Teksti Kiia Renko, kuva Pia Inberg, resepti Sikke Sumari ja Tony Ilmoni
Vaikeustaso
Helppo

Lime-juustokakku

Ainekset

Pohja
200
g
digestivekeksejä murskattuina
80
g
voita sulatettuna
(2
rkl
demerara-sokeria eli ruskeaa ruokosokeria)
Täyte
30
g
demerara-sokeria
200
g
philadelphia-juustoa
80
g
mascarponejuustoa
1
prk
sokeroitua kondensimaitoa
2
limettiä (kuoret, mehu ja liha)
2
sitruunaa (kuoret ja mehu)

Työvaiheet

  1. Tee pohja kekseistä ja voista ja lisää halutessasi sokeria. Painele taikina vuoan pohjalle. Siirrä jääkaappiin odottamaan täytettä.
  2. Pese sitrukset. Raasta kuoret ja purista mehu. Kaavi limeteistä myös hedelmäliha.
  3. Vispaa kaikki täytteen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Anna tekeytyä yön yli.

Vinkki! Demerara-sokerin voi jättää pois tai korvata tavallisella sokerilla. Kondensimaidon voi korvata lisäämällä torttuun mascarponejuustoa ja sokeria.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.

Raparperi ja mansikka ovat klassikkoyhdistelmä, nyt jugurtilla raikastetun pannacotan päällä.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jugurttipannacotta & paahdettua raparperia ja mansikkaa

Ainekset

Pannacotat
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
400
g
turkkilaista jugurttia
Paahdetut raparperit ja mansikat
½
l
raparperia paloiteltuna
½
l
mansikoita
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Upota liivatelehdet likoamaan reiluun kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  2. Kuumenna kerma sokerin ja kardemumman kanssa kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja pudota kermaseokseen. Liuota sekoitellen. Anna kermaseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon jugurtti. Kaada seos yhteen isoon lasikulhoon tai kahdeksaan pieneen jälkiruokamaljaan.
  3. Anna pannacotan jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia tai seuraavaan päivään.
  4. Kuori raparperinvarret kevyesti ja paloittele noin kahden sentin pituisiksi paloiksi. Poista mansikoiden kannat ja halkaise isot mansikat kahtia. Sekoita raparperien ja mansikoiden joukkoon kulhossa sokeri ja kaada ainekset sitten leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Paahda raparperia ja mansikkaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Lusikoi paahdettua raparperia ja mansikoita hyytyneen pannacotan päälle varovasti.

Kommentit (0)

Resepti Leena Almgrén Kuva Tiiu Kaitalo
Kerkät ovat soma koriste. Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.
Kerkät ovat soma koriste. Muista, että kuusenkerkkien keräämiseen tarvitsee maanomistajan luvan.

Kuusenkerkkäkakkuun tarvittavaa siirappia voi tehdä itse ja ostaa kaupasta. Kuusenkerkät kestävät hyvin pakastusta.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t + kakun hyytyminen
Vaikeustaso
Kohtalainen

Kuusenkerkkäjuustokakku

Ainekset

Pohja
250
g
gluteenittomia keksejä
100
g
margariinia
(tilkka vadelmamehua)
Täyte
250
g
maitorahkaa
200
g
tuorejuustoa
dl
kuusenkerkkäsiirappia
1-1½
dl
sokeria
½
dl
sitruunamehua
5
liivatelehteä
2
dl
kuohukermaa
Koristelu
kuusenkerkkiä
Kuusenkerkkäsiirappi
1
l
kuusenkerkkiä
2
l
vettä
4
dl
sokeria
3
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kierrä vuoan sisäreunan ympärille reunakalvo tai leivinpaperisuikale.
  2. Murskaa keksit tehosekoittimessa tai kaulimella. Sulata margariini ja lisää keksimurskan joukkoon. Painele muruseos vuoan pohjalle. Voit kostuttaa pohjaa vadelmamehulla.
  3. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sekoita rahka ja tuorejuusto keskenään. Makeuta seos kuusenkerkkäsiirapilla ja sokerilla. Vatkaa kerma vaahdoksi.
  4. Lämmitä sitruunamehu. Purista liivatelehdistä vesi pois ja liuota liivatelehdet sitruunamehuun. Kaada liivate-mehuseos rahka-tuorejuustoseokseen ohuena nauhana. Sekoita samalla. Sekoita lopuksi joukkoon kermavaahto. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria tai kuusenkerkkäsiirappia.
  5. Kaada täyte irtopohjavuokaan keksipohjan päälle. Anna kakun hyytyä vuoassa jääkaapissa muutama tunti tai seuraavaan päivään. Koristele kakku kuusenkerkillä.

Kuusenkerkkäsiirappi

  1. Laita kuusenkerkät väljään veteen yön yli likoamaan.
  2. Siivilöi kerkät seuraavana päivänä. Keitä kerkkiä vedessä miedolla lämmöllä 1-2 tuntia. Siivilöi kerkät ja ota keitinvesi talteen.
  3. Laita keitinvesi kattilaan. Sitä pitäisi olla noin litra. Lisää sokerit. Keitä 1-2 tuntia ilman kantta, kunnes seos muuttuu tummaksi ja siirappimaiseksi. Jos haluat hyvin juoksevaa siirappia, voit vähentää keittoaikaa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Karamellisoitunut voisilmä katsoo uunituoreista pullista lumoavasti.
Karamellisoitunut voisilmä katsoo uunituoreista pullista lumoavasti.

Tee pullataikina illalla ja anna kohota yön yli. Aamuksi jää vain pullien pyörittely ja paistaminen.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
40 min + 10 t kohotus
Vaikeustaso
Helppo

Yön yli -voisilmäpullat

Ainekset

dl
maitoa
1
ps
kuivahiivaa
1
dl
sokeria
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
1
muna
6½–7
dl
vehnäjauhoja
100
g
voita huoneenlämpöisenä
Voiteluun
1
muna
Täyte
50
g
voita
2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Mittaa maito isoon leivontakulhoon. Vatkaa joukkoon kuivahiiva, sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää puolet vehnäjauhoista ja vatkaa tasaiseksi. Lisää loput jauhot.
  2. Vaivaa taikinaa muutama minuutti. Lisää pehmeä voi ja jatka vaivaamista viitisen minuuttia, kunnes taikina irtoaa kädestä ja kulhon reunoista.
  3. Peitä kulho kelmulla ja anna taikinan kohota jääkaapissa yön yli.
  4. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile se pötköksi. Jaa taikina 16 palaan. Pyörittele palat pulliksi kahdelle pellille. Kohota liinalla peitettynä noin tunti.
  5. Työnnä kohonneisiin pulliin kolo jauhotetulla sormella. Voitele pullat munalla.
  6. Leikkaa voi tasan 16 palaan. Työnnä voikuutio pullan sisään. Ripottele päälle sokeria.
  7. Kypsennä pullia 225-asteisessa uunissa 10–12 minuuttia.

Vinkki!

Koska taikina on kylmää, valmiiden pullien kohoaminen vie aikaa. Kohottamattomat pullat repeilevät uunissa, mutta jos et anna sen haitata, voit paistaa pullat hieman aiemmin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Satu Kemppainen
Jos et välitä kookoksesta, piristä palat vaahtokarkeilla.
Jos et välitä kookoksesta, piristä palat vaahtokarkeilla.

Kotitaloustuntien isoin hitti olivat mokkapalat tai vaaleapohjainen tuulomantorttu. Kermaviilin ansiosta pohja on ekstramehevä. Paista se juuri ja juuri kypsäksi ja jaa levy pieniksi makupaloiksi.

Annoksia
64 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Tuulomantorttu

Ainekset

200
g
voita
3
munaa
3
dl
sokeria
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
¼
tl
suolaa
1
prk (200 g)
kermaviiliä
Kuorrutus
100
g
voita
4
rkl
vahvaa, kuumaa kahvia
7
dl
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
Pinnalle
½
dl
kookoshiutaleita ja -lastuja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Siivilöi ne vaahtoon.
  3. Lisää taikinaan jäähtynyt voisula ja kermaviili. Sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle uunipellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.
  5. Valmista kuorrutus. Sulata voi. Sekoita joukkoon kahvi, tomusokeri ja kaakaojauhe. Levitä kuorrutus lämpimän pohjan päälle. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita ja -lastuja.

Kommentit (0)