Pulla on aina hyvää ja wiener-pulla joskus vieläkin parempaa.

Näitä on pakko kokeilla, jos pitää pullasta. Pellillisestä riittää isollekin porukalle, kun murrat pullat herkullisiksi palasiksi paistamisen jälkeen.

Täytteitä on monia ja moneen makuun. Vaikka itse en ole vaniljan suurin ystävä, pidän sen mausta näiden pullien täytteenä kuitenkin valtavasti. Helpoin vaniljatäyte syntyy esimerkiksi Ekströmin vaniljakastikeaineksista, jossa maidon määrää vähennetään pakkauksen ohjeen mukaan, joten kiisselistä tulee sakea täyte. Sekaanhan voi tietysti sekoittaa myös kaakaojauhetta.

Ystäväni Sirpan äiti leipoo bostonpullaa, jonka täytteenä on reilusti voita, sokeria ja kaakaojauhetta. Se sopisi myös näihin pulliin, varsinkin jos seoksen sekoittaisi meheväksi kreemimäiseksi mössöksi eli voita vaahdotettaisiin ensin vähän aikaa, jolloin siitä tulee kuohkeaa. Täytteeseen tulevan sokerin määrää voi itse säädellä omaan makuunsa sopivaksi.

Myös paistonkestävät hillot ja marmeladit sopivat wienerpulliin. Niitä voi levittää sellaisenaan tai vaniljakiisselin alle.

Tässä hyväksi ja toimivaksi testattu ohje Helsingin Lauttasaaresta. Ohjeen antoi ystäväni, joka rakastaa leipomista ja ilahduttaa taloyhtiönsä asukkaita melkoisen usein luomuksillaan. Jos pullia ei aina jaksa kipittää viemään alas, toimii parvekkeelta käsin korihissi, jolla ne lasketaan pihalle muiden iloksi.

Vaikeustaso
Helppo

Lauttasaaren taivaalliset wienerpullat

Ainekset

Taikina
75
g
hiivaa
2
dl
kylmää maitoa
150
g
sulatettua voita jäähtyneenä
noin 6½
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
4
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
kardemummaa
Pohjan päälle
3
dl
paksua vaniljakiisseliä
noin 1
dl
rusinoita
Täyte
100
g
voita
1
rkl
siirappia
2½-3
dl
fariinisokeria
2
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kylmään maitoon murusina.
  2. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
  3. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan voisulan kanssa.
  4. Kohota taikinaa noin tunti huoneenlämmössä, liinalla peitettynä.
  5. Jaa taikina kahteen osaan.
  6. Kauli toinen puolikas levyksi ja aseta leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille, jonka koko on noin 30 x 40 cm. Levitä pohjan päälle vaniljakiisseli ja rusinat.
  7. Kauli myös toinen taikinapala levyksi.
  8. Sekoita täyteaineet ja levitä ne puhtaalle taikinalevylle. Kiedo levy rullalle ja leikkaa rullasta sentin paksuisia paloja.
  9. Asettele pullat pellillä olevan taikinapohjan päälle 2–3 sentin välein toisistaan.
  10. Anna kohota sen aikaa, että uuni lämpenee 200 asteeseen.
  11. Paista pullaa uunin alatasolla 30–40 minuuttia.
  12. Lopuksi jäähtyneiden pullien päälle voi sirotella tomusokeria tai tehdä tomusokeri-vesikuorrutuksen.

Vinkki! Nämä pullat maistuvat myös pakastuksen jälkeen!

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Mikko Hannula
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.
Mustikkakukolla on suloisen lämmin sydän.

Rukiisen taikinan ja mustikoiden yhdistelmä on vaniljajäätelöä vaille täydellinen. Rättänä eli mustikkakukko onnistuu nopeimmin monitoimikoneella.

Annoksia
10
Valmistusaika
15 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkakukko eli rättänä

Ainekset

200
g
voita
4
dl
ruisjauhoja
½
dl
sokeria
1
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
Täyte
1
litra (n. 600 g)
tuoreita mustikoita
2
rkl
perunajauhoja
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa kylmä voi, jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola monitoimikoneen kulhoon. Aja ne muruiksi leikkuuterällä. Sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo.
  2. Ota taikinasta kaksi kolmannesta. Taputtele se uunivuoan pohjalle ja reunoille.
  3. Sekoita marjojen joukkoon sokeri ja perunajauhot. Kaada ne taikinan päälle.
  4. Taputtele viimeinen kolmannes taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoiseksi levyksi. Nosta taikinalevy marjojen päälle vuokaan.
  5. Kypsennä 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Tarkkaile, ettei pinta pääse palamaan. Peitä se tarvittaessa leivinpaperilla.
  6. Tarjoa pehmeän jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

Vinkkejä!

  • Jos et omista monitoimikonetta, vaahdota pehmeä voi ja sokeri vatkaimella ja lisää sitten muut aineet. Nosta taikina tunniksi jääkaappiin, niin muotoilu on helpompaa.
  • Jos teet kukon pakastemarjoista, lisää täytteeseen ruokalusikallinen perunajauhoja ja paistoaikaan 5–10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.
Piirakka saa upean värinsä pakastemustikoista.

Limetillä maustettu kermainen ja rapeapohjainen piirakka on todellista herkkua. Käytä siihen viimeiset pakastemustikat. Niistä irtoava neste antaa täytteelle syvän violetin värin.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
20 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Mustikka-limettipiirakka

Ainekset

125
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
spelttijauhoja
1
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
2
prk (à 150 g)
ranskankermaa
2
tl
limetinkuoriraastetta
½
dl
limettimehua
2
munaa
1
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
4
dl
pakastemustikoita (kohmeisina)

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna yhä vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan.
  2. Leikkaa irtopohjaiseen piirasvuokaan (Ø 28 cm) sopiva leivinpaperipala. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Jos et omista irtopohjaista piirakkavuokaa, käytä mieluiten isoa irtopohjaista kakkuvuokaa. Metallinen vuoka paistaa pohjan rapeaksi ilman esipaistoa.
  3. Valmista täyte. Sekoita ranskankerma, limetinkuori ja -mehu, munat ja sokerit keskenään. Pyöräytä mustikat täytteeseen, jolloin täyte värjäytyy. Levitä täyte vuokaan.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia.

Vinkkejä!

  • Vuoan materiaali vaikuttaa kypsymisaikaan. Metallisessa piirasvuoassa reunat kypsyvät ja tummuvat nopeammin kuin lasisessa tai keraamisessa astiassa.
  • Jos teet piirakan tuoreista mustikoista, älä sekoita niitä täytteeseen vaan ripottele pinnalle. Piirakasta tulee sinipilkullinen, mutta aivan yhtä herkullinen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.
Kukkoset onnistuvat helposti ilman vatkainta.

Jos pidät mustikkakukosta, kokeile kardemummalla maustettuja ohramurotaikinaan leivottuja kukkosia. Herkullisten murujen alla piilee pehmeä sydän.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamurukukkoset

Ainekset

150
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
2
dl
ohrajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
5
dl
mustikoita
½
dl
sokeria
2
rkl
perunajauhoja
2
tl
kardemummaa
Muruseos
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
dl
ohrajauhoja

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikrossa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne taikinaan.
  2. Voitele muffinipellin syvennykset. Jaa taikina kahdella lusikalla vuokiin ja taputtele jauhotetuin sormin vuokien pohjalle ja reunoille.
  3. Yhdistä mustikat, sokeri ja perunajauhot. Jaa mustikkaseos taikinan päälle vuokiin.
  4. Tee vielä murukerros. Pehmitä voi mikrossa ja sekoita joukkoon ohrajauhot ja sokeri. Murustele seos mustikoiden päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
  5. Anna leivonnaisten jäähtyä ennen irrottamista, jotta ne eivät murene vuokiin. Käytä irrottamisessa apuna esimerkiksi puista veistä, joka ei vahingoita muffinipellin pinnoitetta.

Vinkki!
Vähennä tiskiä! Lisää jauhot ja leivinjauhe voi-sokeri-munaseoksen päälle, pyöräytä ne ensin keskenään ja sitten vasta taikinan kanssa sekaisin.

Kommentit (1)

Ukku

Millähän vai voiko ylipäänsä ohrajauhot korvata?

Resepti Emilia Kolari Kuva Pia Inberg
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.
Vartissa valmista! Vaikeinta on odottaa, että kakku hieman jäähtyy.

Banaani ja mustikat takaavat, että tämä mukikakku pysyy kosteana. Kypsennä yksi muki kerrallaan.

Annoksia
2
Valmistusaika
15 min
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamukikakku

Ainekset

50
g
maidotonta margariinia
4
rkl
vehnäjauhoja
3
rkl
sokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
½
tl
leivinjauhetta
1
(150 g)
banaani
2
rkl
mantelimaitoa
1
dl
mustikoita
Päälle
mustikoita ja banaaniviipaleita

Työvaiheet

  1. Sulata margariini mikrossa. Anna jäähtyä.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Kuori ja soseuta banaani haarukalla.
  3. Sekoita rasvan joukkoon kuivat aineet, banaani, mantelimaito ja mustikat.
  4. Jaa taikina kahteen mukiin, joiden vetoisuus on 1½–2 dl. Pienemmän mukin kakku täyttää piripintaan, ja isommassa mukissa mikro säästyy helpommin roiskeilta.
  5. Kypsennä mikrossa yksi kakku kerrallaan täydellä teholla 1½–2 minuuttia, kunnes kakku kohoaa ja pinta kypsyy. Anna vetäytyä 5 minuuttia, jotta sisus kiinteytyy. Viimeistele mustikoilla ja banaanisiivuilla.

Kommentit (0)