Resepti Kiia Renko Kuva Nico Backström
Vaikeustaso
Helppo

Piparkakkupullat

Ainekset

Taikina
½
l
maitoa
50
g
hiivaa tai 2 ps kuivahiivaa
150
g
voita tai margariinia
2
tl
suolaa
2
tl
kardemummaa
2
tl
vaniljasokeria
2
dl
sokeria
14-15
dl
vehnäjauhoja
Täyte
100
g
voita tai margariinia
1-2
dl
sokeria
150
g
piparkakkuja
2
tl
piparkakkumaustetta
Voiteluun
kananmunaa
Päälle
raesokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Kuivahiiva vaatii kuuman, 42-asteisen maidon. Liuota tuorehiiva maitoon. Jos neste jäähtyy, lämmitä sitä hieman lisää, jotta hiiva alkaa toimia. Lisää muut aineet ja alusta jauhot vähän kerrallaan taikinaan pehmeän rasvan kanssa. Kuivahiiva lisätään yhdessä jauhojen kanssa. Kohota taikina kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä, vedottomassa paikassa.
  2. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli kummastakin palasta pitkulainen levy. Levitä pehmeää rasvaa levylle ja sirottele sen päälle sokeria. Murskaa piparkakut ja mausta murut piparkakkumausteella. Levitä puolet seoksesta toiselle pullalevylle, puolet toiselle.
  3. Kääri levy rullalle. Leikkaa rullasta parin sentin paksuisia siivuja ja nosta pullat leikkuupinta alaspäin paperivuokiin. Voitele pullat rikotulla munalla ja sirottele päälle raesokeria.
  4. Paista pullia 225 asteessa uunipellin päällä, uunin keskitasolla, 10-12 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kokeile maustaa kaneliässien taikina ripauksella inkivääriä ja kardemummaa. Saat ihanan maun ja tuoksun.
Kokeile maustaa kaneliässien taikina ripauksella inkivääriä ja kardemummaa. Saat ihanan maun ja tuoksun.

Pursottamalla valmistuvat kaneliässät säästävät leipojan hermoja. Käden käänteessä saat 60 supermureaa pikkuleipää, joissa on klassinen maku.

Annoksia
60 kpl
Valmistusaika
30 min + 30 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat kaneliässät

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
1
muna
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
dl
maissitärkkelystä
1
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
Pinnalle
1
rkl
sokeria
1
rkl
kanelia

Työvaiheet

  1. Pehmitä voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa se sokerin kanssa vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen muna edelleen vatkaten.
  2. Yhdistä kaurajauhot, maissitärkkelys, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Sekoita ne taikinaan.
  3. Nosta pursotinpussi isoon lasiin tai kannuun. Kääräise pussin reunat lasin ympäri.
  4. Lusikoi taikina pussiin. Leikkaa pussin kärki irti. Pieni aukko saa taikinan pursottumaan kapeiksi ässiksi. Taikina leviää todella paljon uunissa, joten liian isot ässät leviävät uunissa helposti hahmottomiksi. Et tarvitse tyllaa pursottamiseen.
  5. Pursota taikina leivinpaperin päälle pellille ässän muotoisiksi pikkuleiviksi.
  6. Sekoita kaneli ja sokeri keskenään. Ripottele seosta pikkuleipien päälle.
  7. Paista 200-asteisessa uunissa 7–8 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Gluteeniton tiikerikakku on hieman tavallista murenevampi, joten se leikkautuu helpommin jääkaappikylmänä.
Gluteeniton tiikerikakku on hieman tavallista murenevampi, joten se leikkautuu helpommin jääkaappikylmänä.

Kahvikakkujen klassikko tiikerikakku saa kaurajauhoista ja maissitärkkelyksestä hyvän maun ja rakenteen. Raitoihin piilotetut suklaahiput tekevät kakusta ekstraherkullisen.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t kypsentäminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton tiikerikakku

Ainekset

200
g
voita
2
dl
sokeria
3
munaa
2
dl
maissitärkkelystä
2
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
½
tl
suolaa
¾
dl
kermaa
Tummaan raitaan
2
rkl
kaakaojauhetta
¼
dl
kermaa
50
g
tummaa suklaata rouhittuna
Vuokaan
voita
gluteenittomia korppujauhoja

Työvaiheet

 

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää huoneenlämpöiset munat yksitellen, edelleen vatkaten.
  2. Yhdistä maissitärkkelys, kaurajauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola. Lisää jauhoseos taikinaan siivilän läpi. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi.
  3. Ota kolmannes kakkutaikinasta erilleen. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe. Lisää kerma ja suklaa. Sekoita tasaiseksi.
  4. Voitele ja korppujauhota 1,8 litran vetoinen rengasvuoka.
  5. Lusikoi puolet vaaleasta kakkutaikinasta vuokaan. Tee taikinan keskelle vako lusikalla ja nostele päälle nokareita tummaa taikinaa. Lusikoi päälle loppu vaalea taikina.
  6. Pistele haarukalla taikinan läpi sieltä täältä, jolloin tumma ja vaalea taikina sekoittuvat kauniiksi raidaksi. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 50–55 minuuttia.
  7. Tarkista kypsyys tikulla.
  8. Anna jäähtyä vartti ennen kumoamista.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Klassikko, joka sopii kaikille! Rapsahtavat keksit tekevät tavallisesta päivästä murun verran paremman.
Klassikko, joka sopii kaikille! Rapsahtavat keksit tekevät tavallisesta päivästä murun verran paremman.

Nämä kauralastut ovat gluteenittomia ja vegaanisia, sillä näihin ei tarvita edes kananmunaa. Taikinan koostumus on tavallista ryynimäisempää, mutta lastuista tulee silti ihanan ohuita.

Annoksia
Noin 50 kpl
Valmistusaika
15 min + 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat kauralastut

Ainekset

125
g
maidotonta leivontamargariinia
½
dl
siirappia
4
dl
isoja gluteenittomia kaurahiutaleita (esim. Myllärin)
1
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
1
dl
sokeria
½
dl
maissitärkkelystä
1
tl
leivinjauhetta

Työvaiheet

  1. Sulata rasva. Lisää siirappi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. 
  2. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää rasva-siirappiseos ja sekoita tasaiseksi.
  3. Nostele taikinasta kahdella lusikalla pieniä nokareita leivinpaperin päälle pellille. 
  4. Paista 200-asteisessa uunissa 6–8 minuuttia pikkuleipien koosta riippuen. Vetäise valmiit lastut leivinpaperin avulla jäähtymään tasaiselle alustalle. Lastut kovettuvat jäähtyessään.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tarkista, että myös käyttämäsi koristeet ovat gluteenittomia.
Tarkista, että myös käyttämäsi koristeet ovat gluteenittomia.

Kaikkien rakastamat mokkapalat onnistuvat myös gluteenittomina. Pohja saa kaurajauhoista herkullisen pehmeän rakenteen. Pohja leikkautuu kauniimmin, jos kakkulevy viettää hetken jääkaapissa.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
30 min + 15 min paistaminen + 30 min jähmettyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteenittomat mokkapalat

Ainekset

200
g
voita
3
munaa
4
dl
sokeria
3
dl
gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
3
dl
gluteenittomia kaurajauhoja (Myllärin)
4
rkl
kaakaojauhetta
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
1
dl
maustamatonta jugurttia
1
dl
vahvaa, kylmää kahvia
Kuorrutus
100
g
voita
4
rkl
vahvaa, kylmää kahvia
7
dl (noin 350 g)
tomusokeria
2
rkl
kaakaojauhetta
Koristeeksi
gluteenittomia koristerakeita, suklaarakeita, suklaata, marjajauhetta ja/tai kuivattuja mansikkahippuja

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Yhdistä jauhoseos, kaurajauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos taikinaan. Kaada lopuksi joukkoon jäähtynyt voisula, kahvi ja jugurtti. Sekoita tasaiseksi.
  3. Levitä taikina leivinpaperin päälle reunalliselle pellille. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Jäähdytä. 
  4. Valmista kuorrutus. Sulata voi. Sekoita joukkoon kahvijuoma ja anna jäähtyä haaleaksi. Lisää tomusokeri ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.
  5. Levitä kuorrutus mokkapalalevyn päälle. Ripottele pinnalle koristeet. Lisää kuivatut mansikat kuitenkin vasta ennen tarjoilua, jotta ne eivät kostu.
  6. Anna kuorrutuksen jähmettyä. Jos mahdollista, nosta mokkapalalevy hetkeksi kylmään ennen paloittelua. Huoneenlämpöisenä leikatut mokkapalat ovat herkullisia, mutta rakenteeltaan pehmeitä.

Kommentit (0)