. Yhdistä ylijäämät palat vierekkäin ja leikkaa niistä tähti. Käytä jäljelle jäänyttä suklaamoussea `tasoittamaan pinnat ja epätasaisuudet.
  3. Värjää marsipaanit, ellet saa kaupasta suoraan sopivan väristä. Sekoita kulhossa vähän elintarvikeväriä (värin ohjeiden mukaan) ja tippa vettä tarvittaessa. Lisää väri marsipaaniin ja vaivaa sitä niin kauan, että väri on levittynyt tasaiseksi kaikkialle marsipaaniin. Säilytä marsipaania muovipussissa, ettei se kovetu ja kuivu.
  4. Kaulitse marsipaani tomusokerin avulla ohueksi ja reilumman kokoiseksi levyksi kuin päällystettävä alue. Sokeri estää marsipaanin pöytään tarttumisen. Päällystä varovasti sormilla myötäillen, erityisesti kuusen oksa-syvennysalueet. Päällystä tähti ja jalka samalla tavalla. Leikkaa ylijäämät reunoista veitsellä pois.
  5. Kaulitse noin 20 cm x 5 cm punaista marsipaania ja leikkaa siitä 5 ohutta liuskaa, jotka voit pyörittää toisesta päästä saadaksesi tehtyä kuusen koristenauhan.
  6. Kuusenoksissa olevaa lunta saat tehtyä valkuaisesta sekoittamalla siihen tomusokeria sen verran, että se on vielä löysää. Tätä sokerikuorrutusta saa ostaa myös valmiina kaupasta putkilossa. Käytetään yleensä piparkakkujen koristeluun.
  7. Asettele marmeladikarkkeja ympäri kuusta.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
noin 50-60 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaiset piparkakut

Ainekset

2
munaa
2
dl
sokeria
½
dl
siirappia
200
g
voita
2-3
rkl
piparkakkumaustetta
½
rkl
soodaa
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
noin 4½
dl
vehnäjauhoja
(2
rkl
raastettua appelsiininkuorta)
Lisäksi
1
muna
12
dl
rae- tai hienoa sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota munat ja sokeri.
  2. Lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Painele taikina litteäksi ja kääri tiukasti kelmuun. Anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.
  3. Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli kukin pala ohueksi levyksi hyvin jauhotetulla pöydällä. Ota haluamasi mallisia piparkakkuja muotilla ja nosta ne veitsen avulla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  4. Voitele esimerkiksi tähtien keskus munalla ja ripottele pinnalle rae- tai kidesokeria. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Piparkakut nousevat uunissa kypsyessään. Jos ne jäävät raaoiksi ja hieman kosteiksi, ei niistä tule rapeita.

Vinkki! Piparit on helppo tehdä myös valmistaikinasta (kuvassa edessä).

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
8-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Joulutortut pakkasesta

Ainekset

1
pkt
valmiita pakastejoulutorttuja (8 kpl/pkt, Myllyn Paras) tai 1 pkt (500 g) pakastetorttutaikinalevyjä
1
muna
200
g
paistonkestävää omena- tai luumumarmelaadia
tähtianiksia tai kanelitankoja
(pähkinärouhetta)
1
omena
(tomusokeria)

Työvaiheet

  1. Jos käytät valmiita pakastetorttuja, voitele tortut ja lisää tortun päälle vain lusikallinen paistonkestävää marmelaadia ja vähän pähkinärouhetta halutessasi. Leikkaa päälle ohut siivu omenaa.
  2. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10-20 minuuttia uunin tehosta riippuen.
  3. Koristele lopuksi tähtianiksella tai kanelitangolla. Voit sirotella halutessasi tortun päälle myös tomusokeria.

Kommentit (0)