Kiia Renko Kuva Sami Repo

Kakussa on suklaamoussea sisällä ja valkosuklaata päällä!

Annoksia
8
Vaikeustaso
Vaikea

Suklaamoussekakku

Ainekset

250
g
tummaa suklaata
200
g
voita
4
dl
tomusokeria
3
tl
vaniljasokeria
9
kananmunankeltuaista
9
kananmunanvalkuaista
sokeria
3
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
appelsiinihilloa tai aprikoosihilloa
Suklaamousse
400
g
tummaa suklaata
4
dl
kuohukermaa
Kuorrutus
200
g
taloussuklaata
1
dl
kuohukermaa
100
g
valkosuklaata

Työvaiheet

Laita noin 3 litran vetoisen uunivuoan pohjalle ja reunoille leivinpaperi. Voitele se kevyesti voilla. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sulata suklaa vesihauteessa. Kiehauta kattilassa tilkka vettä. Alenna lieden lämpöä. Laita kattilan päälle kuumuutta kestävä kulho ja sinne suklaapalat. Sulata hitaasti niin, että vesihöyryä ei pääse suklaakulhoon. Jäähdytä haaleaksi.

Vaahdota huoneenlämpöinen voi, tomusokeri ja vaniljasokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää keltuaiset vaahtoon hyvin sekoittaen, yksi kerrallaan. Lisää myös suklaa. Vatkaa valkuaiset napakaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Kääntele taikinaan. Lisää lopuksi jauhot, joihin leivinjauhe on sekoitettu. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Jäähdytä kokonaan.

Valmista suklaamousse. Sulata suklaa vesihauteessa. Jäähdytä viileäksi.

Vaahdota kerma löysäksi ja vatkaa mousseksi suklaan kanssa sähkövatkaimella. Voit maustaa moussen lopuksi kylmällä kahvilla. Vatkaa vielä voimakkaasti tämän jälkeen.

Leikkaa kakku kahteen osaan. Kostuta pohja-osa maidolla tai kahvilla. Levitä pohjalle hilloa ja sen päälle reilu kerros suklaamoussea. Anna moussen jähmettyä ilman kakkukantta noin tunti jääkaapissa. Nosta kansi päälle ja kostuta myös kansi maidolla tai kahvilla. Nosta kakku muovipussiin ja anna vetäytyä yön yli jääkaapissa.

Kuorrutusta varten kiehauta kerma. Sulata taloussuklaa kermaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki. Levitä jäähtynyt, mutta vielä valuva suklaakuorrutus kakun päälle. Kaada suklaa kakun keskelle ja levitä se siitä reunoille.

Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa. Sekoita tasaiseksi. Levitä teelusikalla valkosuklaaraitoja kakun päälle. Vedä coctailtikulla poikkiraidat toiseen suuntaan kuin valkosuklaaraidat kakun päälle, jolloin saat pinnalle marmorikuvion.

Kommentit (0)

Resepti Christina Aaltio Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 kpl
Vaikeustaso
Helppo

Suklaa-appelsiinimuffinit

Ainekset

dl
sokeria
2
kananmunaa
100
g
tummaa suklaata
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
100
g
leivontamargariinia
1
dl
appelsiinimehua, tuoreesta appelsiinista puristettua
1
rkl
appelsiininlihaa
Pinnalle
1
prk (200 g)
appelsiinituorejuustoa
1
rkl
appelsiinimehua
tomusokeria
kaakaojauhetta

Työvaiheet

  1. Vaahdota sokeri ja munat kuohkeaksi vaahdoksi.
  2. Paloittele suklaa ja sulata mikroaaltouunissa tai vesihauteessa.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoseokseen. Lisää sulatettu ja jäähdytetty margariini ja suklaa. 
  4. Purista tuoreesta appelsiinista mehu ja lisää appelsiinilihan kanssa taikinaan. 
  5. Voitele muffinivuoat. Lusikoi taikinaa ¾ vuokien tilavuudesta.  
  6. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 min. Koristele jäähtyneet muffinit appelsiinituorejuustolla.
  7. Notkista tuorejuusto appelsiinituoremehulla. Lisää maun mukaan tomusokeria.
  8. Lusikoi kuorrutetta muffinien päälle ja puuteroi leivonnaiset kaakaojauheella.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Tyrnikakku

Ainekset

100
g
Digestive-keksejä
100
g
piparkakkuja
100-125
g
voita tai margariinia
Täyte
5
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
vispikermaa
¾
dl
sokeria
2
dl
vaniljajogurttia
dl
sileää tyrnihilloa (esimerkiksi Meritalo)
¾
dl
laimennettua sitruunamehua
Kiille
4
liivatelehteä
1
sitruunan mehu
dl
sileää tyrnihilloa

Työvaiheet

  1. Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
  2. Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
  3. Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
  4. Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon. Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut  suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
  5. Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa. Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sula suklaa.
  6. Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
  7. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  8. Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
  9. Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
  10. Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.

Kommentit (0)

Resepti Kiia Renko Kuva Pia Inberg
Annoksia
10-12 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Omenakakku

Ainekset

Taikina
3
munaa
dl
ruskeaa ruokosokeria (tai taloussokeria)
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
dl
voisulaa
Päälle
noin 600
g
omenia
2-3
tl
kanelia
2
rkl
sokeria
½
dl
pähkinärouhetta

Työvaiheet

  1. Voitele 26-senttinen irtopohjavuoka. Kuori omenat, halkaise, poista siemenkodat ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Pyörittele lohkoja kaneli-sokeri-pähkinärouheseoksessa.
  2. Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä jauhot ja kääntele vaahtoon. Lisää lopuksi hieman jäähtynyt voisula.
  3. Kaada taikina kakkuvuokaan. Painele omenat taikinan päälle ja ripottele ylimääräinen kaneliseos kulhon pohjalta pinnalle.
  4. Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Tarjoa kermavaahdon, vaniljakastikkeen tai hieman sulaneen jäätelön kanssa.

Kommentit (0)

Joulun suursyömingit alkavat olla takana ja suklaarasioista pohja pilkottaa. Mutta hetki vielä!

Vanhaan tapaan kuuluu kerran vielä, pojat -meininki: loppiaisena katetaan uudestaan juhlat pöytään.

Kolmen itämaan tietäjän uskotaan saapuneen katsomaan Jeesusta loppiaisena, jonka vuoksi kyseessä on kirkollinen juhlapyhä. Teemaan sopiva tarjoilu on Kolmen kuninkaan torttu, joka tunnetaan...

Vaikeustaso
Helppo

Kolmen kuninkaan torttu

Ainekset

500
g
valmista voitaikinaa
Täyte:
125
g
voita
125
g
mantelimassaa
2
dl
tomusokeria
1
kananmunaa
rkl
maissijauhoa

Työvaiheet

  1. Kauli taikinasta kaksi ruokalautasen kokoista pyöreää levyä. Tee toisesta vähän toista suurempi. Nosta pienempi levy pohjaksi pellille, jolla on leivinpaperi.
  2. Sekoita täytteen ainesosat vatkaimella. Säästä vähän munaa voiteluun. Levitä täyte päälle muutoin, mutta jätä reunoille kolmisen senttiä tyhjää. Taivuta pohjalevyn reunaa ylös noin 1,5 senttiä. Nosta kansilevy päälle ja taita sen reunat tortun alle. Painele reunat hyvin kiinni haarukalla. Pidä torttua viileässä hetki ennen paistamista.
  3. Voitele torttu kananmunalla. Vedä veitsellä pintaan kevyt ristikkokuvio.
  4. Paista torttua 200 asteessa 30 minuuttia. Siivilöi jäähtyneen kakun pinnalle tomusokeria.
  5. Kakkua tarjoillessa sopivaa kuunneltavaa joulumusiikkilevyltä olisi Kolmen kuninkaan marssi.

Kommentit (0)