Resepti Riikka Kaila Kuva Tuomas Kolehmainen

Mokkapalojen manttelinperijä maistuu lakulle ja valkosuklaalle.

Vaikeustaso
Helppo

Laku-valkosuklaapalat

Ainekset

200
g
voita
5
munaa
2 ½ dl muscovadosokeria
5
dl
vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1
rkl
lakritsinjuurijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
2
dl
maitoa
Kuorrutus
75 g lakritsitoffeeta (esim. Kick)
½ dl kuohukermaa
150
g
valkosuklaata
400
g
maustamatonta tuorejuustoa
½ dl tomusokeria
1
(luomu)sitruuna
1
rkl
sitruunan mehua
Koristeluun lakukarkkeja

Työvaiheet

Sulata ja jäähdytä voi.

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.

Kaada ja levitä taikina leivinpaperoidulle, reunalliselle uunipellille.

Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin keskitasossa 15 minuuttia. Jäähdytä kakkulevy.

Paloittele lakritsitoffee kattilaan. Lisää kerma. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes karkit sulavat kermaan.

Keitä vielä 2 minuuttia ja jäähdytä kastike jääkaappikylmäksi.

Sulata valkosuklaa.

Kaada suklaasula tuorejuuston joukkoon samalla vatkaten. Sekoita kuorrutukseen myös tomusokeri, raastettu sitruunan kuori ja sitruunan mehu.

Levitä valkosuklaakuorrutus kakkulevylle.

Kaada päälle lakritsikastikeraidat. Koristele levy lakukarkeilla ja leikkaa se paloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Päivä Anita Ristell
Suklaabrownie jaksaa odottaa syöjäänsä seuraavaan päivään.
Suklaabrownie jaksaa odottaa syöjäänsä seuraavaan päivään.

Kuumana valuva, kylmänä tahmea. Brownie muuttaa muotoaan säilytyksessä, eikä lainkaan huonompaan suuntaan.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Pistaasi-suklaabrownie

Ainekset

200
g
tummaa suklaata
200
g
voita
3
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
2
tl
kanelia
2
tl
kardemummaa
½
tl
suolaa
4
kananmunaa
1
dl
suolattomia pistaasinsydämiä
Pinnalle
½
dl
tomusokeria
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Paloittele suklaa ja voi kattilaan ja sulata sekoitellen lieden keskiteholla. Sekoita sulan joukkoon sokeri ja anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  2. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  3. Sekoita jauhot, kaakaojauhe, kaneli, kardemumma ja suola. Rouhi pistaasinsydämet veitsellä leikkuulaudalla.
  4. Lisää munat jäähtyneeseen suklaaseokseen ja sekoita. Lisää jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös pähkinät.
  5. Kaada taikina leivinpaperoituun kakkuvuokaan, jonka koko on noin 20 x 20 cm. Tasoita pinta. 
  6. Kypsennä brownieta uunin keskitasolla noin 20–25 minuuttia. Brownie saa jäädä keskeltä hieman kosteaksi. Jäähdytä brownie jääkaappikylmäksi. Leikkaa brownie neliöiksi ja siivilöi pinnalle tomusokeria juuri ennen tarjoilua.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Tiesitkö? Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.
Tiesitkö? Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.

Vadelman ja lakun yhdistäminen on muotia, katso vaikka karkkihyllylle tai jätskialtaisiin.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Vadelma-lakukääretorttu

Ainekset

4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
½
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
dl
vispikermaa
½
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
tomusokeria
1-2
tl
lakritsijuurijauhetta (esim. Urtekram)
½
l
tuoreita vadelmia

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. Sekoita taikina tasaiseksi varovasti nostellen.
  2. Kaada ja levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille.
  3. Paista kakkulevyä 200-asteisen uunin alatasossa noin 7 minuuttia.
  4. Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paistoleivinpaperi vetämällä. Kääri lämmin levy saman tien kerran rullalle ja avaa. Anna jäähtyä.
  5. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon rahka, tomusokeri ja lakritsijuurijauhe.
  6. Levitä kermavaahto kääretorttulevylle. Ripota päälle vadelmat. Rullaa kääretortuksi.

Vinkki! Kääretorttu rullautuu kauniisti ja repeilemättä, kun rullaat kakkulevyn kertaalleen ilman täytettä juuri uunista tulleena.
 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Lasse Lecklin
Vau! Suklainen pohja, kermainen täyte ja vihreä helmikruunu.
Vau! Suklainen pohja, kermainen täyte ja vihreä helmikruunu.

Kahvipöytä ei juuri kaipaa koristelua, kun gluteeniton Vihreä kuula -kakku kannetaan esiin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
45 min + 5 t
Vaikeustaso
Helppo

Vihreä kuula -juustokakku

Ainekset

Pohja
100
g
voita
50
g
tummaa suklaata
1
muna
½
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
2
rkl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Täyte
8–12
Vihreä kuula -marmeladia
3
liivatelehteä
2
dl
vispikermaa
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
1
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunamehua
Pinnalle
¾
dl
omenamarmeladia
1
rs (500 g)
Vihreitä kuulia

Työvaiheet

  1. Mittaa voi ja suklaa kattilaan. Sulata hyvin miedolla lämmöllä samalla sekoittaen. Jäähdytä.
  2. Lisää joukkoon muna ja sokeri. Yhdistä maissitärkkelys, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  3. Kiinnitä pienen (ø 20 cm) irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele reunojen alaosa. Levitä taikina vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia. Pohja saa jäädä mutakakkumaisen pehmeäksi.
  4. Irrota vuoan reunus. Pese ja kuivaa se. Leikkaa leivinpaperin reunat kakkupohjaa myötäileviksi. Leikkaa vuoan reunoille leivinpaperisuikaleet ja kiinnitä ne laittamalla reunus paikoilleen. Paperien ansiosta kakku irtoaa kauniisti vuoasta.
  5. Asettele puolikkaat vihreät kuulat ympäröimään kakkupohjaa sileä puoli vuoan reunoja vasten. Jos marmeladit uhkaavat kaatua, leikkaa lohko marmeladia kunkin kuulan tueksi. 
  6. Upota liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen.
  7. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa tuorejuusto ja sokerit.
  8. Kuumenna sitruunamehu kattilassa kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet mehuun. Kaada seos ohuena nauhana tuorejuustotäytteeseen. Vatkaa tasaiseksi. Sekoita varovasti joukkoon kermavaahto. Näin täyte säilyttää ilmavuutensa.
  9. Kaada täyte pohjan päälle vuokaan. 
  10. Tasoita pinta. Peitä vuoka ja siirrä se jääkaappiin viideksi tunniksi tai yön yli.
  11. Irrota kakku vadille. Sivele pinnalle ohut kerros omenamarmeladia. Puolita päälle vihreitä kuulia ja kasaa niiden päälle keko marmeladeja.

Vinkki! Irrota ja koristele kakku juuri ennen tarjoamista. Jos täyte pääsee lämpenemään, marmeladit
voivat irrota reunoilta.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Kuohkea marenkinen mansikkakakku maistuu vaniljalle. Mansikoista maistaa myös kivan sitruunapiristeen.

Annoksia
10-12
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku marengilla

Ainekset

Mansikkamarengit
3
munanvalkuaista
2
dl
mansikanmakuista tomusokeria
5
tippaa
etikkaa
Mansikat
1
sitruunan kuori ja mehu
½
sitruunan mehu
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
300
g
mansikoita
2
rkl
Galliano-likööriä
Kakkupohja
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
4
rkl
unikonsiemeniä
200
g
sulatettua voita
4
isoa munaa
2
dl
hienoa sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Täyte
200
g
smetanaa
4
dl
vispikermaa
½
dl
sokeria
Kostutus
1
dl
mansikoiden marinointilientä + tarvittaessa Gallianolikööriä

Työvaiheet

Mansikkamarengit

  1. Voit valmistaa marengit jo pari päivää ennen kakun tekoa. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon tomusokeri. Testaa vaahto kääntämällä kulho ylösalaisin: jos vaahto pysyy kulhossa, se on valmista. Sekoita vaahtoon etikka.
  2. Levitä leivinpaperi uunipellille. Piirrä kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 19 senttiä. Jaa marenki ympyröille.
  3. Paista marenkeja 1,5 tuntia. Sammuta uuni, avaa uuninluukku ja jätä marengit  jälkilämpöön. Säilytä jäähtyneet marengit rasiassa tai kattilassa huoneenlämmössä.

Mansikat

  1. Pese sitruuna ja raasta kuori ohuiksi suikaleiksi kattilaan. Purista sitruunan mehu. Mittaa sekaan sokeri ja vesi. Keitä sokerilientä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
  2. Puhdista ja viipaloi mansikat. Lisää likööri ja mansikkaviipaleet liemeen.  Jäähdytä viileäksi. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.

Kakku

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 20 sentin vuoka. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja unikonsiemenet. Sulata voi ja nosta jäähtymään.
  2. Vatlaa munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt voi taikinaan ja sekoita. Siivilöi jauhoseos varovasti sekaan. Paista kakkua 45–50 minuuttia, kunnes se on kauniin kullankeltainen. Jäähdytä vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista ritilälle.
  3. Vatkaa täytettä varten sähkövatkaimella smetana vaahdoksi. Vispaa kerma kuohkeaksi eri kulhossa. Yhdistä vaahdot ja mausta sokerilla. Siivilöi mansikat, mutta ota liemi talteen. Suorista kakun pinta terävällä veitsellä. Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen tai kolmeen osaan kakun paksuudesta riippuen.
  4. Siirrä kakun alimmaksi tuleva pohja kakkuvadille ja kokoa kakku siihen. Kostuta pohja pullasutia apuna käyttäen. Levitä pohjalle mansikoita ja sen jälkeen vaahto. Nosta marenkilevy vaahdolle ja jatka samoin: kostuta levy, levitä  mansikat ja vaahto, kunnes kakku on valmis.
  5. Levitä keko vaahtoa päälle, mutta älä kakun sivuille – kerrokset saavat näkyä. Koristele mansikoilla ja lipuilla.

Vinkki! Jos marenkia jäi yli, lisää ne koristeeksi.

Kommentit (0)