Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Riita poikki! Valuta laskiaispullan väliin kinuskikastiketta.
Riita poikki! Valuta laskiaispullan väliin kinuskikastiketta.

Laskiaispulla on kevättalven unelmien täyttymys. Valmista pehmeä taikina, kohota se hyvin ja paista vaaleanruskeiksi pulliksi.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Pehmeä ja kuohkea laskiaispulla

Ainekset

5
dl
maitoa
50
g
hiivaa
1
tl
suolaa
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
2
tl
kardemummaa
200
g
voita tai margariinia
16
dl
vehnäjauhoja
Pinnalle
1
kananmuna voiteluun
raesokeria
mantelilastuja
tomusokeria
kinuskikastiketta
Täyte
mantelimassaa tai hilloa
vispi- tai kuohukermaa

Työvaiheet

  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva, suola, sokeri, vaniljasokeri ja kardemumma.

  2. Lisää jauhot vähän kerrallaan. Alusta hyvin pehmeäksi taikinaksi huoneenlämpöisen rasvan kanssa.

  3. Kohota taikina liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi, noin puoli tuntia.

  4. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle. Pyöritä tangoksi.

  5. Leikkaa tanko pikkupullapaloiksi. Pyörittele palat pulliksi. Jos tuntuu, että pehmeä taikina tarttuu käsiin, lisää pyörittelyvaiheessa vähän jauhoja. Kohota liinan alla 20 minuuttia.

  6. Voitele pullat munalla. Sirottele päälle raesokeria ja mantelilastuja tai vain toista niistä makusi mukaan.

  7. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia. Jäähdytä.

  8. Leikkaa pullista ”hattu” pois. Levitä hilloa tai leikkaa mantelimassasta pari ohutta viipaletta väliin. Pursota tai lusikoi reilusti kermaa päälle. Nosta hattu paikoilleen.

  9. Sirottele tomusokeria siivilän läpi päälle. Varsinkin lapset pitävät myös kinuskikastikkeesta.

Vinkki! Saat pullista pehmeitä, kun käytät jauhoja säästeliäästi.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Koristele bostonkakku juhliin tomusokerilla ja marjoilla.
Koristele bostonkakku juhliin tomusokerilla ja marjoilla.

Onko mitään ihanampaa kuin pullan tuoksu? Bostonkakku on parhaimmillaan vastapaistettuna, mutta voit leipota sen pakkaseen jo kuukautta ennen tarjoilua.

Annoksia
8
Valmistusaika
1 t 15 min
Vaikeustaso
Helppo

Manteliboston

Ainekset

Pullataikina
5
dl
punaista maitoa
50
g
hiivaa
2
tl
suolaa
1
rkl
kardemummaa
2
dl
sokeria
noin 15
dl
vehnäjauhoja
150
g
voita tai margariinia
1
muna voiteluun
Täyte
100
g
voita
1
dl
sokeria
1
pötkö mantelimassaa

Työvaiheet

  1. Ota kaikki raaka-aineet huoneenlämpöön pari tuntia ennen leipomista.
  2. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Liuota maitoon hiiva, suola, kardemumma ja sokeri. Kuumenna uudelleen kädenlämpöiseksi.
  3. Lisää puolet jauhoista nesteeseen ja sekoita seos paksuksi velliksi. Vatkaa velliä muutama minuutti. Lisää loput jauhoista vähän kerrallaan ja vaivaa taikina käsin kimmoisaksi. Lisää pehmeä rasva ja jatka vaivaamista. Lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Taikina on valmista, kun se on kimmoisaa ja irtoaa sekä käsistä että kulhon reunoista.
  4. Anna taikinan levätä eli kohota taikinaa liinan alla lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  5. Kaada taikina jauhotetulle työpöydälle ja vaivaa se siinä sileäksi. Laita mantelimassa jääkaappiin kovettumaan, mielellään jo edellisenä iltana.
  6. Leikkaa 24-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele sekä pohja että vuoan reunat. Jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
  7. Kauli ensin toinen taikinapala pitkulaiseksi levyksi. Notkista voi ja sokeri notkeaksi tahnaksi. Levitä puolet taikinalevylle. Raasta mantelimassa raastimella ja levitä puolet taikinalevylle. Kääri levy rullalle ja leikkaa rullasta noin 5–7 sentin paksuisia paloja.
  8. Leivo toinen taikinalevy samalla tavalla. Asettele pullat vuokaan parin sentin välein toisistaan, leikkuupinta ylöspäin. Aloita asettelu ulkoreunasta.
  9. Kohota bostonkakkua liinan alla 20 minuuttia. Voitele kakku munalla.
  10. Paista 200 asteessa uunin alatasolla  20–25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.
Banaani ja suklaakerma ovat lyömätön yhdistelmä.

Ihana, marenkinen britakakku saa nyt rinnalleen suklaisen serkun. Kakkupohjan voi leipoa pakastimeen odottamaan sopivaa hetkeä.

Annoksia
10
Valmistusaika
1 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Suklaabrita

Ainekset

Pohja
125
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
3
keltuaista
dl
vehnäjauhoja
1
rkl
sokeritonta, tummaa kaakaojauhetta
2
tl
leivinjauhetta
1
dl
maitoa
Marenkikuorrutus
3
valkuaista
1
dl
sokeria
½
dl
kaakaotomusokeria
Täyte
50
g
suklaata
1
suklaata
suklaakermaa
1
prk (200 g)
maustettua makeaa rahkaa
(½ dl kaakaotomusokeria)
1–2
banaania
Päälle
tuoreita vadelmia tai kokonaisina pakastettuja
100
g
taloussuklaata

Työvaiheet

  1. Voitele uunipellin kokoinen leivinpaperi. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri vatkaimella. Vatkaa keltuaiset joukkoon.
  3. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi taikinaan vuorotellen maidon kanssa.
  4. Levitä taikina ohueksi levyksi leivinpaperin päälle pellille.
  5. Vatkaa valkuaisia marenkia varten hetki. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja lopuksi kaakaotomusokeri. Levitä pellille kakkupohjan päälle.
  6. Paista uunin keskitasolla 20–30 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kahteen osaan.
  7. Rouhi suklaa pieneksi.
  8. Vaahdota suklaakerma. Sekoita yhteen rahkan ja halutessasi tomusokerin kanssa. Levitä toiselle kakkupohjalle. Ripottele päälle suklaarouhetta.
  9. Viipaloi banaanit ja levitä suklaakermaseoksen päälle.
  10. Nosta toinen kakkupala päälle.
  11. Sulata taloussuklaa koristelua varten ja levitä teelusikalla raitoja kakun päälle.
  12. Koristele vadelmilla ja tarjoile.

Vinkki! Jos et halua käyttää maustettua rahkaa, sekoita tavalliseen rahkaan 2 dl vispikermaa ja sokeria maun mukaan.

Kommentit (0)

Resepti RIIKKA KAILA Kuva PIA INBERG
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.
Marenkiruusu viihtyy viileässä. Säilytä kaunokaiset jääkaapissa, jotta täyte pysyy kiinteänä.

Kahvipöydässä kukkii. Rapea marenkiruusu kätkee sisälleen ihanan minttusuklaatäytteen.

Annoksia
10 kpl
Valmistusaika
2 t
Vaikeustaso
Kohtalainen

Marenkiruusut

Ainekset

3
valkuaista
2
dl
(erikois)hienoa sokeria
vaaleanpunaista pastaväriä eli geelimäistä elintarvikeväriä
Täyte
140
g
minttusuklaata (esim. Pätkis)
1
rkl
kuohukermaa
100
g
maustamatonta tuorejuustoa

Työvaiheet

  1. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kovaksi vaahdoksi. Kaada sokeri joukkoon ohuena nauhana ja vatkaa samalla. Jatka vatkaamista pari minuuttia, kunnes marenki on kovaa ja kiiltävää.
  2. Aseta pursotinpussiin tähtipäinen tylla. Sivele varrastikulla tai pitkävartisen lusikan varrella pastaväriä neljäksi ohueksi raidaksi pussin sisäseinämille. Lusikoi marenki pussiin.
  3. Pursota marengista 20 ruusuketta leivinpaperin päälle uuninpellille. Aloita pursotus keskeltä ja jatka spiraalimaisesti ulospäin.
  4. Kuivata marenkeja tunnin ajan 75 asteessa kiertoilmatoiminnolla tai 100 asteessa ilman kiertoilmaa. Katkaise virta uunista ja anna kuivua vielä jälkilämmöllä puoli tuntia.
  5. Tee minttusuklaatäyte. Rouhi suklaa metallikulhoon ja lisää kerma joukkoon. Sulata ainekset vesihauteessa. Sekoittele sulatuksen aikana. Lisää huoneenlämpöinen tuorejuusto suklaasulaan ja vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi.
  6. Anna täytteen jähmettyä hetki, kunnes se on tahnamaista. Lusikoi tai pursota täyte marenkien väliin.

Vinkki! Marenkien liukuvärjäykseen sopii parhaiten geelimäinen pastaväri. Pastavärejä voit hankkia leivontatarvikekaupoista tai hyvin varustelluista ruokakaupoista.

Kommentit (0)

Resepti Suvi Rüster Kuva Laura Riihelä
Tarjoa vanhan ajan toffeet rapisevasta paperipussista.
Tarjoa vanhan ajan toffeet rapisevasta paperipussista.

Ihanasti venyvä, pehmeä toffee valmistuu puolessa tunnissa perusaineksista. Nautinto on täydellinen, kun viimeistelet massan kirpeällä sitruunan kuorella ja kierität suupalat vaniljahalvamuruissa.

Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Sitruunatoffeet

Ainekset

2
dl
kuohukermaa
2
dl
fariinisokeria
1
rkl
voita
¼
tl
suolaa
1
sitruunan raastettu kuori
Lisäksi
100
g
vaniljahalvaa

Työvaiheet

  1. Mittaa paksupohjaiseen kattilaan kuohukerma ja fariinisokeri. Keitä hiljalleen noin 15 minuuttia, kunnes massa on paksua ja jähmeää. Sekoita joukkoon voinokare.
  2. Pese sitruuna huolellisesti, kuivaa kuori ja raasta. Mausta toffeemassa suolalla ja sitruunankuoriraasteella.
  3. Vuoraa leivinpaperilla kooltaan noin 12 cm x 16 cm vuoka. Kaada toffeemassa vuokaan.
  4. Nosta massa jääkaappiin ja anna jähmettyä vähintään 15 minuuttia. Leikkaa sopivan kokoisiksi suupaloiksi.
  5. Murustele toffeiden pinnalle ennen tarjoilua vaniljahalvaa.

Vinkki! Pudota pieni tippa toffeemassaa kylmään veteen, niin varmistat oikean rakenteen. Toffeen pitäisi jähmettyä heti pallukaksi.

Kommentit (0)