Teksti Marja Samuli Kuva Sami Repo Ohje Leipomo-kahvila Satun Makiat

Laita bostonkakun täytteeksi välillä hilloa.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hilloboston on hieno ja herkullinen kahvipöydän komistus

Ainekset

5
dl
vettä
60
g
hiivaa
2.5
dl
sokeria
2
tl
suolaa
kardemummaa
1
kpl
kananmunaa
14
dl
vehnäjauhoja
150
g
margariinia
tai
150
g
voita
Täytteeksi
1.5
dl
paistonkestävää sekahilloa
Lisäksi
1
kpl
kananmunaa voiteluun
raesokeria
mantelilastuja
vihreitä koristekirsikoita
tai
tai

Työvaiheet

Näin teet hillobostonin

Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Alusta jauhot taikinaan pikkuhiljaa ja lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa huolella 5–10 minuuttia. Peitä ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin ½ tuntia.

Ota taikinasta vajaa puolet pohjaa varten ja kauli palasta halkaisijaltaan 23 cm:n kokoinen ympyrä. Voitele vuoka ja painele taikinapala vuoan pohjalle. Kauli lopusta taikinasta jauhotetulla pöydällä noin sentin paksuinen suorakaiteen mallinen levy, noin 20 x 30 cm. Levitä levylle hilloa ja kääri rullalle. Leikkaa rulla 8 osaan eli ensin puolesta välistä suoraan kahtia. Puolita näin syntyneet palat edelleen puoliksi ja vielä kerran, kunnes pöydällä on kahdeksan yhtä suurta taikinapalaa.

Aloita vuoan täyttäminen aina keskeltä. Nosta kaunein pala vuoan keskikohtaan pohjataikinan päälle leikkuupinta ylöspäin. Asettele loput seitsemän palaa sen ympärille tasaisesti. Mikäli taikinapalat eivät ole aivan samankokoisia, asettele palat vuokaan niin, että pienille paloille jää hiukan isompia vähemmän tilaa, jolloin palat kypsyessään laajenevat ja täyttävät vuoan tasaisesti. Huomioi, että käännät myös rullan päädyistä leikatut palat leikkauspinta ylöspäin. Palojen tulisi täyttää vuoka melko napakasti.

Kohota bostonkakkua liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes taikina on noussut niin, että se yltää noin 4 cm:n päähän vuoan reunan korkeudesta. Voitele bostonin pinta munalla ja koristele mielesi mukaan esimerkiksi mantelilastuilla, raesokerilla tai vihreillä tai punaisilla säilykekirsikoilla.

Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tarvittaessa suojaa pinta esimerkiksi alumiinifoliolla, mikäli se lähtee tummumaan liikaa. Sopivan kypsyyden näkee seuraamalla keskimmäisen kierteen kypsyyttä. Nosta kypsä pulla uunista ja anna jäähtyä vuoassaan ennen kuin kumoat pullan varovasti vuoasta pois. Käännä pulla heti koristeltu pinta ylöspäin.

 

Teksti Christina Aaltio, kuva Arto Vuohelainen, resepti Susanna Moliski, Chicago, USA

Kurpitsapiirakka

Ainekset

noin 1½
kg
kurpitsa
Pohja
dl
vehnäjauhoja
½
tl
sokeria
½
tl
suolaa
125
g
voita
3-3½
rkl
kylmää vettä
Täyte
dl
kurpitsasosetta
2
dl
fariinisokeria
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
kanelia
1
tl
muskottipähkinää
ripaus
jauhettua neilikkaa
½
tl
suolaa
2
dl
kuohukermaa
1
dl
maitoa
4
munaa
Lisäksi
2
dl
kuohukermaa
3
rkl
tomusokeria
1-2
rkl
brandya

Työvaiheet

  1. Valmista kurpitsasose. Leikkaa kurpitsa neljään osaan. Aseta palat uunipellille leikkauspinta ylöspäin. Koverra siemenet. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia, kunnes malto on pehmennyt. Kaavi malto kuoresta. Soseuta monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.
  2. Valmista taikina. Lisää jauhoihin ripaus sokeria ja suolaa. Nypi kuivat aineet ja rasva murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Muotoile taikinasta pallo. Kiedo tiiviisti tuorekelmuun ja paina kämmenellä levyksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
  3. Voitele piirakkavuoka. Jauhota työalusta. Kaulitse taikinasta ohuehko levy, joka ulottuu reilusti piirakkavuoan reunojen yli. Taittele levy varovasti kokoon, nosta vuokaan. Avaa taitokset ja painele pohjalle. Leikkaa ylimenevät reunat.
  4. Anna pohjan levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia. Pistele jäähtynyt pohja haarukalla. Painele pohjan päälle folio, paistamisen aikana syntyvän kupruilun estämiseksi. Paista uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.
  5. Valmista täyte. Ota kurpitsasosetta tarvittava määrä. Ylimääräisen soseen voi pakastaa. Sekoita kurpitsasoseeseen sokeri ja mausteet. Hauduta kattilassa noin 5 minuuttia. Sekoita joukkoon kerma ja maito. Kiehauta.
  6. Sekoita munat yksitellen vähän jäähtyneeseen kurpitsaseokseen. Kaada seos pohjalle. Paista piirasta kunnes täyte on hyytynyt, noin 25 minuuttia.
  7. Tarjoa jäähtynyt piirakka löysäksi vaahdotetun, sokerilla ja brandyllä maustetun kerman kanssa.

Kommentit (0)

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Omenaiset filonyytit

Ainekset

4
arkkia
filotaikinaa
noin 40
g
voita tai margariinia
Täyte
3
isoa hapanta omenaa
noin 1½
dl
sokeria
½
dl
vettä
1
kanelitanko
tl
raastettua tuoretta inkivääriä)
150-200
g
maustamatonta(tai vaniljalla maustettua) tuorejuustoa
1
tl
vaniljasokeria
kanelia ja tomusokeria koristeluun

Työvaiheet

  1. Mittaa kattilaan kuoritut ja pieneksi kuutioidut omenat, sokeri, vesi ja kanelitanko. Mausta seos halutessasi inkivääriraasteella.
  2. Keitä seosta hiljalleen, kunnes se on tahmeaa ja osittain sosemaista. Poista kanelitanko.
  3. Voitele filotaikina-arkit sulatetulla rasvalla ja nosta ne päällekkäin. Leikkaa arkkipino 12 samankokoiseksi neliöksi. Paina kukin neliö metallisen, voidellun muffinivuoan pohjalle.
  4. Sekoita keskenään tuorejuusto ja vaniljasokeri. Jaa seos taikinakuppien pohjalle.
  5. Jaa omenasoseseos kaikkien filokuppien kesken tuorejuuston päälle ja sulje nyytit. Ripottele pinnalle hiukan kanelia.
  6. Paista nyyttejä 200 asteessa 10-15 minuuttia, kunnes taikina on saanut kauniin värin.
  7. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä ennen tarjoilua. Tarjoa kahvin kanssa tomusokerilla koristeltuna.

Vinkki! Nyytit voit valmistaa myös valmiista paistonkestävästä omenamarmeladista.

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Annoksia
12 vohvelia
Vaikeustaso
Helppo

Belgian vohvelit

Ainekset

5
dl
maitoa
2
dl
sokeria
1
kananmuna
1
rkl
kardemummaa
ripaus
suolaa
5
dl
vehnäjauhoa
25
g
voita tai margariinia
Lisäksi
tuoreita marjoja, kuten mansikoita, vadelmia tai mustikoita
erilaisia hilloja ja jäätelöitä
suklaakastiketta
tomusokeria koristeluun

Työvaiheet

  1. Valmista löysähkö lettutaikina ja paista taikinasta kuumassa vohveliraudassa vohveleita.
  2. Tarjoa vohvelit heti tuoreiden mansikoiden ja juoksevan hunajan kanssa tai muiden lisäkkeiden kanssa.

Kommentit (0)