Teksti ja kuva Jenni Rinkinen
Puolukan ja kinuskin yhdistelmä lumoaa aina.
Puolukan ja kinuskin yhdistelmä lumoaa aina.

Poimi pakkasen pohjimmaiset puolukat helppoon marjapiirakkaan. Kirpeän makean puolukkapiirakan ainekset sekoitetaan nopeasti puuhaarukalla, vatkaamista ei tarvita. Onnistuu myös tuoreista marjoista!

Äitini sai tämän marjapiirakan reseptin 1970-luvulla päiväkodin keittäjältä, joka tapasi tehdä piirakkaa lapsille välipalaksi. Itse tein piirakan ensimmäisen kerran jo alta kymmenvuotiaana, koska taikinan sekoittamiseen ei käytetä vatkainta, ainoastaan puuhaarukkaa. Tuolloin piirakka sai päällensä mustikoita ja sulatettua voita.

Muutama vuosi sitten vaihdoin mustikat puolukkaan ja lisäsin taikinaan kardemumman. Voin vaihdoin kinuskikastikkeeseen, kun pakasteesta kaivamani puolukat olivat todella happamia. Kinuski (kaupan valmiskastike käy hyvin) tekee piirakasta ihanan kostean ja reunoista herkullisen tahmeat.

Piirakka on mielestäni parhaimmillaan ihan sellaisenaan hiukan jäähtyneenä. Mieheni ja lapseni syövät piirakkaa mieluiten jääkaappikylmänä. Äitini haluaa piirakan oheen aina myös vaniljakastiketta.

Annoksia
8–10
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-kinuskipiirakka

Ainekset

2
munaa
1
dl
sokeria
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1
tl
kardemummaa
1
dl
kermaa
1
dl
voisulaa
1
l
pakastepuolukoita (tuoreetkin käyvät!)
2
dl
kinuskikastiketta

Työvaiheet

  1. Sekoita puuhaarukalla munat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe ja kardemumma vehnäjauhoihin. Sekoita jauhoseos, kerma ja voisula munien ja sokerin joukkoon.
  2. Levitä taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 28 cm) lusikalla. Taikinan kuuluu olla tahmeaa.
  3. Paista pohjaa 10 min 200 asteessa. Lisää pohjan päälle reilusti puolukoita ja jatka paistamista kunnes pohja ja reunat ovat kypsät.
  4. Anna jäähtyä hetki ja valuta päälle purkillinen kinuskikastiketta.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Kuva Panu Pälviä
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.
Omena-kauraskonssit maistuvat sellaisenaan. Hillotujaus ja lusikallinen kermavaahtoa tekevät skonsseista vielä hieman herkullisempia.

Sekoita sämpylätaikina sillä välin kun uuni kuumenee. Nopeat skonssit saavat makunsa omenaraasteesta ja päälle tehdään kauratosca omena-kaurapaistoksen tapaan.

Annoksia
8 kpl
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kauraskonssit

Ainekset

4
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
100
g
voita
2
omenaa
1
dl
kuivattuja aprikooseja
1
dl
saksanpähkinöitä
1
dl
kuohukermaa
Pinnalle
50
g
voita
2
dl
kaurahiutaleita
½
dl
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä uuni 225 asteeseen.
  2. Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja suola keskenään. Lisää kuutioitu voi ja nypi ainekset murumaiseksi seokseksi.
  3. Kuori omenat ja raasta ne karkealla terällä. Hienonna aprikoosit ja rouhi pähkinät. Lisää omena, aprikoosit ja pähkinät muruseokseen. Lisää kerma ja sekoita taikina tasaiseksi.
  4. Jaa taikina kahteen osaan. Taputtele molemmista puolikkaista jauhotetulla työtasolla pyörylä, joka on pari senttiä paksu ja halkaisijaltaan 15 senttiä. Leikkaa molemmat pyörylät neljään osaan.
  5. Nostele skonssit leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Sulata voi ja sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Lusikoi seos skonssien pinnalle.
  7. Paista skonsseja uunin keskitasolla 12 minuuttia, kunnes skonssit ovat kohonneita ja kauniinvärisiä.
  8. Tarjoile skonssit uunituoreina sellaisenaan tai kermavaahdon ja hillon kera.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Banoffeen peltiversio on yhtä makea kuin esikuvansa.
Banoffeen peltiversio on yhtä makea kuin esikuvansa.

Toffeenokareilla mehevöitetyt banaanikakkupalat on höystetty keksimurskalla. Kuivatut banaanilastut antavat lisää rapeutta.

Annoksia
16 kpl
Valmistusaika
15 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Banoffeepalat

Ainekset

100
g
voita
2
banaania
2
dl
sokeria
½
dl
rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
1
rkl
sitruunamehua
4
munaa
7
(100 g)
Digestive-keksiä
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Päälle
1
prk (397 g)
karamellisoitua maitotiivistettä eli dulce de lechea
1–2
dl
kuivattuja banaanilastuja
2–3
Digestive-keksiä

Työvaiheet

 

  1. Sulata voi kattilassa. Nosta liedeltä.
  2. Murskaa banaanit ja lisää ne voisulaan. Lisää sokeri, öljy ja sitruunamehu. Sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää munat yksitellen ja vatkaa vispilällä tasaiseksi.
  4. Murenna keksit. Yhdistä ne kuivien aineiden kanssa ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina neliskanttiseen (20 cm x 30 cm) vuokaan.
  5. Lusikoi päälle dulce de leche nokareiksi ja vetäise päältä veitsellä niin, että ne sekoittuvat osin taikinaan.
  6. Ripottele banaanilastuja ja murennettuja keksejä taikinan päälle.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sekoittamalla valmistuva omenakakku on mehevyydessään omaa luokkaansa.
Sekoittamalla valmistuva omenakakku on mehevyydessään omaa luokkaansa.

Omenaraaste ja rahka tekevät kakusta ihanan kostean. Omenakakun maku vain paranee, jos se saa viettää jääkaapissa päivän, pari. Vatkainta ei tähän kakkuun tarvita, vispilä ja puuhaarukka riittävät.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rahkakakku

Ainekset

2–4 (250 g)
hapokasta omenaa
150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
3
munaa (M-koko)
100
g
valkosuklaata
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese omenat ja kuori ne tarvittaessa. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokerit, rahka ja munat. Sekoita omenaraaste joukkoon esimerkiksi puuhaarukalla.
  3. Rouhi valkosuklaa. Yhdistä jauhot, valkosuklaarouhe, leivinjauhe, sooda, kaneli ja suola. Lisää ne rahka-voiseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  4. Voitele ja korppujauhota iso, kahden litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  5. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 1 t 10 min–1 t 15 min, kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsä. Jos pinta uhkaa tummua kesken paistamisen, peitä se leivinpaperilla, jotta voit paistaa kakun kypsäksi. Paistoaika riippuu omenoiden mehevyydestä.
  6. Anna kakun tasaantua pöydällä vartin verran ennen kumoamista. Koristele jäähtynyt kakku siivilöimällä pinnalle tomusokeria.

Vinkkejä!

  • Omenoiden tilalla voi käyttää 200 g karkeaksi raastettua ja hyvin valutettua kesäkurpitsaa, joka antaa samaa mehevyyttä taikinaan.
  • Lisää joukkoon sitruunan kuorta raastettuna, koska kesäkurpitsassa ei ole samaa hapokkuutta kuin omenassa.
  • Voit jauhottaa vuoan korppujauhojen sijaan pienillä kaurahiutaleilla tai kauraleseillä.

Kommentit (2)

Ultsi

Voiko valkosuklaan vaihtaa tummaan suklaaseen?
Itse en pidä valkosuklaasta eikä sitä taida löytyä laktoosittomana.

Vierailija

Vaihdoin valkosuklaan kookoshiutaleisiin...hyvää tuli❤

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Karamellisoituneet pähkinät koukuttavat ja houkuttavat ottamaan toisenkin pullan.
Karamellisoituneet pähkinät koukuttavat ja houkuttavat ottamaan toisenkin pullan.

Pullat onnistuvat myös upottamatta käsiä taikinaan. Kun taikina paistetaan muffinipellillä, sen voi jättää hyvin pehmeäksi.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + 45 min kohoaminen ja 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäkeikauspullat

Ainekset

dl
maitoa
75
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
1
ps
kuivahiivaa
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoja
Vuokiin
50
g
voita
½
dl
fariinisokeria
1½–2
dl
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Voitele muffinipellin syvennykset reilusti voilla. Paloittele yli jäänyt voi vuokiin. Ripottele päälle fariinisokeri ja pähkinät.
  2. Mittaa maito ja voi kulhoon tai kattilaan. Lämmitä ne mikrossa tai liedellä, kunnes voi on lähes sulanut. Sekoita tasaiseksi ja tarkista, että neste on hieman kädenlämpöä lämpimämpää. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri, muna, kuivahiiva, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Lisää loput jauhot. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  3. Jaa taikina pähkinöiden päälle vuokiin. Anna kohota peittämättä noin 45 minuuttia.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Kumoa pullat kopauttamalla vuokaa pöytää vasten.

Vinkki!

Pullat ovat parhaita uunilämpiminä.

Kommentit (0)