Teksti Marita Suontausta, kuva Kodin Kuvalehden arkisto

Lihapullapyttis

  1. Puolita perunat tai leikkaa neljään osaan. Silppua muutama kesäsipuli varsineen. Laita varsisilppu syrjään ja paista perunat sekä sipulit kullanruskeiksi pannulla. Mausta suolalla ja pippurilla.
  2. Kääntele sekaan puolitettuja lihapullia (itse valmistettuja tai einespullia) ja kuumenna, kunnes lihapullatkin lämpenevät. Sekoita joukkoon 1 kuutioitu maustekurkku ja 1–2 etikkapunajuurta sekä sipulien varsisilppu.
  3. Paista toisella pannulla jokaiselle syöjälle muna, mieluiten niin, että keltuainen jää ehjäksi. Jaa pyttipannu ja munat lautasille.

Kasvis-perunapiirakka

  1. Painele sulatettu valmis piirakkapohjataikina voideltuun vuokaan. Lusikoi taikinalle noin 100 g esim. yrttimaustettua tuorejuustoa. Viipaloi päälle keitettyjä perunoita.
  2. Silppua nippu kesäsipulia varsineen ja raasta pari punajuurta ja porkkanaa hienoksi raasteeksi. Kuullota kasviksia öljyssä pannulla ja mausta suolalla, pippurilla ja yrttisilpulla. Levitä seos perunoiden päälle vuokaan.
  3. Sekoita 2 dl ruokakermaa, loput tuorejuustosta, jos sitä on, ja 1–2 munaa keskenään tasaiseksi seokseksi. Mausta tarvittaessa lisää ja valuta piirakalle.
  4. Nosta vuoka 200 asteiseen uuniin alatasolle ja kypsennä noin 30 minuuttia, kunnes piirakan pinta ja reunat ovat saaneet väriä ja täyte hyytynyt.

Vinkki! Suikaloi kasvisten sekaan 100 g savukinkkua tai muuta kypsää lihaa tai kalaa.

Broilerivuoka

  1. Leikkaa kesäkurpitsa tai munakoiso ohuiksi viipaleiksi. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle viipaloitujen keitettyjen perunoiden kanssa.
  2. Mausta broilerinfileesuikaleet suolalla, valkopippurilla ja tuoreella tai kuivatulla rakuunalla ja ripottele ne perunoille. Raasta päälle pari porkkanaa ja pieni palsternakka. Ripottele kasviksille runsaasti silputtua basilikaa.
  3.  Sekoita tomaattimurskapurkilliseen ½ tl suolaa, ½ tl rouhittua mustapippuria ja jauhettua kuminaa tai jeeraa.
  4. Kaada seos ainesten päälle vuokaan ja nosta vuoka 225 asteiseen uuniin 10 minuutiksi.
  5. Viipaloi 100 g mozzarellaa, levitä paistoksen pinnalle ja jatka kypsentämistä vielä toiset 10 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja ainekset kypsiä.

Vinkki! Mozzarellan sijaan käy myös juustoraaste.

Perunamunakas kahdelle

  1. Viipaloi 100 g mausteista makkaraa, keitettyjä perunoita ja 1–2 sipulia. Paista niitä hetki pannulla öljyssä.
  2. Vatkaa kulhossa keskenään 3–4 munaa, ½ dl vettä, ½ tl paprikajauhetta, suolaa ja pippuria.
  3. Kaada seos perunoiden päälle pannulle ja työntele kevyesti paistinlastalla, jotta munaseos levittyy ainesten lomaan.
  4. Peitä pannu kannella ja anna munakkaan kypsyä noin 10 minuuttia. Varmista, ettei munakas pala pohjaan.
  5. Kumoa munakas lautaselle ja leikkaa palasiksi. Tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Pikapottukukko

  1. Voitele jokaiselle syöjälle kaksi rukiisen palaleivän puolikasta ja levitä joka toiselle puolikkaalle silputtua sipulia ja viipaloituja keitettyjä perunoita.
  2. Aseta päälle muutama viipale graavilohta tai muuta kalaa. Mausta pippuriripauksella ja tarvittaessa suolalla. Aseta kalan päälle viipale tai kaksi juustoa sekä runsaasti silputtua ruohosipulia sekä tilliä.
  3. Viipaloi pari tomaattia ja jaa viipaleet leiville. Nosta täytteettömät leipäpalat kansiksi ja kääräise leivät folioon.
  4. Kuumenna grillissä tai uunissa noin 10 minuuttia. Avaa paketit varovasti ja nauti.

Littapotut

  1. Paina keitettyjä varhaisperunoita kämmenellä työpöytää vasten niin, että ne hiukan litistyvät. Nosta perunat leivinpaperin päälle uunipellille ja valuta päälle oliiviöljyä. Mausta suolalla, pippurilla sekä silputuilla yrteillä.
  2. Paista kuumassa uunissa rapeiksi. Voit myös paistaa tai grillata perunat litistämättä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Vaikeustaso
Helppo

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Resepti ja Teksti Outi Väisänen Kuva EA VASKO

Helpoin kikka säilöä sato: tee karviaisista jääpaloja.

Olet ehkä kokeillut tätä kätevää kikkaa kylmentää viini: Laita valkoviinilasiin pakastimessa jäädytettyjä viinirypäleitä, niin viini jäähtyy hetkessä mutta ei vetisty kuten jääpaloista.

Vielä hauskemmin viinin jäähdyttävät pihapensaan karviaiset. Samalla saat hyödynnettyä hyvän satsin...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kommentit (1)

herkuttelijahellu

Kokeilin jäisiä muhkeita karviaisia kiisseliin. Pari desiä tuoreita karpaloita ja puolen litraa karviaisia kuumaan veteen. Kun vesi oli kiehumispisteessä, lisäsin perunajauhon veteen sekoitettuna.Nopea sekoitus ja kattila pois levyltä. Karviaiset eivät rikkoutuneet ja niiden tuoreus ja makeus säilyi. Pirtsakka lohkeava kiisseli tuli näin ja maistui aamulla kaurapuuron kaverina ihan penellä hunajamäärällä makeutettuna.

Resepti Anu Brask Kuva Heidi Koivu

Maustevoin voi tehdä pakastimeen odottamaan juhlia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
10
Valmistusaika
10 min
Vaikeustaso
Helppo

Vegaaninen avokadovoi

Ainekset

1
avokado
1
valkosipulinkynsi
½
limen mehu
200
g
laktoositonta, maidotonta margariinia (esim. Keiju tai Flora)
1
tl
suolaa

Työvaiheet

  1. Halkaise avokado ja poista kivi. Lusikoi avokado sauvasekoittimen kulhoon. Kuori ja hienonna valkosipuli ja purista limen mehu joukkoon. Soseuta.
  2. Sekoita joukkoon margariini. Mausta suolalla.
  3. Levitä maustevoi tuorekelmun päälle ja rullaa pitkäksi pötköksi. Säilytä jääkaapissa tai pakastimessa.

Kommentit (0)

Kiia Renko Kuva Arto Vuohelainen

Munakasrullan sisällä on sieniyllätys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
1
Vaikeustaso
Kohtalainen

Munakasrulla suppistäytteellä

Ainekset

Munakasrulla
5
dl
maitoa
5
kpl
kananmunaa
1.5
dl
vehnäjauhoja
1
tl
suolaa
3
rkl
öljyä
1
dl
juustoraastetta
Suppistäyte
5
dl
sulatettuja suppilovahveroita
1
kpl
sipulia
1
prk
tuorejuustoa
3
rkl
persiljasilppua
suolaa
mustapippuria
1
dl
silputtuja aurinkokuivattuja tomaatteja
Pinnalle
juustoraastetta

Työvaiheet

Valmista ensin munakasrulla. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Aseta leivinpaperi reunalliselle uunipellille.

Vatkaa maito ja munat sekaisin. Vatkaa loput aineet joukkoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunin keskitasolla noin 20 minuuttia. Jäähdytä kokonaan. Kuumenna paistamisen aikana sulatettuja sieniä pannulla, kunnes ylimääräinen neste on haihtunut.

Lisää sipuli, tuorejuusto ja mausteet pannulle. Kuumenna hämmennellen, kunnes juusto on sulanut. Lisää aurinkokuivatut tomaatit. Tarkista maku ja lisää halutessasi mausteita.

Levitä täyte jäähtyneelle munakasrullalevylle. Kääri napakalle rullalle. Ripottele pinnalle juustoraastetta ja ruskista rulla 250 asteessa uunin keskitasolla 5–10 minuuttia.

Vinkki! Jos sinulla on ylimääräistä juustoraastetta, ripottele sitä vähän täytteen päälle ennen rullaamista. Täytteeseen sopivat myös muut sienet.

Kiia Renko Kuva Pia Inberg

Suklaapaahtoleipä saa suut messingille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Annoksia
8
Vaikeustaso
Helppo

Suklaapaahtoleivät

Ainekset

1
pkt
isoja vehnäpaahtoleipäviipaleita
200
g
tuorejuustoa
1
prk
suklaatahnaa tai suklaatuorejuustoa
Koristeeksi
mansikoita
mintunlehtiä

Työvaiheet

Paloittele mansikat pieneksi. Paahda paahtoleipäviipaleet. Levitä reilusti suklaatahnaa lämpimän leivän päälle, jolloin suklaa sulaa hieman.

Leikkaa kolmioiksi ja koristele mansikoilla ja mintunlehdillä. Nauti lämpiminä.