Teksti ja kuva Sanna Tyry
Leipominen ei katso kalenteria. Juuri nyt voi olla oikea aika leipoa runebergintorttuja.
Leipominen ei katso kalenteria. Juuri nyt voi olla oikea aika leipoa runebergintorttuja.

Mausteinen kakkunen on juuri sopiva kaveri earl grey -teelle.

Muutama ystäväni on jo aloittanut piparkakku- ja joulutorttukauden. Ymmärtäähän sen: joulussa parasta on odotus, varsinkin, jos tunnelmoida saa rauhassa ilman kalenteria, kauppalistaa ja sataa muistettavaa asiaa. Kieltämättä jo syyskuussa hiipii kimppuun siihen asti liiallista valoa paennut luumun ja kanelin kaipaus.

Sen sijaan en tiedä kohtalotoveria, joka kirisi jo kevättalven sesonkipullissa. 

Fredrika Runebergin bravuuribaakkelssi oli ensimmäinen leivonnainen, jota lapseni pääsi leipomaan ilman äidin valvovaa silmää. Fiksu opettaja toi talvipäivän piristykseksi luokkaan jauhot, voit ja helpon ohjeen sekä kiikutti tuotokset koulun keittiöön paistumaan. Jos olen sen jälkeen ehdottanut kotona leipomista, runebergintorttu on voittanut usein jopa nämä vadelma-banaanimuffinit

Suosittelen kokeilemaan! Itse tykästyin murean mehevän mausteiseen kakkuseen ilman ylimakeita lisukkeita hyvän earl grey -teen kaverina. Melkein kaikki tortut toki höystämme vadelmahillolla ja sokerikuorrutteella, koska lapsen mielestä ne ovat muuten huijausta.

Annoksia
8-10 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Helpot runebergintortut

Ainekset

100
g
voita tai margariina
1
dl
sokeria
1
muna
½
dl
manteleita rouhittuna
½
dl
korppujauhoja
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
dl
omenasosetta
Koristeluun
vadelmahilloa
tomusokeria + tilkka vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa pehmeä margariini ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmuna yhä vatkaten.
  2. Rouhi mantelit ja yhdistä kuivat aineet. Sekoita kuivat aineet taikinaan. Hämmennä varovasti omenasose joukkoon. 
  3. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista n. 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa.
  4. Koristele nokareella vadelmahilloa ja kierrä hillon ympärille rengas sokerikuorrutteella.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Herkuttele valmis kakku vuorokauden sisällä, sillä reunuksen piparkakut pehmenevät vähitellen.
Herkuttele valmis kakku vuorokauden sisällä, sillä reunuksen piparkakut pehmenevät vähitellen.

Kuohkea ja näyttävä piparikakku maistuu viikunalta ja sinihomejuustolta. Kakku on nopea tehdä ja kypsyy jääkaapissa.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min + 2-8 t
Vaikeustaso
Helppo

Makeansuolainen piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
100
g
piparkakkuja
1
rkl
voita
2
rkl
viikunahilloa
Täyte
4
dl
vispikermaa
400
g
mascarponejuustoa
100
g
sinihomejuustoa
100
g
piparkakkuja
roseepippuria
Päälle
4-5
tuoretta viikunaa
1-2
dl
valmista kinuskikastiketta
Reunoille
10
keskikokoista piparkakkua

Työvaiheet

  1. Leivo piparkakut pohjaa, täytettä ja reunoja varten kahden pippurin luksuspipareiden ohjeella. Voit myös oikaista käyttämällä valmiita piparkakkuja.
  2. Pingota irtopohjavuoan (ö 18-20 cm) pohjalle leivinpaperi. Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi. Sekoita keksimurskaan voi ja hillo. Painele taikina tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
  3. Vatkaa kylmä vispikerma vaahdoksi. Murustele vaahtoon homejuusto ja sekoita joukkoon mascarpone. Murskaa piparkakut käsien välissä muruiksi ja lisää täytteen joukkoon. Mausta roseepippurilla.
  4. Asettele vuoan reunoille kolme piparkakkua pystyyn. Lusikoi täytettä piparkakkujen eteen niin, että ne pysyvät pystyssä reunoja vasten. Kierrä vuoan reunat pipareilla ja täytä vuoka juustovaahdolla.
  5. Laita kakku jääkaappiin ja anna sen olla siellä kaksi tuntia tai vaikka yön yli. Kakun voi myös pakastaa. Koristele kakku tuoreilla viikunoilla ja kinuskikastikkeella.

Vinkki! Mittaa vuoan reunuksen korkeus ja valitse piparkakkujen koko sen mukaan. Herkuttele valmis kakku vuorokauden sisällä, sillä reunuksen piparkakut pehmenevät vähitellen.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Joululahjaksi on kiva kääräistä itse tehtyjä suklaapalleroita.
Joululahjaksi on kiva kääräistä itse tehtyjä suklaapalleroita.

Suklaapalleroiden sisällä on suklaan makuista tuorejuustoa ja keksimuruja.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + kovetus jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Suklaapallerot

Ainekset

50
g
piparkakkuja
50
g
Marie-keksejä
1
rs (160 g)
Philadelphia Marabou -maitosuklaatuorejuustoa
Kuorrutus
200
g
tummaa appelsiinisuklaata tai taloussuklaata tai valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit mahdollisimman hienoksi tehosekoittimella. Voit myös sujauttaa keksit muovipussiin ja painella ne hienoksi kaulimella.
  2. Sekoita keksimurut käsin suklaatuorejuuston kanssa.
  3. Pyörittele massasta pieniä palleroita ja anna niiden kovettua jääkaapissa.
  4. Sulata kuorrutussuklaa mikrossa tai vesihauteessa.
  5. Pyörittele pallerot suklaassa ja nosta kovettumaan lautaselle leivinpaperin päälle.
  6. Säilytä pallerot jääkaapissa.

Vinkki! Jos haluat palleroihin Mozartin kuulien makua, kauli valkoista tai mustaa marsipaania ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Ota marsipaanista paloja ja pyörittele pallerot marsipaanin sisään. Jäähdytä jääkaapissa ja kuorruta lopuksi sulalla suklaalla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen
Tee sahramipullia sekä täytteellä että ilman.
Tee sahramipullia sekä täytteellä että ilman.

Mantelimassalla täytetyt kierrepullat maistuvat vaikka jouluaamun makeana palana.

Annoksia
30–40 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Sahramipulla

Ainekset

50
g
tuorehiivaa
5
dl
maitoa
1 ½
dl
sokeria
1
tl
suolaa
2
tl
kardemummaa
1
ps (0,25 g)
sahramia
n. 1 ½
l
vehnäjauhoja
150
g
voita sulatettuna
Täyte
1
pkt (150 g)
mantelimassaa
1
pkt (75 g)
punaisia cocktailkirsikoita
1
dl
rusinoita
2
rkl
mantelilastuja
2
rkl
raesokeria

Työvaiheet

  1. Murenna ja liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
  2. Sekoita joukkoon sokeri, suola, kardemumma, sahrami ja muna. Lisää jauhoja vähitellen ja alusta taikinasta kimmoisa. Lisää alustuksen loppuvaiheessa voisula.
  3. Anna taikinan kohota lämpimässä leivinliinalla peitettynä ainakin puoli tuntia, kunnes se paisuu kaksinkertaiseksi.
  4. Pakasta mantelimassaa noin tunnin ajan, kun teet kierrepullia.
  5. Tee ensin kierrepullat ilman täytettä: jaa puolet puolet taikinasta 14–16 osaan ja muotoile paloista sormenpaksuisia tankoja. Kieputa tangot kierteelle kääntämällä kummastakin päästä eri suuntiin.
  6. Tee sitten täytepullat: kauli puolet taikinasta ohueksi levyksi. Raasta kohmettunut mantelimassa karkeaksi raasteeksi ja hienonna kirsikat. Ripottele mantelimassaraaste, kirsikat ja rusinat levylle.
  7. Rullaa tiukasti ja leikkaa noin parin sentin paksuisiksi paloiksi.
  8. Nostele pullat leivinpaperoidulle uunipelleille. Anna niiden kohota leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
  9. Voitele pullat munalla. Paina rusinat sahramipullien päihin. Ripottele kierrepullien pinnalle raesokeria ja mantelilastuja. 
  10. Paista pullia 225-asteisessa uunissa noin 8–10 minuuttia.

Kommentit (0)