Lihapullapyttis
- Puolita perunat tai leikkaa neljään osaan. Silppua muutama kesäsipuli varsineen. Laita varsisilppu syrjään ja paista perunat sekä sipulit kullanruskeiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
- Kääntele sekaan puolitettuja lihapullia (itse valmistettuja tai einespullia) ja kuumenna, kunnes lihapullatkin lämpenevät. Sekoita joukkoon 1 kuutioitu maustekurkku ja 1–2 etikkapunajuurta sekä sipulien varsisilppu.
- Paista toisella pannulla jokaiselle syöjälle muna, mieluiten niin, että keltuainen jää ehjäksi. Jaa pyttipannu ja munat lautasille.
Kasvis-perunapiirakka
- Painele sulatettu valmis piirakkapohjataikina voideltuun vuokaan. Lusikoi taikinalle noin 100 g esim. yrttimaustettua tuorejuustoa. Viipaloi päälle keitettyjä perunoita.
- Silppua nippu kesäsipulia varsineen ja raasta pari punajuurta ja porkkanaa hienoksi raasteeksi. Kuullota kasviksia öljyssä pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja yrttisilpulla. Levitä seos perunoiden päälle vuokaan.
- Sekoita 2 dl ruokakermaa, loput tuorejuustosta, jos sitä on, ja 1–2 munaa keskenään tasaiseksi seokseksi. Mausta tarvittaessa lisää ja valuta piirakalle.
- Nosta vuoka 200 asteiseen uuniin alatasolle ja kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet väriä ja täyte hyytynyt.
Vinkki! Suikaloi kasvisten sekaan 100 g savukinkkua tai muuta kypsää lihaa tai kalaa.
Broilerivuoka
- Leikkaa kesäkurpitsa tai munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle viipaloitujen keitettyjen perunoiden kanssa.
- Mausta broilerinfileesuikaleet suolalla, valkopippurilla ja tuoreella tai kuivatulla rakuunalla ja ripottele ne perunoille. Raasta päälle pari porkkanaa ja pieni palsternakka. Ripottele kasviksille runsaasti silputtua basilikaa.
- Sekoita tomaattimurskapurkilliseen ½ tl suolaa, ½ tl rouhittua mustapippuria ja jauhettua kuminaa tai jeeraa.
- Kaada seos ainesten päälle vuokaan ja nosta vuoka 225 asteiseen uuniin 10 minuutiksi.
- Viipaloi 100 g mozzarellaa, levitä paistoksen pinnalle ja jatka kypsentämistä vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja ainekset kypsiä.
Vinkki! Mozzarellan sijaan käy myös juustoraaste.
Perunamunakas kahdelle
- Viipaloi 100 g mausteista makkaraa, keitettyjä perunoita ja 1–2 sipulia. Paista niitä hetki pannulla öljyssä.
- Vatkaa kulhossa keskenään 3–4 munaa, ½ dl vettä, ½ tl paprikajauhetta, suolaa ja pippuria.
- Kaada seos perunoiden päälle pannulle ja työntele kevyesti paistinlastalla, jotta munaseos levittyy ainesten lomaan.
- Peitä pannu kannella ja anna munakkaan kypsyä noin 10 minuuttia. Varmista, ettei munakas pala pohjaan.
- Kumoa munakas lautaselle ja leikkaa palasiksi. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.
Pikapottukukko
- Voitele jokaiselle syöjälle kaksi rukiisen palaleivän puolikasta ja levitä joka toiselle puolikkaalle silputtua sipulia ja viipaloituja keitettyjä perunoita.
- Aseta päälle muutama viipale graavilohta tai muuta kalaa. Mausta pippuriripauksella ja tarvittaessa suolalla. Aseta kalan päälle viipale tai kaksi juustoa sekä runsaasti silputtua ruohosipulia sekä tilliä.
- Viipaloi pari tomaattia ja jaa viipaleet leiville. Nosta täytteettömät leipäpalat kansiksi ja kääräise leivät folioon.
- Kuumenna grillissä tai uunissa noin 10 minuuttia. Avaa paketit varovasti ja nauti.
Littapotut
- Paina keitettyjä varhaisperunoita kämmenellä työpöytää vasten niin, että ne hiukan litistyvät. Nosta perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla sekä silputuilla yrteillä.
- Paista kuumassa uunissa rapeiksi. Voit myös paistaa tai grillata perunat litistämättä.