Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen

Kuohkea marenkinen mansikkakakku maistuu vaniljalle. Mansikoista maistaa myös kivan sitruunapiristeen.

Annoksia
10-12
Vaikeustaso
Helppo

Mansikkakakku marengilla

Ainekset

Mansikkamarengit
3
munanvalkuaista
2
dl
mansikanmakuista tomusokeria
5
tippaa
etikkaa
Mansikat
1
sitruunan kuori ja mehu
½
sitruunan mehu
1
dl
sokeria
1
dl
vettä
300
g
mansikoita
2
rkl
Galliano-likööriä
Kakkupohja
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
4
rkl
unikonsiemeniä
200
g
sulatettua voita
4
isoa munaa
2
dl
hienoa sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Täyte
200
g
smetanaa
4
dl
vispikermaa
½
dl
sokeria
Kostutus
1
dl
mansikoiden marinointilientä + tarvittaessa Gallianolikööriä

Työvaiheet

Mansikkamarengit

  1. Voit valmistaa marengit jo pari päivää ennen kakun tekoa. Kuumenna uuni 100 asteeseen. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää vähitellen joukkoon tomusokeri. Testaa vaahto kääntämällä kulho ylösalaisin: jos vaahto pysyy kulhossa, se on valmista. Sekoita vaahtoon etikka.
  2. Levitä leivinpaperi uunipellille. Piirrä kaksi ympyrää, joiden halkaisija on 19 senttiä. Jaa marenki ympyröille.
  3. Paista marenkeja 1,5 tuntia. Sammuta uuni, avaa uuninluukku ja jätä marengit  jälkilämpöön. Säilytä jäähtyneet marengit rasiassa tai kattilassa huoneenlämmössä.

Mansikat

  1. Pese sitruuna ja raasta kuori ohuiksi suikaleiksi kattilaan. Purista sitruunan mehu. Mittaa sekaan sokeri ja vesi. Keitä sokerilientä miedolla lämmöllä 10 minuuttia.
  2. Puhdista ja viipaloi mansikat. Lisää likööri ja mansikkaviipaleet liemeen.  Jäähdytä viileäksi. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.

Kakku

  1. Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 20 sentin vuoka. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja unikonsiemenet. Sulata voi ja nosta jäähtymään.
  2. Vatlaa munat ja sokerit paksuksi vaahdoksi. Kaada jäähtynyt voi taikinaan ja sekoita. Siivilöi jauhoseos varovasti sekaan. Paista kakkua 45–50 minuuttia, kunnes se on kauniin kullankeltainen. Jäähdytä vuoassa 15 minuuttia ennen kumoamista ritilälle.
  3. Vatkaa täytettä varten sähkövatkaimella smetana vaahdoksi. Vispaa kerma kuohkeaksi eri kulhossa. Yhdistä vaahdot ja mausta sokerilla. Siivilöi mansikat, mutta ota liemi talteen. Suorista kakun pinta terävällä veitsellä. Leikkaa kakku vaakatasossa kahteen tai kolmeen osaan kakun paksuudesta riippuen.
  4. Siirrä kakun alimmaksi tuleva pohja kakkuvadille ja kokoa kakku siihen. Kostuta pohja pullasutia apuna käyttäen. Levitä pohjalle mansikoita ja sen jälkeen vaahto. Nosta marenkilevy vaahdolle ja jatka samoin: kostuta levy, levitä  mansikat ja vaahto, kunnes kakku on valmis.
  5. Levitä keko vaahtoa päälle, mutta älä kakun sivuille – kerrokset saavat näkyä. Koristele mansikoilla ja lipuilla.

Vinkki! Jos marenkia jäi yli, lisää ne koristeeksi.

Kommentit (0)

Resepti Prisca Leclerc Kuva Jenni Rinkinen
Sabluunalla syntyvä tomusokerikuvio kruunaa perinteisen mokkapalan – ihanan helppoa ja näyttävää!
Sabluunalla syntyvä tomusokerikuvio kruunaa perinteisen mokkapalan – ihanan helppoa ja näyttävää!

Haluaisitko mokkapaloista mehevän muhkeat? Mokkapalaguru Prisca Leclercin reseptillä rakastetusta klassikosta tulee tuplasti paksumpi. Mehevien mokkapalojen pohjassa maistuu voimakkaasti kaakao. Kuorrute keitetään kattilassa niin, että se ihan kiehuu!

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Muhkeat mokkapalat

Ainekset

Pohja
5
munaa
dl
maitoa
275
g
voita
5
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
4
tl
leivinjauhetta
4
dl
sokeria
Kuorrute
½
dl
kahvia
6
dl
tomusokeria
¾
dl
tummaa kaakaojauhetta
100
g
voita
nonparelleja koristeluun

Työvaiheet

  1. Ota munat ja maito ajoissa huoneenlämpöön, se parantaa taikinan rakennetta.
  2. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  3. Sulata voi mikrossa tai kattilassa ja anna jäähtyä.
  4. Sekoita jauhot, kaakao ja leivinjauhe keskenään omassa astiassaan.
  5. Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokerit kulhossa vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon vuorotellen jauhot, voisula ja maito, kolmessa osassa, koko ajan vatkaten.
  6. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille ja laita uuniin 15–17 minuuutiksi. Ota pelti uunista jäähtymään ja tee kuorrute.
  7. Valmista kahvi ja mittaa valmiiksi. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe valmiiksi keskenään. Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa.
  8. Kaada tomusokeriseosta osissa voin sekaan, mieluiten siivilöiden, ja sekoita vispilällä tasaiseksi seokseksi. Lisää välillä kahvia.
  9. Kun kaikki tomusokeri on sulanut voin joukkoon ja seos on paksu ja kiiltävän tasaista, kaada se jäähtyneen pohjan päälle ja tasoita nuolijalla, koristele nonparelleilla. Kun kuorrute on täysin jähmettynyt, leikkaa paloiksi terävällä veitsellä.
  10. Tarvittaessa mokkapalat säilyvät hyvin seuraavaan päivään huoneenlämmössä foliolla (ei liian tiiviisti) peitettynä.

Kommentit (1)

Joskus olin pullantuoksuinen äiti

Ei munia tarvitse säilyttää jääkaapissa joten niitä ei tarvitse silloin ottaa huoneen lämpöön. Kosteassa jääkaapissa munan kuori haurastuu.

Resepti Anu Brask Kuva Anna Huovinen
Kun kakku saa hetken odotella jääkaapissa, kahvin ja kermaisen täytteen maut imeytyvät ihanasti kekseihin.
Kun kakku saa hetken odotella jääkaapissa, kahvin ja kermaisen täytteen maut imeytyvät ihanasti kekseihin.

Tiramisuun uppoaa nyt kondensoitua maitoa ja itse uutettua kahvia. Hyvän kakkupohjan voi tehdä myös tavallisista murokekseistä.

Annoksia
4
Valmistusaika
15 min + 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Oikaisijan tiramisu

Ainekset

dl
kylmäuutettua kahvia
(3
rkl
kahvilikööriä)
1
rs (250 g)
mascarponea
1
tlk (397 g)
kondensoitua maitoa
1
rkl
vaniljasokeria
1
pkt (200 g)
savoiardi-keksejä
1
rkl
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Lisää kylmäuutettuun kahviin halutessasi kahvilikööriä.
  2. Sekoita kulhossa mascarponejuusto, kondensoitu maito sekä vaniljasokeri.
  3. Dippaa yksi keksi kerrallaan kahvissa. Lado keksit tasaiseksi kerrokseksi reunalliseen vuokaan, joka on kooltaan noin 15 x 20 cm.
  4. Levitä keksien päälle mascarponeseosta. Tee toinen kerros samalla tavoin. Ripottele päälle kaakaojauhetta.
  5. Anna kakun vetäytyä jääkaapissa noin 15 minuuttia.

Vinkki!

Kokeile tehdä tiramisu annoksiksi jälkiruokakulhoihin tai laseihin. Hyvän kakkupohjan voi tehdä myös tavallisista murokekseistä.

Kylmäuutettu kahvi

Ainekset

8
dl
kylmää vettä
2
dl
tummapaahtoista kahvijauhetta, karkea jauhatus

Työvaiheet

  1. Yhdistä vesi ja kahvijauhe litran vetoisessa, kannellisessa lasipurkissa tai isossa pressopannussa. Sekoita hyvin. Sulje astia ja anna kahvin uuttua jääkaapissa vähintään 12 tuntia. Yli vuorokautta kahvia ei kannata uuttaa, jotta se ei kitkeröidy.
  2. Siivilöi uuttunut kahvi kulhoon. Kaada neste loppuine poroineen vielä kertaalleen suodatinpussin läpi puhtaaseen astiaan.
  3. Pullota valmis kahvitiiviste ja säilytä jääkaapissa.

Vinkki!

Kylmäuutettu kahvi säilyy kylmässä jopa kaksi viikkoa. Laimenna uute kahvijuomaksi maidolla tai vedellä. Voit lisätä maun mukaan sokeria, makusiirappia, jäitä ja vaikka lorauksen viskiä. Kahvitiivistettä voi lämmittää, mutta sitä ei kannata keittää.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Helppo koristekukka syntyy yhdellä puristuksella kun käytössä on erikoistylla.
Helppo koristekukka syntyy yhdellä puristuksella kun käytössä on erikoistylla.

Suolaisenmakea muffini saa salmiakinrakastajan hyrisemään. Herkullinen ja näyttävä koriste onnistuu napakasta tuorejuusto-voiseoksesta.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
30 min + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Salmiakkikuppikakut

Ainekset

150
g
voita huoneenlämpöisenä
dl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
2
munaa (M-koko)
4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
turkinpippurirouhetta
2
tl
leivinjauhetta
Kuorrutus
dl
tomusokeria
50
g
voita huoneenlämpöisenä
150
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
½
dl
turkinpippurirouhetta
1–2
tl
mustaa geeliväriä
Pinnalle
salmiakkikarkkeja

Työvaiheet

  1. Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen edelleen vatkaten.
  2. Yhdistä jauhot, turkinpippurirouhe ja leivinjauhe. Lisää seos taikinaan.
  3. Voitele muffinipellin syvennykset. Leikkaa ja painele vuokiin pienet leivinpaperineliöt tai käytä ohuita paperivuokia. Jaa taikina vuokiin. Kypsennä 175 asteessa noin 20 minuuttia.
  4. Anna jäähtyä. Nosta muffinit vuoistaan ja irrota leivinpaperipalat.
  5. Vatkaa kuorrutuksen ainekset sekaisin. Pursota muffinien päälle. Viimeistele karkeilla.

Vinkki!

Kuorrutus pitää muotonsa jääkaapissa.

Katso videolta, miten erikoistylla toimii:

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Helpot suklaadonitsit paistetaan uunissa.
Helpot suklaadonitsit paistetaan uunissa.

Mokkapaladonitsit ovat parhaimmillaan leivontapäivänä. Älä kypsennä herkkuja kuiviksi vaan nappaa ne uunista juuri ja juuri kypsinä.

Joko olet kokeillut tätä suosittua mokkapalakääretorttua?

Artikkeli jatkuu alapuolella
...
Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
20 min + 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapaladonitsit

Ainekset

75
g
voita
dl
sokeria
1
muna
dl
vehnäjauhoja
3
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
4
rkl
kylmää kahvijuomaa
Pinnalle
3
dl
tomusokeria
1
rkl
kaakaojauhetta
2–3
rkl
kahvijuomaa
1
rkl
voita sulatettuna
Koristeluun
nonparelleja tai kuivattuja mansikoita

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa tai kattilassa mutta älä sulata. Sekoita joukkoon vispilällä sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan yhdessä kahvin kanssa. Sekoita tasaiseksi.
  2. Nosta pursotinpussi tai pakastepussi isoon lasiin ja kääräise pussin reunat lasin ympäri. Lusikoi taikina pussiin.
  3. Voitele donitsipellin syvennykset. Leikkaa taikinapussin kulma auki ja pursota taikina vuokiin. Kypsennä donitseja 200-asteisessa uunissa 8–10 minuuttia.
  4. Kumoa donitsit kopauttamalla ne pelliltä leivinpaperin päälle. Anna jäähtyä.
  5. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään. Lisää kahvia tilkka kerrallaan. Määrään vaikuttaa se, kuinka paksua kuorrutuksesta haluat. Liian ohut kuorrutus voi imeytyä donitsiin.
  6. Pyöräytä donitsien toinen puoli kuorrutuksessa ja ripottele päälle nonparelleja. Anna jähmettyä.

Vinkki! Voit leipoa taikinasta myös muffineita.

Kommentit (3)

Vierailija

Miten onnistuu gluteenittomana? Tehdäänkö vain perunajauhoista?

Mä vain

Keliaakikkona tekisin ihan vain gluteenittomista jauhoista, esim. Semperin Fin Mix.

Paudini
Seuraa 
Liittynyt26.9.2015

Pakko kokeilla! 😍😍

-P-