Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Nonparellit sopivat aina mokkapalojen koristeeksi.
Nonparellit sopivat aina mokkapalojen koristeeksi.

Leivo kotitaloustuntien suosikkileivonnainen 1980-luvulta tutulla reseptillä, jossa mittayksikkönä on kahvikuppi. Pohjasta tulee kuohkea, mutta ohuehko ja kuorrutuksessa käytetään vain muutama nokare voita. Näiden mokkapalojen maku on silti voittamaton!

Alkuperäisessä ohjeessa pohjassa on kaakaojauhetta vain 1 rkl ja vehnäjauhoja 3 kkp. Tässä ohjetta on muutettu niin, että kaakaota tulee 4 rkl ja vehnäjauhojen määrää on vähennetty. Pohjaan tulee myös ripaus suolaa, jota ei ole alkuperäisessä ohjeessa.

Mittana käytetyn kahvikupin vetoisuus on noin 1,25 dl.

Ohje on mitoutettu pienelle pellille (leveys n. 36 cm), isommalla pellillä pohjasta tulee hyvin ohut.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Mokkapalat kotitaloustuntien tapaan

Ainekset

2
munaa
2
kkp (n. 2½ dl)
sokeria
kkp (reilu 3 dl)
vehnäjauhoja
4
rkl
tummaa kaakaojauhetta
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
leivinjauhetta
¼
tl
suolaa
1
kkp (1,25 dl)
maitoa
150
g
sulatettua voita
Kuorrutus
200
g (n. 3½ dl)
tomusokeria
1
rkl
tummaa kaakaojauhetta
4
rkl (n. 25 g)
sulatettua voita
4
rkl
vahvaa kahvia
(2
tl
vaniljasokeria)
Pinnalle
kookoshiutaleita, rouhittuja pähkinöitä, raesokeria tai nonparelleja

Työvaiheet

  1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen.

  2. Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Yhdistä vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Sekoita jauhoseos, maito ja voisula muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.

  3. Kaada taikina uunipellille leivinpaperin päälle. Levitä tasaiseksi.

  4. Paista uunin keskitasolla noin 7–10 minuuttia. Paistoaika riippuu pellin koosta ja pohjan paksuudesta. Kokeile kypsyyttä tikulla.

  5. Anna pohjan jäähtyä hetki ja tee sillä välin kuorrutus.

  6. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe. Lisää joukkoon kuuma kahvi ja voisula ja sekoita tasaiseksi. Levitä kuorrutus melkein jäähtyneen pohjan päälle. Tasoita nuolijalla ja koristele nonparelleilla saman tien, koska kuorrutus jähmettyy nopeasti.

  7. Leikkaa mokkapalat vasta täysin jäähtyneinä.

Säilytä huoneenlämmössä, voi myös pakastaa

Mokkapalat säilyvät huoneenlämmössä seuraavaan päivään. Mokkapalat voi myös pakastaa valmiina paloina. Älä pinoa paloja päällekkäin, jotta ne eivät tartu toisiinsa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.

Joulun mehevin hedelmäkakku paistetaan nyt pellillä. Hedelmiä ja pähkinöitä riittää kakun sisälle ja päälle. Riittoisa ja hyvin säilyvä kakku on myös oivallinen pikkujoulukauden tuliainen!

Kokeile myös! Pahvilautasesta on helppo taitella mitä hienoin leivoslaatikko.

...
Annoksia
24 reilua palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäkakkuruudut

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä viikunoita
½
ps (100 g)
pehmeitä taateleita
½
ps (100 g)
pehmeitä aprikooseja
1
ps (100 g)
saksanpähkinöitä
2
rkl
raastettua inkivääriä
3
rkl
rommia tai 2 rkl vettä ja 1 rkl rommiaromia
150
g
voita tai leivontamargariinia
dl
ruokosokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  2. Paloittele viikunat, taatelit ja aprikoosit. Rouhi saksanpähkinät reiluiksi paloiksi.
  3. Lisää hedelmät kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää rommi tai vesi-rommiaromiseos. Anna makujen imeytyä hedelmiin taikinan valmistumisen ajan.
  4. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Sekoita jauhoseos taikinaan.
  5. Ota sivuun puolet pähkinöistä ja desilitra pilkottuja hedelmiä. Sekoita loput taikinaan.
  6. Vuoraa 30 x 20 sentin vuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Lisää pinnalle sivuun ottamasi pähkinät ja hedelmät.
  7. Paista kakkua puolitoista tuntia. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla: jos taikina tarttuu tikkuun, jatka paistoa, kunnes se ei enää tartu mutta on yhä mehevää.
  8. Jäähdytä kakku ja nosta se pois vuoasta. Kiedo hedelmäkakku tiiviisti muovipussiin ja anna mehevöityä jääkaapissa.

Vinkki!

Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua. Kakun kastikkeena maistuu rommilla terästetty siirappi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Mikko Hannula
 Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.
Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.

Oikaise taikinassa, niin voit nähdä vähän vaivaa herkkutäytteen kohdalla. Mehevä viikuna-maapähkinätäyte ehtii kiehua lehtitaikinan sulaessa. Hillon tilalla voit kokeilla myös Nutellaa.

Katso teko-ohje videolta:

Annoksia
12
Valmistusaika
20 + 25 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Viikunakuusi

Ainekset

1
pkt isoja lehtitaikina­levyjä
1
muna
3
rkl
ruokokidesokeria
½
dl
tomusokeria
Täyte
1
ps
pehmeitä viikunoita
1½–2
dl
glögiä
1
dl
maapähkinävoita
2
rkl
siirappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Nosta taikina sulamaan.
  2. Tee täyte. Mittaa glögi kattilaan. Pilko viikunat pieniksi ja hauduta glögin seassa 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää maapähkinävoi, siirappi ja suola. Sekoita notkeaksi levitteeksi. Jäähdytä.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli levyt 30 x 40 -senttisiksi levyiksi. Aseta ne päällekkäin ja leikkaa kolmioksi. Leikkaa myös kuusen jalka.
  4. Levitä täyte alemmalle levylle. Nosta toinen levy kanneksi.
  5. Leikkaa 2 senttiä leveitä oksia noin 45 asteen kulmassa puun rungosta oksankärkeen. Kierrä oksat rullalle.
  6. Voitele kuusi munalla. Ripottele päälle ruokokidesokeria.
  7. Paista 225 asteessa 20–25 minuuttia. Siivilöi hieman jäähtyneen tortun päälle tomusokeria.

Vinkki! Torttu on vegaaninen, jos voitelet sen soijajugurtilla.

 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Jääkarpalokakku odottaa juhlahetkeä pakastimessa.
Jääkarpalokakku odottaa juhlahetkeä pakastimessa.

Jäiset karpalot ja kinuski ovat klassikkopari, joka ansaitsee paikkansa myös kakussa. Leivo se hyvissä ajoin odottamaan yllätysvieraita.

Annoksia
16
Valmistusaika
20 min + 1 vrk
Vaikeustaso
Helppo

Jääkarpalokakku

Ainekset

Pohja
½
dl
kuivattuja karpaloita
100
g
valkosuklaata
4
dl
riisimuroja (gluteenittomia, Semper)
Täyte
4
dl
kuohukermaa
1
prk (397 g)
karamellisoitua kondensoitua maitoa (jääkaappikylmää)
¼
tl
suolaa
Karpalohilloke
200
g
karpaloita (pakaste)
¾
dl
sokeria
Koristelu
kohmeisia karpaloita
kuivattuja karpaloita
kultakoristelugeeliä (Dr. Oetker)
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Valmista ensin karpalohilloke. Mittaa karpalot ja sokeri kattilaan. Keitä viisi minuuttia miedolla lämmöllä ilman kantta välillä sekoittaen. Et tarvitse vettä, sillä karpaloista irtoaa sopivasti mehua, kun ne kuumenevat. Anna jäähtyä.
  2. Hienonna kuivatut karpalot kakun pohjaa varten. Sulata valkosuklaa. Sekoita ainekset riisimurojen kanssa.
  3. Vaahdota kerma ja karamellisoitu kondensoitu maito kuohkeaksi vaahdoksi. Molemmat vaahtoutuvat nopeammin kylminä. Mausta ripauksella suolaa.
  4. Vuoraa irtopohjavuoka (26 cm) leivinpaperilla. Levitä sen päälle puolet riisimuroseoksesta ja sen jälkeen puolet täytteestä. Lusikoi täytteen päälle karpalohilloketta laikuiksi tai renkaaksi. Vedä veitsenkärkeä tai coctailtikkua hillon läpi niin, että saat marmoroidun kuvion.
  5. Ripottele päälle tasaisesti loppu riisimuroseos. Lisää loppu täyte ja marmoroi jälleen karpalohillokkeella. Jos kaikki karpalohilloke ei tule käyttöön, voit tarjota sen kakun kanssa erikseen.
  6. Pakasta vähintään seuraavaan päivään tai tarpeen mukaan.
  7. Irrota kakku vadille 15–30 minuuttia ennen tarjoilua. Viimeistele kultageelillä ja kohmeisilla sekä kuivatuilla karpaloilla. Hunnuta tomusokerilla.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Panu Pälviä
Leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulavan suloisiksi.
Leivoskeksit pehmenevät jääkaapissa suussasulavan suloisiksi.

Sacher ilman suklaata? Kokeile! Klassikkomaun koukuttavuuden tavoittaa myös pelkällä kaakaojauheella, kunhan sitä käyttää säästelemättä. Nämä leivoskeksit ovat myös suoranaisia pikaleivonnaisia esikuvaansa verrattuna.

Annoksia
20 kpl
Valmistusaika
30 min + 3 t + 20 min
Vaikeustaso
Helppo

Sacherleivoskeksit

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
Rullaamiseen
1
dl
kaakaojauhetta
Täyte
1
dl
tiivistä aprikoosimarmeladia

Työvaiheet

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Vatkaa joukkoon muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Siivilöi runsaasti kaakaojauhetta leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiselle alueelle. Kumoa päälle taikina. Kääräise se leivinpaperiin noin 30 cm pitkäksi, tasapaksuksi tangoksi. Muotoile taikinatanko leivinpaperin avulla mahdollisimman tasaiseksi. Nosta taikinapötkö leikkuulaudalla jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään kolme tuntia tai yön yli.
  3. Avaa kääre ja leikkaa rulla pari milliä paksuiksi viipaleiksi leivinpaperin päälle pellille. Jätä hieman leviämisvaraa. Paista keksejä 200-asteisessa uunissa paksuudesta riippuen 6–8 minuuttia. Vetäise paistetut pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle jäähtymään.
  4. Täytä jäähtyneet pikkuleivät aprikoosimarmeladilla. Säilytä tiiviissä rasiassa jääkaapissa, jossa keksit pehmenevät herkullisen leivosmaisiksi.
  5. Siivilöi pinnalle halutessasi kaakaojauhetta tai tomusokeria ennen tarjoilua.

Kommentit (0)