Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Riita poikki! Valuta laskiaispullan väliin kinuskikastiketta.
Riita poikki! Valuta laskiaispullan väliin kinuskikastiketta.

Laskiaispulla on kevättalven unelmien täyttymys. Valmista pehmeä taikina, kohota se hyvin ja paista vaaleanruskeiksi pulliksi.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä ja kuohkea laskiaispulla

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
kardemummaa
200
g
voita tai margariinia
16
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
1
kananmuna voiteluun
raesokeria
mantelilastuja
tomusokeria
kinuskikastiketta
Täyte
mantelimassaa tai hilloa
vispi- tai kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.

  2. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Alusta hyvin pehmeäksi taikinaksi huoneenlämpöisen rasvan kanssa.

  3. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Pyöritä tangoksi.

  5. Leikkaa tanko pikkupullapaloiksi. Pyörittele palat pulliksi. Jos tuntuu, että pehmeä taikina tarttuu käsiin, lisää pyörittelyvaiheessa vähän jauhoja. Kohota liinan alla 20 minuuttia.

  6. Voitele pullat munalla. Sirottele päälle raesokeria ja mantelilastuja tai vain toista niistä makusi mukaan.

  7. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

  8. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Levitä hilloa tai leikkaa mantelimassasta pari ohutta viipaletta väliin. Pursota tai lusikoi reilusti kermaa päälle. Nosta hattu paikoilleen.

  9. Sirottele tomusokeria siivilän läpi päälle. Varsinkin lapset pitävät myös kinuskikastikkeesta.

Vinkki! Saat pullista pehmeitä, kun käytät jauhoja säästeliäästi.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Torttukranssi on juuri sopiva suupala eikä puolukkahillolla täytettynä lainkaan liian makea.
Torttukranssi on juuri sopiva suupala eikä puolukkahillolla täytettynä lainkaan liian makea.

Vapise perinteinen tähtitorttu! Sydänkranssikierteet rapsahtavat suussa ihanasti ja täytteessä yllättää chilihiutaleilla vahvistettu puolukkamarmeladi.

Annoksia
5 kpl
Valmistusaika
35 min
Vaikeustaso
Helppo

Sydäntorttukranssit

Ainekset

2
torttutaikinalevyä
½
dl
puolukkahilloa
½
tl
chilihiutaleita
(kananmunaa voiteluun)

Työvaiheet

  1. Ota torttutaikinalevyt sulamaan ja kaulitse niitä hieman ohuemmiksi suorakaiteiksi. Pyri tekemään levyistä suunnilleen samankokoiset.
  2. Levitä taikinalevylle ensin puolukkahillo ja ripottele päälle chilihiutaleita. Aseta päälle toinen taikinalevy.
  3. Leikkaa taikinalevystä taikinahyrrällä ohuita, parin sentin levyisiä suikaleita. Kieputa kierteelle niin, että otat suikaleen kummastakin päästä kiinni ja alat kieputtaa.
  4. Taivuta kieputettu torttutaikina sydämen muotoiseksi. Voit kiinnittää liitoskohdan hammastikulla, jotta sydän pysyy paistamisen ajan muodossaan.
  5. Voitele halutessasi kananmunalla ja paista 225-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Maitopurkeista syntyvät upeat pakkaukset valkoiseksi maalattuina ja kuparilla koristettuina. Pakkaa keksit ensin sellofaanipussiin ja sitten tyylikkäästi tölkkiin.
Maitopurkeista syntyvät upeat pakkaukset valkoiseksi maalattuina ja kuparilla koristettuina. Pakkaa keksit ensin sellofaanipussiin ja sitten tyylikkäästi tölkkiin.

Vaaleat piparit saavat täytteeksi appelsiinimarmeladia. Tee herkullisiin pipareihin suloiset tähdenmuotoiset kurkistusaukot. Minipiparit voi koristella vaikkapa nonparelleilla.

Annoksia
25 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Appelsiini-inkiväärikeksit

Ainekset

200
g
voita tai leivontamargariinia
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
1
tl
leivinjauhetta
2
tl
inkiväärijauhetta
2
dl
appelsiinimarmeladia
(nonparelleja)

Työvaiheet

  1. Vatkaa sähkövatkaimella pehmeä rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna samalla sekoittaen. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne nopeasti voi-sokeriseokseen.
  2. Nosta taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi kovettumaan.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  4. Ota pieni pala taikinaa kerrallaan jauhotetulle leivontapöydälle. Kauli palasta 5 mm paksu levy. 
  5. Paina pyöreällä muotilla tai juomalasilla taikinasta keksejä. Paista keksejä uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. Paina pienellä muotilla joka toisen pikkuleivän keskeltä pois pikku pipari, kun keksit ovat vielä kuumia ja pehmeitä. Anna pikkuleipien jäähtyä ja kovettua.
  6. Levitä hilloa keksin alapinnalle. Paina kansi päälle. Koristele minipikkuleivät nonparelleilla.

Vinkki! Täytä osa kekseistä viikunamarmeladilla.
 

Kommentit (1)

Mummi

Taas kerran tämä sama virhe!
Miksi pikkuleipiä sanotaan kekseiksi? Keksi on teollisesti tehty ja itse tehty on pikkuleipä.
Nämä ovat Appelsiini-inkivääripikkuleipiä.
Kaupasta saa Marie, Domino ym.keksejä!!

Resepti Christina Aaltio Kuva Ninna Lindström
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.
Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua.

Joulun mehevin hedelmäkakku paistetaan nyt pellillä. Hedelmiä ja pähkinöitä riittää kakun sisälle ja päälle. Riittoisa ja hyvin säilyvä kakku on myös oivallinen pikkujoulukauden tuliainen!

Kokeile myös! Pahvilautasesta on helppo taitella mitä hienoin leivoslaatikko.

...
Annoksia
24 reilua palaa
Valmistusaika
30 min + 1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Hedelmäkakkuruudut

Ainekset

1
ps (200 g)
pehmeitä viikunoita
½
ps (100 g)
pehmeitä taateleita
½
ps (100 g)
pehmeitä aprikooseja
1
ps (100 g)
saksanpähkinöitä
2
rkl
raastettua inkivääriä
3
rkl
rommia tai 2 rkl vettä ja 1 rkl rommiaromia
150
g
voita tai leivontamargariinia
dl
ruokosokeria
2
munaa
2
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
1
tl
kanelia

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 150 asteeseen.
  2. Paloittele viikunat, taatelit ja aprikoosit. Rouhi saksanpähkinät reiluiksi paloiksi.
  3. Lisää hedelmät kulhoon. Raasta joukkoon inkivääri. Lisää rommi tai vesi-rommiaromiseos. Anna makujen imeytyä hedelmiin taikinan valmistumisen ajan.
  4. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe ja kaneli. Sekoita jauhoseos taikinaan.
  5. Ota sivuun puolet pähkinöistä ja desilitra pilkottuja hedelmiä. Sekoita loput taikinaan.
  6. Vuoraa 30 x 20 sentin vuoka leivinpaperilla. Levitä taikina vuokaan. Lisää pinnalle sivuun ottamasi pähkinät ja hedelmät.
  7. Paista kakkua puolitoista tuntia. Kokeile kakun kypsyyttä puisella tikulla: jos taikina tarttuu tikkuun, jatka paistoa, kunnes se ei enää tartu mutta on yhä mehevää.
  8. Jäähdytä kakku ja nosta se pois vuoasta. Kiedo hedelmäkakku tiiviisti muovipussiin ja anna mehevöityä jääkaapissa.

Vinkki!

Kakun voi tarjota jo seuraavana päivänä, mutta parhaimmillaan se on parin viikon kuluttua. Kakun kastikkeena maistuu rommilla terästetty siirappi.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Mikko Hannula
 Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.
Rapeat sakarat maistuvat erityisen hyviltä.

Oikaise taikinassa, niin voit nähdä vähän vaivaa herkkutäytteen kohdalla. Mehevä viikuna-maapähkinätäyte ehtii kiehua lehtitaikinan sulaessa. Hillon tilalla voit kokeilla myös Nutellaa.

Katso teko-ohje videolta:

Annoksia
12
Valmistusaika
20 + 25 min + jäähdytys
Vaikeustaso
Helppo

Viikunakuusi

Ainekset

1
pkt isoja lehtitaikina­levyjä
1
muna
3
rkl
ruokokidesokeria
½
dl
tomusokeria
Täyte
1
ps
pehmeitä viikunoita
1½–2
dl
glögiä
1
dl
maapähkinävoita
2
rkl
siirappia
¼
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Nosta taikina sulamaan.
  2. Tee täyte. Mittaa glögi kattilaan. Pilko viikunat pieniksi ja hauduta glögin seassa 10 minuuttia. Soseuta seos sauvasekoittimella. Lisää maapähkinävoi, siirappi ja suola. Sekoita notkeaksi levitteeksi. Jäähdytä.
  3. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Kauli levyt 30 x 40 -senttisiksi levyiksi. Aseta ne päällekkäin ja leikkaa kolmioksi. Leikkaa myös kuusen jalka.
  4. Levitä täyte alemmalle levylle. Nosta toinen levy kanneksi.
  5. Leikkaa 2 senttiä leveitä oksia noin 45 asteen kulmassa puun rungosta oksankärkeen. Kierrä oksat rullalle.
  6. Voitele kuusi munalla. Ripottele päälle ruokokidesokeria.
  7. Paista 225 asteessa 20–25 minuuttia. Siivilöi hieman jäähtyneen tortun päälle tomusokeria.

Vinkki! Torttu on vegaaninen, jos voitelet sen soijajugurtilla.

 

Kommentit (0)