Resepti Sanna Kekäläinen Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
noin 15 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Kong Haakons kake

Ainekset

Pohja
250
g
voita
dl
sokeria
2
munaa
4
valkuaista
5
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja tai maissitärkkelystä
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
dl
maitoa
Suklaatäyte
1
dl
sokeria
rkl
maissitärkkelystä
3
dl
kermaa
1
dl
maitoa
50
g
tummaa suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
4
keltuaista
1
tl
vaniljasokeria
Kostutus
1
dl
appelsiinimehua tai maitoa
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
3
dl
kermaa
3
rkl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
pötkö (250 g)
marsipaania
Koristeluun
kaakaojauhoa, tomusokeria

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, jonka halkaisija on noin 24 cm. Lämmitä uuni 175 asteeseen.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Vatkaa taikinaan myös neljä valkuaista, mutta säästä keltuaiset täytteeseen.
  3. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Kumoa taikina vuokaan ja tasoita.
  4. Paista taikinaa uunin alatasolla noin 1 tunti, kunnes kakun keskelle työntämääsi tikkuun ei enää tartu taikinaa. Jäähdytä pohja.
  5. Tee suklaatäyte. Sekoita vesihaudekattilan yläosassa sokeri ja maissitärkkelys. Lisää kerma ja maito, paloiteltu suklaa sekä keltuaiset. Kuumenna seosta samalla sekoittaen, kunnes suklaa liukenee ja seos sakenee, noin 10 minuuttia. Heti kun seos on tukevoitunut, nosta se vesihauteesta viileään, jotta se ei juoksetu.
  6. Halkaise kakkupohja kolmeen tai neljään osaan. Kostuta alin levy vaniljasokerilla maustetulla appelsiinimehulla tai maidolla. Levitä päälle puolet tai kolmasosa suklaatäytteestä. Kokoa loput kakusta samaan tapaan. Peitä ja nosta jääkaappiin vetäytymään seuraavaan päivään.
  7. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se tomu- ja vaniljasokereilla. Ripottele keittiöpyyhkeelle runsaasti tomusokeria ja kauli marsipaanilevy pyyhkeen päällä ohueksi levyksi. Kumoa runsas puolet kermavaahdosta kakun päälle keoksi. Levitä hieman vaahtoa myös kakun reunoille. Nosta marsipaanilevy kakun päälle ja tasoita reunat. Koristele kakun reunat kermavaahdolla ja siivilöi kakun pintaan kaakaojauhoa ja tomusokeria.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!
Gluteenittomassa kakussa on ihanan tahmea suutuntuma!

Mehevän kakun salaisuus on kokonaisina keitetyissä mandariineissa ja mantelijauhossa. Raikkaan maun viimeistelee sitruunasiirappi. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä, joten tämän herkun voi tehdä jääkaappiin odottamaan.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mandariinikakku

Ainekset

2
(luomu)mandariinia
1
(luomu)sitruuna
3
kananmunaa
2
dl
sokeria
150
g
manteleita (eli noin 3 dl mantelijauhoa)
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
4
rkl
(ruokokide)sokeria

Työvaiheet

  1. Pese mandariinit ja sitruuna juuresharjalla. Laita mandariinit kiehuvaan veteen ja keitä pehmeiksi noin 20 minuutin ajan. Soseuta mandariinit ja anna soseen jäähtyä.
  2. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  3. Hienonna mantelit monitoimikoneessa tasaiseksi jauhoksi.
  4. Raasta kulhoon sitruunan kuori. Riko kananmunat sitruunankuoren joukkoon. Lisää sokeri ja vaahdota kuohkeaksi. Kiepauta taikinan joukkoon mandariinisose.
  5. Sekoita leivinjauhe ja suola mantelijauhon sekaan. Lisää jauhot sokeri-munavaahtoon ja sekoita taikina varovaisesti tasaiseksi, jotta vaahto ei tasaannu.
  6. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle ja voitele reunat. Kaada taikina vuokaan.
  7. Paista kakkua uunin alatasolla noin 35–40 minuuttia kunnes kakku on kypsä. Kokeile kypsyyttä tikulla. Jos kakun pinta uhkaa tummua, peitä se leivinpaperilla.
  8. Kakun paistuessa, purista sitruunamehu pieneen kattilaan ja lisää joukkoon sokeri. Anna kiehua muutama minuutti, jotta seoksesta tulee siirappimaista.
  9. Pistele kypsän lämpimän kakun pintaan reikiä ja valuta sisään sitruunasiirappi.
  10. Anna kakun jäähtyä ennen kuin irrotat sen vuoasta.
  11. Siirrä kakku jääkaappiin tekeytymään. Parhaimmillaan kakku on seuraavana päivänä, ja se säilyy jääkaapissa useita päiviä.
  12. Koristele kakku tomusokerilla ja tarjoa kermavaahdon tai paksun turkkilaisen jugurtin kera.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!

Piparitaikinanopat sukeltavat suklaiseen taikinaan. Brownien maku vain paranee, jos maltat antaa kakun vetäytyä seuraavaan päivään.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparibrowniet

Ainekset

250
g
pakastepiparitaikinaa
200
g
voita
200
g
tummaa suklaata (70 % kaakaota)
5
munaa
2
dl
ruokosokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Koristeluun
tomusokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota 30 x 20 -senttinen uunivuoka.
  3. Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa sulamaan voin joukkoon.
  4. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja ruokosokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Lisää hieman jäähtynyt voi-suklaaseos, kardemumma, kaneli ja suola. Sekoita taikina kevyesti käännellen tasaiseksi.
  6. Kaada taikina uunivuokaan. Leikkaa piparitaikinasta noppakuution kokoisia paloja. Lisää ne taikinan pinnalle.
  7. Paista browniet kypsäksi uunin keskitasolla 25 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi. 

Vinkki! 

Koristele browniet tähtipölyllä. Piirrä piparimuotilla kuvio leivinpaperille. Leikkaa paperiin kuvion mukainen aukko. Aseta paperi browniepalan päälle. Mausta tomusokeri ripauksella kanelia ja tomuta kaneli-sokeria leivonnaisen pintaan.

Kommentit (2)

Vierailija

Liian vähän vehnäjauhoja,leivinjauhe puuttuu.ei hyvä ohje

Leipuri

Oikein hyvää 😋

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.

Pakastepiparitaikinasta ja vaniljajäätelöstä loihdit helpon ja herkullisen joulujälkkärin. Suussasulavat piparminttupuffetit odottavat syöjäänsä pakastimessa.

Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Piparminttupuffetit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
1
dl
mantelirouhetta
1
dl
taloussuklaarouhetta
Täyte
2
l
vaniljajäätelöä
dl
piparminttukarkkeja

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli piparitaikinasta suorakaiteen muotoinen 5 mm paksu levy.
  2. Ripottele taikinalevyn pintaan manteli- ja suklaarouhetta. Kauli rouheet kiinni taikinan pintaan. Painele piparimuotilla taikinasta sydämenmuotoisia pipareita.
  3. Paista pipareita noin 7 minuuttia uunin keskitasolla.
  4. Laita piparminttukarkit monitoimikoneeseen ja rouhi karkeaksi rouheeksi. Ota rouhe pois kulhosta. Laita monitoimikoneen kulhoon paloiteltu, hieman pehmennyt vaniljajäätelö. Soseuta jäätelö tasaiseksi. Sekoita massaan piparmintturouhe. Voit jauhaa piparminttukarkit myös morttelissa ja sekoittaa pehmeään jäätelöön puuhaarukalla.
  5. Kaavi jäätelö suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Tarkista, että vuoka on niin syvä, että jäätelöstä saa painettua piparisydänten kokoisen jäätelöpalan. Peitä vuoka tuorekelmulla. Nosta jäätelö pakastimeen kohmettumaan vähintään kahdeksi tunniksi.
  6. Täytä puffetit. Kumoa jäätelö vuoasta leikkuulaudalle. Viipaloi jäätelö ja paina viipaleista palat samalla muotilla, jolla teit piparkakut.
  7. Asettele piparien päälle jäätelöpala ja paina kevyesti kanneksi toinen pipari. Tarjoa puffetit heti tai nosta ne pakastimeen odottamaan tarjoilua.

Vinkki!

Pienemmillä piparimuoteilla teet samasta määrästä reilusti enemmän jätskejä. Voit oikaista piparminttukarkkien rouhimisen käyttämällä Marianne Crush -piparminttu-suklaarouhetta.
 

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.

Piparisalamin salaisuus on hillottu inkivääri ja tujaus maustepippuria.

Annoksia
n. 65 kpl
Valmistusaika
35 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääripiparisalami

Ainekset

100
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
½
dl
ruokosokerisiirappia
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
soodaa
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
½
dl
mantelirouhetta
½
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri ja siirappi.
  2. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja mausteet. Lisää jauhoseos, mantelirouhe ja inkivääripalat taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kumoa taikina pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja pyörittele palat kahdenkymmenensentin pötköiksi. Kääri pötköt tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli vetäytymään.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  5. Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä ohuita kiekkoja suoraan leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Paista pipareita uunin keskitasossa noin 7 minuuttia.

Vinkki! Anna piparkakkuja lahjaksi leivinpaperikäärössä.

Kommentit (0)