Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
8-10 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkainen lemon curd -kakku

Ainekset

Pohja
4
munaa
2
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
leivinjauhetta
1
dl
juoksevaa margariinia
Lemon curd
3
sitruunaa
4
keltuaista
2
dl
sokeria
50
g
voita tai margariinia
Lisäksi
4
dl
vispikermaa
sokeria maun mukaan
1-1½
l
mansikoita
Kostutukseen
1
dl
maitoa tai laimennettua sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 24-senttinen irtopohjavuoka.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää kuivat aineet varovasti käännellen ja lopuksi margariini. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla puolisen tuntia. Jäähdytä ja halkaise kolmeen osaan.
  3. Pese sitruunat hyvin lemon curdia varten ja raasta niiden kuori raastimen hienoimmalla terällä. Halkaise sitruunat ja purista mehu. Vaahdota keltuaiset ja sokeri vesihauteessa. Vaahto on valmis, kun se on vaaleaa ja kuohkeaa. Lisää vaahtoon vähän kerrallaan sitruunankuori ja -mehu. Jäähdytä hetki.
  4. Nosta kulho pöydälle ja lisää joukkoon paloiteltu voi koko ajan vatkaten, kunnes seos on jäähtynyt.
  5. Täytettä varten vaahdota kerma sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Kostuta kakkupohjat maidolla tai mehulla. Kostuta myös kakun kansilevy. Levitä alimmalle levylle kerros lemon curdia, sen päälle reilusti kermavaahtoa ja kerman päälle pilkottuja mansikoita. Täytä toinen väli samalla tavalla. Koristele kakun pinta mansikanpaloilla.

Vinkki! Voit kuorruttaa kakun kermalla. Varaa sitä varten 2 dl ylimääräistä vispikermaa. Vispikerma pysyy paremmin kasassa kuin kuohukerma lämpiminä kesäpäivinä. Kakkuun voi käyttää myös kaupan valmista lemon curdia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Klassikko, joka sopii kaikille! Rapsahtavat keksit tekevät tavallisesta päivästä murun verran paremman.
Klassikko, joka sopii kaikille! Rapsahtavat keksit tekevät tavallisesta päivästä murun verran paremman.

Nämä kauralastut ovat gluteenittomia ja vegaanisia, sillä näihin ei tarvita edes kananmunaa. Taikinan koostumus on tavallista ryynimäisempää, mutta lastuista tulee silti ihanan ohuita.

Annoksia
Noin 50 kpl
Valmistusaika
15 min + 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat kauralastut

Ainekset

125
g
maidotonta leivontamargariinia
½
dl
siirappia
4
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Sulata rasva. Lisää siirappi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. 
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rasva-siirappiseos ja sekoita tasaiseksi.
  3. Nostele taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille. 
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia pikkuleipien koosta riippuen. Vetäise valmiit lastut leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Lastut kovettuvat jäähtyessään.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tarkista, että myös käyttämäsi koristeet ovat gluteenittomia.
Tarkista, että myös käyttämäsi koristeet ovat gluteenittomia.

Kaikkien rakastamat mokkapalat onnistuvat myös gluteenittomina. Pohja saa kaurajauhoista herkullisen pehmeän rakenteen. Pohja leikkautuu kauniimmin, jos kakkulevy viettää hetken jääkaapissa.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
30 min + 15 min paistaminen + 30 min jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat mokkapalat

Ainekset

200
g
voita
3
munaa
4
dl
sokeria
3
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
3
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
maustamatonta jugurttia
1
dl
vahvaa, kylmää kahvia
Kuorrutus
100
g
voita
4
rkl
vahvaa, kylmää kahvia
7
dl (noin 350 g)
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
Koristeeksi
gluteenittomia koristerakeita, suklaarakeita, suklaalta, marjajauhetta ja/tai kuivattuja mansikkahippuja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Yhdistä jauhoseos, kaurajauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan. Kaada lopuksi joukkoon jäähtynyt voisula, kahvi ja jugurtti. Sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä. 
  4. Valmista kuorrutus. Sulata voi. Sekoita joukkoon kahvijuoma ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä kuorrutus mokkapalalevyn päälle. Ripottele pinnalle koristeet. Lisää kuivatut mansikat kuitenkin vasta ennen tarjoilua, jotta ne eivät kostu.
  6. Anna kuorrutuksen jähmettyä. Jos mahdollista, nosta mokkapalalevy hetkeksi kylmään ennen paloittelua. Huoneenlämpöisenä leikatut mokkapalat ovat herkullisia, mutta rakenteeltaan pehmeitä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Kesäinen keikauskakku yllättää lakutoffeesattumilla.
Kesäinen keikauskakku yllättää lakutoffeesattumilla.

Kuivakakut säilyvät hyvin jääkaapissa ja maku vain paranee maustuessaan. Kakun voi myös pakastaa.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-vadelmakeikaus

Ainekset

2
dl
mansikoita
2
dl
vadelmia
½
dl
hillosokeria
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
100
g
vaniljasokeria

Työvaiheet

Lohko mansikat ja laita ne sekä vadelmat kulhoon. Sekoita hillosokeri varovasti marjoihin. Jätä marjat odottamaan taikinan valmistumisen ajaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paloittele toffeekarkit kahtia ja sekoita taikinaan.

Levitä marjat leivinpaperoidun suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle. Sopiva vuoan tilavuus on 1½ l. Kaada marjojen päälle taikina ja tasoita.

Paista kakkua uunin alatasossa 30-35 minuuttia. Testaa kakun kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten varovasti.

Tarjoa halutessasi kakun lisukkeena vaniljajäätelöä ja tuoreita marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Perinteisesti juhlavassa kahvipöydässä tarjotaan yhtä tai useampaa lajia pikkuleipiä.
Perinteisesti juhlavassa kahvipöydässä tarjotaan yhtä tai useampaa lajia pikkuleipiä.

Pehmeän kerrospikkuleivän täyte on kirpeää lime curdia. Jos haluat oikaista, osta valmista sitruuna- tai limettitahnaa.

Annoksia
noin 12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettikeksit

Ainekset

110
g
voita
1
dl
tomusokeria
1
munanvalkuainen
½
limetin kuori
½
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kookoskermaa
tomusokeria koristeluun
Lime curd
2
limettiä
2
munankeltuaista
1
dl
sokeria
30
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota voi ja tomusokeri kulhossa vaahdoksi. Vatkaa valkuainen kevyesti ja lisää voivaahtoon.
  2. Raasta limetin kuori ja lisää se sekä vaniljasokeri vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot taikinaan. Sekoita myös kookoskerma taikinaan.
  3. Jauhota työpöytä ja kauli taikina ½ cm paksuksi levyksi. Ota levystä pyöreällä (halkaisija noin 6 cm) muotilla 24 kiekkoa. Ota 12 kiekosta keskiosa pienemmällä muotilla pois. Paista keksejä uunissa 10-12 minuuttia, kunnes keksien reunat saavat hiukan vaaleanruskeaa väriä.
  4. Valmista keksien jäähtyessä lime curd. Pese ja raasta limettien kuoret. Purista mehu pieneen kulhoon.
  5. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vesihauteessa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon ohuena nauhana limetin mehu koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes vaahdon rakenne paksuuntuu.
  6. Ota kulho pois vesihauteesta ja lisää huoneenlämpöinen, kuutioitu voi sekä kuoriraaste. Vatkaa taas, kunnes voi on sulanut tahnaan.
  7. Kaada tahna puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.
  8. Kokoa keksit. Levitä keksin sisäpinnalle keskiosaan noin teelusikallinen lime curdia ja paina reiällinen keksi kevyesti päälle niin, että tahna nousee hiukan reiästä ylös. Siivilöi tomusokeria pinnalle.

Kommentit (0)