
Liota rusinat rommissa, niin saat kuivakakkuun suosikkijätskin maun. Tämä kakku ei muuten ole lainkaan kuiva, vaan mehevöityy, jos annat sen tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Rommirusinakakku
Ainekset
Työvaiheet
- Varaa kakun paistamiseen yksi iso rengasvuoka tai useampi pienempi kakkuvuoka, joiden tilavuus on yhteensä noin 2 litraa. Tarkista, että vuoat sopivat yhtä aikaa uuniin.
- Paloittele rusinoita halutessasi hieman ja kumoa ne kulhoon. Lisää päälle rommi ja anna sen imeytyä rusinoihin tunnin ajan.
- Sulata ja jäähdytä voi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe ja sooda.
- Sekoita rahka, munat ja sokerit vispilällä voisulaan. Lisää lopuksi kuivat aineet ja rommirusinaseos. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
- Voitele vuoka tai vuoat. Jauhota mantelijauheella. Tarvitsemasi voin ja mantelijauheen määrä riippuu siitä, kuinka moneen vuokaan jaat taikinan.
- Kypsennä kakut 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla. Ison kakun (2 l) paistoaika on noin 1 t 10 minuuttia, keskikokoisen (1 l) noin 50 minuuttia ja pienen (0,5 l) 30-40 minuuttia.
- Tarkista kypsyys tikulla. Jos et ole varma kypsyydestä, peitä kakku leivinpaperilla tummumisen estämiseksi ja jatka paistamista vielä hetken. Rommirusinat tekevät taikinasta tavallista mehevämmän, jolloin paistuminen vie hieman kauemmin.
- Kumoa kakut hieman jäähtyneinä ja anna jäähtyä täysin.
- Tee krokantti. Sulata sokeri valurautapannulla keskilämmöllä. Anna sen paahtua vaaleanruskeaksi. Pyöräytä joukkoon mantelit. Levitä kuuma manteli-sokeriseos leivinpaperin päälle leikkuulaudalle. Anna jäähtyä ja kovettua.
- Valmista kuorrutus. Sulata voi ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon tomusokeri, keltuainen ja rommi. Sekoita tasaiseksi. Valuta tai levitä kuorrutus kakkujen päälle.
- Rouhi jäähtynyt krokantti paloiksi. Ripottele ne kuorrutuksen päälle.
Vinkki! Kakku säilyy kuvun alla jääkaapissa mehevänä useita päiviä kuorrutettuna tai ilman. Krokantit ovat kuitenkin parhaimmillaan vastatehtyinä, rapsahtavan rapeina.