
Joulun mehevin hedelmäkakku paistetaan nyt pellillä. Hedelmiä ja pähkinöitä riittää kakun sisälle ja päälle. Riittoisa ja hyvin säilyvä kakku on myös oivallinen pikkujoulukauden tuliainen!
Kokeile myös! Pahvilautasesta on helppo taitella mitä hienoin leivoslaatikko.
Hedelmäkakkuruudut
Ainekset
Työvaiheet
- Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
- Paloittele viikunat, taatelit ja aprikoosit. Rouhi saksanpähkinät reiluiksi paloiksi.
- Lisää hedelmät kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää rommi tai vesi-rommiaromiseos. Anna makujen imeytyä hedelmiin taikinan valmistumisen ajan.
- Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Sekoita jauhoseos taikinaan.
- Ota sivuun puolet pähkinöistä ja desilitra pilkottuja hedelmiä. Sekoita loput taikinaan.
- Vuoraa 30 x 20 sentin vuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Lisää pinnalle sivuun ottamasi pähkinät ja hedelmät.
- Paista kakkua puolitoista tuntia. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla: jos taikina tarttuu tikkuun, jatka paistoa, kunnes se ei enää tartu mutta on yhä mehevää.
- Jäähdytä kakku ja nosta se pois vuoasta. Kiedo hedelmäkakku tiiviisti muovipussiin ja anna mehevöityä jääkaapissa.
Vinkki!
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua. Kakun kastikkeena maistuu rommilla terästetty siirappi.
tarkoittaako 'vatkaa' vatkausta vaahdoksi vai sekaisin vatkausta.....tarkoittaako 'lisää munat' vaahdoksi vatkaamista vai sekoittamista yksitellen taikinan joukkoon....paistetaanko keski- vai alaosassa uunia....hiukan kesken tekoine ohje.
Muuten kelpo kakku , mutta ohje on edellä mainitun lisäksi myöskin paistoajaltaan aivan hakoteillä. Riittää vajaa tunnin paisto, kuiva palanut pinnasta tulee jos tunnin ja 30min paistaa.
Vatkaa tarkoittaa yleensä ohjeissa vaahdottamista, ei sekoittamista. Silloin lukee sekoita niinkuin tuossa myöhemmin. Myös munat sekoitetaan joukkoon, ei tarvitse vatkata mutta sekoittaa hyvin sekaisin.