Resepti Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen
Annoksia
40 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Raparperipiiraat

Ainekset

6
pkt (á 400 g)
Sunnuntai-murotaikinalevyjä, pakaste
perunajauhoja
noin 2
kg
raparperin varsia
fariinisokeria

Työvaiheet

  1. Leikkaa raparperit sentin paloiksi. Voitele muffinipelti tai -vuoat.
  2. Kauli sulaneet taikinalevyt isommiksi, ei kuitenkaan ihan ohuiksi, ettei raparperien neste valu pohjan läpi.
  3. Ota muotilla tai lasilla taikinasta ympyröitä. Painele ne perunajauhotetuin sormin muffinivuokien koloihin yläreunaan saakka. Jauhot sitovat raparpereista irtoavaa nestettä.
  4. Laita jokainen syvennys täyteen raparperipaloja. Sirottele reilusti fariinisokeria päälle. Murenna pinnalle loppu taikina.
  5. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita. Jäähdytä ja irrota vuoista. Sirottele päälle tomusokeria. Tarjoa vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!
Upota piparitaikinaa suklaakakkuun!

Piparitaikinanopat sukeltavat suklaiseen taikinaan. Brownien maku vain paranee, jos maltat antaa kakun vetäytyä seuraavaan päivään.

Annoksia
24 palaa
Valmistusaika
40 min
Vaikeustaso
Helppo

Piparibrowniet

Ainekset

250
g
pakastepiparitaikinaa
200
g
voita
200
g
tummaa suklaata (70 % kaakaota)
5
munaa
2
dl
ruokosokeria
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
kardemummaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa
Koristeluun
tomusokeria
kanelia

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  2. Voitele ja jauhota 30 x 20 -senttinen uunivuoka.
  3. Sulata voi kattilassa. Paloittele suklaa sulamaan voin joukkoon.
  4. Vaahdota toisessa kulhossa munat ja ruokosokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi.
  5. Siivilöi jauhot muna-sokerivaahtoon. Lisää hieman jäähtynyt voi-suklaaseos, kardemumma, kaneli ja suola. Sekoita taikina kevyesti käännellen tasaiseksi.
  6. Kaada taikina uunivuokaan. Leikkaa piparitaikinasta noppakuution kokoisia paloja. Lisää ne taikinan pinnalle.
  7. Paista browniet kypsäksi uunin keskitasolla 25 minuuttia. Kakku saa jäädä sisältä kosteaksi. 

Vinkki! 

Koristele browniet tähtipölyllä. Piirrä piparimuotilla kuvio leivinpaperille. Leikkaa paperiin kuvion mukainen aukko. Aseta paperi browniepalan päälle. Mausta tomusokeri ripauksella kanelia ja tomuta kaneli-sokeria leivonnaisen pintaan.

Kommentit (2)

Vierailija

Liian vähän vehnäjauhoja,leivinjauhe puuttuu.ei hyvä ohje

Leipuri

Oikein hyvää 😋

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.
Piparminttupuffetit voi askarrella hyvissä ajoin pakastimeen odottamaan herkkuhetkeä.

Pakastepiparitaikinasta ja vaniljajäätelöstä loihdit helpon ja herkullisen joulujälkkärin. Suussasulavat piparminttupuffetit odottavat syöjäänsä pakastimessa.

Annoksia
n. 12 kpl
Valmistusaika
40 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Piparminttupuffetit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
1
dl
mantelirouhetta
1
dl
taloussuklaarouhetta
Täyte
2
l
vaniljajäätelöä
dl
piparminttukarkkeja

Työvaiheet

  1. Ota piparitaikina sulamaan. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Kauli piparitaikinasta suorakaiteen muotoinen 5 mm paksu levy.
  2. Ripottele taikinalevyn pintaan manteli- ja suklaarouhetta. Kauli rouheet kiinni taikinan pintaan. Painele piparimuotilla taikinasta sydämenmuotoisia pipareita.
  3. Paista pipareita noin 7 minuuttia uunin keskitasolla.
  4. Laita piparminttukarkit monitoimikoneeseen ja rouhi karkeaksi rouheeksi. Ota rouhe pois kulhosta. Laita monitoimikoneen kulhoon paloiteltu, hieman pehmennyt vaniljajäätelö. Soseuta jäätelö tasaiseksi. Sekoita massaan piparmintturouhe. Voit jauhaa piparminttukarkit myös morttelissa ja sekoittaa pehmeään jäätelöön puuhaarukalla.
  5. Kaavi jäätelö suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan. Tarkista, että vuoka on niin syvä, että jäätelöstä saa painettua piparisydänten kokoisen jäätelöpalan. Peitä vuoka tuorekelmulla. Nosta jäätelö pakastimeen kohmettumaan vähintään kahdeksi tunniksi.
  6. Täytä puffetit. Kumoa jäätelö vuoasta leikkuulaudalle. Viipaloi jäätelö ja paina viipaleista palat samalla muotilla, jolla teit piparkakut.
  7. Asettele piparien päälle jäätelöpala ja paina kevyesti kanneksi toinen pipari. Tarjoa puffetit heti tai nosta ne pakastimeen odottamaan tarjoilua.

Vinkki!

Pienemmillä piparimuoteilla teet samasta määrästä reilusti enemmän jätskejä. Voit oikaista piparminttukarkkien rouhimisen käyttämällä Marianne Crush -piparminttu-suklaarouhetta.
 

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.
Piparin uusi muoto on pyöreä. Makea salami saa pilkkunsa inkivääristä.

Piparisalamin salaisuus on hillottu inkivääri ja tujaus maustepippuria.

Annoksia
n. 65 kpl
Valmistusaika
35 min + 2 t
Vaikeustaso
Helppo

Inkivääripiparisalami

Ainekset

100
g
voita tai margariinia
1
dl
sokeria
½
dl
ruokosokerisiirappia
3
dl
vehnäjauhoja
½
tl
soodaa
tl
maustepippuria
1
tl
kanelia
½
dl
mantelirouhetta
½
dl
sokeroituja inkivääripaloja (Dr. Oetker)

Työvaiheet

  1. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sokeri ja siirappi.
  2. Sekoita jauhojen joukkoon sooda ja mausteet. Lisää jauhoseos, mantelirouhe ja inkivääripalat taikinaan. Sekoita taikina tasaiseksi.
  3. Kumoa taikina pöydälle. Jaa se kahteen osaan ja pyörittele palat kahdenkymmenensentin pötköiksi. Kääri pötköt tuorekelmuun ja nosta jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli vetäytymään.
  4. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  5. Leikkaa pötköstä terävällä veitsellä ohuita kiekkoja suoraan leivinpaperin päälle uunipellille.
  6. Paista pipareita uunin keskitasossa noin 7 minuuttia.

Vinkki! Anna piparkakkuja lahjaksi leivinpaperikäärössä.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Piia Arnould
Joulufiilis hiipii kotiin piparisesta tonttuovesta.
Joulufiilis hiipii kotiin piparisesta tonttuovesta.

Kutsu joulu kotiin ja askartele piparinen tonttuovi. Se syntyy kätevästi pakastepiparitaikinasta. Tonttuovea koristavat kurpitsansiemenistä taiteillut kranssit.

Annoksia
1 ovi
Valmistusaika
1 t + 8 t
Vaikeustaso
Helppo

Tonttuovi piparitaikinasta

Ainekset

1
pkt (500 g)
pakastepiparitaikinaa
Kuorrutus
4
dl
tomusokeria
1
munanvalkuainen
1
tl
väkiviinaetikkaa
Lisäksi
1
kanelitanko
1
dl
kurpitsansiemeniä
1
dl
tomusokeria
Kiinnittämiseen
1
dl
sokeria

Työvaiheet

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Ota pakastettu taikina sulamaan 20 minuutiksi.
  2. Leikkaa valmistaikinasta kolmannes. Kauli ja muotoile isommasta palasta 5 mm paksu, 24 x 17 cm:n kokoinen ovi. Tasoita palan reunat. Leikkaa oven yläosaan terävällä veitsellä neljä ikkunaruutua.
  3. Leikkaa terävällä veitsellä lopusta taikinasta katon päätykolmio, tikkaat, postilaatikko, kranssirenkaat ja kori.
  4. Kauli päätykolmio. Paina keskeltä pois koristepalat veitsellä tai sopivalla piparimuotilla.
  5. Leikkaa tikkaita varten kaksi sivupalaa ja kolme porrasaskelmaa. Postilaatikkoon tarvitaan kaksi postilaatikon muotoista palaa, sivupalat ja jalka. Kransseihin kaksi rengasta.
  6. Paina koria varten lasilla pyöreä pala taikinaa, joka paistetaan ylösalaisin olevan muffinivuoan päällä.
  7. Paista ovi- ja lippapaloja noin 10 minuuttia uunin keskitasolla. Paista pienemmät yksityiskohdat erillisellä pellillä noin 6 minuutin ajan. Jäähdytä piparkakut.
  8. Vatkaa tomusokerikuorrutus. Lusikoi kuorrutus muovipussiin. Leikkaa kulmaan pieni reikä ja koristele palat pursottamalla.
  9. Levitä kransseille tomusokerikuorrutusta ja painele kurpitsansiemeniä koristeiksi kransseille. Anna koristeluiden kovettua seuraavaan päivään. 
  10. Kiinnitä palat sulalla sokerilla. Sulata sokeri paistinpannulla sekoitellen. Kasta päätykolmion reuna sokeriin ja paina pala kiinni oveen. Paina kranssit ja kanelitangon palat oveen. Kokoa postilaatikko ja tikkaat.
  11. Viimeistele tonttuovi tomusokerilla.

Kommentit (0)