Teksti Marja Samuli Kuva Sami Repo Ohje Leipomo-kahvila Satun Makiat

Laita bostonkakun täytteeksi välillä hilloa.

Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Hilloboston on hieno ja herkullinen kahvipöydän komistus

Ainekset

5
dl
vettä
60
g
hiivaa
dl
sokeria
2
tl
suolaa
kardemummaa
1
kpl
kananmunaa
14
dl
vehnäjauhoja
150
g
margariinia
tai
150
g
voita
Täytteeksi
dl
paistonkestävää sekahilloa
Lisäksi
1
kpl
kananmunaa voiteluun
raesokeria
mantelilastuja
vihreitä koristekirsikoita

Työvaiheet

Näin teet hillobostonin

  1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Alusta jauhot taikinaan pikkuhiljaa ja lisää jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa pehmeä rasva. Alusta taikinaa huolella 5–10 minuuttia. Peitä ja kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa noin ½ tuntia.
  2. Ota taikinasta vajaa puolet pohjaa varten ja kauli palasta halkaisijaltaan 23 cm:n kokoinen ympyrä. Voitele vuoka ja painele taikinapala vuoan pohjalle. Kauli lopusta taikinasta jauhotetulla pöydällä noin sentin paksuinen suorakaiteen mallinen levy, noin 20 x 30 cm. Levitä levylle hilloa ja kääri rullalle. Leikkaa rulla 8 osaan eli ensin puolesta välistä suoraan kahtia. Puolita näin syntyneet palat edelleen puoliksi ja vielä kerran, kunnes pöydällä on kahdeksan yhtä suurta taikinapalaa.
  3. Aloita vuoan täyttäminen aina keskeltä. Nosta kaunein pala vuoan keskikohtaan pohjataikinan päälle leikkuupinta ylöspäin. Asettele loput seitsemän palaa sen ympärille tasaisesti. Mikäli taikinapalat eivät ole aivan samankokoisia, asettele palat vuokaan niin, että pienille paloille jää hiukan isompia vähemmän tilaa, jolloin palat kypsyessään laajenevat ja täyttävät vuoan tasaisesti. Huomioi, että käännät myös rullan päädyistä leikatut palat leikkauspinta ylöspäin. Palojen tulisi täyttää vuoka melko napakasti.
  4. Kohota bostonkakkua liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes taikina on noussut niin, että se yltää noin 4 cm:n päähän vuoan reunan korkeudesta. Voitele bostonin pinta munalla ja koristele mielesi mukaan esimerkiksi mantelilastuilla, raesokerilla tai vihreillä tai punaisilla säilykekirsikoilla.
  5. Paista 180 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Tarvittaessa suojaa pinta esimerkiksi alumiinifoliolla, mikäli se lähtee tummumaan liikaa. Sopivan kypsyyden näkee seuraamalla keskimmäisen kierteen kypsyyttä. Nosta kypsä pulla uunista ja anna jäähtyä vuoassaan ennen kuin kumoat pullan varovasti vuoasta pois. Käännä pulla heti koristeltu pinta ylöspäin.
Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.

Kuningatarkakussa korppu ylenee pikkuleiväksi. Sen rapeus ja kardemummainen maku täydentävät pehmeän marjaisaa täytettä.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarkakku korvapuustikorpuista

Ainekset

Pohja
100
g
pullakorppuja karkeana muruna (ohje alla)
2
rkl
voita
Reunoille
15-20
korvapuustikorppua
Täyte
4
dl
kermaa
½
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
300
kuningatarrahkaa
5
liivatelehteä
3
rkl
marjamehua
3
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Päälle
2
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Korvapuustikorput
kuivahtaneita korvapuusteja
sokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 16 cm) tuorekelmulla. Pane korput tukevaan muovipussiin ja murskaa ne kaulimella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi sekaan. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa kylmä kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla ja sekoita joukkoon rahka.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna mehutilkka kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden liueta kuumaan mehuun. Sekoita sileäksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää vaahtoon myös marjat.
  4. Aseta muutama korppu pystyyn kakkuvuoan reunaa vasten. Nostele täytevaahtoa korppujen eteen, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vuoraa koko vuoan reunat korpuilla. Täytä sisus vaahdolla.
  5. Koristele kakku marjoilla. Nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Vinkki! Valitse kotimaiset pakastevadelmat, koska niitä ei tarvitse kuumentaa.

Korvapuustikorput

  1. Viipaloi puustit ensin ohuiksi viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia.
  2. Kuivata viipaleita joko 130-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai 50 asteen lämmössä yön yli. Jos kuivatat korput kuumemmassa lämpötilassa, käännä viipaleita kuivaamisen aikana pari kertaa.
  3. Säilytä jäähtyneet korput paperipussissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.

Granaattiomenalla ja kondensoidulla maidolla maustettu pehmeä mousse on sellaisenaan superhelppo ja ihana jälkiruoka. Moussen voi halutessaan lusikoida murskatuista kekseistä ja voista valmistetun torttupohjan päälle.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 3–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenamousse

Ainekset

2
liivatelehteä
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
150
g
ranskankermaa
1
granaattiomena tai 1 dl pakastettuja granaattiomenan siemeniä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
limetin mehua
Koristeeksi
1
granaattiomena

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.
  2. Lusikoi kondensoitu maitotiiviste ja ranskankerma tehosekoittimenkulhoon. Leikkaa granaattiomena neljään lohkoon ja kaavi punaiset siemenet tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto granaattiomenaseoksen joukkoon.
  3. Kuumenna limetin mehu. Sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Nosta kylmään 3–4 tunniksi, jotta moussen rakenne hieman jähmettyy.
  4. Pursota moussea annosmaljoihin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Vinkkejä!

  • Jos haluat käyttää moussea juustokakun tapaan täytteenä, sulata yhteensä 4 liivatelehteä 3 ruokalusikalliseen limetin mehua.
  • Granaattiomenan siemenet voi korvata 1 desilitralla marjoja.
  • Kondensoidun maidon voi korvata 2 desilitralla valmista, paksua kinuskikastiketta. Tällöin moussesta tulee huomattavan makea.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.

Käytä uunijäätelön pohjana valmista kakkupohjaa tai sulata pakkasesta pohjaksi mutakakku tai muutama pullasiivu.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjainen uunijäätelö

Ainekset

1
pkt
valmista kakkupohjaa (esim. Satumaista suklaakakku 285 g)
½
appelsiinin mehu
1
appelsiinin kuori raastettuna
½
l
pakastemarjoja
½
dl
sokeria
½
l
vaniljajäätelöä
Marenki
4
munanvalkuaista
1
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Painele kakkupohja tasaisesti uuninkestävään, laakeaan vuokaan. 
  2. Anna sulaneiden pakastemarjojen valua siivilässä kulhon päällä 30 minuuttia niin, että mehu valuu kulhoon. Purista appelsiinin mehu ja sekoita se marjamehuun. Kostuta kakkupohja mehulla.
  3. Raasta appelsiinin kuori tiheällä terällä. Sekoita kuoriraaste ja sokeri marjojen joukkoon. 
  4. Kuumenna uunin ylälämpö 225 asteeseen tai käytä grillivastusta.
  5. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. 
  6. Laita jäätelö paloina kakkupohjan päälle. Lusikoi jäätelön päälle marjat. Levitä marenkivaahto tasaisesti jäätelön ja marjojen päälle kakkupohjan reunoja myöten. Paista uunijäätelöä 4–5 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin kullanruskean värin. Tarjoa heti.

Kommentit (0)