Annoksia
70-80 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Hunajasydämet

Ainekset

13-14
dl
vehnäjauhoja
7
dl
tomusokeria
2
tl
soodaa
1
tl
neilikkaa
2
rkl
kaakaojauhetta
2-3
tl
sitruunankuoriraastetta
3
munaa
dl
hunajaa tai siirappia
350
g
voita
kuorittuja manteleita
Koristeluun
tomusokeria
valkuaista

Työvaiheet

  1. Siivilöi jauhot ja kuivat mausteet siivilän läpi kulhoon. Lisää myös sitruunankuori.
  2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Sekoita lämmitetty hunaja ja sulatettu voi keltuaisten kanssa. Sekoita hunajaseos jauhoseoksen kanssa taikinaksi.
  3. Kauli taikinasta hyvin jauhotetulla työpöydällä puolen sentin paksuinen levy ja ota muotilla sydämenmallisia pikkuleipiä.
  4. Vatkaa valkuaiset sekaisin ja voitele pikkuleivät valkuaisella. Koristele manteleilla.
  5. Paista 175 asteessa uunin keskitasolla 10-15 minuuttia tai kunnes piparit ovat kauniin ruskeita ja tarpeeksi kypsiä. Jäähdytä.
  6. Jos haluat koristella piparit, sekoita tomusokeri ja valkuaista paksuksi seokseksi. Lusikoi seos pursotinpussiin ja koristele pikkuleivät haluamallasi tavalla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko

Marengit voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset on paras täyttää vasta puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Annoksia
9 kerrosleivosta
Vaikeustaso
Helppo

Kahvi-mantelikiekot

Ainekset

Marenki
4
valkuaista
3
dl
sokeria
1
ps (50 g)
mantelilastuja
Kahvi-kermavaahto
2
rkl
pikakahvimuruja
2
rkl
kuumaa maitoa
dl
vispikermaa
2-3
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan vatkauksen aikana. Vaahto on valmis, kun käännät kulhon ylösalaisin ja seos ei putoa kulhosta.
  2. Nosta vaahto lusikalla pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle uunipellille 18 marenkikiekkoa (halkaisija noin 7-8 senttiä). Yhdelle pellille mahtuu 8-9 kiekkoa. Murenna isolla veitsellä mantelilastut pienemmäksi ja sirottele kiekkojen päälle.
  3. Paista 125 asteessa uunin alatasolla tunti. Jäähdytä kokonaan. Valmista kahvi-kermavaahto. Liuota murukahvi kuumaan maitoon ja jäähdytä. Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää kahvi vaahtoon ja sekoita hyvin.
  4. Levitä tai pursota kermavaahtoa 9 marenkikiekon päälle ja nosta kannet päälle. Koristele sirottelemalla tomusokeria teesiivilän läpi kansien päälle.

Vinkki!  Paras lopputulos saavutetaan, kun pursottimen suuosa on suorareunainen. Marengit voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset on paras täyttää puolisen tuntia ennen tarjoilua, jottei marenki muutu pehmeän vetiseksi.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamascarponella täytetyt vohvelit

Ainekset

Vohvelitaikina
4
dl
maitoa
1
dl
kuohukermaa
2
munaa
50
g
sulatettua voita
½
tl
suolaa
2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ohrajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
tl
vanilliinisokeria
Täyte
150
g
mascarponejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
punssia
1
dl
kuohukermaa
4
rkl
tomusokeria
2
dl
mustikoita
100
g
rouhittua valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Vatkaa sekä taikinan että täytteen kuohukerma vaahdoksi yhdellä kertaa. Puolet tulee vohvelitaikinaan ja loput täytteen joukkoon. Sekoita maito, kermavaahto, munat, sulatettu voi ja suola kulhossa. Vatkaa joukkoon keskenään sekoitut kuivat aineet. Jätä taikina turpoamaan täytteen teon ajaksi.
  2. Sekoita tuorejuusto, punssi ja tomusokeri keskenään. Lisää kermavaahto. Nostele joukkoon mustikat ja rouhittu suklaa. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Kuumenna vohvelirauta. Sulata pieni nokare voita vohveliraudalle ja lisää noin 1 dl taikinaa. Paista vohvelit kypsiksi.
  4. Levitä vohveleille mustikkamascarponetäytettä. Kääräise vohvelit rullalle. Tarjoile heti.

Vinkki! Taikinasta voi paistaa vohveleiden sijaan lettuja muurinpohjapannulla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10-12 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku

Ainekset

Sokerikakkupohja
4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
voita tai margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Kostutus
2
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Täyte
1
l (noin 500 g)
mansikoita
2
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
1
l (noin 500 g)
mansikoita
3
dl
kuohukermaa
½
prk (125 g)
rahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 24 senttinen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokerit. Vaahto on valmista, kun se on vaaleaa ja niin paksua, että vatkaimista valuneella taikinalla piirretty kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi puuhaarukalla, lastalla tai sähkövatkaimen vispilällä. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassaan ja kumoa sitten jäähtymään.
  3. Valmistele täyte. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen aineet, maito ja vaniljasokeri keskenään.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Leikkaa leivinpaperista neljä noin 7 senttimetrin levyistä suikaletta ja aseta suikaleet neliön muotoon tarjoiluvadin suojaksi. Nosta kakun pohjalevy suikaleiden päälle. Sivele pohjalle pullasudin avulla kolmasosa kostutusliemestä. Levitä pohjalle puolet mansikkaviipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta se ja täytä toinen kerros kuten ensimmäinen. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta hyvin.
  5. Suojaa kakku kelmulla ja nosta kakun päälle tasainen paino, esimerkiksi tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Kakku paranee, kun annat sen vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai jopa seuraavaan päivään.
  6. Vaahdota koristeluun tarkoitettu kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastan tai kaapimen avulla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakun päälle ja asettele mansikat kakulle. Koristele kakun reunat kermarahkalla levittäen huolettomasti kaapimella tai pursottaen siistejä kuvioita. Poista lopuksi kakkuvatia suojanneet leivinpaperisuikaleet liikuttaen niitä ensi sivusuunnassa, jotta reunakuorrutus ei lähde suikaleiden mukaan.

Kommentit (0)

Annoksia
noin 12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmakääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
¾
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponea
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
lemon curdia
250
g
vadelmia
Päälle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia uunin keskitasolla.
  3. Ripottele puhtaalle leivinpaperille sokeria ja kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se lusikalla notkistetun mascarponen kanssa. Mausta sokerilla ja lemon curdilla. (Maista täytettä ja lisää halutessasi ripaus sokeria). Levitä seos jäähtyneelle levylle. Asettele täytteen päälle vadelmia. Säästä osa vadelmista tortun päälle koristeeksi. Kääri levy rullaksi leivinpaperin avulla. Käännä paperi tortun ympärille ja säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka. Ripottele tortulle tomusokeria juuri ennen tarjoilua ja koristele lopuilla vadelmilla.

Vinkki! Tee täytettä tupla-annos ja levitä seosta myös kääretortun päälle.  Voit käyttää mascarponen sijaan maustamatonta tai makusi mukaan maustettua tuorejuustoa. Jos et löydä lemon curdia, jätä se pois tai korvaa sitruunamehulla tai -marmeladilla.

Kommentit (0)