Ohje Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Lusikkaleipä suorastaan sulaa suuhun, kun sokerisen kuoren alta paljastuu makea vadelmasydän.

Lusikkaleipä suorastaan sulaa suuhun, kun sokerisen kuoren alta paljastuu makea vadelmasydän.

Annoksia
35
Vaikeustaso
Kohtalainen

Lusikkaleivät

Ainekset

200
g
voita tai margariinia
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
4
dl
vehnäjauhoja
Lisäksi
vadelmahilloa tai vadelmamarmeladia
taloussokeria

Työvaiheet

Ruskista rasva vaalean kullanruskeaksi teräskattilassa. Ota kattila liedeltä, lisää sekaan sokerit.

Sekoita seos kylmäksi esimerkiksi kylmässä vesihauteessa.

Sekoita leivinjauhe ja jauhot. Lisää taikinaan ja sekoita seos murumaiseksi taikinaksi.

Tee taikinasta peukalonpään kokoisia palloja. Painele ne yksitellen kevyesti kahvi- tai teelusikan syvennyksiin. Silottele reunat tasaisiksi. Liu'uta taikina varovasti uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista 175 asteessa uunin keskitasolla kymmenisen minuuttia tai kunnes pikkuleivät ovat kauniin kullanruskeita. Jäähdytä.

Levitä hieman hilloa pikkuleivän tasaiselle puolelle ja paina toinen pikkuleipä päälle. Pyörittele lusikkaleivät lopuksi sokerissa.

Vinkki! Marmeladia vaihtamalla saa helposti erimakuisia lusikkaleipiä.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Bataatti kätkeytyy suklaan joukkoon.
Bataatti kätkeytyy suklaan joukkoon.

Kun bataatti piiloutuu brownie-taikinaan, syntyy samettisen hienostunut suklaaleivos.

Annoksia
30 palaa
Valmistusaika
30 + 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Bataatti-browniet

Ainekset

300
g
bataattia
300
g
tummaa suklaata (vähintään 60 %)
150
g
voita
¼
dl
kaakaojauhetta
½
dl
rypsiöljyä
3
dl
ruskeaa sokeria
1
dl
vaahterasiirappia tai hunajaa
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
3
munaa
3
keltuaista
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
pekaanipähkinöitä tai saksanpähkinöitä
Kuorrutus
100
g
tummaa suklaata
250
g
mascarponejuustoa
2
dl
vispikermaa
1
tl
kanelia
½
tl
muskottia
pekaanipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Kuori, pilko ja keitä bataatit kattilassa pehmeiksi. Soseuta lohkot sauvasekoittajalla sileäksi.
  2. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Voitele vuoka (25 x 25 cm) tai vuoraa se leivinpaperilla.
  3. Sulata suklaa ja voi mikrossa tai kattilassa vesihauteessa. Sekoita joukkoon kaakaojauhe. Jätä odottamaan.
  4. Sekoita öljy, sokeri, siirappi, vanilja, kaneli, suola, munat ja keltuaiset kulhossa käsivatkaimella.
  5. Lisää jauhot. Sekoita joukkoon jäähtynyt bataattisose ja suklaaseos. Kaada vuokaan. Tasoita pinta ja paista uunissa 30 minuuttia. Älä paista liikaa, sillä kakku on parasta sisältä kosteana.
  6. Sulata kuorrutuksen suklaa mikrossa. Jäähdytä hieman. Lisää tuorejuusto. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta ja sekoita suklaaseokseen.
  7. Levitä kuorrutus jäähtyneelle pohjalle. Leikkaa kakkulevystä noin 6 x 3 cm:n neliöitä. Koristele halutessasi pekaanipähkinöillä.

Vinkki! Bataatti-browniet säilyvät noin kolme vuorokautta.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.

Kuorineen raastettu kesäkurpitsa antaa väriä ja makua. Myös vanha tuttu porkkanaraaste toimii.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-siemenkakku

Ainekset

1
kesäkurpitsa
3
munaa
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1 ½
tl
jauhettua kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
kardemummaa
1 ½
dl
rypsiöljyä
Täyte
1
prk (200 g)
appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
2
dl
paksua maustamatonta jugurttia
½
sitruunan kuori
2
rkl
tomusokeria
Päälle
kesäkurpitsan, pinjan- ja auringonkukansiemeniä
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Pese kesäkurpitsa ja raasta se karkealla terällä.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kesäkurpitsaraaste sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja mausteet. Lisää öljy.
  4. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun suorakulmaiseen leipävuokaan.
  5. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsää. Anna kakun jäähtyä ja kumoa alustalle.
  6. Tee täyte. Sekoita notkistetun tuorejuuston joukkoon jugurtti. Mausta sitruunankuorella ja tomusokerilla. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.
  7. Levitä täyte jäähtyneen kakun päälle. Koristele siemenillä ja rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Video ja kuvaus Ninna Lindström
Annoksia
8-10 kpl
Valmistusaika
1t 30min.
Vaikeustaso
Helppo

Lumiukkopiparit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
25
g
Tummaa suklaata
Kuorrute
1
Valkuainen
n. 2 ½
dl
tomusokeria
¼
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Nosta piparitaikina sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista.
  2. Kauli piparitaikina, mutta jätä se hieman paksummaksi kuin normaalisti.
  3. Ota piparitaikinasta kolmella eri kokoisella pyöreällä muotilla (Ø n. 3, 5 ja 7 cm) pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Paista pipareita 200-asteisen uunin ylätasolla 5–6 minuuttia. Jäähdytä piparit.
  5. Erottele valkuainen kulhoon. Lisää puolet tomusokerista sekä sitruunamehu ja vatkaa noin parin minuutin ajan sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria vähitellen, kunnes saat sopivan kuorrutteen. Kuorrute saa olla melko valuvaa.
  6. Levitä kuorrutusta pienellä lusikalla pikkuleipien päälle. Asettele pienimpiin pipareihin oranssit karkit tai marsipaanipalat neniksi. Jätä hieman kuorrutusta pipareiden yhteen liimaamiseen. Anna kuorrutteen kuivua noin tunnin ajan.
  7. Liimaa piparit kuorrutteella pinoksi, isoin pipari alimmaiseksi ja pienin päällimmäiseksi.
  8. Sulata suklaa. Siirrä suklaasula pieneen pussiin ja leikkaa kulmaan reikä. Pursota suklaalla kuivuneeseen tomusokerikuorrutukseen lumiukon silmät, suu ja kädet. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Painele omenoita taikinaan, niin ne mehevöittävät leivonnaisen.
Painele omenoita taikinaan, niin ne mehevöittävät leivonnaisen.

Jos rakastat kauratoskaomenoita, nämä blondiet ovat sinua varten. Fiinin maun salaisuus on valkosuklaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kaurablondiet

Ainekset

150
g
voita
150
g
valkosuklaata
2
dl
sokeria
½
dl
kuohukermaa
4
munaa
2
dl
kaurajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Vuokaan
1
rkl
öljyä
Päälle
½
kg
kirpeitä omenoita
¾
dl
fariinisokeria
½
dl
isoja kaurahiutaleita
50
g
valkosuklaata paloiteltuna

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja valkosuklaa. Sulata varovasti mikrossa ja sekoita. Lisää sokeri ja kerma.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiseen seokseen mukaan munat yksi kerrallaan.
  3. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan.
  4. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla. Sivele paperi kevyesti öljyllä ja levitä taikina vuokaan.
  5. Pese omenat. Poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat ohuiksi renkaiksi. Levitä ne lomittain taikinan päälle ja painele osittain taikinaan.
  6. Yhdistä fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele ne omenoiden päälle. Lisää lopuksi valkosuklaapalat.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  8. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.

Vinkki! Rypistele leivinpaperi ja oio se sileäksi, niin se asettuu vuokaan helpommin.

Kommentit (0)