Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Appelsiinisiirappi kostuttaa mantelipiirakan juuri niin meheväksi kuin haluat.
Appelsiinisiirappi kostuttaa mantelipiirakan juuri niin meheväksi kuin haluat.

Appelsiininkuori ja kardemumma ovat mantelipiirakan juju.

Annoksia
6-8
Vaikeustaso
Kohtalainen

Mantelipiirakka ja appelsiinisiirappi

Ainekset

Mantelipiirakan pohja
75
g
voita tai margariinia
1 ½
dl
fariinisokeria
1
kananmunan keltuainen
2
rkl
appelsiinimehua
3-3 ½
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
150
g
mantelijauhetta
2
dl
tomusokeria
1
rkl
raastettua appelsiininkuorta
1
tl
vaniljasokeria
1-2
tl
kardemummaa
3
kananmunan valkuaista
Koristeeksi
kokonaisia, kuorittuja manteleita
Appelsiinisiirappi
2
appelsiinia
1
dl
sokeria

Työvaiheet

Pohja

  1. Valmista pohja nyppimällä kaikki aineet pehmeäksi taikinaksi. Pingota leivinpaperi 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle. Voitele vuoka ja painele taikina jauhotetuin sormin sen pohjalle ja reunoille. Taikina saa nousta ainakin 2 cm vuoan reunoille.
  2. Sekoita täytettä varten kuiva-aineet ja appelsiininkuoriraaste. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita mahdollisimman varovasti manteliseoksen kanssa. Levitä täyte vuokaan piirakkapohjan päälle.
  3. Painele kokonaisia manteleita koristeeksi piirakan päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa kanelilla ja sokerilla maustetun kermavaahdon ja appelsiinisiirapin kanssa.

Appelsiinisiirappi

  1. Halkaise appelsiinit ja purista mehut.
  2. Keitä mehua ja sokeria kattilassa, kunnes neste muuttuu siirappimaiseksi.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tarkista, että myös käyttämäsi koristeet ovat gluteenittomia.
Tarkista, että myös käyttämäsi koristeet ovat gluteenittomia.

Kaikkien rakastamat mokkapalat onnistuvat myös gluteenittomina. Pohja saa kaurajauhoista herkullisen pehmeän rakenteen. Pohja leikkautuu kauniimmin, jos kakkulevy viettää hetken jääkaapissa.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
30 min + 15 min paistaminen + 30 min jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat mokkapalat

Ainekset

200
g
voita
3
munaa
4
dl
sokeria
3
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
3
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
maustamatonta jugurttia
1
dl
vahvaa, kylmää kahvia
Kuorrutus
100
g
voita
4
rkl
vahvaa, kylmää kahvia
7
dl (noin 350 g)
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
Koristeeksi
gluteenittomia koristerakeita, suklaarakeita, suklaalta, marjajauhetta ja/tai kuivattuja mansikkahippuja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Yhdistä jauhoseos, kaurajauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan. Kaada lopuksi joukkoon jäähtynyt voisula, kahvi ja jugurtti. Sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä. 
  4. Valmista kuorrutus. Sulata voi. Sekoita joukkoon kahvijuoma ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä kuorrutus mokkapalalevyn päälle. Ripottele pinnalle koristeet. Lisää kuivatut mansikat kuitenkin vasta ennen tarjoilua, jotta ne eivät kostu.
  6. Anna kuorrutuksen jähmettyä. Jos mahdollista, nosta mokkapalalevy hetkeksi kylmään ennen paloittelua. Huoneenlämpöisenä leikatut mokkapalat ovat herkullisia, mutta rakenteeltaan pehmeitä.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Kesäinen keikauskakku yllättää lakutoffeesattumilla.
Kesäinen keikauskakku yllättää lakutoffeesattumilla.

Kuivakakut säilyvät hyvin jääkaapissa ja maku vain paranee maustuessaan. Kakun voi myös pakastaa.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Mansikka-vadelmakeikaus

Ainekset

2
dl
mansikoita
2
dl
vadelmia
½
dl
hillosokeria
100
g
voita
1
dl
sokeria
2
kananmunaa
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
100
g
vaniljasokeria

Työvaiheet

Lohko mansikat ja laita ne sekä vadelmat kulhoon. Sekoita hillosokeri varovasti marjoihin. Jätä marjat odottamaan taikinan valmistumisen ajaksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää kananmunat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Paloittele toffeekarkit kahtia ja sekoita taikinaan.

Levitä marjat leivinpaperoidun suorakaiteen muotoisen vuoan pohjalle. Sopiva vuoan tilavuus on 1½ l. Kaada marjojen päälle taikina ja tasoita.

Paista kakkua uunin alatasossa 30-35 minuuttia. Testaa kakun kypsyys tikulla. Anna kakun jäähtyä vuoassa noin 10 minuuttia ja kumoa se sitten varovasti.

Tarjoa halutessasi kakun lisukkeena vaniljajäätelöä ja tuoreita marjoja.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Perinteisesti juhlavassa kahvipöydässä tarjotaan yhtä tai useampaa lajia pikkuleipiä.
Perinteisesti juhlavassa kahvipöydässä tarjotaan yhtä tai useampaa lajia pikkuleipiä.

Pehmeän kerrospikkuleivän täyte on kirpeää lime curdia. Jos haluat oikaista, osta valmista sitruuna- tai limettitahnaa.

Annoksia
noin 12 kpl
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Limettikeksit

Ainekset

110
g
voita
1
dl
tomusokeria
1
munanvalkuainen
½
limetin kuori
½
tl
vaniljasokeria
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
kookoskermaa
tomusokeria koristeluun
Lime curd
2
limettiä
2
munankeltuaista
1
dl
sokeria
30
g
voita

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota voi ja tomusokeri kulhossa vaahdoksi. Vatkaa valkuainen kevyesti ja lisää voivaahtoon.
  2. Raasta limetin kuori ja lisää se sekä vaniljasokeri vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot taikinaan. Sekoita myös kookoskerma taikinaan.
  3. Jauhota työpöytä ja kauli taikina ½ cm paksuksi levyksi. Ota levystä pyöreällä (halkaisija noin 6 cm) muotilla 24 kiekkoa. Ota 12 kiekosta keskiosa pienemmällä muotilla pois. Paista keksejä uunissa 10-12 minuuttia, kunnes keksien reunat saavat hiukan vaaleanruskeaa väriä.
  4. Valmista keksien jäähtyessä lime curd. Pese ja raasta limettien kuoret. Purista mehu pieneen kulhoon.
  5. Vatkaa keltuaiset ja sokeri toisessa kulhossa vesihauteessa vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää vaahtoon ohuena nauhana limetin mehu koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista noin 10 minuuttia, kunnes vaahdon rakenne paksuuntuu.
  6. Ota kulho pois vesihauteesta ja lisää huoneenlämpöinen, kuutioitu voi sekä kuoriraaste. Vatkaa taas, kunnes voi on sulanut tahnaan.
  7. Kaada tahna puhtaaseen purkkiin ja säilytä jääkaapissa.
  8. Kokoa keksit. Levitä keksin sisäpinnalle keskiosaan noin teelusikallinen lime curdia ja paina reiällinen keksi kevyesti päälle niin, että tahna nousee hiukan reiästä ylös. Siivilöi tomusokeria pinnalle.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.
Pannacotan voi tehdä laakeaan astiaan tai annosmaljoihin. Tarkoitukseen sopivat erinomaisesti pienet lasiset vauvanruokapurkit.

Raparperi ja mansikka ovat klassikkoyhdistelmä, nyt jugurtilla raikastetun pannacotan päällä.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Jugurttipannacotta & paahdettua raparperia ja mansikkaa

Ainekset

Pannacotat
5
liivatelehteä
4
dl
kuohukermaa
1
dl
sokeria
1
tl
kardemummaa
400
g
turkkilaista jugurttia
Paahdetut raparperit ja mansikat
½
l
raparperia paloiteltuna
½
l
mansikoita
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Upota liivatelehdet likoamaan reiluun kylmään veteen noin viideksi minuutiksi.
  2. Kuumenna kerma sokerin ja kardemumman kanssa kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatteet kuiviksi ja pudota kermaseokseen. Liuota sekoitellen. Anna kermaseoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon jugurtti. Kaada seos yhteen isoon lasikulhoon tai kahdeksaan pieneen jälkiruokamaljaan.
  3. Anna pannacotan jähmettyä jääkaapissa ainakin pari tuntia tai seuraavaan päivään.
  4. Kuori raparperinvarret kevyesti ja paloittele noin kahden sentin pituisiksi paloiksi. Poista mansikoiden kannat ja halkaise isot mansikat kahtia. Sekoita raparperien ja mansikoiden joukkoon kulhossa sokeri ja kaada ainekset sitten leivinpaperin päälle uunipellille.
  5. Paahda raparperia ja mansikkaa 200-asteisen uunin keskitasossa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
  6. Lusikoi paahdettua raparperia ja mansikoita hyytyneen pannacotan päälle varovasti.

Kommentit (0)