Annoksia
35
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kevyempi laskiaispulla

Ainekset

5
dl
vettä
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1
tl
suolaa
10
dl
vehnäjauhoja
2
ps
kuivahiivaa
125
g
margariinia
Voiteluun muna
Täyte
200
g
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250
g
maitorahkaa
100
g
pakastemansikoita
1
rkl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Lisää joukkoon sokeri, kardemumma, suola ja väitellen alustaen vehnäjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva vuorotellen sulan, jäähtyneen margariinin kanssa.
  2. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa käsistä. Nostata 25 minuuttia vedottomassa paikassa, leivinliinan alla.
  3. Muodosta taikinasta kaksi tankoa ja jaa 35 palaan. Pyörittele pulliksi. Nostata pellillä 15 minuuttia. Voitele ja paista 225 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia.
  4. Valmista täyte. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi, sekoita joukkoon rahka.
  5. Leikkaa jäähtyneet pullat kahteen osaan. Täytä vaniljarahkaseoksella ja mansikoilla. Viimeistele pullat tomusokerilla.

Yksi pulla sisältää noin 165 kcal.

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Tuulihattu ei ole terveysherkku, mutta öljyssä kylpeville vappumunkeille se antaa ihanan hattaraisen vaihtoehdon.
Tuulihattu ei ole terveysherkku, mutta öljyssä kylpeville vappumunkeille se antaa ihanan hattaraisen vaihtoehdon.

Unelmaisen ilmavat tuulihatturinkulat syntyvät ilman uppopaistoa.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Helppo

Tuulihattudonitsit

Ainekset

100
g
voita
2
dl
vettä
dl
vehnäjauhoja
3
munaa
Pinkki kuorrutus
2
dl
mansikanmakuista tomusokeria
1
rkl
vettä
½
dl
kuivattua mansikkaa
1
rkl
turkinpippurirouhetta
Pähkinäsuklaakuorrutus
1
dl
suklaapähkinätahnaa (esim. Nutella)
suklaapähkinätahnaa (esim. Nutella)
dl
pähkinärouhetta
2
rkl
valkosuklaarouhetta

Työvaiheet

  1. Mittaa voi ja vesi kattilaan. Kiehauta seos. Sammuta liesi, mutta pidä kattila kuumalla levyllä.
  2. Lisää jauhot yhdessä erässä voimakkaasti sekoittaen, kunnes taikinasta muodostuu yhtenäinen kimpale. Jäähdytä taikina huoneenlämpöiseksi.
  3. Lisää munat yksitellen sähkövatkaimella vatkaten.
  4. Siirrä taikina pursotuspussiin, johon olet asettanut pyöreäpäisen tyllan tai leikannut reiän. Pursota taikinasta renkaita leivinpaperille uunipellille.
  5. Paista rinkilöitä 200-asteisessa uunissa noin 17 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Sekoita tomusokeri ja vesi pinkiksi tahnaksi. Levitä sitä tai pähkinäsuklaalevitettä rinkuloille.
  7. Ripottele pinkeille donitseille mansikkaa ja turkinpippuria sekä ruskeille donitseille pähkinää ja valkosuklaata.

Vinkki! Annos kuorrutusta riittää noin kahdeksalle rinkulalle. Tuplaa ainesmäärät, jos kuorrutat koko satsin yhdellä kuorrutteella.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.

Herkulliset donitsit kuorrutetaan tomusokeriseoksella tai upotetaan sulaan suklaaseen. Uppopaistetut donitsit eivät tykkää odottelusta, joten ne kannattaa syödä samana päivänä.

Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40-60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomusokerikuorrutteiset donitsit

Ainekset

2
munaa
1
dl
sokeria
2
dl
maitoa
2
tl
sitruunankuorta
½
tl
suolaa
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
voisulaa
Paistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Kuorrutus
4
dl
mansikanmakuista tomusokeria
2-3
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi, jonka ei tarvitse olla niin kiinteää kuin sokerikakkua leivottaessa. Lisää vaahtoon maito ja mausteet. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
  2. Sekoita taikinaan lopuksi voisula. Älä vaivaa taikinaa.
  3. Kaaviloi taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Taikina on tarttuvaa, joten käytä apuna reilusti jauhoja.
  4. Ota juomalasilla taikinasta pyöreitä paloja ja laita ne leivinpaperin päälle. Tee keskelle reikä.
  5. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Kokeile kuumuutta mittarilla tai vaalealla leipäpalalla.
  6. Uppopaista kolme donitsia kerrallaan kullanruskeiksi. Älä päästä niitä liian tummiksi. Laita donitsit talouspaperin päälle valumaan.
  7. Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi tasaiseksi tahnaksi. Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutukseen.

Vinkki! Kuorrutteena voit käyttää myös sulaa suklaata tai tehdä tomusokerikuorrutteen päälle suklaaraitoja. Donitsit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Jos et syö niitä heti, pakasta ne.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.

Kuningatarkakussa korppu ylenee pikkuleiväksi. Sen rapeus ja kardemummainen maku täydentävät pehmeän marjaisaa täytettä.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarkakku korvapuustikorpuista

Ainekset

Pohja
100
g
pullakorppuja karkeana muruna (ohje alla)
2
rkl
voita
Reunoille
15-20
korvapuustikorppua
Täyte
4
dl
kermaa
½
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
300
kuningatarrahkaa
5
liivatelehteä
3
rkl
marjamehua
3
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Päälle
2
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Korvapuustikorput
kuivahtaneita korvapuusteja
sokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 16 cm) tuorekelmulla. Pane korput tukevaan muovipussiin ja murskaa ne kaulimella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi sekaan. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa kylmä kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla ja sekoita joukkoon rahka.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna mehutilkka kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden liueta kuumaan mehuun. Sekoita sileäksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää vaahtoon myös marjat.
  4. Aseta muutama korppu pystyyn kakkuvuoan reunaa vasten. Nostele täytevaahtoa korppujen eteen, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vuoraa koko vuoan reunat korpuilla. Täytä sisus vaahdolla.
  5. Koristele kakku marjoilla. Nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Vinkki! Valitse kotimaiset pakastevadelmat, koska niitä ei tarvitse kuumentaa.

Korvapuustikorput

  1. Viipaloi puustit ensin ohuiksi viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia.
  2. Kuivata viipaleita joko 130-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai 50 asteen lämmössä yön yli. Jos kuivatat korput kuumemmassa lämpötilassa, käännä viipaleita kuivaamisen aikana pari kertaa.
  3. Säilytä jäähtyneet korput paperipussissa.

Kommentit (0)