Resepti Leila Lindholm Teksti ja Kuva Kiia Renko

Marenkiyllätyksen sisäänsä kätkevät, hattupäiset kuppikakut palkitsevat ahertajansa.

Yksi ehdottomista suosikkikeittokirjailijoistani on ruotsalainen Leila Lindholm. Hänen kirjansa on painettu paksulle paperille, ja kuvat, värit ja leivonnaiset näyttävät enemmän kuin ihanilta.

Kaiken lisäksi Leila itse on niin kaunis. Hänen Leila leipoo -tv-ohjelmansa on kuvattu Ranskassa. Keittiö, astiat, maisemat, vaatteet - kaikki niin esteettistä.

Leivon aina silloin tällöin kummityttöni 14-vuotiaan isosisko Maikin kanssa. Yhdessä innostumme kokeilemaan kaikenlaisia aikaavieviä, monimutkaisiakin leivonnaisia. Usein juuri Leilan kirjoista.

Viimeisin kokeilumme oli kirjasta Pala kakkua - ja paljon muuta(Mäkelä). Hattupäiset kuppikakut näyttivät kirjassa niin hienoilta.

Emme lukeneet ohjetta ihan huolella etukäteen, joten tekovaiheessa paljastui koko totuus: työläitä ja aikaavieviä. Mutta ei se mitään. Haimme välillä lähikaupasta puuttuvia ainesosia, kuten lisää suklaata ja munia. Ja tietysti myös leivontahetkeen sopivia karkkeja syötäväksi.

Annoksia
12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Leilan hattupäiset kuppikakut

Ainekset

3
luomukanamunaa
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
50
g
voita
1
dl
kermaviiliä
2
rkl
kylmää kahvia
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
4
rkl
hyvälaatuista kaakaojauhetta
ripaus
suolaa
100
g
tummaa hyvälaatuista suklaata (kaakaopitoisuus 70%)
Kuorrute/marenki
6
luomukananmunan valkuaista
dl
sokeria
1
sitruunan mehu
2
tl
vaniljasokeria
Suklaapinta
350
g
tummaa hyvälaatuista suklaata (kaakaopitoisuus 70 %)
3
rkl
öljyä

Työvaiheet

Kuppikakut

  1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  2. Vatkaa kanamunat, sokeri ja vaniljasokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Sulata voi ja lisää siihen kermaviili sekä kahvi. Lisää seos munavaahtoon.
  4. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, kaakaojauhe ja suola keskenään ja kääntele seos varoen taikinaan.
  5. Rouhi tumma suklaa karkeaksi rouheeksi ja sulata rouhe vesihauteessa (kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä).
  6. Vuoraa muffinipelti paperivuoilla ja täytä 2/3 joka vuoasta taikinalla.
  7. Kypsennä kuppikakkuja uunin keskiosassa noin 15 minuuttia. Jäähdytä.

Kuorrute/marenki

  1. Sekoita kanamunan valkuaiset, sokeri ja sitruunamehu ruostumattomassa teräskulhossa. Vatkaa seosta käsin minuutin ajan niin, että siitä tulee kuohkeaa.
  2. Aseta kulho vesihauteeseen (kanneksi kattilan päälle, jonka pohjalla kiehuu hiljalleen tilkka vettä). Vatkaa, kunnes sokerikiteet sulavat ja seoksesta tulee yhtä kuohkeaa ja tiivistä kuin marenki. Kun nostat vatkainta, pitää vatkaimen jälkien jäädä näkyviin.
  3. Ota kulho vesihauteesta ja vatkaa seokseen vaniljasokeri. Vatkaa seosta sen jälkeen vielä muutaman minuutin ajan sähkövatkaimella niin, että marenki sakenee edelleen ja jäähtyy.
  4. Käytä pursotinta, johon kiinnität pyöreän pursotinterän (tyllan), ja pursota marenki kuppikakkujen päälle korkeiksi kierteiksi. jätä reunoille tyhjää noin 1 cm:n verran.
  5. Jähmetä marengit kylmässä.

Suklaapinta

  1. Rouhi suklaa ja sulata rouhe vesihauteessa (pienessä kuumankestävässä kulhossa hiljalleen kiehuvan vesikattilan päällä) yhdessä öljyn kanssa sekoittaen.
  2. Kaada sula suklaa pieneen kulhoon ja jäähdytä hiukan.
  3. Ota kuppikakut jääkaapista ja kasta jokainen marenkikierre sulatettuun suklaaseen. Voitele suklaa niihin paikkoihin, joista se jää puuttumaan.
  4. Jäähdytä vuokaleivoksia vadilla jääkaapissa noin 30 minuuttia.

 

Me leivoimme suurinpiirtein ohjeen mukaan. Kermaviilin korvasimme paksulla, maustamattomalla jogurtilla ja kahvin maidolla. Emme rouhineet suklaata, vaan paloittelimme ja sulatimme paloina vesihauteessa.
Marengin teimme ohjeen mukaan muuten, mutta emme vatkanneet sitä kuohkeaksi käsin vaan sähkövatkaimella. Marengin tekeminen oli isotöistä, mutta lopputulos palkitsi. Määrä oli valtava ja totesimme, että puolikas annos riittäisi 12 kuppikakun kuorrutteeksi. Marenki pysyi hyvin torneina kakkusten päällä.

Marenki pitää vaahdottaa vesihauteessa, jotta sokerikiteet sulavat kunnolla. Jääkaapissa kovettuessaan marengin sula sokeri kovettuu uudelleen, jolloin tornit pysyvät hyvin pystyssä kuorruttamisenkin aikana. Sisus jää kuitenkin ihanan pehmeäksi. Kovetimme marenkitorneja jääkaapissa sillä aikaa, kun kävimme tunnin lenkillä Onni-koiran kanssa.

Kotiin tultuamme teimme suklaapinnan. Käytimme 200 g tummaa suklaata ja 2 rkl öljyä. Suklaan sulatimme taas paloina.

Kun seos oli vähän jäähtynyt, lusikoimme ruokalusikalla suklaata marengin päälle ja valutimme ylimääräiset takaisin kulhoon. Sitten koko komeudet jääkaappiin. 
Lopputulos oli ihan niinkuin piti. Annoin Maikille kauneimmat yksilöt kotiinvietäväksi, joten nämä kuvatut eivät ole kaikista sievimmät, mutta ihan kohtuulliset nekin. Todella makeita ja täyttäviä herkkuja. Minulle riitti puolikas, mutta täällä toimituksessa niitä jaksettiin syödä kokonaisinakin.

P.s. Kirjassa sanotaan, että nämä kuppikakut pitää tarjota kylminä. Niitä voi säilyttää jääkaapissa kolmisen päivää, mutta niiden tulee olla kunnolla muoviin kiedottuina, etteivät ne saa jääkaapista makua.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko

Marengit voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset on paras täyttää vasta puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Annoksia
9 kerrosleivosta
Vaikeustaso
Helppo

Kahvi-mantelikiekot

Ainekset

Marenki
4
valkuaista
3
dl
sokeria
1
ps (50 g)
mantelilastuja
Kahvi-kermavaahto
2
rkl
pikakahvimuruja
2
rkl
kuumaa maitoa
dl
vispikermaa
2-3
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää sokeria vähän kerrallaan vatkauksen aikana. Vaahto on valmis, kun käännät kulhon ylösalaisin ja seos ei putoa kulhosta.
  2. Nosta vaahto lusikalla pursotinpussiin ja pursota leivinpaperin päälle uunipellille 18 marenkikiekkoa (halkaisija noin 7-8 senttiä). Yhdelle pellille mahtuu 8-9 kiekkoa. Murenna isolla veitsellä mantelilastut pienemmäksi ja sirottele kiekkojen päälle.
  3. Paista 125 asteessa uunin alatasolla tunti. Jäähdytä kokonaan. Valmista kahvi-kermavaahto. Liuota murukahvi kuumaan maitoon ja jäähdytä. Vaahdota kerma ja sokeri. Lisää kahvi vaahtoon ja sekoita hyvin.
  4. Levitä tai pursota kermavaahtoa 9 marenkikiekon päälle ja nosta kannet päälle. Koristele sirottelemalla tomusokeria teesiivilän läpi kansien päälle.

Vinkki!  Paras lopputulos saavutetaan, kun pursottimen suuosa on suorareunainen. Marengit voi valmistaa jo edellisenä päivänä, mutta leivokset on paras täyttää puolisen tuntia ennen tarjoilua, jottei marenki muutu pehmeän vetiseksi.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Sami Repo
Annoksia
5
Vaikeustaso
Helppo

Mustikkamascarponella täytetyt vohvelit

Ainekset

Vohvelitaikina
4
dl
maitoa
1
dl
kuohukermaa
2
munaa
50
g
sulatettua voita
½
tl
suolaa
2
dl
vehnäjauhoja
2
dl
ohrajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
tl
vanilliinisokeria
Täyte
150
g
mascarponejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2
rkl
punssia
1
dl
kuohukermaa
4
rkl
tomusokeria
2
dl
mustikoita
100
g
rouhittua valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Vatkaa sekä taikinan että täytteen kuohukerma vaahdoksi yhdellä kertaa. Puolet tulee vohvelitaikinaan ja loput täytteen joukkoon. Sekoita maito, kermavaahto, munat, sulatettu voi ja suola kulhossa. Vatkaa joukkoon keskenään sekoitut kuivat aineet. Jätä taikina turpoamaan täytteen teon ajaksi.
  2. Sekoita tuorejuusto, punssi ja tomusokeri keskenään. Lisää kermavaahto. Nostele joukkoon mustikat ja rouhittu suklaa. Nosta jääkaappiin maustumaan.
  3. Kuumenna vohvelirauta. Sulata pieni nokare voita vohveliraudalle ja lisää noin 1 dl taikinaa. Paista vohvelit kypsiksi.
  4. Levitä vohveleille mustikkamascarponetäytettä. Kääräise vohvelit rullalle. Tarjoile heti.

Vinkki! Taikinasta voi paistaa vohveleiden sijaan lettuja muurinpohjapannulla.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10-12 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku

Ainekset

Sokerikakkupohja
4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
voita tai margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Kostutus
2
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Täyte
1
l (noin 500 g)
mansikoita
2
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
1
l (noin 500 g)
mansikoita
3
dl
kuohukermaa
½
prk (125 g)
rahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 24 senttinen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokerit. Vaahto on valmista, kun se on vaaleaa ja niin paksua, että vatkaimista valuneella taikinalla piirretty kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi puuhaarukalla, lastalla tai sähkövatkaimen vispilällä. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassaan ja kumoa sitten jäähtymään.
  3. Valmistele täyte. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen aineet, maito ja vaniljasokeri keskenään.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Leikkaa leivinpaperista neljä noin 7 senttimetrin levyistä suikaletta ja aseta suikaleet neliön muotoon tarjoiluvadin suojaksi. Nosta kakun pohjalevy suikaleiden päälle. Sivele pohjalle pullasudin avulla kolmasosa kostutusliemestä. Levitä pohjalle puolet mansikkaviipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta se ja täytä toinen kerros kuten ensimmäinen. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta hyvin.
  5. Suojaa kakku kelmulla ja nosta kakun päälle tasainen paino, esimerkiksi tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Kakku paranee, kun annat sen vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai jopa seuraavaan päivään.
  6. Vaahdota koristeluun tarkoitettu kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastan tai kaapimen avulla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakun päälle ja asettele mansikat kakulle. Koristele kakun reunat kermarahkalla levittäen huolettomasti kaapimella tai pursottaen siistejä kuvioita. Poista lopuksi kakkuvatia suojanneet leivinpaperisuikaleet liikuttaen niitä ensi sivusuunnassa, jotta reunakuorrutus ei lähde suikaleiden mukaan.

Kommentit (0)

Annoksia
noin 12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Vadelmakääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
¾
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
dl
kuohukermaa
1
prk (200 g)
mascarponea
1
tl
vaniljasokeria
2
rkl
lemon curdia
250
g
vadelmia
Päälle
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne munavaahtoon. Kaada taikina leivinpaperilla päällystetylle uunipellille ja paista noin 10 minuuttia uunin keskitasolla.
  3. Ripottele puhtaalle leivinpaperille sokeria ja kumoa kuuma torttulevy paperille. Poista leivinpaperi ja anna levyn jäähtyä.
  4. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se lusikalla notkistetun mascarponen kanssa. Mausta sokerilla ja lemon curdilla. (Maista täytettä ja lisää halutessasi ripaus sokeria). Levitä seos jäähtyneelle levylle. Asettele täytteen päälle vadelmia. Säästä osa vadelmista tortun päälle koristeeksi. Kääri levy rullaksi leivinpaperin avulla. Käännä paperi tortun ympärille ja säilytä viileässä tarjoiluhetkeen saakka. Ripottele tortulle tomusokeria juuri ennen tarjoilua ja koristele lopuilla vadelmilla.

Vinkki! Tee täytettä tupla-annos ja levitä seosta myös kääretortun päälle.  Voit käyttää mascarponen sijaan maustamatonta tai makusi mukaan maustettua tuorejuustoa. Jos et löydä lemon curdia, jätä se pois tai korvaa sitruunamehulla tai -marmeladilla.

Kommentit (0)