Resepti Kiia Renko Kuva Elvi Rista

Nämä munkit syntyvät pikapikaa, koska taikinaa ei tarvitse kohottaa.

Annoksia
6
Vaikeustaso
Helppo

Pikkumunkit

Ainekset

dl
vettä
2
rkl
oljyä
1
tl
suolaa
1
tl
sokeria
20
g
hiivaa
dl
vehnäjauhoja
Lisäksi
rypsiöljyä paistamiseen
juoksevaa hunajaa
pähkinöitä

Työvaiheet

  1. Sekoita kaikki taikina-aineet keskenään kädenlämpöiseen veteen. Taikinaa ei tarvitse kohottaa. Kuumenna öljy kattilassa.
  2. Nosta kahden lusikan avulla löysästä taikinasta kokkareita öljyyn. Paista, kunnes taikinapallerot ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi ja nousevat pintaan. Valuta paistetut munkit talouspaperin päällä.
  3. Valuta munkkien päälle juoksevaa hunajaa ja tarjoile heti pähkinöiden kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Tuomas Kolehmainen

Pellillinen omenapiirakkaa riittää isommallekin porukalle.

Vaikeustaso
Helppo

Helppo omenapiirakka

Ainekset

1
kg
omenia
dl
sokeria
1
rkl
kanelia
Taikina
5
pientä munaa
3
dl
sokeria
3
dl
piimää
2
dl
voisulaa tai juoksevaa margariinia
dl
kaurahiutaleita
5
dl
vehnäjauhoja
2
tl
soodaa
Pinnalle
sokeria
1
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Voitele paperi kevyesti.
  2. Pese omenat hyvin. Halkaise ja poista siemenkodat. Leikkaa pieniksi paloiksi ja pyörittele sokeri-kaneliseoksessa.
  3. Vaahdota munat ja sokeri.
  4. Lisää piimä sekä voisula hiutaleiden, jauhojen ja leivinjauheen kanssa. Kääntele varovasti sekaisin.  
  5. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Asettele sokeri-kanliseoksessa pyöritellyt omenaviipaleet päälle. Sirottele hieman sokeria ja pähkinärouhetta päälle.
  6. Paista piirakkaa 200 asteessa uunin alatasolla noin 10 minuuttia. Nosta pelti sen jälkeen keskitasolle ja jatka paistamista 15-20 minuuttia. Tarjoa vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Vinkki! Jos leivot piiraan edellisenä päivänä, jäähdytä se ja peitä leivinpaperilla. Laita astiapyyhe leivinpaperin päälle. Säilytä viileässä. Pähkinärouheen voi jättää pois tai korvata esimerkiksi kookoshiutaleilla.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-appelsiinimuffinit

Ainekset

dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
tummaa suklaata
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
100
g
leivontamargariinia
1
dl
appelsiinimehua, tuoreesta appelsiinista puristettua
1
rkl
appelsiininlihaa
Pinnalle
1
prk (200 g)
appelsiinituorejuustoa
1
rkl
appelsiinimehua
tomusokeria
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoseokseen. Lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini ja suklaa. 
  4. Purista tuoreesta appelsiinista mehu ja lisää appelsiinilihan kanssa taikinaan. 
  5. Voitele muffinivuoat. Lusikoi taikinaa ¾ vuokien tilavuudesta.  
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Koristele jäähtyneet muffinit appelsiinituorejuustolla.
  7. Notkista tuorejuusto appelsiinituoremehulla. Lisää maun mukaan tomusokeria.
  8. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja puuteroi leivonnaiset kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnikakku

Ainekset

100
g
Digestive-keksejä
100
g
piparkakkuja
100-125
g
voita tai margariinia
Täyte
5
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
vispikermaa
¾
dl
sokeria
2
dl
vaniljajogurttia
dl
sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾
dl
laimennettua sitruunamehua
Kiille
4
liivatelehteä
1
sitruunan mehu
dl
sileää tyrnihilloa

Työvaiheet

  1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
  2. Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  3. Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
  4. Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon. Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut  suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sula suklaa.
  6. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
  7. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  8. Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
  9. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
  10. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Omenakakku

Ainekset

Taikina
3
munaa
dl
ruskeaa ruokosokeria (tai taloussokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
voisulaa
Päälle
noin 600
g
omenia
2-3
tl
kanelia
2
rkl
sokeria
½
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Kuori omenat, halkaise, poista siemenkodat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Pyörittele lohkoja kaneli-sokeri-pähkinärouheseoksessa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja kääntele vaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt voisula.
  3. Kaada taikina kakkuvuokaan. Painele omenat taikinan päälle ja ripottele ylimääräinen kaneliseos kulhon pohjalta pinnalle.
  4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai hieman sulaneen jäätelön kanssa.

Kommentit (0)