Kiia Renko Kuva Heidi Korhonen

Runebergintortun juju on pähkinärouheessa ja vadelmasydämessä.

Annoksia
14
Vaikeustaso
Kohtalainen

Runebergintorttu

Ainekset

200
g
voita
tai
200
g
margariinia
tai
2
dl
juoksevaa margariinia
2
dl
sokeria
2
kpl
kananmunaa
2
dl
pähkinärouhetta
2.5
dl
korppujauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
1.5
tl
leivinjauhetta
1
dl
punssia
tai
1
dl
omenamehua
Pinnalle
vadelmahilloa
1.5
dl
tomusokeria
vettä
1
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita pähkinärouhe ja jauhot keskenään. Lisää taikinaan ja sekoita punssi tai omenamehu sekaan viimeiseksi.

Nostele ruokalusikalla taikinaa isoihin muffinivuokiin siten, että taikina täyttää 3/4 vuoasta. Paina sormella taikinan keskelle syvennys ja lusikoi vadelmahilloa koloon.

Paista uunin alatasolla 200 asteessa 15-20 minuuttia. Jäähdytä.

Sekoita tomusokeri veden ja sitruunamehun kanssa notkeaksi tahnaksi. Lisää tarvittaessa nestettä. Valuta lusikalla koristeita jäähtyneiden torttujen päälle.

Vinkki! Punssin voi korvata muutamalla tipalla punssiesanssia ja käyttää nesteenä esimerkiksi maitoa.

Resepti Kaisa Nieminen Kuva Pia Inberg
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.
Komeaksi kasvanut kesäkurpitsa pääsee yllättämään: mausteinen kuivakakku onkin mehevän kostea.

Kuorineen raastettu kesäkurpitsa antaa väriä ja makua. Myös vanha tuttu porkkanaraaste toimii.

Annoksia
10 annosta
Valmistusaika
1,5 t
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-siemenkakku

Ainekset

1
kesäkurpitsa
3
munaa
2
dl
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
1 ½
tl
jauhettua kanelia
½
tl
jauhettua inkivääriä
¼
tl
kardemummaa
1 ½
dl
rypsiöljyä
Täyte
1
prk (200 g)
appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
2
dl
paksua maustamatonta jugurttia
½
sitruunan kuori
2
rkl
tomusokeria
Päälle
kesäkurpitsan, pinjan- ja auringonkukansiemeniä
pistaasipähkinöitä

Työvaiheet

  1. Pese kesäkurpitsa ja raasta se karkealla terällä.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi ja vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää kesäkurpitsaraaste sekä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja mausteet. Lisää öljy.
  4. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun suorakulmaiseen leipävuokaan.
  5. Paista 200 asteessa noin 40 minuuttia. Kokeile kypsyyttä puutikulla: jos tikkuun ei jää taikinaa, kakku on kypsää. Anna kakun jäähtyä ja kumoa alustalle.
  6. Tee täyte. Sekoita notkistetun tuorejuuston joukkoon jugurtti. Mausta sitruunankuorella ja tomusokerilla. Laita hetkeksi kylmään jähmettymään.
  7. Levitä täyte jäähtyneen kakun päälle. Koristele siemenillä ja rouhitulla pistaasilla.

Kommentit (0)

Resepti Riikka Kaila Video ja kuvaus Ninna Lindström
Annoksia
8-10 kpl
Valmistusaika
1t 30min.
Vaikeustaso
Helppo

Lumiukkopiparit

Ainekset

500
g
pakastepiparitaikinaa
25
g
Tummaa suklaata
Kuorrute
1
Valkuainen
n. 2 ½
dl
tomusokeria
¼
tl
sitruunamehua

Työvaiheet

  1. Nosta piparitaikina sulamaan huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen leipomista.
  2. Kauli piparitaikina, mutta jätä se hieman paksummaksi kuin normaalisti.
  3. Ota piparitaikinasta kolmella eri kokoisella pyöreällä muotilla (Ø n. 3, 5 ja 7 cm) pipareita. Nosta piparit leivinpaperin päälle uunipellille.
  4. Paista pipareita 200-asteisen uunin ylätasolla 5–6 minuuttia. Jäähdytä piparit.
  5. Erottele valkuainen kulhoon. Lisää puolet tomusokerista sekä sitruunamehu ja vatkaa noin parin minuutin ajan sähkövatkaimella. Lisää tomusokeria vähitellen, kunnes saat sopivan kuorrutteen. Kuorrute saa olla melko valuvaa.
  6. Levitä kuorrutusta pienellä lusikalla pikkuleipien päälle. Asettele pienimpiin pipareihin oranssit karkit tai marsipaanipalat neniksi. Jätä hieman kuorrutusta pipareiden yhteen liimaamiseen. Anna kuorrutteen kuivua noin tunnin ajan.
  7. Liimaa piparit kuorrutteella pinoksi, isoin pipari alimmaiseksi ja pienin päällimmäiseksi.
  8. Sulata suklaa. Siirrä suklaasula pieneen pussiin ja leikkaa kulmaan reikä. Pursota suklaalla kuivuneeseen tomusokerikuorrutukseen lumiukon silmät, suu ja kädet. 

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Painele omenoita taikinaan, niin ne mehevöittävät leivonnaisen.
Painele omenoita taikinaan, niin ne mehevöittävät leivonnaisen.

Jos rakastat kauratoskaomenoita, nämä blondiet ovat sinua varten. Fiinin maun salaisuus on valkosuklaa.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
45 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-kaurablondiet

Ainekset

150
g
voita
150
g
valkosuklaata
2
dl
sokeria
½
dl
kuohukermaa
4
munaa
2
dl
kaurajauhoja
2
dl
vehnäjauhoja
2
tl
vaniljasokeria
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
suolaa
Vuokaan
1
rkl
öljyä
Päälle
½
kg
kirpeitä omenoita
¾
dl
fariinisokeria
½
dl
isoja kaurahiutaleita
50
g
valkosuklaata paloiteltuna

Työvaiheet

  1. Paloittele voi ja valkosuklaa. Sulata varovasti mikrossa ja sekoita. Lisää sokeri ja kerma.
  2. Vatkaa huoneenlämpöiseen seokseen mukaan munat yksi kerrallaan.
  3. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan.
  4. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka (n. 25 cm x 35 cm) leivinpaperilla. Sivele paperi kevyesti öljyllä ja levitä taikina vuokaan.
  5. Pese omenat. Poista siemenkodat omenaporalla ja leikkaa omenat ohuiksi renkaiksi. Levitä ne lomittain taikinan päälle ja painele osittain taikinaan.
  6. Yhdistä fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Ripottele ne omenoiden päälle. Lisää lopuksi valkosuklaapalat.
  7. Kypsennä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
  8. Leikkaa paloiksi jäähtyneenä.

Vinkki! Rypistele leivinpaperi ja oio se sileäksi, niin se asettuu vuokaan helpommin.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Mummin sitruunakakku on kohdannut voittajansa! Muhevuuden varmistaa taikinaan kätketty kokonainen kesäkurpitsa.
Mummin sitruunakakku on kohdannut voittajansa! Muhevuuden varmistaa taikinaan kätketty kokonainen kesäkurpitsa.

Rypsiöljyn ja mantelimaidon ansiosta kesäkurpitsa-sitruunakakku on mehevästi maidoton. 

Annoksia
25 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Kesäkurpitsa-sitruunakakku

Ainekset

1
pieni kesäkurpitsa (eli 4 dl karkeaa raastetta)
2
munaa
3
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
ps (75 g)
mantelijauhetta
2
tl
leivinjauhetta
¾
tl
suolaa
½
tl
soodaa
2
tl
(luomu)sitruunan kuorta raastettuna
1 ½
dl
rypsiöljyä
1
dl
mantelimaitoa
½
dl
sitruunamehua
Vuokaan
(maidotonta) margariinia
korppujauhoja

Työvaiheet

  1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä jauhot, mantelijauhe, leivinjauhe, suola ja sooda keskenään.
  2. Sekoita kesäkurpitsaraaste ja sitruunankuoriraaste muna-sokerivaahtoon.
  3. Lisää kuivat aineet vuorotellen rypsiöljyn kanssa.
  4. Sekoita lopuksi joukkoon mantelimaito ja sitruunamehu.
  5. Voitele ja korppujauhota kahden litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  6. Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin 1 t 10 min. Varmista kypsyys tikulla: kun tikkuun ei tartu taikinaa, kakku on valmis. Jos pinta uhkaa tummua liikaa, peitä se leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa.
  7. Anna kakun vetäytyä puoli tuntia ennen kuin kumoat sen vadille. Korista jäähtynyt kakku tomusokerilla. 

Vinkki! Kakku säilyy mainiosti kuvun alla niin huoneenlämmössä kuin jääkaapissakin.

Kommentit (1)

wings io

I ate it at the restaurant and enjoyed it. I tried many times but failed. Today saw your guide I learned a lot and drawn many useful things. I believe this time I will succeed. Thanks a lot!

wings io