Resepti Kiia Renko Kuva Sami Repo
Prinsessakakun koristeeksi riittää yksi kukkakin.
Prinsessakakun koristeeksi riittää yksi kukkakin.

Perinteisessä prinsessakakussa on vaniljakiisselitäytettä ja vadelmahilloa.

Annoksia
10-12 palaa
Valmistusaika
45 min + tekeytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Prinsessakakku

Ainekset

Pohja
4
munaa
2
dl
sokeria
1
dl
vehnäjauhoja
1
dl
perunajauhoja
2
tl
leivinjauhetta
Täyte
1
pkt (2 ps)
vaniljakastikeaineksia
5
dl
maitoa
4
dl
vispikermaa
sokeria maun mukaan
3-4
dl
vadelmahilloa
Kostutukseen
maitoa tai laimennettua sitruunamehua
Päälle
250
g
marsipaania

Työvaiheet

  1. Voitele ja jauhota 24-26-senttinen irtopohjavuoka. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot keskenään ja siivilöi taikinaan. Kääntele varovasti sekaisin.
  3. Paista uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa kolmeksi kerrokseksi.
  4. Sekoita vaniljakastikeainekset maitoon. Anna vetäytyä jääkaapissa 10 minuuttia.
  5. Vaahdota kerma sokerin kanssa napakaksi vaahdoksi. Sekoita hillo notkeaksi.
  6. Kostuta alin kakkupohja. Levitä päälle hilloa ja sen päälle vaniljakiisseliä. Levitä päällimmäiseksi kerrokseksi reilusti kermaa. Kokoa kermaa keskelle kakkua pieneksi keoksi, jotta kakku kohoaa hieman keskeltä. Nosta toinen kakkukerros päälle ja täytä samalla tavalla.
  7. Nosta kakun kansi päälle ja kostuta sitäkin kevyesti. Sivele kakun päälle ja reunoille ohut kerros kermavaahtoa.
  8. Levitä työpöydälle tomusokeria ja kauli marsipaani ohueksi levyksi. Huomioi, että levyn pitää peittää myös kakun reunat. Leikkaa levy pyöreäksi. Kääri levy kaulimen ympärille ja nosta kakun päälle. Asettele marsipaani tiiviisti kakun päälle ja reunoille.
  9. Anna vetäytyä jääkaapissa kuvun alla vähintään 4 tuntia tai yön yli. Koristele haluamallasi tavalla vähän ennen tarjoilua.

Vinkki! Jos värjäät itse marsipaania, tiputa pari pisaraa väriainetta vesitippaan ja "hiero" tippa marsipaaniin.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!

Piparitaikinanopat sukeltavat suklaiseen taikinaan. Brownien maku vain paranee, jos maltat antaa kakun vetäytyä seuraavaan päivään.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparibrowniet

Ainekset

250
g
pakastepiparitaikinaa
200
g
voita
200
g
tummaa suklaata (70 % kaakaota)
5
munaa
2
dl
ruokosokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Koristeluun
tomusokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota 30 x 20 -senttinen uunivuoka.
  3. Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa sulamaan voin joukkoon.
  4. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja ruokosokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Lisää hieman jäähtynyt voi-suklaaseos, kardemumma, kaneli ja suola. Sekoita taikina kevyesti käännellen tasaiseksi.
  6. Kaada taikina uunivuokaan. Leikkaa piparitaikinasta noppakuution kokoisia paloja. Lisää ne taikinan pinnalle.
  7. Paista browniet kypsäksi uunin keskitasolla 25 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi. 

Vinkki! 

Koristele browniet tähtipölyllä. Piirrä piparimuotilla kuvio leivinpaperille. Leikkaa paperiin kuvion mukainen aukko. Aseta paperi browniepalan päälle. Mausta tomusokeri ripauksella kanelia ja tomuta kaneli-sokeria leivonnaisen pintaan.

Kommentit (2)

Vierailija

Liian vähän vehnäjauhoja,leivinjauhe puuttuu.ei hyvä ohje

Leipuri

Oikein hyvää 😋

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.

Pakastepiparitaikinasta ja vaniljajäätelöstä loihdit helpon ja herkullisen joulujälkkärin. Suussasulavat piparminttupuffetit odottavat syöjäänsä pakastimessa.

Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Piparminttupuffetit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
1
dl
mantelirouhetta
1
dl
taloussuklaarouhetta
Täyte
2
l
vaniljajäätelöä
dl
piparminttukarkkeja

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli piparitaikinasta suorakaiteen muotoinen 5 mm paksu levy.
  2. Ripottele taikinalevyn pintaan manteli- ja suklaarouhetta. Kauli rouheet kiinni taikinan pintaan. Painele piparimuotilla taikinasta sydämenmuotoisia pipareita.
  3. Paista pipareita noin 7 minuuttia uunin keskitasolla.
  4. Laita piparminttukarkit monitoimikoneeseen ja rouhi karkeaksi rouheeksi. Ota rouhe pois kulhosta. Laita monitoimikoneen kulhoon paloiteltu, hieman pehmennyt vaniljajäätelö. Soseuta jäätelö tasaiseksi. Sekoita massaan piparmintturouhe. Voit jauhaa piparminttukarkit myös morttelissa ja sekoittaa pehmeään jäätelöön puuhaarukalla.
  5. Kaavi jäätelö suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Tarkista, että vuoka on niin syvä, että jäätelöstä saa painettua piparisydänten kokoisen jäätelöpalan. Peitä vuoka tuorekelmulla. Nosta jäätelö pakastimeen kohmettumaan vähintään kahdeksi tunniksi.
  6. Täytä puffetit. Kumoa jäätelö vuoasta leikkuulaudalle. Viipaloi jäätelö ja paina viipaleista palat samalla muotilla, jolla teit piparkakut.
  7. Asettele piparien päälle jäätelöpala ja paina kevyesti kanneksi toinen pipari. Tarjoa puffetit heti tai nosta ne pakastimeen odottamaan tarjoilua.

Vinkki!

Pienemmillä piparimuoteilla teet samasta määrästä reilusti enemmän jätskejä. Voit oikaista piparminttukarkkien rouhimisen käyttämällä Marianne Crush -piparminttu-suklaarouhetta.
 

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.

Piparisalamin salaisuus on hillottu inkivääri ja tujaus maustepippuria.

Annoksia
n. 65 kpl
Valmistusaika
35 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääripiparisalami

Ainekset

100
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
½
dl
ruokosokerisiirappia
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
soodaa
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
½
dl
mantelirouhetta
½
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri ja siirappi.
  2. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja mausteet. Lisää jauhoseos, mantelirouhe ja inkivääripalat taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kumoa taikina pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja pyörittele palat kahdenkymmenensentin pötköiksi. Kääri pötköt tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli vetäytymään.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  5. Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä ohuita kiekkoja suoraan leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Paista pipareita uunin keskitasossa noin 7 minuuttia.

Vinkki! Anna piparkakkuja lahjaksi leivinpaperikäärössä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Joulufiilis hiipii kotiin piparisesta tonttuovesta.
Joulufiilis hiipii kotiin piparisesta tonttuovesta.

Kutsu joulu kotiin ja askartele piparinen tonttuovi. Se syntyy kätevästi pakastepiparitaikinasta. Tonttuovea koristavat kurpitsansiemenistä taiteillut kranssit.

Annoksia
1 ovi
Valmistusaika
1 t + 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Tonttuovi piparitaikinasta

Ainekset

1
pkt (500 g)
pakastepiparitaikinaa
Kuorrutus
4
dl
tomusokeria
1
munanvalkuainen
1
tl
väkiviinaetikkaa
Lisäksi
1
kanelitanko
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
tomusokeria
Kiinnittämiseen
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota pakastettu taikina sulamaan 20 minuutiksi.
  2. Leikkaa valmistaikinasta kolmannes. Kauli ja muotoile isommasta palasta 5 mm paksu, 24 x 17 cm:n kokoinen ovi. Tasoita palan reunat. Leikkaa oven yläosaan terävällä veitsellä neljä ikkunaruutua.
  3. Leikkaa terävällä veitsellä lopusta taikinasta katon päätykolmio, tikkaat, postilaatikko, kranssirenkaat ja kori.
  4. Kauli päätykolmio. Paina keskeltä pois koristepalat veitsellä tai sopivalla piparimuotilla.
  5. Leikkaa tikkaita varten kaksi sivupalaa ja kolme porrasaskelmaa. Postilaatikkoon tarvitaan kaksi postilaatikon muotoista palaa, sivupalat ja jalka. Kransseihin kaksi rengasta.
  6. Paina koria varten lasilla pyöreä pala taikinaa, joka paistetaan ylösalaisin olevan muffinivuoan päällä.
  7. Paista ovi- ja lippapaloja noin 10 minuuttia uunin keskitasolla. Paista pienemmät yksityiskohdat erillisellä pellillä noin 6 minuutin ajan. Jäähdytä piparkakut.
  8. Vatkaa tomusokerikuorrutus. Lusikoi kuorrutus muovipussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja koristele palat pursottamalla.
  9. Levitä kransseille tomusokerikuorrutusta ja painele kurpitsansiemeniä koristeiksi kransseille. Anna koristeluiden kovettua seuraavaan päivään. 
  10. Kiinnitä palat sulalla sokerilla. Sulata sokeri paistinpannulla sekoitellen. Kasta päätykolmion reuna sokeriin ja paina pala kiinni oveen. Paina kranssit ja kanelitangon palat oveen. Kokoa postilaatikko ja tikkaat.
  11. Viimeistele tonttuovi tomusokerilla.

Kommentit (0)