Kodin Kuvalehti Kuva Pia Inberg
Keikauskakun voi valmistaa myös omenoista.
Keikauskakun voi valmistaa myös omenoista.

Luumuinen keikauskakku on mehukas ja runsas.

Annoksia
noin 10 palaa
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Luumuinen keikauskakku

Ainekset

Pohjalle
100
g
voita
1
dl
fariinisokeria
1
dl
taloussokeria
Täyte
500
g
luumuja
ripaus
sokeria ja kanelia
Kakkupohja
75
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
3–3½
dl
vehnäjauhoja
1–2
tl
hienoksi raastettua sitruunankuorta

Työvaiheet

  1. Nypi tai sekoita pohja-aineet taikinaksi. Painele taikina litteäksi, kääri kelmuun ja anna levätä jääkaapissa noin tunti.

  2. Pingota 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi niin, että paperin reunat jäävät reilusti vuoan yli. Jos vuoka sattuu vuotamaan, jäävät sokerit paperireunukseen eivätkä valu uunin pohjalle. 

  3. Sulata pannulla voi. Kaada se vuokaan ja ripottele päälle sokerit.

  4. Halkaise luumut, poista kivet ja leikkaa lohkoiksi. Levitä lohkot vuokaan sokereiden päälle. Ripottele luumulohkojen päälle vielä hieman sokeria ja kanelia.

  5. Kauli taikina ohueksi levyksi hyvin jauhotetulla työpöydällä. Leikkaa se taikinapyörällä hieman vuokaa suuremmaksi ympyräksi ja nosta luumujen päälle vuokaan. Painele reunat tiiviisti.

  6. Paista kakkua uunin alatasolla 175 asteessa 35–40 minuuttia. Jäähdytä ja kumoa tarjoiluvadille.
  7. Tarjoa kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon kanssa.

Vinkki! Kananmunan koko vaikuttaa jauhojen määrään. Taikina saa jäädä hyvinkin pehmeäksi, jolloin se on hieman vaikeampi nostaa ehjänä luumujen päälle, mutta lopputulos on paistamisen jälkeen mureampi. Jauhoja voi lisätä taikinaan vielä leipomisvaiheessa, jos taikina tuntuu liian löysältä.

Kommentit (2)

Vierailija

Tässä reseptissä on ilmeisesti pohjan osalta virhe. Oikea ohje löytyy kohdasta "korjaus luumuiseen keikauskakkuun". Pohjaan tulee 75g voita, 1dl sokeria, 1 muna ja raastettua sitruunan kuorta. Ainakin itsellä meni tämän sivun ohjeella ensimmäinen versio pohjasta biojäteastiaan.

Jenni - Kodin Kuvalehti
Seuraa 
Liittynyt11.3.2014

Hei, kiitos huomiosta!

Reseptissä oli harmillisesti useita virheitä. Nyt ohje on korjattu toimivaksi.

Terveisin

Jenni KK:n toimituksesta

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.

Sekoita sämpylätaikina sillä välin kun uuni kuumenee. Nopeat skonssit saavat makunsa omenaraasteesta ja päälle tehdään kauratosca omena-kaurapaistoksen tapaan.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kauraskonssit

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
voita
2
omenaa
1
dl
kuivattuja aprikooseja
1
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kuohukermaa
Pinnalle
50
g
voita
2
dl
kaurahiutaleita
½
dl
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi.
  3. Kuori omenat ja raasta ne karkealla terällä. Hienonna aprikoosit ja rouhi pähkinät. Lisää omena, aprikoosit ja pähkinät muruseokseen. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele molemmista puolikkaista jauhotetulla työtasolla pyörylä, joka on pari senttiä paksu ja halkaisijaltaan 15 senttiä. Leikkaa molemmat pyörylät neljään osaan.
  5. Nostele skonssit leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Lusikoi seos skonssien pinnalle.
  7. Paista skonsseja uunin keskitasolla 12 minuuttia, kunnes skonssit ovat kohonneita ja kauniinvärisiä.
  8. Tarjoile skonssit uunituoreina sellaisenaan tai kermavaahdon ja hillon kera.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Banoffeen peltiversio on yhtä makea kuin esikuvansa.
Banoffeen peltiversio on yhtä makea kuin esikuvansa.

Toffeenokareilla mehevöitetyt banaanikakkupalat on höystetty keksimurskalla. Kuivatut banaanilastut antavat lisää rapeutta.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Banoffeepalat

Ainekset

100
g
voita
2
banaania
2
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
sitruunamehua
4
munaa
7
(100 g)
Digestive-keksiä
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Päälle
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lechea
1–2
dl
kuivattuja banaanilastuja
2–3
Digestive-keksiä

Työvaiheet

 

  1. Sulata voi kattilassa. Nosta liedeltä.
  2. Murskaa banaanit ja lisää ne voisulaan. Lisää sokeri, öljy ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  4. Murenna keksit. Yhdistä ne kuivien aineiden kanssa ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina neliskanttiseen (20 cm x 30 cm) vuokaan.
  5. Lusikoi päälle dulce de leche nokareiksi ja vetäise päältä veitsellä niin, että ne sekoittuvat osin taikinaan.
  6. Ripottele banaanilastuja ja murennettuja keksejä taikinan päälle.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sekoittamalla valmistuva omenakakku on mehevyydessään omaa luokkaansa.
Sekoittamalla valmistuva omenakakku on mehevyydessään omaa luokkaansa.

Omenaraaste ja rahka tekevät kakusta ihanan kostean. Omenakakun maku vain paranee, jos se saa viettää jääkaapissa päivän, pari. Vatkainta ei tähän kakkuun tarvita, vispilä ja puuhaarukka riittävät.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rahkakakku

Ainekset

2–4 (250 g)
hapokasta omenaa
150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
3
munaa (M-koko)
100
g
valkosuklaata
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese omenat ja kuori ne tarvittaessa. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokerit, rahka ja munat. Sekoita omenaraaste joukkoon esimerkiksi puuhaarukalla.
  3. Rouhi valkosuklaa. Yhdistä jauhot, valkosuklaarouhe, leivinjauhe, sooda, kaneli ja suola. Lisää ne rahka-voiseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  4. Voitele ja korppujauhota iso, kahden litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  5. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 1 t 10 min–1 t 15 min, kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsä. Jos pinta uhkaa tummua kesken paistamisen, peitä se leivinpaperilla, jotta voit paistaa kakun kypsäksi. Paistoaika riippuu omenoiden mehevyydestä.
  6. Anna kakun tasaantua pöydällä vartin verran ennen kumoamista. Koristele jäähtynyt kakku siivilöimällä pinnalle tomusokeria.

Vinkkejä!

  • Omenoiden tilalla voi käyttää 200 g karkeaksi raastettua ja hyvin valutettua kesäkurpitsaa, joka antaa samaa mehevyyttä taikinaan.
  • Lisää joukkoon sitruunan kuorta raastettuna, koska kesäkurpitsassa ei ole samaa hapokkuutta kuin omenassa.
  • Voit jauhottaa vuoan korppujauhojen sijaan pienillä kaurahiutaleilla tai kauraleseillä.

Kommentit (2)

Ultsi

Voiko valkosuklaan vaihtaa tummaan suklaaseen?
Itse en pidä valkosuklaasta eikä sitä taida löytyä laktoosittomana.

Vierailija

Vaihdoin valkosuklaan kookoshiutaleisiin...hyvää tuli❤

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Karamellisoituneet pähkinät koukuttavat ja houkuttavat ottamaan toisenkin pullan.
Karamellisoituneet pähkinät koukuttavat ja houkuttavat ottamaan toisenkin pullan.

Pullat onnistuvat myös upottamatta käsiä taikinaan. Kun taikina paistetaan muffinipellillä, sen voi jättää hyvin pehmeäksi.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + 45 min kohoaminen ja 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäkeikauspullat

Ainekset

dl
maitoa
75
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
1
ps
kuivahiivaa
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoja
Vuokiin
50
g
voita
½
dl
fariinisokeria
1½–2
dl
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Voitele muffinipellin syvennykset reilusti voilla. Paloittele yli jäänyt voi vuokiin. Ripottele päälle fariinisokeri ja pähkinät.
  2. Mittaa maito ja voi kulhoon tai kattilaan. Lämmitä ne mikrossa tai liedellä, kunnes voi on lähes sulanut. Sekoita tasaiseksi ja tarkista, että neste on hieman kädenlämpöä lämpimämpää. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri, muna, kuivahiiva, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Lisää loput jauhot. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  3. Jaa taikina pähkinöiden päälle vuokiin. Anna kohota peittämättä noin 45 minuuttia.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Kumoa pullat kopauttamalla vuokaa pöytää vasten.

Vinkki!

Pullat ovat parhaita uunilämpiminä.

Kommentit (0)