Annoksia
12-16 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Mauste-porkkanakakku

Ainekset

dl
ruokaöljyä (ei oliivi)
dl
taloussokeria
3
munaa
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
½
tl
soodaa
2-3
rkl
piparkakkumaustetta
½
tl
suolaa
5
dl
porkkana- tai omenaraastetta
1½-2
dl
pähkinärouhetta tai rouhittuja auringonkukan- tai kurpitsan siemeniä
1
dl
rusinoita
sitruunamehua kostutukseen
Päälle
200
g
Philadelphiajuustoa
tomusokeria maun mukaan
1
rkl
vaniljasokeria
1-2
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Vaahdota öljy ja sokeri kevyesti.
  2. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
  3. Yhdistä kuivat aineet, sekoita taikinaan. Kääntele lopuksi porkkanaraaste, pähkinärouhe ja rusinat sekaan.
  4. Levitä taikina 24-26 senttiä halkaisijaltaan olevaan voideltuun kakkuvuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45-50 minuuttia. Jäähdytä vuoassaan 5 minuuttia ja irrota varovasti. Jäähdytä kokonaan.
  5. Kostuta sitruunamehulla koko kakku.
  6. Päällistä varten sekoita pehmeä juusto mausteiden kanssa. Levitä kakun pinnalle. Kakku vetäytyy sopivasti hyvin peitettynä jääkaapissa ja maistuu vielä leipomista seuraavina kahtena päivänä. Jos pakastat kakun, kostuta ja koristele se vasta sulatuksen jälkeen.

Vinkki! Saat kivoja suklaakoristeita kuumentamalla mikrossa Fazerin Minut Block-suklaanappeja. Leikkaa pussiin sulatuksen jälkeen pienen pieni reikä ja pursota leivinpaperille haluamiasi koristekuvioita. Anna kovettua ja irrota koristeet ohuella veitsenterällä.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Panu Pälviä
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.
Tryffelilumiukko viihtyy parhaiten jääkaapissa.

Anna lahjaksi yksi makoisa tryffelilumiukko tai vaikka kokonainen armeija.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Kohtalainen

Tryffelilumiukot

Ainekset

1
iso pkt (240 g)
täytekeksejä (esim. Oreo)
1
ps (200 g)
pehmeitä kuivattuja viikunoita
1
pkt (200 g)
suklaatuorejuustoa (esim. Valio)
¼
tl
kanelia
2
pss (à 100 g)
Choco cover -valkosuklaakuorrutetta (Dr Oetker)
Lisäksi
valkosuklaahippuja neniksi
tummia kakunkoristehelmiä silmiksi ja suuksi

Työvaiheet

  1. Murusta keksit tehosekoittimessa. Hienonna viikunat ja lisää tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi. Lisää tuorejuusto ja kaneli. Käytä konetta, kunnes taikina on tasaista.  
  2. Muotoile käsin 20 palloa. Lumiukon alaosa saa olla hieman isompi kuin yläosa.
  3. Levitä pala voipaperia laakeaan vuokaan tai tarjottimelle. Aseta taikinapallot alustalle rinnakkain ja pakasta vähintään 30 minuuttia.
  4. Sulata yksi valkosuklaakuorrutepussi kerrallaan pussin ohjeen mukaan. Kaada sula kuorrute pieneen kulhoon. Dippaa keksipallot kuorrutteeseen yksi kerrallaan kahden haarukan avulla. Valuta ylimääräinen kuorrute kulhon päällä ja laita tryffeli voipaperille jähmettymään.
  5. Sulata toinen pussi kuorrutetta ja kuorruta pallot uudelleen, jotta valkoisesta pinnasta tulee peittävä.  
  6. Pistele lumiukoille silmät ja suut koristehelmistä sekä nenät suklaahipuista heti toisen kuorrutekierroksen jälkeen. Kuorrute kovettuu lohkeavaksi melko pian. Liimaa lumiukkojen kaksi palloa yhteen lusikankärjellisellä kuorrutetta.
  7. Laita tryffelit jääkaappiin, kunnes kuorrutus on kova. Säilytä lumiukkoja jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Miia Seppälä Kuva Sari Rantanen

Helppo piparijuustokakku maistuu ihanasti kanelilta ja suklaalta ja odottaa sopivaa herkkuhetkeä kätevästi pakastimessa.

Annoksia
10
Valmistusaika
30 min + 6 t
Vaikeustaso
Helppo

Jäädytetty piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
150
g
piparkakkuja
75
g
voita tai margariinia
Täyte
200
g
maitosuklaata
2
dl
kermaa
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
200
g
rahkaa
1
dl
sokeria
2
tl
kanelia
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi. Murskaa piparit esimerkiksi kaulimella vahvassa muovipussissa hienoiksi murusiksi. Yhdistä murut ja sula voi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele voi-pipariseos pohjalle tasaiseksi kakkupohjaksi. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
  3. Palastele suklaa kulhoon. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikroaaltouunissa alhaisella teholla välillä sekoittaen. Vatkaa toisessa kulhossa kerma vaahdoksi.
  4. Sekoita keskenään loput täytteen ainekset. Kaada mukaan hieman jäähtynyt sula suklaa. Lisää kermavaahto varovasti käännellen massan joukkoon.
  5. Kaada massa vuokaan pohjan päälle ja tasoita. Pakasta kakku vähintään kuudeksi tunniksi tai tarpeen mukaan. 
  6. Ota kakku sulamaan noin 20 minuuttia ennen tarjoilua, jotta se ehtii hieman pehmetä. Koristele kakku vaikkapa suklaarouheella, valmiilla marengeilla ja kinuskikastikkeella.

Resepti on julkaistu alun perin Miia Seppälän kirjassa Kanelin tuoksua ja tähtinauhaa (2017, Moreeni). Miia Seppälän perheen jouluiseen kotiin voit kurkistaa Kodin Kuvalehdessä 24/2017.

Kommentit (0)

Resepti Taina Vuohelainen Kuva Arto Vuohelainen
Herkuttele valmis kakku vuorokauden sisällä, sillä reunuksen piparkakut pehmenevät vähitellen.
Herkuttele valmis kakku vuorokauden sisällä, sillä reunuksen piparkakut pehmenevät vähitellen.

Kuohkea ja näyttävä piparikakku maistuu viikunalta ja sinihomejuustolta. Kakku on nopea tehdä ja kypsyy jääkaapissa.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
30 min + 2-8 t
Vaikeustaso
Helppo

Makeansuolainen piparijuustokakku

Ainekset

Pohja
100
g
piparkakkuja
1
rkl
voita
2
rkl
viikunahilloa
Täyte
4
dl
vispikermaa
400
g
mascarponejuustoa
100
g
sinihomejuustoa
100
g
piparkakkuja
roseepippuria
Päälle
4-5
tuoretta viikunaa
1-2
dl
valmista kinuskikastiketta
Reunoille
10
keskikokoista piparkakkua

Työvaiheet

  1. Leivo piparkakut pohjaa, täytettä ja reunoja varten kahden pippurin luksuspipareiden ohjeella. Voit myös oikaista käyttämällä valmiita piparkakkuja.
  2. Pingota irtopohjavuoan (ö 18-20 cm) pohjalle leivinpaperi. Sulata voi. Murskaa keksit hienoksi. Sekoita keksimurskaan voi ja hillo. Painele taikina tiiviisti irtopohjavuoan pohjalle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
  3. Vatkaa kylmä vispikerma vaahdoksi. Murustele vaahtoon homejuusto ja sekoita joukkoon mascarpone. Murskaa piparkakut käsien välissä muruiksi ja lisää täytteen joukkoon. Mausta roseepippurilla.
  4. Asettele vuoan reunoille kolme piparkakkua pystyyn. Lusikoi täytettä piparkakkujen eteen niin, että ne pysyvät pystyssä reunoja vasten. Kierrä vuoan reunat pipareilla ja täytä vuoka juustovaahdolla.
  5. Laita kakku jääkaappiin ja anna sen olla siellä kaksi tuntia tai vaikka yön yli. Kakun voi myös pakastaa. Koristele kakku tuoreilla viikunoilla ja kinuskikastikkeella.

Vinkki! Mittaa vuoan reunuksen korkeus ja valitse piparkakkujen koko sen mukaan. Herkuttele valmis kakku vuorokauden sisällä, sillä reunuksen piparkakut pehmenevät vähitellen.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Joululahjaksi on kiva kääräistä itse tehtyjä suklaapalleroita.
Joululahjaksi on kiva kääräistä itse tehtyjä suklaapalleroita.

Suklaapalleroiden sisällä on suklaan makuista tuorejuustoa ja keksimuruja.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + kovetus jääkaapissa
Vaikeustaso
Helppo

Suklaapallerot

Ainekset

50
g
piparkakkuja
50
g
Marie-keksejä
1
rs (160 g)
Philadelphia Marabou -maitosuklaatuorejuustoa
Kuorrutus
200
g
tummaa appelsiinisuklaata tai taloussuklaata tai valkosuklaata

Työvaiheet

  1. Murskaa keksit mahdollisimman hienoksi tehosekoittimella. Voit myös sujauttaa keksit muovipussiin ja painella ne hienoksi kaulimella.
  2. Sekoita keksimurut käsin suklaatuorejuuston kanssa.
  3. Pyörittele massasta pieniä palleroita ja anna niiden kovettua jääkaapissa.
  4. Sulata kuorrutussuklaa mikrossa tai vesihauteessa.
  5. Pyörittele pallerot suklaassa ja nosta kovettumaan lautaselle leivinpaperin päälle.
  6. Säilytä pallerot jääkaapissa.

Vinkki! Jos haluat palleroihin Mozartin kuulien makua, kauli valkoista tai mustaa marsipaania ohueksi levyksi leivinpaperin päällä. Ota marsipaanista paloja ja pyörittele pallerot marsipaanin sisään. Jäähdytä jääkaapissa ja kuorruta lopuksi sulalla suklaalla.

Kommentit (0)