Teksti Raisa Karilainen, kuva Arto Vuohelainen, resepti Helena Serow-Törn, Kirkkonummi
Annoksia
20-25
Vaikeustaso
Helppo

Passion-mansikkakakku

Ainekset

6
munaa
3
dl
sokeria
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
voiteluun margariinia ja korppujauhoja
Täyte
6
dl
vispikermaa
300
g
maustamatonta tuorejuustoa
4
prk (á 150 g)
passionhilloa (Jam it)
2
tl
vaniljasokeria
noin 500
g
tuoreita mansikoita
dl
sitruunalla maustettua kivennäisvettä
Kuorrutus
noin 400
g
marsipaania
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Voitele ja korppujauhota 24–26 senttinen kakkuvuoka. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi vaahtoon varovasti käännellen. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45 minuuttia. Tarkista kypsyys hammastikulla. Anna kakkupohjan vetäytyä seuraavaan päivään.
  2. Vatkaa kerma kiinteäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, passionhillo ja vaniljasokeri. Yhdistä seos varovasti nostellen kermavaahtoon. Poista mansikoista kannat ja viipaloi ne.
  3. Leikkaa kakkupohja neljään osaan. Aseta alin kerros kakkuvadille ja kostuta kivennäisvedellä. Levitä ¼ passiontäytteestä ja 1/3 mansikoista pohjalle. Aseta päälle seuraava kakkupohja ja täytä kuten edellä. Levitä loput passiontäytteestä päällimmäisen eli neljännen kakkukerroksen pintaan ja hieman myös sivuille tasaiseksi kerrokseksi. 
  4. Kelmuta kakku ja anna vetäytyä viileässä vähintään 4 tuntia, mieluiten yön yli.
  5. Koristele kakku marsipaanilla vasta juhlapäivän aamuna. Pyöritä marsipaani palloksi. Siivilöi tomusokeria puhtaalle pöydälle ja kauli marsipaanista ohut levy. Nosta levy kakun päälle kaulinta apuna käyttäen ja painele marsipaani tasaiseksi reunoja myöten. Leikkaa mahdolliset ylimääräiset marsipaanit pois joko terävällä veitsellä tai taikinapyörällä. Kauli lisää marsipaania halutessasi ja leikkaa kakun alareunaan kaunis koristenauha.

Koristeluvinkki! Koristele kakku tuoreilla mansikoilla jotka on raidoitettu joko sulatetulla valkosuklaalla tai leivontaan erikoistuneista liikkeistä saatavalla värillisellä suklaalla.

Vinkki! Marsipaani kestää suhteellisen huonosti viileää sälytystä ja sillä on tapana kostua jääkaapissa yön aikana. Kuorrutukseen voi kokeilla myös sokerimassaa, joka on marsipaania kestävämpää.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Päivi Ristell
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.
Kakun voi tehdä valmiiksi jo kahta päivää ennen tarjoilua. Nosta kakku hyvissä ajoin huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kanelilla ja appelsiinilla maustettu suklaa-pähkinäkakku valmistuu yhdessä kattilassa sekoittamalla. Anna sen jäädä uunissa hieman taikinaiseksi, niin maku on parhaimmillaan.

Annoksia
12
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-pähkinä-toscakakku

Ainekset

150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
(luomu)appelsiinin kuorta raastettuna
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Pähkinätosca
50
g
voita
½
dl
sokeria
1
rkl
siirappia
1
rkl
vehnäjauhoja
1
rkl
appelsiinimehua
150
g
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 20 cm) pohjalle. Voitele reunat.
  2. Sulata voi ja anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita joukkoon sokeri, appelsiininkuoriraaste ja munat yksitellen.
  3. Yhdistä jauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja mausteet. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan.
  4. Sulata toscakuorrutuksen voi kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, jauhot ja appelsiinimehu. Kiehauta. Paloittele pähkinät karkeasti ja lisää ne kuorrutukseen.
  5. Lusikoi kuorrutus kakkutaikinan päälle vuokaan.
  6. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 20–25 minuuttia, kunnes se on juuri ja juuri kypsä. 20 minuutin paiston jälkeen kakku on uunin ominaisuuksista riippuen mutakakkumaisen taikinainen, 25 minuutin jälkeen lähes kypsä. Anna kakun vetäytyä vuoassaan ennen kuin irrotat sen vadille. Tarjoa vasta täysin jäähtyneenä.

Vinkki! Voit tehdä kakun päivää tai kahta ennen tarjoilua. Irrota se vuoan reunoista vetäisemällä kakun ympäri puisella veitsellä tai nuolijalla. Nosta kakku kelmulla peitettynä ja jäähtyneenä vuoassaan jääkaappiin. Nosta kakku hyvissä ajoin ennen tarjoilua huoneenlämpöön, jotta sisus on herkullisen pehmeä leikattaessa.

Kommentit (0)

Resepti Taina Tellman Kuva Arto Vuohelainen
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.
Rahkavaahdosta ja kuivatuista pullakorpuista saa nopeasti näyttävän ja herkullisen kakun.

Kuningatarkakussa korppu ylenee pikkuleiväksi. Sen rapeus ja kardemummainen maku täydentävät pehmeän marjaisaa täytettä.

Annoksia
8
Valmistusaika
20 min + 3 t
Vaikeustaso
Helppo

Kuningatarkakku korvapuustikorpuista

Ainekset

Pohja
100
g
pullakorppuja karkeana muruna (ohje alla)
2
rkl
voita
Reunoille
15-20
korvapuustikorppua
Täyte
4
dl
kermaa
½
dl
tomusokeria
1
tl
vaniljasokeria
300
kuningatarrahkaa
5
liivatelehteä
3
rkl
marjamehua
3
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Päälle
2
dl
mustikoita ja (kotimaisia) vadelmia
Korvapuustikorput
kuivahtaneita korvapuusteja
sokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Vuoraa irtopohjavuoka (halkaisija 16 cm) tuorekelmulla. Pane korput tukevaan muovipussiin ja murskaa ne kaulimella karkeaksi rouheeksi. Sulata voi sekaan. Painele muruseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  2. Vatkaa kylmä kerma sähkövatkaimella napakaksi vaahdoksi. Mausta sokereilla ja sekoita joukkoon rahka.
  3. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä noin 5 minuuttia. Kuumenna mehutilkka kiehuvaksi mikrossa tai kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja anna niiden liueta kuumaan mehuun. Sekoita sileäksi. Kaada liivateseos ohuena nauhana kermavaahtoon samalla voimakkaasti sekoittaen. Lisää vaahtoon myös marjat.
  4. Aseta muutama korppu pystyyn kakkuvuoan reunaa vasten. Nostele täytevaahtoa korppujen eteen, jotta ne pysyvät paikoillaan. Vuoraa koko vuoan reunat korpuilla. Täytä sisus vaahdolla.
  5. Koristele kakku marjoilla. Nosta kakku jääkaappiin vähintään kolmeksi tunniksi.

Vinkki! Valitse kotimaiset pakastevadelmat, koska niitä ei tarvitse kuumentaa.

Korvapuustikorput

  1. Viipaloi puustit ensin ohuiksi viipaleiksi. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripota pinnalle sokeria ja kanelia.
  2. Kuivata viipaleita joko 130-asteisessa uunissa 50–60 minuuttia tai 50 asteen lämmössä yön yli. Jos kuivatat korput kuumemmassa lämpötilassa, käännä viipaleita kuivaamisen aikana pari kertaa.
  3. Säilytä jäähtyneet korput paperipussissa.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Ruster Kuva Elvi Rista
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.
Granaattiomenan siemenet ovat ihanan raikkaita. Niitä saa kaupasta valmiiksi perattuna pakasteena.

Granaattiomenalla ja kondensoidulla maidolla maustettu pehmeä mousse on sellaisenaan superhelppo ja ihana jälkiruoka. Moussen voi halutessaan lusikoida murskatuista kekseistä ja voista valmistetun torttupohjan päälle.

Annoksia
6
Valmistusaika
30 min + jäähdytys 3–4 t
Vaikeustaso
Helppo

Granaattiomenamousse

Ainekset

2
liivatelehteä
1
prk (397 g)
kondensoitua maitoa
150
g
ranskankermaa
1
granaattiomena tai 1 dl pakastettuja granaattiomenan siemeniä
2
dl
kuohukermaa
2
rkl
limetin mehua
Koristeeksi
1
granaattiomena

Työvaiheet

  1. Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 10 minuutiksi.
  2. Lusikoi kondensoitu maitotiiviste ja ranskankerma tehosekoittimenkulhoon. Leikkaa granaattiomena neljään lohkoon ja kaavi punaiset siemenet tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Nostele kermavaahto granaattiomenaseoksen joukkoon.
  3. Kuumenna limetin mehu. Sulata liivatelehdet mehun joukkoon. Anna jäähtyä hetki ja kaada ohuena nauhana moussen joukkoon. Nosta kylmään 3–4 tunniksi, jotta moussen rakenne hieman jähmettyy.
  4. Pursota moussea annosmaljoihin. Koristele granaattiomenan siemenillä.

Vinkkejä!

  • Jos haluat käyttää moussea juustokakun tapaan täytteenä, sulata yhteensä 4 liivatelehteä 3 ruokalusikalliseen limetin mehua.
  • Granaattiomenan siemenet voi korvata 1 desilitralla marjoja.
  • Kondensoidun maidon voi korvata 2 desilitralla valmista, paksua kinuskikastiketta. Tällöin moussesta tulee huomattavan makea.

Kommentit (0)

Resepti Anu Brask Kuva Tuomas Kolehmainen
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.
Marenkilumivuoren alla on piilossa marjasydän ja suklaakakkupohja.

Käytä uunijäätelön pohjana valmista kakkupohjaa tai sulata pakkasesta pohjaksi mutakakku tai muutama pullasiivu.

Annoksia
4–6 annosta
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Marjainen uunijäätelö

Ainekset

1
pkt
valmista kakkupohjaa (esim. Satumaista suklaakakku 285 g)
½
appelsiinin mehu
1
appelsiinin kuori raastettuna
½
l
pakastemarjoja
½
dl
sokeria
½
l
vaniljajäätelöä
Marenki
4
munanvalkuaista
1
dl
tomusokeria

Työvaiheet

  1. Painele kakkupohja tasaisesti uuninkestävään, laakeaan vuokaan. 
  2. Anna sulaneiden pakastemarjojen valua siivilässä kulhon päällä 30 minuuttia niin, että mehu valuu kulhoon. Purista appelsiinin mehu ja sekoita se marjamehuun. Kostuta kakkupohja mehulla.
  3. Raasta appelsiinin kuori tiheällä terällä. Sekoita kuoriraaste ja sokeri marjojen joukkoon. 
  4. Kuumenna uunin ylälämpö 225 asteeseen tai käytä grillivastusta.
  5. Vatkaa valkuaiset ja tomusokeri kovaksi valkoiseksi vaahdoksi. 
  6. Laita jäätelö paloina kakkupohjan päälle. Lusikoi jäätelön päälle marjat. Levitä marenkivaahto tasaisesti jäätelön ja marjojen päälle kakkupohjan reunoja myöten. Paista uunijäätelöä 4–5 minuuttia, kunnes marenki saa kauniin kullanruskean värin. Tarjoa heti.

Kommentit (0)