Marja Samuli Kuva Laura Riihelä
Annoksia
10
Vaikeustaso
Vaikea

Kerroscharlotta

Ainekset

2
kpl
kananmunaa
1.5
dl
sokeria
vehnäjauhoja
perunajauhoja
2
rkl
tummaa kaakaojauhetta
1
dl
mämmiä
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
10
kpl
liivatelehteä
600
g
jogurtti-rahkaa
tai
600
g
vaniljarahkaa
2
dl
sokeria
2
kpl
kananmunanvalkuaista
4
dl
vaahtoutuvaa kermaa
1.5
dl
vadelmamehua
1
tl
vaniljasokeria
1.5
dl
appelsiinimehua
125
g
mangososetta
Lisäksi
muovikelmua
Koristeluun
200
g
jogurtti-rahkaa
tai
200
g
vaniljarahkaa
1
dl
kuohukermaa
sokeria
macaron-leivoksia
tai
murennettua marenkia
punaherukkaterttuja

Työvaiheet

Valmista ensin kääretorttupohja. Vaahdota sokeri ja kananmunat. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää ne nostellen muna-sokerivaahtoon. Kääntele varovasti sekaan notkistettu mämmi ja levitä taikina ohuehkoksi, suorakaiteen muotoiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista 200 asteessa noin 8–10 minuuttia, kunnes taikinalevy on läpikypsää. Nosta uunista ja kumoa kevyesti kidesokerilla sokeroidun puhtaan leivinpaperin päälle tasaiselle alustalle. Peitä keittiöpyyhkeellä ja anna jäähtyä.

Valmista täyte. Upota liivatelehdet kylmään veteen 3–4 minuutiksi. Kuumenna tilkka kermaa ja liota siihen kuiviksi puristellut, pehmenneet liivatteet.

Laita täytteen rahkat kulhoon. Lisää joukkoon desilitra sokeria ja liivate-kermaseos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Vaahdota desilitra sokeria ja valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma eri kulhossa.

Lisää ensin kermavaahto rahka-liivateseoksen sekaan parissa erässä kevyesti nostellen. Lisää sen jälkeen samaan tapaan valkuaisvaahto.

Jaa syntynyt seos puoliksi kahteen kulhoon. Mausta toinen seos vadelmamehulla ja teelusikallisella vaniljasokeria, toinen appelsiinimehulla ja notkistetulla mangososeella.

Valitse charlotan kokoamiseen pyöreäpohjainen, noin 2–2 ½ litran kulho. Vuoraa kulhon sisäpinta peittoon tuorekelmulla.

Kaada appelsiini-mangotäyte kulhon pohjalle. Nosta kulho viileään 10–15 minuutiksi.

Kun appelsiini-mangosisus on osittain hyytynyt, nosta sen päälle varovasti jäähtynyt kääretorttupohja. Voit leikata kääretorttupohjaan pari avustavaa viiltoa keskeltä reunaan, jotta pystyt painamaan sitä tasaisesti kohti kulhon pohjaa. Tarkoituksena on saada appelsiini-mangomousse nousemaan kohti kulhon reunoja tasaiseksi kerrokseksi niin, että kääretorttulevy asettuu sen ja seuraavaksi kulhoon lisättävän vadelmamoussekerroksen väliin.

Kun olet tyytyväinen kääretorttulevyn asetteluun, lisää sen päälle vadelmamousseseos ja leikkaa pois ylimääräiset kääretorttupalat. Halutessasi voit asetella palat  moussekerrosten päälle, pohjalevyksi tai jättää ne maistelupaloiksi.

Pane kulho peitettynä viileään vähintään 3–4 tunniksi.

Juuri ennen tarjoilua vaahdota charlotan päälle tuleva kerma. Lisää se notkistettuun ja sokerilla maustettuun rahkaseokseen kevyesti nostellen.

Kumoa hyytynyt charlotta kahden leivinpaperista leikatun ja kapeasti päällekkäin asetellun palan päälle kakkulautaselle. Poista kelmu ja levitä rahkakermaseos pinnalle tasaiseksi kerrokseksi.

Koristele haluamallasi tavalla tai esimerkiksi valmiilla macaron-leivoksilla, marenkimuruilla ja punaherukkatertuilla. Nosta tarjolle.

 

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-appelsiinimuffinit

Ainekset

dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
tummaa suklaata
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
100
g
leivontamargariinia
1
dl
appelsiinimehua, tuoreesta appelsiinista puristettua
1
rkl
appelsiininlihaa
Pinnalle
1
prk (200 g)
appelsiinituorejuustoa
1
rkl
appelsiinimehua
tomusokeria
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoseokseen. Lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini ja suklaa. 
  4. Purista tuoreesta appelsiinista mehu ja lisää appelsiinilihan kanssa taikinaan. 
  5. Voitele muffinivuoat. Lusikoi taikinaa ¾ vuokien tilavuudesta.  
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Koristele jäähtyneet muffinit appelsiinituorejuustolla.
  7. Notkista tuorejuusto appelsiinituoremehulla. Lisää maun mukaan tomusokeria.
  8. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja puuteroi leivonnaiset kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnikakku

Ainekset

100
g
Digestive-keksejä
100
g
piparkakkuja
100-125
g
voita tai margariinia
Täyte
5
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
vispikermaa
¾
dl
sokeria
2
dl
vaniljajogurttia
dl
sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾
dl
laimennettua sitruunamehua
Kiille
4
liivatelehteä
1
sitruunan mehu
dl
sileää tyrnihilloa

Työvaiheet

  1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
  2. Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  3. Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
  4. Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon. Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut  suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sula suklaa.
  6. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
  7. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  8. Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
  9. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
  10. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Omenakakku

Ainekset

Taikina
3
munaa
dl
ruskeaa ruokosokeria (tai taloussokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
voisulaa
Päälle
noin 600
g
omenia
2-3
tl
kanelia
2
rkl
sokeria
½
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Kuori omenat, halkaise, poista siemenkodat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Pyörittele lohkoja kaneli-sokeri-pähkinärouheseoksessa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja kääntele vaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt voisula.
  3. Kaada taikina kakkuvuokaan. Painele omenat taikinan päälle ja ripottele ylimääräinen kaneliseos kulhon pohjalta pinnalle.
  4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai hieman sulaneen jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)