
Lussekatten on perinteinen ruotsalainen joulupulla, jota tarjoillaan Ruotsissa kaikkialla 13. joulukuuta, Lucian päivänä.
Perinteinen ruotsalainen joulupulla
Ainekset
Työvaiheet
- Sulata voi ja lisää maito. Kuumenna, kunnes seos on kädenlämpöistä.
- Lisää sahrami ja suola.
- Liuota sekaan murennettu hiiva, tuorejuusto ja sokeri. Jos neste viilenee liikaa, kuumenna uudelleen kädenlämpöiseksi, kunnes aineet ovat liuenneet.
- Lisää muna ja alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi.
- Leikkaa taikina pieniksi paloiksi. Pyörittele palat pitkulaisiksi pötköiksi.
- Pyöritä jokainen pötkö molemmista päistä eri suuntiin rullalle, ässiksi. Jätä yksi rulla alle ja nosta toinen ristiin päälle. Kohota pullia liinan alla 15 minuuttia.
- Voitele munat ja työnnä kulmiin koristeeksi rusinoita. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 10–12 minuuttia.