Kong Haakons kake
Ainekset
Työvaiheet
- Voitele ja jauhota kakkuvuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
- Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Vatkaa taikinaan myös neljä valkuaista, mutta säästä keltuaiset täytteeseen.
- Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita.
- Paista taikinaa uunin alatasolla noin 1 tunti, kunnes kakun keskelle työntämääsi tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä pohja.
- Tee suklaatäyte. Sekoita vesihaudekattilan yläosassa sokeri ja maissitärkkelys. Lisää kerma ja maito, paloiteltu suklaa sekä keltuaiset. Kuumenna seosta samalla sekoittaen, kunnes suklaa liukenee ja seos sakenee, noin 10 minuuttia. Heti kun seos on tukevoitunut, nosta se vesihauteesta viileään, jotta se ei juoksetu.
- Halkaise kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Kostuta alin levy vaniljasokerilla maustetulla appelsiinimehulla tai maidolla. Levitä päälle puolet tai kolmasosa suklaatäytteestä. Kokoa loput kakusta samaan tapaan. Peitä ja nosta jääkaappiin vetäytymään seuraavaan päivään.
- Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se tomu- ja vaniljasokereilla. Ripottele keittiöpyyhkeelle runsaasti tomusokeria ja kauli marsipaanilevy pyyhkeen päällä ohueksi levyksi. Kumoa runsas puolet kermavaahdosta kakun päälle keoksi. Levitä hieman vaahtoa myös kakun reunoille. Nosta marsipaanilevy kakun päälle ja tasoita reunat. Koristele kakun reunat kermavaahdolla ja siivilöi kakun pintaan kaakaojauhoa ja tomusokeria.
Oisi mielenkiintoista tietää tämän kakun historia. Kong Haakon oli Norjan kuningas, mutta norjalaiset tekstit eivät kerro "Kong Haakons kake"sta yhtään mitään. Onko kuningas Haakonin kakku hihasta vedetty vai onko sillä oikeasti Norjassa jokin esikuva? Tässä esitetty resepti lienee melko tarkka kopio vuonna 2005 julkaistusta reseptistä? Leikkasin sen reseptikansiooni, mutta lehden nimi ja vuosiluku jäi puuttumaan, kuva kuitenkin sama kuin Maku-lehden (Saara Törmä) reseptissä.