Resepti Kaisa Torkkeli Kuva Jarno Kovamäki
Annoksia
10-12 annosta
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku

Ainekset

Sokerikakkupohja
4
munaa
1 ½
dl
sokeria
1 ½
dl
vehnäjauhoja
½
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
voita tai margariinia ja korppujauhoja vuoan voiteluun
Kostutus
2
dl
maitoa
2
tl
vaniljasokeria
Täyte
1
l (noin 500 g)
mansikoita
2
dl
kuohukermaa
1
prk (125 g)
maitorahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Koristeluun
1
l (noin 500 g)
mansikoita
3
dl
kuohukermaa
½
prk (125 g)
rahkaa
½
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja jauhota halkaisijaltaan noin 24 senttinen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokerit. Vaahto on valmista, kun se on vaaleaa ja niin paksua, että vatkaimista valuneella taikinalla piirretty kuvio pysyy hetken vaahdon pinnalla.
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi vaahtoon. Kääntele taikina varovasti tasaiseksi puuhaarukalla, lastalla tai sähkövatkaimen vispilällä. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkupohjaa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Anna vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassaan ja kumoa sitten jäähtymään.
  3. Valmistele täyte. Perkaa ja viipaloi puolet mansikoista. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit. Sekoita kostutusliemen aineet, maito ja vaniljasokeri keskenään.
  4. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan sahalaitaisella veitsellä. Leikkaa leivinpaperista neljä noin 7 senttimetrin levyistä suikaletta ja aseta suikaleet neliön muotoon tarjoiluvadin suojaksi. Nosta kakun pohjalevy suikaleiden päälle. Sivele pohjalle pullasudin avulla kolmasosa kostutusliemestä. Levitä pohjalle puolet mansikkaviipaleista ja näiden päälle puolet kermarahkasta. Nosta päälle keskimmäinen kakkulevy, kostuta se ja täytä toinen kerros kuten ensimmäinen. Nosta viimeinen kakkulevy päälle ja kostuta hyvin.
  5. Suojaa kakku kelmulla ja nosta kakun päälle tasainen paino, esimerkiksi tasapohjainen, kevyehkö lautanen tai leikkuulauta. Kakku paranee, kun annat sen vetäytyä jääkaapissa muutaman tunnin tai jopa seuraavaan päivään.
  6. Vaahdota koristeluun tarkoitettu kerma, lisää rahka ja sokerit. Siisti kakun reunat lastan tai kaapimen avulla. Levitä ohut kerros kermarahkaa kakun päälle ja asettele mansikat kakulle. Koristele kakun reunat kermarahkalla levittäen huolettomasti kaapimella tai pursottaen siistejä kuvioita. Poista lopuksi kakkuvatia suojanneet leivinpaperisuikaleet liikuttaen niitä ensi sivusuunnassa, jotta reunakuorrutus ei lähde suikaleiden mukaan.

Kommentit (0)

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Anna Huovinen
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.
Mansikanmakuisesta tomusokerista syntyy herkullisen pinkki kuorrute donitseille.

Herkulliset donitsit kuorrutetaan tomusokeriseoksella tai upotetaan sulaan suklaaseen. Uppopaistetut donitsit eivät tykkää odottelusta, joten ne kannattaa syödä samana päivänä.

Annoksia
24 kpl
Valmistusaika
40-60 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tomusokerikuorrutteiset donitsit

Ainekset

2
munaa
1
dl
sokeria
2
dl
maitoa
2
tl
sitruunankuorta
½
tl
suolaa
7
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
dl
voisulaa
Paistamiseen
1
l
rypsiöljyä
Kuorrutus
4
dl
mansikanmakuista tomusokeria
2-3
rkl
vettä

Työvaiheet

  1. Vatkaa munat ja sokeri pehmeäksi vaahdoksi, jonka ei tarvitse olla niin kiinteää kuin sokerikakkua leivottaessa. Lisää vaahtoon maito ja mausteet. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja lisää jauhoseos taikinaan.
  2. Sekoita taikinaan lopuksi voisula. Älä vaivaa taikinaa.
  3. Kaaviloi taikina noin sentin paksuiseksi levyksi. Taikina on tarttuvaa, joten käytä apuna reilusti jauhoja.
  4. Ota juomalasilla taikinasta pyöreitä paloja ja laita ne leivinpaperin päälle. Tee keskelle reikä.
  5. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Kokeile kuumuutta mittarilla tai vaalealla leipäpalalla.
  6. Uppopaista kolme donitsia kerrallaan kullanruskeiksi. Älä päästä niitä liian tummiksi. Laita donitsit talouspaperin päälle valumaan.
  7. Tee kuorrutus sekoittamalla tomusokeri ja vesi tasaiseksi tahnaksi. Kasta jäähtyneet donitsit kuorrutukseen.

Vinkki! Kuorrutteena voit käyttää myös sulaa suklaata tai tehdä tomusokerikuorrutteen päälle suklaaraitoja. Donitsit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Jos et syö niitä heti, pakasta ne.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.

Kuningatarkakussa korppu ylenee pikkuleiväksi. Sen rapeus ja kardemummainen maku täydentävät pehmeän marjaisaa täytettä.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarkakku korvapuustikorpuista

Ainekset

Pohja
100
g
pullakorppuja karkeana muruna (ohje alla)
2
rkl
voita
Reunoille
15-20
korvapuustikorppua
Täyte
4
dl
kermaa
½
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
300
kuningatarrahkaa
5
liivatelehteä
3
rkl
marjamehua
3
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Päälle
2
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Korvapuustikorput
kuivahtaneita korvapuusteja
sokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 16 cm) tuorekelmulla. Pane korput tukevaan muovipussiin ja murskaa ne kaulimella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi sekaan. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa kylmä kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla ja sekoita joukkoon rahka.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna mehutilkka kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden liueta kuumaan mehuun. Sekoita sileäksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää vaahtoon myös marjat.
  4. Aseta muutama korppu pystyyn kakkuvuoan reunaa vasten. Nostele täytevaahtoa korppujen eteen, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vuoraa koko vuoan reunat korpuilla. Täytä sisus vaahdolla.
  5. Koristele kakku marjoilla. Nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Vinkki! Valitse kotimaiset pakastevadelmat, koska niitä ei tarvitse kuumentaa.

Korvapuustikorput

  1. Viipaloi puustit ensin ohuiksi viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia.
  2. Kuivata viipaleita joko 130-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai 50 asteen lämmössä yön yli. Jos kuivatat korput kuumemmassa lämpötilassa, käännä viipaleita kuivaamisen aikana pari kertaa.
  3. Säilytä jäähtyneet korput paperipussissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.

Granaattiomenalla ja kondensoidulla maidolla maustettu pehmeä mousse on sellaisenaan superhelppo ja ihana jälkiruoka. Moussen voi halutessaan lusikoida murskatuista kekseistä ja voista valmistetun torttupohjan päälle.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 3–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenamousse

Ainekset

2
liivatelehteä
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
150
g
ranskankermaa
1
granaattiomena tai 1 dl pakastettuja granaattiomenan siemeniä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
limetin mehua
Koristeeksi
1
granaattiomena

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.
  2. Lusikoi kondensoitu maitotiiviste ja ranskankerma tehosekoittimenkulhoon. Leikkaa granaattiomena neljään lohkoon ja kaavi punaiset siemenet tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto granaattiomenaseoksen joukkoon.
  3. Kuumenna limetin mehu. Sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Nosta kylmään 3–4 tunniksi, jotta moussen rakenne hieman jähmettyy.
  4. Pursota moussea annosmaljoihin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Vinkkejä!

  • Jos haluat käyttää moussea juustokakun tapaan täytteenä, sulata yhteensä 4 liivatelehteä 3 ruokalusikalliseen limetin mehua.
  • Granaattiomenan siemenet voi korvata 1 desilitralla marjoja.
  • Kondensoidun maidon voi korvata 2 desilitralla valmista, paksua kinuskikastiketta. Tällöin moussesta tulee huomattavan makea.

Kommentit (0)