Teksti Marja Samuli Kuva Sami Repo Ohje Café Esplanad

Korvapuustia on vaikea korvata, kun mieli tekee kunnon pullakahveja.

Annoksia
30
Vaikeustaso
Kohtalainen

Muhkeat korvapuustit leivot tällä reseptillä - ota ohje talteen

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
kpl
kananmunaa
2
dl
sokeria
1
rkl
kardemummaa
1.5
tl
suolaa
13
dl
vehnäjauhoja
200
g
voita
tai
200
g
margariinia
Täyte
100
g
voita
tai
100
g
margariinia
1
dl
sokeria
3
rkl
kanelia
Koristeluun ja voiteluun
1
kpl
kananmunaa
raesokeria
mantelilastuja

Työvaiheet

  1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen maito, murennettu hiiva, rikottu muna, sokeri, kardemumma ja suola.

  2. Aloita jauhojen lisääminen vatkaten seosta voimakkaasti vispilällä. Kun taikinasta muodostuu paksuhkoa velliä, jatka alustamista käsin. 
  3. Lisää loput jauhot vähitellen ja sulatettu rasva alustamisen loppuvaiheessa. Hyvä taikina on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista. Kun loput jauhot on lisätty, työstä taikinaa voimakkaasti 5–10 minuuttia riittävän sitkon aikaansaamiseksi.
  4.  
  5. Kohota taikina kaksinkertaiseksi lämpimässä, vedottomassa paikassa liinalla peitettynä. Kumoa se jauhotetulle leivinpöydälle.
  6. Vaivaa taikinasta pois ilmakuplat ja leikkaa taikina kahteen osaan. Kauli paloista suorakaiteen muotoiset (60 x 30 cm) levyt.
  7. Levitä pinnalle pehmeä rasva, sokeri ja kaneli tasaiseksi kerrokseksi.
  8. Kääri levyt tiukoiksi rulliksi pitkältä sivulta alkaen ja käännä saumakohta rullan alle. Leikkaa rullat mielesi mukaan 15–30 osaan terävällä veitsellä. Voit leikata palat suoriksi tai kolmionmuotoisiksi, kääntäen veistä leikatessa vuorotellen viistosti vasemmalle ja oikealle, niin että pidempi osa taikinasta on noin 5 cm:n ja ylempi noin 2 cm:n pituinen.
  9.  
  10. Nosta palat leivinpaperin päälle uunipellille niin, että niiden leikkauspinnat osoittavat sivuille. Mikäli leikkasit palat kolmion mallisiksi, jätä päälle kolmion kärkiosa.
  11. Paina peukalolla pullan pinta keskeltä kärkiosaa taikinan läpi pohjaan asti. Näin korvapuustin poimut aukeavat sivuille.
  12.  
  13. Kohota liinan alla 10–15 minuuttia. Voitele pinta huolellisesti munalla ja koristele esimerkiksi raesokerilla.
  14. Nosta uunin keskitasolle ja paista pikkupullia 225 asteessa 10–15 minuuttia ja isompia 200 asteessa noin 20 minuuttia.
  15. Nosta paistetut pullat ritilälle jäähtymään ja peitä liinalla.
Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.

Kuningatarkakussa korppu ylenee pikkuleiväksi. Sen rapeus ja kardemummainen maku täydentävät pehmeän marjaisaa täytettä.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarkakku korvapuustikorpuista

Ainekset

Pohja
100
g
pullakorppuja karkeana muruna (ohje alla)
2
rkl
voita
Reunoille
15-20
korvapuustikorppua
Täyte
4
dl
kermaa
½
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
300
kuningatarrahkaa
5
liivatelehteä
3
rkl
marjamehua
3
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Päälle
2
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Korvapuustikorput
kuivahtaneita korvapuusteja
sokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 16 cm) tuorekelmulla. Pane korput tukevaan muovipussiin ja murskaa ne kaulimella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi sekaan. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa kylmä kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla ja sekoita joukkoon rahka.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna mehutilkka kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden liueta kuumaan mehuun. Sekoita sileäksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää vaahtoon myös marjat.
  4. Aseta muutama korppu pystyyn kakkuvuoan reunaa vasten. Nostele täytevaahtoa korppujen eteen, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vuoraa koko vuoan reunat korpuilla. Täytä sisus vaahdolla.
  5. Koristele kakku marjoilla. Nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Vinkki! Valitse kotimaiset pakastevadelmat, koska niitä ei tarvitse kuumentaa.

Korvapuustikorput

  1. Viipaloi puustit ensin ohuiksi viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia.
  2. Kuivata viipaleita joko 130-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai 50 asteen lämmössä yön yli. Jos kuivatat korput kuumemmassa lämpötilassa, käännä viipaleita kuivaamisen aikana pari kertaa.
  3. Säilytä jäähtyneet korput paperipussissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.

Granaattiomenalla ja kondensoidulla maidolla maustettu pehmeä mousse on sellaisenaan superhelppo ja ihana jälkiruoka. Moussen voi halutessaan lusikoida murskatuista kekseistä ja voista valmistetun torttupohjan päälle.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 3–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenamousse

Ainekset

2
liivatelehteä
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
150
g
ranskankermaa
1
granaattiomena tai 1 dl pakastettuja granaattiomenan siemeniä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
limetin mehua
Koristeeksi
1
granaattiomena

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.
  2. Lusikoi kondensoitu maitotiiviste ja ranskankerma tehosekoittimenkulhoon. Leikkaa granaattiomena neljään lohkoon ja kaavi punaiset siemenet tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto granaattiomenaseoksen joukkoon.
  3. Kuumenna limetin mehu. Sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Nosta kylmään 3–4 tunniksi, jotta moussen rakenne hieman jähmettyy.
  4. Pursota moussea annosmaljoihin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Vinkkejä!

  • Jos haluat käyttää moussea juustokakun tapaan täytteenä, sulata yhteensä 4 liivatelehteä 3 ruokalusikalliseen limetin mehua.
  • Granaattiomenan siemenet voi korvata 1 desilitralla marjoja.
  • Kondensoidun maidon voi korvata 2 desilitralla valmista, paksua kinuskikastiketta. Tällöin moussesta tulee huomattavan makea.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.

Käytä uunijäätelön pohjana valmista kakkupohjaa tai sulata pakkasesta pohjaksi mutakakku tai muutama pullasiivu.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjainen uunijäätelö

Ainekset

1
pkt
valmista kakkupohjaa (esim. Satumaista suklaakakku 285 g)
½
appelsiinin mehu
1
appelsiinin kuori raastettuna
½
l
pakastemarjoja
½
dl
sokeria
½
l
vaniljajäätelöä
Marenki
4
munanvalkuaista
1
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Painele kakkupohja tasaisesti uuninkestävään, laakeaan vuokaan. 
  2. Anna sulaneiden pakastemarjojen valua siivilässä kulhon päällä 30 minuuttia niin, että mehu valuu kulhoon. Purista appelsiinin mehu ja sekoita se marjamehuun. Kostuta kakkupohja mehulla.
  3. Raasta appelsiinin kuori tiheällä terällä. Sekoita kuoriraaste ja sokeri marjojen joukkoon. 
  4. Kuumenna uunin ylälämpö 225 asteeseen tai käytä grillivastusta.
  5. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. 
  6. Laita jäätelö paloina kakkupohjan päälle. Lusikoi jäätelön päälle marjat. Levitä marenkivaahto tasaisesti jäätelön ja marjojen päälle kakkupohjan reunoja myöten. Paista uunijäätelöä 4–5 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin kullanruskean värin. Tarjoa heti.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Keveä kakkupohja ja täyteläinen sisus ovat nautinnollinen yhdistelmä.
Keveä kakkupohja ja täyteläinen sisus ovat nautinnollinen yhdistelmä.

Juustokakun syvin olemus maistuu tuorejuuston, voin, sitruunan ja kanelin liitossa. Tämä kääretorttu on myös gluteeniton.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Juustokakkukääretorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
2
dl
mantelijauhetta (kuorellista)
1
dl
perunajauhoja
tl
leivinjauhetta
½
tl
kanelia
Käärimiseen
1
dl
mantelijauhetta (kuorellista)
300
g
maustamatonta tuorejuustoa (ei kevyttä)
100
g
voita
2
dl
tomusokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
rkl
sitruunamehua
2
tl
sitruunankuoriraastetta
Koristeeksi
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja kaneli. Siivilöi ne muna-sokerivaahtoon ja sekoita tasaiseksi.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Paista 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.
  3. Ripottele sillä aikaa mantelijauhetta leivinpaperille ja kumoa kypsä pohja sen päälle. Irrota paistopaperi, mutta jätä se kakkulevyn päälle. Peittele levy vielä puhtaalla leivinliinalla, jotta torttu ei murene käärittäessä. Anna jäähtyä.
  4. Valmista täyte. Vatkaa huoneenlämpöinen tuorejuusto, pehmeä voi ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Lisää sitruunamehu ja vatkaa tasaiseksi. Levitä täyte kakkulevylle. Kääri rullaksi. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kaksi tuntia.
  5. Siivilöi pinnalle tomusokeria.

Vinkki!

Kuorellinen mantelijauhe antaa kääretorttuun makua ja rakennetta. Sitä löytyy esimerkiksi Pirkka-merkiltä.

Kommentit (0)