Pulla on aina hyvää ja wiener-pulla joskus vieläkin parempaa.

Näitä on pakko kokeilla, jos pitää pullasta. Pellillisestä riittää isollekin porukalle, kun murrat pullat herkullisiksi palasiksi paistamisen jälkeen.

Täytteitä on monia ja moneen makuun. Vaikka itse en ole vaniljan suurin ystävä, pidän sen mausta näiden pullien täytteenä kuitenkin valtavasti. Helpoin vaniljatäyte syntyy esimerkiksi Ekströmin vaniljakastikeaineksista, jossa maidon määrää vähennetään pakkauksen ohjeen mukaan, joten kiisselistä tulee sakea täyte. Sekaanhan voi tietysti sekoittaa myös kaakaojauhetta.

Ystäväni Sirpan äiti leipoo bostonpullaa, jonka täytteenä on reilusti voita, sokeria ja kaakaojauhetta. Se sopisi myös näihin pulliin, varsinkin jos seoksen sekoittaisi meheväksi kreemimäiseksi mössöksi eli voita vaahdotettaisiin ensin vähän aikaa, jolloin siitä tulee kuohkeaa. Täytteeseen tulevan sokerin määrää voi itse säädellä omaan makuunsa sopivaksi.

Myös paistonkestävät hillot ja marmeladit sopivat wienerpulliin. Niitä voi levittää sellaisenaan tai vaniljakiisselin alle.

Tässä hyväksi ja toimivaksi testattu ohje Helsingin Lauttasaaresta. Ohjeen antoi ystäväni, joka rakastaa leipomista ja ilahduttaa taloyhtiönsä asukkaita melkoisen usein luomuksillaan. Jos pullia ei aina jaksa kipittää viemään alas, toimii parvekkeelta käsin korihissi, jolla ne lasketaan pihalle muiden iloksi.

Vaikeustaso
Helppo

Lauttasaaren taivaalliset wienerpullat

Ainekset

Taikina
75
g
hiivaa
2
dl
kylmää maitoa
150
g
sulatettua voita jäähtyneenä
noin 6½
dl
vehnäjauhoja
2
munaa
4
rkl
sokeria
½
tl
suolaa
½
tl
kardemummaa
Pohjan päälle
3
dl
paksua vaniljakiisseliä
noin 1
dl
rusinoita
Täyte
100
g
voita
1
rkl
siirappia
2½-3
dl
fariinisokeria
2
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Liuota hiiva kylmään maitoon murusina.
  2. Lisää sokeri, suola ja kardemumma.
  3. Alusta jauhot taikinaan vähän kerrallaan voisulan kanssa.
  4. Kohota taikinaa noin tunti huoneenlämmössä, liinalla peitettynä.
  5. Jaa taikina kahteen osaan.
  6. Kauli toinen puolikas levyksi ja aseta leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille, jonka koko on noin 30 x 40 cm. Levitä pohjan päälle vaniljakiisseli ja rusinat.
  7. Kauli myös toinen taikinapala levyksi.
  8. Sekoita täyteaineet ja levitä ne puhtaalle taikinalevylle. Kiedo levy rullalle ja leikkaa rullasta sentin paksuisia paloja.
  9. Asettele pullat pellillä olevan taikinapohjan päälle 2–3 sentin välein toisistaan.
  10. Anna kohota sen aikaa, että uuni lämpenee 200 asteeseen.
  11. Paista pullaa uunin alatasolla 30–40 minuuttia.
  12. Lopuksi jäähtyneiden pullien päälle voi sirotella tomusokeria tai tehdä tomusokeri-vesikuorrutuksen.

Vinkki! Nämä pullat maistuvat myös pakastuksen jälkeen!

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
4
Vaikeustaso
Helppo

Rukiinen marjapiirakka

Ainekset

Pohja
75
g
voita tai margariinia
dl
sokeria
2
munaa
1
dl
ruisleseitä
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
piparkakkumaustetta
dl
piimää
Päälle
4-5
dl
kauden marjoja, esim. vadelmia, puolukoita, mustikoita
Muruseos
75
g
voita tai margariinia
noin 1
dl
sokeria
1
dl
ruisleseitä
½
dl
vehnäjauhoja

Työvaiheet

  1. Sekoita murumaiseksi seokseksi rasva ja sokeri. Lisää muna kerrallaan samalla sekoittaen.
  2. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita taikinaan. Lisää lopuksi piimä.
  3. Levitä taikina pyöreän (halkaisija noin 28 senttiä) piirakkavuoan pohjalle. Ripottele päälle marjat.
  4. Sekoita muruseos. Nypi rasvaan sokeri. Lisää sokerin määrää, jos käytät hapokkaita marjoja. Lisää ruisleseet ja vehnäjauhot.
  5. Ripottele seos marjojen päälle. Paista 200-asteisen uunin keskiosassa noin 30 minuuttia.

Kommentit (0)

Vaikeustaso
Helppo

Keikauskakku

Ainekset

50
g
voita tai margariinia
1
dl
fariinisokeria
1
tlk (140 g)
ananasta
Taikina
100
g
voita tai margariinia
1 ½
dl
sokeria
2
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
½
dl
ananasmehua
Koristeeksi
cocktail-kirsikoita

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Kuutioi voinokareita 22 sentin levyisen kakkuvuoan pohjalle. Valitse vuoka, jossa ei ole irtopohjaa. Irtopohjaisesta vuoasta voiseos valuu uunin pohjalle.
  3. Ripottele sokeri voikuutioiden päälle.
  4. Sulata voi ja sokeri uunissa muutaman minuutin ajan.
  5. Valuta sillä aikaa ananakset ja halkaise renkaat. Asettele hedelmäpalat kakkuvuoan pohjalle.
  6. Valmista taikina. Vaahdota pehmennyt rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  7. Lisää munat yksitellen, samalla sekoittaen.
  8. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan.
  9. Lorauta ananasmehu.
  10. Levitä taikina hedelmien päälle. Kypsennä 200 asteisen uunin keskitasolla noin 35 minuuttia. Anna kakun vetäytyä hetken. Keikauta tarjoiluastialle.
  11. Koristele ennen tarjoilua cocktail-kirsikoilla. Tarjoa pehmeän kermavaahdon kera.

Vinkki! Kokeile maustaa kakun pinta ennen tarjoilua lorauksella inkiväärisiirappia. 

Kommentit (0)

Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.
Solmi browniepurkin kylkeen pieni leivontaväline: nuolija, vispilä tai mittasarja. Täydennä paketti leivontaohjeella ja kauniilla rusetilla.

Opettaja, päiväkodin hoitaja tai raivaamiseen uupunut ystävä kiittää, kun paketista paljastuu syötävä tee se itse -lahja.

Annoksia
1 tlk, 15 palaa
Valmistusaika
5 min + 40 min
Vaikeustaso
Helppo

Browniet purkissa

Ainekset

Tölkkiin
2
dl
jauhoja
½
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
2
dl
ruokosokeria
1
dl
sokeria
1
pss (175 g)
tummasuklaahippuja
1
pss (150 g)
Marianne Crush -rouhetta (Fazer)
1
dl
pekaanipähkinöitä
Lisäksi
150
g
sulaa voita
3
munaa

Työvaiheet

Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola. Jaa ainekset (lukuunottamatta voita ja munia) kerroksittain litran vetoiseen lasipurkkiin. Kun annat purkin lahjaksi, liitä mukaan tämä leivontaohje:

  1. Sekoita kulhossa kolme munaa, 150 g sulatettua voita sekä brownie-ainekset purkista.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Levitä taikina 22 x 22 cm:n kokoiseen uunivuokaan leivinpaperin päälle. Paista 25-30 minuuttia
  3. Leikkaa brownielevy pieniksi paloiksi.

Kommentit (0)

Resepti Minna Mercke Schmidt kuva istockphoto

Piparkakkutaloon ja muihin piparikoristeisiin käytettävän taikinan tulee olla tavallista taikinaa jämäkämpää. 

Piparkakkutalotaikina pitää paistettaessa muotonsa, sillä se ei paisu uunissa yhtä paljon kuin tavallinen piparitaikina. Taikinaa on myös helppo kaulita. Valmista taikina päivää tai kahta ennen osien paistamista, jotta taikina ehtii varmasti jähmettyä.

Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkutaikina askartelua ja talon rakennusta varten

Ainekset

400
g (4¾ dl)
sokeria
400
g (2¾ dl)
siirappia
200
g
voita
1
kg (n. 15½ dl)
vehnäjauhoja
2
tl
jauhettua inkivääriä
2
tl
jauhettua neilikkaa
2
tl
jauhettua kanelia
dl
vettä

Työvaiheet

  1. Kiehauta sokeri, siirappi ja voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita kuivat ainekset ja vesi monitoimikoneessa. Kaada joukkoon lämmin sokeri-siirappi-voiseos. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  2. Anna taikinan odotella huoneenlämmössä, muovikelmun alla, seuraavaan päivään.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kauli taikina jauhotulla pöydällä. Voit kaulia taikinaa myös leivinpaperin päällä. Painele pipareita muotilla, nosta pellille ja paista uunin keskitasolla 8–9 minuuttia.

Kommentit (0)