Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Kesäkurpitsan voi korvata vaikkapa porkkanalla tai omenalla.

Annoksia
3
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-timjamileivät

Ainekset

dl
vettä
50
g
hiivaa
1
rkl
suolaa
3
rkl
hunajaa
3
dl
kaurahiutaleita
5
dl
kesäkurpitsaraastetta
2
kpl
timjamiruukkua
14
dl
vehnäjauhoja
tai
14
dl
spelttijauhoja
1
dl
ruokaöljyä

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen veteen. Lisää kaurahiutaleet pehemenemään 5 minuutiksi.
  2. Raasta kesäkurpitsa ja lisää ja silputun timjamin kanssa nesteeseen. Alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan ja lisää lopuksi öljy. Kohota taikina liinan alla kaksinkertaiseksi.
  3. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele jokaisesta palasta leipä. Kohota uunipellillä leivinpaperin päällä 15 minuuttia.
  4. Voitele leivät vedellä ja paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Jos haluat leipään rapean pinnan, älä peitä niitä liinalla otettuasi leivät uunista.


Vinkki! Voit päätellä leivän kypsyyttä paitsi pinnan väristä, myös pohjan ruskeudesta ja rapeudesta.

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.
Tarjoa juustokakku jääkaappikylmänä.

Rapean keksireunan pitelemä täyteläinen juustokakku on superherkullista sellaisenaan tai marjakastikkeen seurassa.

Annoksia
10
Valmistusaika
20 min + 1 t 30 min kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton amerikkalainen juustokakku

Ainekset

75
g
voita
200
g
gluteenittomia digestivekeksejä
1
keltuainen
1
tl
kanelia
Täyte
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
2
munaa
1
valkuainen
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
rkl
sitruunamehua
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä.
  2. Murskaa keksit monitoimikoneessa leikkuuterällä. Lisää voisula, keltuainen ja kaneli. Aja tasaiseksi.
  3. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 20 cm) pohjan ja reunan väliin.
  4. Kaada keksimurska vuokaan ja taputtele se vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeudelle. Nosta jääkaappiin tunniksi. Voin jähmettyessä keksimurska tiivistyy, jolloin se ei murene reunoilta täytteen päälle paistamisen aikana.
  5. Valmista täyte. Mittaa tuorejuusto, ranskankerma, munat, valkuainen, sokeri, sitruunamehu ja -kuoriraaste kulhoon. Vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  6. Kaada seos vuokaan keksipohjan päälle.
  7. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin tunti. Jätä uuninluukku raolleen ja anna juustokakun kypsyä jälkilämmössä vielä reilu puoli tuntia, jolloin vältät pinnan halkeilun.
  8. Anna jäähtyä vuoassaan ja irrota vasta jäähtyneenä vadille. Nosta vielä jääkaappiin ennen tarjoamista, sillä kakku on parhaimmillaan kylmänä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Iki-ihanat berliininmunkit ovat suloisia ja makoisia.
Iki-ihanat berliininmunkit ovat suloisia ja makoisia.

Rakkaus berliininmunkkeihin ei enää katso ruokavaliota! Nämä munkit ovat paitsi gluteenittomia, myös vegaanisia. Tee munkeista mahdollisimman pieniä, niin ne on helpompi kypsentää uppopaistamalla.

Annoksia
Noin 20 kpl
Valmistusaika
1 t + 30 min kohoaminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Gluteenittomat ja vegaaniset berliininmunkit

Ainekset

dl
mantelimaitoa
25
g
hiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
5
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta (Sunnuntai)
1
dl
rypsiöljyä (huoneenlämpöisenä)
Kypsentämiseen
9
dl
rypsiöljyä
Täyte
½–1
dl
kiinteää vadelmamarmeladia
Pinnalle
3
dl
tomusokeria
noin 4
tl
vettä
½–1
tl
punaista nestemäistä elintarvikeväriä (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen mantelimaitoon. Vatkaa joukkoon sokeri, psyllium, kardemumma, suola ja desi gluteenitonta jauhoseosta. Anna turvota liinan alla 10 minuuttia. 
  2. Mittaa joukkoon loput jauhot. Vaivaa ainekset sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi taikinaksi. Lisää huoneenlämpöinen öljy ja jatka vaivaamista muutama minuutti.
  3. Jauhota leivinpaperiarkki jauhoseoksella. Pyörittele taikinasta pieniä pullia ja nosta ne leivinpaperin päälle. Anna kohota peittämättä puoli tuntia.
  4. Kuumenna öljy isossa padassa 170–180-asteiseksi. Jos et omista lämpömittaria, kokeile kuumuutta taikinanokareella. Kun öljy on riittävän kuumaa, taikinanokare kypsyy kauniin ruskeaksi noin minuutissa.
  5. Työnnä metallinen paistinlasta varovasti kohonneen munkin alle ja siirrä se lastalla kuumaan öljyyn. Paista korkeintaan kolme munkkia kerrallaan. Anna munkin kypsyä pari minuuttia, käännä se ympäri ja kypsennä vielä pari minuuttia.
  6. Nosta valmiit munkit esimerkiksi leivinpaperilla vuoratulle pellille talouspaperin päälle. Ylimääräinen öljy valuu munkeista talouspaperiin. Anna jäähtyä.
  7. Lusikoi vadelmamarmeladi teräväkärkisellä tyllalla varustettuun pursotinpussiin. Pursota marmeladi munkkeihin.
  8. Valmista kuorrutus. Sekoita tomusokeri, vesi ja elintarvikeväri keskenään. Kuorrutuksen tulee olla notkeaa, mieluummin paksuhkoa kuin juoksevaa. Pyöräytä jäähtyneet munkit päällipuoleltaan kuorrutuksessa ja nosta valumaan. Anna jähmettyä ennen tarjoilua.

Vinkki! Voit jäähdyttää öljyn, kaataa sen suppilon avulla takaisin pulloonsa ja käyttää sitä uppopaistamiseen vielä toisen kerran. Hävitä loppu öljy pullossaan, tiukasti pussiin solmittuna, sekajätteen mukana.  

Kommentit (2)

da

Minkä helv...ihmeen takia kaikesta pitää tehdä vegaanista,,,

Vierailija

Miksi ei? Tai ketä se haittaa? Aika monella jää maito pois ruokavaliosta ihan terveydellisistäkin syistä. Jos et ole sitä huomannut, niin kauppojen hyllyt kyllä notkuvat kaikkea ei-vegaanista ja ei-gluteenitonta. Hyvä vaan jos eri syistä ruokavaliota rajoittaneet saavat edes itse tekemällä jotain hyvää.

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Pullataikinaan leivottu mustikkapiirakka on lapsuuden klassikko.
Pullataikinaan leivottu mustikkapiirakka on lapsuuden klassikko.

Mummolan pullapohjainen mustikkapiirakka onnistuu mainiosti myös gluteenittomana. Kun taikinan valmistaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla, aikaa kuluu vain hetkinen.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
20 min + 40 min kohottaminen ja 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton pullapohjainen mustikkapiirakka

Ainekset

3
dl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
6
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
2
tl
psylliumia
2
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
125
g
voita (pehmeää)
Täyte
1
l (500 g)
mustikoita (tuoreita tai kohmeisia pakastettuja)
1
dl
sokeria
2–3
rkl
perunajauhoja
Voiteluun
1
muna
Pinnalle
2
rkl
raesokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito reilusti kädenlämpöiseksi. Sekoita kuivahiiva ja puolet jauhoista. Vatkaa jauhoseos, sokeri, psyllium, kardemumma ja suola maidon joukkoon. Anna taikinan levätä liinalla peitettynä 10 minuuttia, kunnes pinnalla näkyy kuplia.
  2. Lisää loput jauhot ja voi. Vaivaa taikina tasaiseksi sähkövatkaimen taikinakoukuilla.
  3. Ota taikinasta neljäsosa sivuun.
  4. Kumoa loppu taikina leivinpaperin päälle ja taputtele gluteenittomia jauhoja apuna käyttäen pellin kokoiseksi levyksi. Anna pohjan kohota liinalla peitettynä puoli tuntia.
  5. Kauli loppu taikina toisen gluteenittomilla jauhoilla jauhotetun leivinpaperin päällä levyksi ja leikkaa siitä taikinapyörällä suikaleita. Sivele ne jo tässä vaiheessa munalla.
  6. Sekoita mustikat, sokeri ja perunajauhot keskenään. (Käytä pakastemustikoiden kanssa isompi määrä perunajauhoja, sillä ne luovuttavat kosteutta helpommin.) Levitä seos pohjan päälle.
  7. Asettele taikinasuikaleet ristikkäin täytteen päälle. Ripottele pinnalle raesokeria. Nosta myös piirakan reunat kevyesti täytteen päälle ja voitele ne munalla.
  8. Paista 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Muista minttu! Vuohenjuuston lempiyrtti toimii myös makeassa leivoksessa.
Muista minttu! Vuohenjuuston lempiyrtti toimii myös makeassa leivoksessa.

Kesän helpoimmissa mansikkaleivoksissa on kuohkea vuohenjuustotäyte, ja ne tehdään kätevästi voitaikinalevyistä.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
15 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-vuohenjuustoleivokset

Ainekset

1
pkt (500 g)
voitaikinalevyjä
1
muna
1
dl
pistaaseja rouhittuna
Täyte
2
dl
kuohukermaa
1
rs (150 g)
pehmeää vuohenjuustoa (Chavroux)
¾
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
½
dl
tuoretta minttua hienonnettuna
½
l
tuoreita mansikoita

Työvaiheet

  1. Sulata voitaikinalevyt kohmeisiksi ja puolita ne. Levitä palat leivinpaperin päälle pellille. Voitele ne munalla ja ripottele pinnalle rouhittuja pistaaseja.
  2. Paista 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Anna jäähtyä.
  3. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää vuohenjuusto ja sokerit. Vatkaa kuohkeaksi. Lisää hienonnettu minttu.
  4. Puhdista ja puolita mansikat.
  5. Halkaise voitaikinalevyt terävällä veitsellä. Levitä väliin vuohenjuusto-kermavaahtoa ja mansikoita. Nosta voitaikinalevyn hattu päälle.

Vinkki! Voit tehdä pienempiä leivoksia jakamalla taikinalevyt kolmeen osaan.

Kommentit (0)