Resepti Leila Lindholm Teksti ja Kuva Kiia Renko

Marenkiyllätyksen sisäänsä kätkevät, hattupäiset kuppikakut palkitsevat ahertajansa.

Yksi ehdottomista suosikkikeittokirjailijoistani on ruotsalainen Leila Lindholm. Hänen kirjansa on painettu paksulle paperille, ja kuvat, värit ja leivonnaiset näyttävät enemmän kuin ihanilta.

Kaiken lisäksi Leila itse on niin kaunis. Hänen Leila leipoo -tv-ohjelmansa on kuvattu Ranskassa. Keittiö, astiat, maisemat, vaatteet - kaikki niin esteettistä.

Leivon aina silloin tällöin kummityttöni 14-vuotiaan isosisko Maikin kanssa. Yhdessä innostumme kokeilemaan kaikenlaisia aikaavieviä, monimutkaisiakin leivonnaisia. Usein juuri Leilan kirjoista.

Viimeisin kokeilumme oli kirjasta Pala kakkua - ja paljon muuta(Mäkelä). Hattupäiset kuppikakut näyttivät kirjassa niin hienoilta.

Emme lukeneet ohjetta ihan huolella etukäteen, joten tekovaiheessa paljastui koko totuus: työläitä ja aikaavieviä. Mutta ei se mitään. Haimme välillä lähikaupasta puuttuvia ainesosia, kuten lisää suklaata ja munia. Ja tietysti myös leivontahetkeen sopivia karkkeja syötäväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Leilan hattupäiset kuppikakut

Ainekset

3
luomukanamunaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
50
g
voita
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
kylmää kahvia
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
4
rkl
hyvälaatuista kaakaojauhetta
ripaus
suolaa
100
g
tummaa hyvälaatuista suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
Kuorrute/marenki
6
luomukananmunan valkuaista
dl
sokeria
1
sitruunan mehu
2
tl
vaniljasokeria
Suklaapinta
350
g
tummaa hyvälaatuista suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
3
rkl
öljyä

Työvaiheet

Kuppikakut

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Vatkaa kanamunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sulata voi ja lisää siihen kermaviili sekä kahvi. Lisää seos munavaahtoon.
  4. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan.
  5. Rouhi tumma suklaa karkeaksi rouheeksi ja sulata rouhe vesihauteessa (kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä).
  6. Vuoraa muffinipelti paperivuoilla ja täytä 2/3 joka vuoasta taikinalla.
  7. Kypsennä kuppikakkuja uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Kuorrute/marenki

  1. Sekoita kanamunan valkuaiset, sokeri ja sitruunamehu ruostumattomassa teräskulhossa. Vatkaa seosta käsin minuutin ajan niin, että siitä tulee kuohkeaa.
  2. Aseta kulho vesihauteeseen (kanneksi kattilan päälle, jonka pohjalla kiehuu hiljalleen tilkka vettä). Vatkaa, kunnes sokerikiteet sulavat ja seoksesta tulee yhtä kuohkeaa ja tiivistä kuin marenki. Kun nostat vatkainta, pitää vatkaimen jälkien jäädä näkyviin.
  3. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa seokseen vaniljasokeri. Vatkaa seosta sen jälkeen vielä muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella niin, että marenki sakenee edelleen ja jäähtyy.
  4. Käytä pursotinta, johon kiinnität pyöreän pursotinterän (tyllan), ja pursota marenki kuppikakkujen päälle korkeiksi kierteiksi. jätä reunoille tyhjää noin 1 cm:n verran.
  5. Jähmetä marengit kylmässä.

Suklaapinta

  1. Rouhi suklaa ja sulata rouhe vesihauteessa (pienessä kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä) yhdessä öljyn kanssa sekoittaen.
  2. Kaada sula suklaa pieneen kulhoon ja jäähdytä hiukan.
  3. Ota kuppikakut jääkaapista ja kasta jokainen marenkikierre sulatettuun suklaaseen. Voitele suklaa niihin paikkoihin, joista se jää puuttumaan.
  4. Jäähdytä vuokaleivoksia vadilla jääkaapissa noin 30 minuuttia.

 

Me leivoimme suurinpiirtein ohjeen mukaan. Kermaviilin korvasimme paksulla, maustamattomalla jogurtilla ja kahvin maidolla. Emme rouhineet suklaata, vaan paloittelimme ja sulatimme paloina vesihauteessa.
Marengin teimme ohjeen mukaan muuten, mutta emme vatkanneet sitä kuohkeaksi käsin vaan sähkövatkaimella. Marengin tekeminen oli isotöistä, mutta lopputulos palkitsi. Määrä oli valtava ja totesimme, että puolikas annos riittäisi 12 kuppikakun kuorrutteeksi. Marenki pysyi hyvin torneina kakkusten päällä.

Marenki pitää vaahdottaa vesihauteessa, jotta sokerikiteet sulavat kunnolla. Jääkaapissa kovettuessaan marengin sula sokeri kovettuu uudelleen, jolloin tornit pysyvät hyvin pystyssä kuorruttamisenkin aikana. Sisus jää kuitenkin ihanan pehmeäksi. Kovetimme marenkitorneja jääkaapissa sillä aikaa, kun kävimme tunnin lenkillä Onni-koiran kanssa.

Kotiin tultuamme teimme suklaapinnan. Käytimme 200 g tummaa suklaata ja 2 rkl öljyä. Suklaan sulatimme taas paloina.

Kun seos oli vähän jäähtynyt, lusikoimme ruokalusikalla suklaata marengin päälle ja valutimme ylimääräiset takaisin kulhoon. Sitten koko komeudet jääkaappiin. 
Lopputulos oli ihan niinkuin piti. Annoin Maikille kauneimmat yksilöt kotiinvietäväksi, joten nämä kuvatut eivät ole kaikista sievimmät, mutta ihan kohtuulliset nekin. Todella makeita ja täyttäviä herkkuja. Minulle riitti puolikas, mutta täällä toimituksessa niitä jaksettiin syödä kokonaisinakin.

P.s. Kirjassa sanotaan, että nämä kuppikakut pitää tarjota kylminä. Niitä voi säilyttää jääkaapissa kolmisen päivää, mutta niiden tulee olla kunnolla muoviin kiedottuina, etteivät ne saa jääkaapista makua.

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.
Herkullisen pehmeät pullat voi voidella myös soijajugurtilla. Tomusokeri-kookoskuorrute tekee pullista talven valkoiset.

Talvisissa pullissa maistuu kookos sekä taikinassa että koristelussa. Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
30 min + 1 t
Vaikeustaso
Helppo

Kookospullat

Ainekset

½
l
kookosmaitoa
50
g
tuorehiivaa
1
muna
2
dl
sokeria
3
tl
kardemummaa
1
tl
suolaa
150
g
maidotonta leivontamargariinia
14–16
dl
vehnäjauhoja
Voiteluun
1
muna
Kookosvoisilmät
150
g
maidotonta leivontamargariinia
2
dl
kookoshiutaleita
½
dl
sokeria
½
dl
tomusokeria
Tomusokeri-kookoskuorrute
4
dl
tomusokeria
1
valkuainen
1
rkl
sitruunamehua
2
dl
kookoslastuja

Työvaiheet

  1. Lämmitä kookosmaito kädenlämpöiseksi. Murenna joukkoon hiiva. Lisää muna, sokeri, kardemumma ja suola.
  2. Sulata rasva notkeaksi. Lisää puolet jauhoista ja alusta taikina kuohkeaksi. Lisää rasva ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi.
  3. Kohota taikina vedottomassa paikassa leivinliinan alla kaksinkertaiseksi.
  4. Kumoa taikina leivontapöydälle ja vaivaa sitä hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja molemmat osat kahteentoista palaan. Pyöräytä paloista pullia.
  5. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Kohota pullia 15 minuuttia leivinliinan alla. Voitele pinta munalla.
  6. Tee kookosvoisilmät osaan pullista. Paista loput pullat sellaisenaan ja tee niille jälkikäteen tomusokerikuorrutus.
  7. Kuutioi rasva nopan kokoisiksi paloiksi. Paina pullan keskelle peukalolla syvä painauma. Paina rasva keskelle ja ripottele päälle kookoslastuja ja sokeria.
  8. Paista kaikkia pullia uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.
  9. Tee loppuihin pulliin kuorrute. Sekoita tomusokerin joukkoon valkuainen ja sitruunamehu, jotta saat notkean kuorrutteen. Lisää sitruunamehua tarvittaessa. Lusikoi kuorrutetta jäähtyneiden pullien pintaan ja ripottele päälle kookoslastuja.

Vinkki!

Pulla onnistuu myös ilman kananmunaa. Pullista tulee vegaanisia, kun jätät munan pois ja voitelet pinnan soijajugurtilla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Tiikerin uudet raidat maistuvat suklaalta ja pähkinältä.
Tiikerin uudet raidat maistuvat suklaalta ja pähkinältä.

Klassinen tiikerikakku saa selkäänsä uuden kuorrutuksen. Suklaa-pähkinälevite taikoo kuivakakun meheväksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10–12
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Helppo

Nutella-tiikerikakku

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
3
munaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
¾
dl
maitoa
½
dl
kaakaojauhetta
Voitelu
voita
2
rkl
korppujauhoja
Kuorrutus
dl
kermaa
4
rkl
kaakaojauhetta
1
dl
vaaleaa siirappia
½
tl
suolaa
2
rkl
voita
dl
suklaa-pähkinälevitettä (esim. Nutella)
hasselpähkinöitä

Työvaiheet

  1. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää munat yksitellen vatkaten.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään kaakaojauhetta lukuun ottamatta. Lisää taikinaa vuorotellen jauhoseos ja maito.
  3. Erota taikinasta kolmannes. Lisää siihen siivilän läpi kaakaojauhe. Voitele ja jauhota kakku- tai leipävuoka. Levitä vuokaan ensin vaalea, sitten tumma ja lopuksi vaalea taikina.
  4. pyöritä pintaa sukkapuikolla niin, että taikinat sekoittuvat raidoiksi. Paista uunin alatasolla
  5. 180 asteessa 55 minuuttia. Testaa puutikulla: jos tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on kypsä.
  6. Tee kuorrutus kakun jäähtyessä. Keitä kermaa, kaakaota, siirappia ja suolaa kattilassa miedolla lämmöllä sekoittaen viisi minuuttia. Nosta levyltä ja lisää voi sekä suklaa-pähkinälevite.
  7. Kumoa kakku vadille ja valuta lämmin kuorrutus päälle. Ripottele pinnalle rouhittuja pähkinöitä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Pyörittele valkosuklaakuulista herkullinen lumilyhty joulun kahvipöytään.
Pyörittele valkosuklaakuulista herkullinen lumilyhty joulun kahvipöytään.

Valkosuklaakuulista pyöritelty lumilyhty on talvisen kahvipöydän suloisin. Jotta suklaa ei sula, sisällä kannattaa polttaa led-tuikkua. Lumipalloissa maistuu ihanasti inkivääri.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
14 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Valkosuklaakuulat

Ainekset

3
dl
mantelijauhetta
100
g
vaniljatuorejuustoa
1
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)
1
rkl
tomusokeria
ripaus suolaa
Pinnalle
150
g
valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Sekoita mantelijauheen joukkoon tuorejuusto, inkivääri, sokeri ja ripaus suolaa.
  2. Jaa massa kahteen osaan. Pyöritä paloista tangot leikkuulaudalla. Leikkaa ne seitsemään palaan ja pyörittele palat kuuliksi.
  3. Paloittele suklaa pieneen kulhoon. Sulata suklaa mikroaaltouunissa tai vesihauteessa. Kasta kuulat sulaan suklaaseen. Nosta kuulat jääkaappiin kovettumaan.

Vinkki!

Tee lumilinnaa varten kolminkertainen annos valkosuklaakuulia. Kiinnitä kuulat linnaksi sulalla valkosuklaalla tai tomusokerilla, joka on notkistettu tilkalla vettä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Panu Pälviä
Mehevän riisipuurokakun teossa voi hiukan oikaista käyttämällä leivontaan valmiina ostettua puuroa. Tähän kakkuun uppoavat myös riisipuuron jämät.
Mehevän riisipuurokakun teossa voi hiukan oikaista käyttämällä leivontaan valmiina ostettua puuroa. Tähän kakkuun uppoavat myös riisipuuron jämät.

Kakussa yhdistyvät piparkakut, luumuhillo, riisipuuro ja mantelit niin lempeän ihastuttavasti, että jos kokeilet vain yhtä uutta joululeivonnaista, tässä on hyvä ehdokas. Inkivääripäärynät tekevät hyvästä kakusta täydellisen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 1½ t
Vaikeustaso
Helppo

Riisipuurokakku

Ainekset

175
g
piparkakkuja
75
g
voita
Täyte
3–4
dl
riisipuuroa
2
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
maustamatonta tuorejuustoa
1
prk (250 g)
maitorahkaa
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
3
rkl
raastettua inkivääriä
ripaus suolaa
4
munaa
1
prk (200 g)
luumuhilloa
Kuorrutus
1
dl
kuohukermaa
2
dl
maitorahkaa
1
rkl
sokeria
Koristeluun
tomusokeri-suklaamanteleita
nonparelleja
Riisipuuro (4 dl)
1
dl
vettä
1
dl
puuroriisiä
½
l
maitoa
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Pingota leivinpaperi pienen irtopohjaisen kakkuvuoan (ø n. 20 cm) pohjalle.
  2. Murskaa piparkakut muruiksi monitoimikoneessa tai tukevassa muovipussissa kaulimella painellen. Sulata rasva ja sekoita piparimurun joukkoon. Painele seos kakkuvuoan pohjalle tasaiseksi pohjaksi. Esipaista pohjaa 10 minuuttia.
  3. Tee täyte. Sekoita riisipuuron joukkoon kerma, tuorejuusto ja rahka. Siivilöi joukkoon tomu- ja vaniljasokeri. Raasta inkivääri ja sekoita munien ja suolaripauksen kanssa täytteeseen.
  4. Levitä luumuhillo pohjan päälle. Kumoa riisipuurotäyte päälle.
  5. Paista kakkua uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Katkaise uunin virta ja jatka kypsennystä jälkilämmöllä noin 30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt. Jäähdytä kakku ennen tarjoilua.
  6. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon rahka ja sokeri. Levitä kuorrutus kakun päälle.
  7. Koristele pinta tomusokeri-suklaamanteleilla ja nonparelleilla.

Vinkki!

Hauduta kakun kaveriksi päärynöitä. Kuori ja lohko kolme päärynää ja keitä ne hiljalleen napakan pehmeiksi päärynä- tai omenamehussa, jonka joukkoon on pilkottu reilusti tuoretta inkivääriä.

Riisipuuro

  1. Kuumenna vesi kattilassa. Lisää joukkoon riisi hautumaan viideksi minuutiksi.
  2. Lisää maito kattilaan. Hauduta välillä sekoitellen noin 40 minuuttia. Lisää lopuksi suola.

Kommentit (0)