Kaisa Nieminen Kuva Arto Vuohelainen

Pullien sisällä on makeankirpeää karpalotäytettä.

Annoksia
20
Vaikeustaso
Kohtalainen

Karpalo-muffinipullat

Ainekset

Taikina
3
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
rkl
kardemummaa
1.5
dl
sokeria
suolaa
1
kpl
kananmunaa
12
dl
erikoisvehnäjauhoja
150
g
voita
Täyte
2.5
dl
pakastekarpaloita
1
dl
tummaa ruokosokeria
1
rkl
kanelia
2
rkl
tomusokeria
2
rkl
maissijauhoa
200
g
pehmeää voita
Voiteluun
1
kpl
kananmunaa
mantelilastuja

Työvaiheet

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva maitoon. Lisää kardemumma, sokeri ja suola. Vatkaa muna joukkoon. Alusta vehnäjauhot ja lisää sulatettu voi taikinan joukkoon. Vaivaa tasaiseksi ja kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota liinan alla peitettynä noin 40 minuuttia.

Tee sillä aikaa täyte. Sekoita jäisten karpaloiden joukkoon sokerit ja maissijauhot, sekoita tasaiseksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla työpöydällä. Kauli taikinasta suorakaiteen muotoinen levy ja voitele se pehmeällä voilla. Levitä karpalotäyte levylle, jätä reunoille tilaa. Kääri tiiviille rullalle kääretortun tapaan. Leikkaa terävällä veitsellä parin sentin paksuisia viipaleita ja laita voidellun muffinivuoan pohjalle.

Kohota pullia liinan alla peitettynä noin 10–15 minuuttia. Voitele vatkatulla munalla ja ripottele pintaan mantelilastuja. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 8–10 minuuttia. Nauti kahvin kanssa.

Annoksia
noin 12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmakääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
¾
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponea
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
lemon curdia
250
g
vadelmia
Päälle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia uunin keskitasolla.
  3. Ripottele puhtaalle leivinpaperille sokeria ja kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se lusikalla notkistetun mascarponen kanssa. Mausta sokerilla ja lemon curdilla. (Maista täytettä ja lisää halutessasi ripaus sokeria). Levitä seos jäähtyneelle levylle. Asettele täytteen päälle vadelmia. Säästä osa vadelmista tortun päälle koristeeksi. Kääri levy rullaksi leivinpaperin avulla. Käännä paperi tortun ympärille ja säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka. Ripottele tortulle tomusokeria juuri ennen tarjoilua ja koristele lopuilla vadelmilla.

Vinkki! Tee täytettä tupla-annos ja levitä seosta myös kääretortun päälle.  Voit käyttää mascarponen sijaan maustamatonta tai makusi mukaan maustettua tuorejuustoa. Jos et löydä lemon curdia, jätä se pois tai korvaa sitruunamehulla tai -marmeladilla.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen

Pellillinen omenapiirakkaa riittää isommallekin porukalle.

Vaikeustaso
Helppo

Helppo omenapiirakka

Ainekset

1
kg
omenia
dl
sokeria
1
rkl
kanelia
Taikina
5
pientä munaa
3
dl
sokeria
3
dl
piimää
2
dl
voisulaa tai juoksevaa margariinia
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
soodaa
Pinnalle
sokeria
1
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Voitele paperi kevyesti.
  2. Pese omenat hyvin. Halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa pieniksi paloiksi ja pyörittele sokeri-kaneliseoksessa.
  3. Vaahdota munat ja sokeri.
  4. Lisää piimä sekä voisula hiutaleiden, jauhojen ja leivinjauheen kanssa. Kääntele varovasti sekaisin.  
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Asettele sokeri-kanliseoksessa pyöritellyt omenaviipaleet päälle. Sirottele hieman sokeria ja pähkinärouhetta päälle.
  6. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista 15-20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos leivot piiraan edellisenä päivänä, jäähdytä se ja peitä leivinpaperilla. Laita astiapyyhe leivinpaperin päälle. Säilytä viileässä. Pähkinärouheen voi jättää pois tai korvata esimerkiksi kookoshiutaleilla.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-appelsiinimuffinit

Ainekset

dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
tummaa suklaata
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
100
g
leivontamargariinia
1
dl
appelsiinimehua, tuoreesta appelsiinista puristettua
1
rkl
appelsiininlihaa
Pinnalle
1
prk (200 g)
appelsiinituorejuustoa
1
rkl
appelsiinimehua
tomusokeria
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoseokseen. Lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini ja suklaa. 
  4. Purista tuoreesta appelsiinista mehu ja lisää appelsiinilihan kanssa taikinaan. 
  5. Voitele muffinivuoat. Lusikoi taikinaa ¾ vuokien tilavuudesta.  
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Koristele jäähtyneet muffinit appelsiinituorejuustolla.
  7. Notkista tuorejuusto appelsiinituoremehulla. Lisää maun mukaan tomusokeria.
  8. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja puuteroi leivonnaiset kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnikakku

Ainekset

100
g
Digestive-keksejä
100
g
piparkakkuja
100-125
g
voita tai margariinia
Täyte
5
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
vispikermaa
¾
dl
sokeria
2
dl
vaniljajogurttia
dl
sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾
dl
laimennettua sitruunamehua
Kiille
4
liivatelehteä
1
sitruunan mehu
dl
sileää tyrnihilloa

Työvaiheet

  1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
  2. Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  3. Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
  4. Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon. Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut  suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sula suklaa.
  6. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
  7. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  8. Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
  9. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
  10. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)