Resepti Anu Brask Kuva Panu Pälviä
Ruusunmarjasoseen maku on aivan omaa luokkaansa. Ruusun terälehdet tekevät kattauksesta hienostuneen.
Ruusunmarjasoseen maku on aivan omaa luokkaansa. Ruusun terälehdet tekevät kattauksesta hienostuneen.

Onhan ruusunmarjoissa hieman perkaamista, mutta maku palkitsee vaivan. Ruusunmarjasose sopii erinomaisesti leivontaan ja maistuu sellaisenaankin. Tässä ohje sekä soseeseen että muffineihin.

Annoksia
6 isoa tai 10 pientä
Valmistusaika
Sose 1 t, muffinit 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Ruusunmarjasose ja ruusunmarjamuffinit

Ainekset

Ruusunmarjasose
2
l
perattuja ruusunmarjoja (siemenet poistettu)
3–5
dl
vettä
sokeria (pakastesoseeseen 1–2 dl / sosekilo, säilykkeeseen 8–10 dl / sosekilo)
Ruusunmarjamuffinit
100
g
huoneenlämpöistä voita
dl
sokeria
1
muna
3
dl
vehnäjauhoja
1
dl
kaurahiutaleita
2
tl
leivinjauhetta
1
vaniljatanko
1
dl
ruusunmarjasosetta
(1 dl viipaloitua tuoretta tai ½ dl kuivattua ruusunmarjaa viipaleina)
½
dl
maustamatonta jugurttia
Kuorrutus
1
dl
paksua maustamatonta jugurttia
2
dl
tomusokeria
(ruusun terälehtiä ja ruususosetta)

Työvaiheet

Ruusunmarjasose

  1. Perkaa ruusunmarjat: halkaise, poista siemenet ja huuhtele.
  2. Keitä marjat vedessä pehmeiksi 30–45 minuuttia.
  3. Soseuta sauvasekoittimella. Lisää sokeri säilöntatavan mukaan ja kiehauta niin, että sokeri sulaa.

Ruusunmarjamuffinit

  1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.
  2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna ja vatkaa vielä hetki.
  3. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita toisessa kulhossa ruusunmarjasose ja jugurtti. Sekoita jauhoseos ja ruusunmarjajugurtti taikinaan vuorotellen parissa kolmessa erässä. Lisää halutessasi tuoreet ruusunmarjat.
  4. Täytä muffinivuoat. Paista 200 asteessa 15–20 minuuttia muffinien koosta riippuen. Anna jäähtyä ennen pursotusta ja koristelua.
  5. Valmista kuorrutus. Sekoita jugurtti ja tomusokeri tasaiseksi. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Sekoittamalla valmistuva omenakakku on mehevyydessään omaa luokkaansa.
Sekoittamalla valmistuva omenakakku on mehevyydessään omaa luokkaansa.

Omenaraaste ja rahka tekevät kakusta ihanan kostean. Omenakakun maku vain paranee, jos se saa viettää jääkaapissa päivän, pari. Vatkainta ei tähän kakkuun tarvita, vispilä ja puuhaarukka riittävät.

Annoksia
20 palaa
Valmistusaika
20 min + 1 t 10 min
Vaikeustaso
Helppo

Omena-rahkakakku

Ainekset

2–4 (250 g)
hapokasta omenaa
150
g
voita
2
dl
sokeria
2
tl
vaniljasokeria
1
prk (250 g)
pehmeää maitorahkaa
3
munaa (M-koko)
100
g
valkosuklaata
5
dl
vehnäjauhoja
tl
leivinjauhetta
1
tl
soodaa
1
tl
kanelia
½
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Pese omenat ja kuori ne tarvittaessa. Raasta omenat karkeaksi raasteeksi.
  2. Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokerit, rahka ja munat. Sekoita omenaraaste joukkoon esimerkiksi puuhaarukalla.
  3. Rouhi valkosuklaa. Yhdistä jauhot, valkosuklaarouhe, leivinjauhe, sooda, kaneli ja suola. Lisää ne rahka-voiseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  4. Voitele ja korppujauhota iso, kahden litran vetoinen rengasvuoka. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
  5. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 1 t 10 min–1 t 15 min, kunnes se on tikulla kokeiltaessa kypsä. Jos pinta uhkaa tummua kesken paistamisen, peitä se leivinpaperilla, jotta voit paistaa kakun kypsäksi. Paistoaika riippuu omenoiden mehevyydestä.
  6. Anna kakun tasaantua pöydällä vartin verran ennen kumoamista. Koristele jäähtynyt kakku siivilöimällä pinnalle tomusokeria.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Karamellisoituneet pähkinät koukuttavat ja houkuttavat ottamaan toisenkin pullan.
Karamellisoituneet pähkinät koukuttavat ja houkuttavat ottamaan toisenkin pullan.

Pullat onnistuvat myös upottamatta käsiä taikinaan. Kun taikina paistetaan muffinipellillä, sen voi jättää hyvin pehmeäksi.

Annoksia
12 kpl
Valmistusaika
15 min + 45 min kohoaminen ja 20 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Pähkinäkeikauspullat

Ainekset

dl
maitoa
75
g
voita
1
dl
sokeria
1
muna
1
ps
kuivahiivaa
2
tl
rouhittua kardemummaa
1
tl
suolaa
6
dl
vehnäjauhoja
Vuokiin
50
g
voita
½
dl
fariinisokeria
1½–2
dl
pähkinäsekoitusta

Työvaiheet

  1. Voitele muffinipellin syvennykset reilusti voilla. Paloittele yli jäänyt voi vuokiin. Ripottele päälle fariinisokeri ja pähkinät.
  2. Mittaa maito ja voi kulhoon tai kattilaan. Lämmitä ne mikrossa tai liedellä, kunnes voi on lähes sulanut. Sekoita tasaiseksi ja tarkista, että neste on hieman kädenlämpöä lämpimämpää. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri, muna, kuivahiiva, kardemumma, suola ja puolet jauhoista. Lisää loput jauhot. Sekoita puuhaarukalla tasaiseksi.
  3. Jaa taikina pähkinöiden päälle vuokiin. Anna kohota peittämättä noin 45 minuuttia.
  4. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 20 minuuttia. Kumoa pullat kopauttamalla vuokaa pöytää vasten.

Vinkki!

Pullat ovat parhaita uunilämpiminä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Tämän puolukkapiirakan voi leipoa vaikka yönälkään, koska sen valmistamiseen ei tarvita ääntä pitäviä vatkaimia.
Tämän puolukkapiirakan voi leipoa vaikka yönälkään, koska sen valmistamiseen ei tarvita ääntä pitäviä vatkaimia.

Klassinen marjapiirakka valmistuu nyt sekoittamalla. Rosmariini on mainio makupari puolukalle.

Annoksia
12 palaa
Valmistusaika
10 min + 25 min paistaminen
Vaikeustaso
Helppo

Puolukka-rosmariinipiirakka

Ainekset

100
g
voita
½
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
ruisjauhoja
¾
tl
leivinjauhetta
Täyte
1
prk (150 g)
ranskankermaa (ei kevyttä)
1
tl
vaniljasokeria
1
dl
sokeria
1
rkl
tuoretta rosmariinia hienonnettuna
3
dl (200 g)
puolukoita

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa tai kattilassa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne taikinaan. Sekoita tasaiseksi.
  2. Taputtele taikina piirasvuoan (10 cm x 35 cm tai Ø 26 cm) pohjalle ja reunoille. Jos käytät irtopohjavuokaa, leikkaa pohjalle sopiva leivinpaperi.
  3. Vatkaa ranskankerma, sokerit, muna ja rosmariini keskenään. Sekoita joukkoon puolukat.
  4. Kaada täyte taikinapohjan päälle. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 25 minuuttia. Tarjoa jäähtyneenä.

Kommentit (0)

Resepti ja kuva Jenni Rinkinen
Näissä muffineissa omenasose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa.
Näissä muffineissa omenasose tuo taikinaan mehevyyttä, mutta omenan maku ei tule esiin liikaa.

Supermaukkaiden muffinien salaisuus on omenasose. Taikina ei kaipaa edes kananmunaa ja rasvaakin kuluu vain pieni loraus. Pikavauhtia valmistuvat muffinit onnistuvat täydellisesti myös gluteenittomista jauhoista.

Annoksia
14–16 kpl
Valmistusaika
30 min
Vaikeustaso
Helppo

Supernopeat omenamuffinit

Ainekset

dl
omenasosetta
2
dl
gluteenitonta tummaa jauhoseosta (Jytte)
1
dl
kauraleseitä
1–2
dl
fariinisokeria (sokerin määrä riippuu omenasoseen makeudesta)
1
tl
leivinjauhetta
½
tl
ruokasoodaa
¼
tl
suolaa
2
tl
kanelia
1
tl
kardemummaa
½
dl
voita, margariinia tai öljyä

Työvaiheet

  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Sulata rasva.
  2. Sekoita kuivat aineet eli jauhot, kauraleseet, fariinisokeri ja mausteet keskenään. Lisää joukkoon omenasose ja rasva. Sekoita tasaiseksi.
  3. Jaa taikina muffinivuokiin ja paista uunin keskitasossa 15–20 minuuttia.

Kommentit (0)