Teksti Sanna Kekäläinen, kuva Sami Repo, resepti Magnolia Bakery, New York
Annoksia
12–16 palaa
Vaikeustaso
Helppo

Vaniljakakku

Ainekset

Taikina
dl
huoneenlämpöistä voita
5
dl
sokeria
5
huoneenlämpöistä munaa
dl
vehnäjauhoja
2
tl
leivinjauhetta
2
tl
vaniljasokeria
dl
maitoa
Kuorrutus
dl
huoneenlämpöistä voita
2
pkt (à 500 g)
tomusokeria
1
dl
(täys)maitoa
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Lämmitä (kiertoilma)uuni 175 asteeseen. Voitele 26 senttinen irtopohjavuoka. Voit halutessasi laittaa vuoan pohjalle leivinpaperia, niin kakku irtoaa helpommin.
  2. Vatkaa isossa kulhossa voi pehmeäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista noin 3 minuuttia. Lisää munat joukkoon yksitellen vatkaten. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos ja maito muutamassa erässä.
  3. Jaa taikina vuokiin. Paista uunin keskitasolla 45–55 minuuttia tai kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä vuoassaan noin 10 minuuttia. Irrota vuoka ja jäähdytä kakku kokonaan.
  4. Tee kuorrutus. Mittaa kulhoon voi ja vatkaa sitä sähkövatkaimella muutama minuutti. Lisää joukkoon 2 dl tomusokeria kerrallaan, maito ja vaniljasokeri. Vatkaa tasaiseksi, ilmavaksi seokseksi. Vatkaa, kunnes seos on niin paksua, että se levittyy hyvin kakun päälle. Voi olla ettei kaikkea tomusokeria tarvitse lisätä.

Vinkki! Voit värjätä kuorrutuksen parilla pisaralla haluamaasi elintarvikeväriä. Kakku säilyy ilmatiiviisti pakattuna 2–3 päivää. Jos teet muffineja, laita muffinipellin koloihin 12 paperista vuokaa. Täytä paperivuoat ¾ täyteen. Paista uunin keskitasolla 20–22 minuuttia. jäähdytä ennen kuorruttamista.

Magnolia Bakeryn kommentti: Magnoliassa päätimme, että emme tee kakustamme perinteistä keltaista tai perinteistä spongecakea. Päätimme käyttää kokomunia valkuaisten ja keltuaisten sijaan. Olemme varmoja, että olet samaa mieltä kanssamme: tällä ohjeella kakku on tarpeeksi kostea, herkullinen ja kakun kuorrute sopii niin kakuille, muffineille, arkeen kuin juhlaan. Levitä pinkkiä kuorrutetta ja paljon nomparelleja tai muita koristeita päälle, kute me teemme. Tunne, kuin juhlisit vuodesta toiseen 7. syntymäpäivä.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.
Vanhat jälkiruoka- ja kahvilusikat sopivat lusikkaleipien tekemiseen parhaiten, koska niiden pesä on melko syvä.

Juhlien odotetuin herkkupala on perinteinen lusikkaleipä. Voit leipoa pikkuleivät valmiiksi jo viikkoa ennen H-hetkeä.

Annoksia
30 kpl
Valmistusaika
1 t 30 min
Vaikeustaso
Helppo

Perinteiset lusikkaleivät + 3 muunnelmaa

Ainekset

200
g
voita
dl
sokeria
4
dl
vehnäjauhoja
1
tl
leivinjauhetta
Väliin
200
g
vadelmamarmeladia
Pinnalle
1
dl
hienoa kidesokeria
2
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Sulata voi kattilassa. Anna kiehua ilman kantta hyvin miedolla lämmöllä 5-10 minuuttia, kunnes rasvasulan vaahto on laskenut ja voin väri muuttuu kullankeltaiseksi. Sekoita joukkoon sokeri ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  2. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos voi-sokeriseokseen. Sekoita tasaiseksi.
  3. Painele taikinaa jälkiruokalusikan pesään. Tasoita sormella ja vetäise taikina kupera puoli ylöspäin leivinpaperin päälle pellille. Paista 175 asteessa 8-12 minuuttia. Paistoaika riippuu pikkuleipien koosta. Tarkkaile, etteivät ne pääse palamaan. Vetäise valmiit pikkuleivät leivinpaperin avulla tasaiselle alustalle ja anna jäähtyä.
  4. Levitä pikkuleivän sileälle puolelle hilloa. Paina hillon päälle täyttämätön pikkuleipä. Kierittele valmiit lusikkaleivät vaniljasokerilla maustetussa sokerissa.

Vaihtelun vuoksi – 3 uutta makua!

Pienet ruusulusikkaleivät

Muotoile lusikkaleivät pienten teelusikoiden avulla. Paista varovasti 175-asteisessa uunissa. Jos pikkuleivät ovat kovin pieniä, paistoaikaa kannattaa tarkkailla viidestä minuutista alkaen. Levitä lusikkaleipien väliin ruusunterälehtihilloa. Sokeroi.

Omenalusikkaleivät

Mausta lusikkaleipien taikina teelusikallisella vaniljasokeria ja kanelia. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin omenamarmeladia. Kierittele ne kanelilla maustetussa sokerissa. Lisää tarjoiluvadille koristeeksi omenankukka tai pari.

Sitruunaiset lusikkaleivät

Mausta taikina teelusikallisella sitruunankuoriraastetta. Levitä valmiiden pikkuleipien väliin lemon curdia. Lisää hienoksi hakattua sitruunankuorta myös päälle tulevaan sokeriseokseen.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Tuomas Kolehmainen
Kun paistat piirakan uunin alaosassa, pohja kypsyy ja raparperit säilyttävät värinsä ja mehevyytensä.
Kun paistat piirakan uunin alaosassa, pohja kypsyy ja raparperit säilyttävät värinsä ja mehevyytensä.

Tässä on se raparperipiirakan ohje, jota olet etsinyt. Leipomiseen kuluu vartti ja herkutteluun vähän vähemmän. Kirpeä raparperi saa seurakseen mascarponejuustoa.

Annoksia
10 palaa
Valmistusaika
15 min + 25 min
Vaikeustaso
Helppo

Raparperi-mascarponepiirakka

Ainekset

100
g
voita
¾
dl
sokeria
1
muna
2
dl
vehnäjauhoja
¾
dl
grahamjauhoja
¾
tl
leivinjauhetta
Täyte
400
g
raparperia
1
rs (250 g)
mascarponejuustoa
1
muna
2
rkl
sokeria
1
tl
vaniljasokeria
Pinnalle
1–2
rkl
sokeria

Työvaiheet

  1. Notkista voi mikroaaltouunissa, älä sulata. Vatkaa vispilällä joukkoon sokeri ja muna. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Kuvan piirakka on tehty 18 x 25 cm:n vuokaan. Voit myös käyttää pyöreää irtopohja- tai piirasvuokaa (Ø 26 cm).
  3. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja hieman myös reunoille.
  4. Puhdista raparperit ja kuori ne tarvittaessa. Leikkaa varret ohuemmiksi tangoiksi ja sitten viiden sentin pätkiksi.
  5. Vatkaa mascarpone, muna, sokeri ja vaniljasokeri vispilällä sekaisin. Levitä seos vuokaan. Asettele raparperit korinpohjakuvion tapaan. Ripottele päälle sokeria.
  6. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 25 minuuttia.

Kommentit (0)

Resepti Emilia Kolari Kuva Anna Huovinen
Kakun kaunis marmoroitu pinta ei kaipaa koristeita.
Kakun kaunis marmoroitu pinta ei kaipaa koristeita.

Vuoasta vadille! Trendikäs matcha-valkosuklaamoussekakku on sellaisenaan valmis kahvipöytään. Koristele se korkeintaan pienillä, syötävillä kukilla.

Annoksia
20 annosta
Valmistusaika
40 min + 5 t hyytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Matcha-valkosuklaakakku

Ainekset

75
g
voita
200
g
kandisokerikeksejä (esim. LU)
Täyte
4
liivatelehteä
200
g
valkosuklaata
4
dl
kuohukermaa
1
prk (250 g)
maitorahkaa (ei pehmeää)
1
dl
sokeria
2
tl
valkoista vaniljasokeria
tl
limettimehua
rkl
matchateejauhetta (Urtekram)
1
tl
limetinkuorta hienoksi raastettuna
Koristeeksi
matchajauhetta

Työvaiheet

  1. Sulata voi ja anna jäähtyä. Murskaa keksit monitoimikoneessa leikkuuterällä. Lisää voisula ja sekoita tasaiseksi.
  2. Kiinnitä leivinpaperi irtopohjavuoan (Ø 18–20 cm) pohjan ja reunan väliin. Taputtele keksiseos vuoan pohjalle ja reunoille parin sentin korkeudelle. Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
  3. Upota liivatelehdet kylmään veteen.
  4. Sulata valkosuklaa varovasti mikroaaltouunissa ja anna jäähtyä. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää valkosuklaasula ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita joukkoon rahka ja sokerit.
  5. Kuumenna limettimehu kattilassa kiehuvaksi ja nosta liedeltä. Puristele liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet mehuun. Kaada seos täytteeseen. Vatkaa sähkövatkaimen pienimmällä teholla tasaiseksi.
  6. Kaada puolet täytteestä toiseen kulhoon. Mausta se matchajauheella ja limetinkuoriraasteella. Tarkista maku ja vihreys. Lisää tarvittaessa matchajauhetta.
  7. Annostele vihreää ja valkoista täytettä vuorotellen kakkupohjan päälle vuokaan. Vetäise täytteiden läpi nopeasti veitsellä, jotta ne hieman sekoittuvat keskenään.
  8. Anna kakun hyytyä peitettynä mieluiten seuraavaan päivään.
  9. Irrota kakku vuoasta vadille. Siivilöi päälle koristeeksi matchajauhetta.

Vinkki: muunna kakku gluteenittomaksi!

Saat kakusta gluteenittoman vaihtamalla keksit gluteenittomiin.

Voit tehdä useamman moussekakun valmiiksi jääkaappiin ja säilyttää ne vuoissa päällekkäin. Kakku on helppo irrottaa vuoasta tarjolle, kun edellinen on kulunut.

Kommentit (1)

Linda James

I read some articles on this site and I think your blog is really interesting and has great information. Thank you for your sharing. produkey

Resepti Emilia Kolari Kuva Ninna Lindström
Kääretorttu onnistuu melkein tavallista paremmin gluteenittomana. Tärkkelys pitää huolen taikinan kuohkeudesta ja tekee tortusta helposti käärittävän.
Kääretorttu onnistuu melkein tavallista paremmin gluteenittomana. Tärkkelys pitää huolen taikinan kuohkeudesta ja tekee tortusta helposti käärittävän.

Harvaa leivonnaista rakastetaan niin paljon kuin unelmatorttua. Voikreemiin lisätyn tuorejuuston ansiosta täyte on suloisen pehmeä.

Annoksia
16 palaa
Valmistusaika
30 min + 2 t vetäytyminen
Vaikeustaso
Helppo

Gluteeniton unelmatorttu

Ainekset

4
munaa
dl
sokeria
1
dl
perunajauhoja
4
rkl
kaakaojauhetta
1
tl
leivinjauhetta
Täyte
150
g
voita huoneenlämpöisenä
200
g
maustamatonta tuorejuustoa
dl
tomusokeria
2
keltuaista
1
tl
vaniljasokeria

Työvaiheet

  1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Yhdistä maissitärkkelys, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon. Sekoita tasaiseksi varovasti käännellen.
  2. Levitä taikina leivinpaperin päälle pellille. Kypsennä 225-asteisen uunin keskitasolla noin 8 minuuttia.
  3. Kumoa kääretorttulevy sokeroidulle leivinpaperille. Poista paistopaperi varovasti, mutta jätä se levyn päälle jäähtymisen ajaksi ja peitä vielä puhtaalla leivinliinalla. Näin kääretorttupohja ei haihduta kosteuttaan jäähtyessään ja murene käärittäessä.
  4. Valmista täyte. Mittaa pehmeä voi, tuorejuusto, tomusokeri, keltuaiset ja vaniljasokeri kulhoon. Vatkaa kuohkeaksi.
  5. Levitä täyte jäähtyneelle torttulevylle. Kääri tiiviiksi rullaksi leivinpaperia apuna käyttäen.
  6. Kääräise unelmatorttu vielä leivinpaperiin ja nosta käärö esimerkiksi leikkuulaudan päällä jääkaappiin. Anna vetäytyä vähintään 2 tuntia.
  7. Leikkaa unelmatorttu viipaleiksi terävällä veitsellä.

Kommentit (1)

groupe sanguin le plus rare

Is the person primarily introverted or primarily extroverted? In other words, before the person learned how to behave and get along with others, did he or she like to play alone, or did he or she want to be part of a group? Did he or she go out to discover their own Worlds, or did he or she naturally discover others as playmates?

groupe Sanguin the plus rare